Mandriva 2009: deset let uživatelsky přívětivého Linuxu

Seznamte se s jednou z nejmasovějších a nejoblíbenějších linuxových distribucí, která se na podzim dočkala verze 2009 a má za sebou už desetiletý vývoj.

V červenci 1998 spatřil světlo světa nový operační systém pojmenovaný Linux-Mandrake. Plně vycházel z Red Hat Linuxu 5.1, na rozdíl od něj však obsahoval grafické prostředí KDE 1.0 a jeho cílem byly desktopy běžných uživatelů. Také proto nabízel množství praktických aplikací, a to i grafické nástroje pro snadné nastavení a správu systému.

Historie

Oznámení vyšlo v tehdy novém magazínu Linux Weekly News, kam jej zaslal jistý Gaël Duval. Začala tím historie dnešního Mandriva Linuxu. K dnešnímu jménu ale vedla dost kostrbatá cesta:

  • do verze 8.0 se systém jmenoval Linux-Mandrake
  • mezi verzemi 8.1 až 9.2 Mandrake Linux
  • od verze 10 to byl – v důsledku prohraného sporu o slovo „Mandrake“ - Mandrakelinux
  • od roku 2005, kdy společnost Mandrakesoft koupila brazilskou firmu Conectiva, se používá název Mandriva Linux (firma se přejmenovala na Mandriva)

Gaël Duval firmu v roce 2006 opustil a začal realizovat své další nápady, které vykrystalizovaly v koncept zcela nového desktopu – Ulteo.

Vývojový cyklus a edice

Společnost Mandriva několikrát měnila existující edice a verze a také jejich vydávací (tzn. i vývojový) cyklus. V současnosti vychází nová verze na podzim a na jaře; jarní má obecně platný přídomek Spring. Číslování je originální, ale jednoduché – podzimní verze má označení následujícího roku (podzim 2008 má tedy označení 2009) a jarní verze má připojenou tečku a jedničku (jaro 2009 tedy 2009.1). Podzimní vydání se před zrušením ročního vývojového cyklu chápala jako základ pro vylepšené a vyladěné vydání jarní, nyní to již neplatí. Stávající jarní verze přesto působí na mnoho uživatelů zralejším dojmem (první této řady byla 2007.1).

Edice Mandriva Linuxu

Mandriva Linux existuje v několika edicích. Edice se liší především výběrem softwaru, dále pak některými jinými vlastnostmi – přítomností dokumentace nebo podpory, licencí apod. Mandriva Linux je určen pro celosvětový trh, z toho důvodu její autoři též respektují a reflektují fakt, že v některých zemích může být použití některých softwarových součástí (obvykle patentovaných) problematické či dokonce nelegální. Česka a Slovenska se tato problematika naštěstí netýká a americké (či jiné) patentové požadavky zde nemusí platit, patentové právo americké a evropské (či japonské) se liší.

Mandriva Linux Free

Mandriva nabízí edici systému, kterou můžete použít za všech okolností a nebudete s ní mít žádné výše naznačené problémy. Tato edice se jmenuje Mandriva Linux Free, kde slůvko „free“ neoznačuje demoverzi, ale použití výhradně svobodného (=free) softwaru. Neobsahuje uzavřené ovladače nebo jiný problémový software (firmware), ten je však možné v případě potřeby doinstalovat z internetu.

Edice Free tedy obsahuje pouze svobodný software; free především ve smyslu „svobodný“, ale také „zadarmo“, viz minulý článek. Je určena především pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí používat uzavřený software, vhodná je i pro uživatele se slabším připojením k internetu. Edice Free je šířena na instalačním médiu, nefunguje tedy jako živé CD/DVD. Na této edici je založena populární česká edice, o které se dočtete později.

Mandriva One

Live edicí, tedy spustitelnou přímo z média, je ta se jménem One. Je jednička (=nejlepší), stačí vám jen jedno médium, jež nabízí vše podstatné, a je jedinečná – originální. Obsahuje výběr nejlepších svobodných (free) programů. Na rozdíl od edice Free jsou přítomny i některé nesvobodné součásti, jako ovladače grafických karet, firmware pro wifi karty a tiskárny či flash plugin pro Firefox. Zkrátka vše, aby systém fungoval ihned po spuštění a bez nutnosti instalace dalšího softwaru.

1.png 2.png
Mandriva One s hardwarově akcelerovaným uživatelským prostředím

Mandriva One je edice určená především na vyzkoušení Linuxu. K dispozici je jako live CD, takže jej spustíte i bez instalace do počítače.Pokud se vám zalíbí, stačí klepnout na ikonu a pomocí jednoduchého průvodce systém nainstalovat (podobně to funguje např. v Ubuntu).

