Apple | Malware

Malware na Apple neútočí? Ale kdeže. Tento byl v červnu aktivní i v Česku

Viry chytají pouze Windows, zatímco můj Mac je naprosto bezpečný. Tato představa přežívá napříč veřejností už od počátku, ve skutečnosti je ale přinejmenším nepřesná.

Nedávná aféra se sledováním novinářů, aktivistů a dalších osob (zejména) skrze iOS ukázala, že i tento operační systém má své slabiny, ty se ale nevyhýbají ani jeho desktopovému sourozenci macOS.

Podle bezpečnostních expertů z Esetu na něj v poslední době útočí zejména adware. V červnu to byly především Pirrit a Bundlore, které stály zhruba za třetinou detekovaných hrozeb na tuzemské počítače s macOS.

Adware jako takový nepřestavuje přímé riziko. Výrazně ale snižuje použitelnost počítače svými projevy jako jsou vyskakující okna nebo do webových stránek vložené reklamy. Často také snižuje výpočetní výkon. Dalším problémem je to, co se prostřednictvím adware inzeruje.

Jiří Kropáč, vedoucí brněnského viruslabu společnosti ESET

Adware Pirrit si uživatel stáhne do zařízení jako součást jiného programu z internetu. Různé balíky programů z neoficiálních zdrojů velmi často obsahují podobné přílepky, kterých je vhodné se vyvarovat.

Infekce se projevuje zvýrazněním některých slov při surfování, vkládáním odkazů do webového obsahu nebo vyskakujícími reklamními okny. V nejhorším možném scénáři vede infikace Pirritem ke stažení trojského koně, který dokáže sbírat přihlašovací a osobní údaje.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku na macOS za červen 2021:

  1. OSX/Adware.Pirrit application (18,33 %)
  2. OSX/Adware.Bundlore application (15,00 %)
  3. OSX/TrojanDownloader.Adload trojan (8,33 %)
  4. OSX/TrojanDownloader.Agent trojan (6,67 %)
  5. OSX/Agent trojan (5,00 %)

Útočníci se podle Esetu v posledních letech zaměřují na platformu Applu stále častěji, byť ta je díky své uzavřenosti relativně bezpečnější. Jednou z cest je tak právě adware a další formy potenciálně rizikového softwaru, který sám o sobě není virem v pravém slova smyslu, v praxi ale obtěžuje úplně stejně.

Diskuze (5) Další článek: Už žádný neznámý podmořský vrak. Tato neuronka se je naučila sama detekovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,