Mandriva Linux Powerpack

Jedná se o placenou profesionální edici, která obsahuje podporu přímo od francouzského výrobce. Jde o originální výrobek společnosti Mandriva S.A. Má dvě hlavní varianty – krabicovou (fyzické balení v krabici) a download (pouhé stažení systému). Obojí obsahuje nejlepší linuxový software, ovladače, kodeky (legální – použitelnékdekoliv) a jako bonus i některé jiné aplikace či jejich demoverze.

Nainstalovaný systém je v češtině, neobsahuje však českou tištěnou dokumentaci, pouze anglickou. Dodavatel do ČR však přidává českou dokumentaci v elektronické podobě.

Mandriva Linux CZ

Tato edice je vytvářena v České republice a je přizpůsobena potřebám českých a slovenských uživatelů, jejichž komentáře a přání jsou zohledňovány. Základ systému vychází z edice Free, je určen pro 32bitovou a 64bitovou platformu. Druhé speciálně vytvořené dvouvrstvé DVD obsahuje další množství softwaru – namátkou starší KDE 3.5.10, vylepšené balíčky s OpenOffice.org3, Operu, Skype, Adobe Reader, kodeky pro přehrávání médií, firmware, motivy vzhledu, písma a další. Uživatel získá maximum dobře nastaveného softwaru bez větší námahy.

Jedná se zřejmě o nejlepší řešení nejen pro začátečníky. Součástí edice je tištěná kniha – průvodce instalací, nastavením systému a nainstalovanými aplikacemi. Speciální pozornost je v knize věnována uživatelům Windows.

Získání Mandriva Linuxu

Mandriva Linux má v edicích Free a Powerpack dvě verze podle architektury – 32bitovou a 64bitovou. Free edice na DVD obsahuje grafická prostředí KDE i GNOME, můžete si vybrat. Edice One existuje jen ve 32bitech a je rozdělena podle prostředí – GNOME a KDE – a dále podle přítomných jazyků. Samozřejmě platí, že po instalaci každé edice na disk je možné další prostředí, programy či ovladače doinstalovat z internetových zdrojů softwaru. Vyberte si přesnou edici a prostředí.

Kde a jak použít?

Operační systém Mandriva Linux můžete použít na domácích počítačích (desktopech, noteboocích, netboocích), firemních, školních či jakýchkoliv jiných. Obsahuje programy pro vzdělávání, kancelář (např. OpenOffice.org), úpravu obrázků, fotografií, videa, poslech hudby, vypalování, stahování dat (např. torrenty), ale také pro zajištění bezpečnosti systému.

4.png 5.png 6.png 7.png
Ovládací centrum Mandrivy, správa hardwaru, nastavení grafického výstupu a přehled nainstalovaného hardwaru

Mandriva Linux není ohrožen viry, spywarem ani jiným škodlivým softwarem, který se v současnosti šíří internetem. Pokud bude sloužit jako souborový, poštovní nebo jiný server, může na něm běžet antivirový program (např. ClamAV, Zoner Antivirus a další), který bude kontrolovat obsah určený pro počítače se systémy Windows.

Pokud si Mandriva Linux stáhnete nebo koupíte, můžete tuto kopii používat na libovolném počtu počítačů. V případě edice Powerpack je použití omezeno na jednu organizaci (neomezené množství počítačů).

3.png 8.png 9.png
Bezdrátová síť, sdílení pomocí NFS a Samby a grafické nastavení firewallu

Velkou výhodou Mandriva Linuxu je jeho propracované Ovládací centrum Mandriva Linuxu (Mandriva Linux Control Center, MCC), umožňující pohodlnou a rychlou správu systému v grafickém prostředí. Tvoří jej několik desítek obslužných modulů, draků [drejků] – wizardů. Každý z nich je zaměřen na jeden typ činnosti – rpmdrake spravuje software, harddrake spravuje hardware, draknetcenter spravuje síťová připojení atd.

Správce softwaru udržuje informace o nainstalovaném softwaru a pravidelně zjišťuje, zda jsou dostupné jeho aktualizace, které pak uživateli nabídne. Takto se aktualizuje všechen software, nejen samotný systém v úzkém slova smyslu. Používá se balíčkovací systém RPM, který v drobných obměnách používají také další distribuce (balíčky ale obvykle nelze použít pro jinou distribuci, než pro kterou jsou určeny). Zdroje softwaru obsahují desítky tisíc balíčků, což představuje několik tisíc různých programů.

13.png 14.png 16.png
 Správce souborů Dolphin, nastavení grafikcé karty NVidia a desktop KDE

České a slovenské stránky najdete na adrese mandrivalinux.cz. Pokud budete chtít řešit případné problémy s používáním systému, uživatelské fórum slouží k jejich řešení. Nebojte se zeptat.

Diskuze (61) Další článek: Inaugurace Obamy ze satelitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,