Únik dat | Pokuty | Mall.cz

Mall dostal pokutu 1,5 milionu korun za dřívější únik dat zákazníků

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil společnosti Internet Mall, a.s. pokutu ve výši 1,5 milionu korun za nedostatečné zabezpečení údajů svých zákazníků. Celkově mohlo dojít ke zneužití dat až 735 tisíc zákazníků. Informoval o tom na webu.

Nechráněno bylo jméno, příjmení, e-mail, heslo a případně telefon 735 956 zákazníků a to od začátku roku 2015 až do srpna 2017. Vše vyústilo minulý rok, kdy se databáze na měsíc objevila na serveru Ulož.to. Při kontrole, kterou úřad provedl, bylo zjištěno, že Mall nebyl zpětně schopný zjistit, jak k danému úniku došlo.

bf714833-bbe8-4b6b-adb7-6f403321e93c
Únik je zaznamenán i na službě HaveIBeenPwned, snadno si tak můžete ověřit, zda se týkal i vás

Podle ÚOOÚ tak Mall porušil zákonnou povinnost přijmout taková opatření, aby k podobným únikům nemohlo dojít a s ohledem na počet zasažených zákazníků stanovil výši pokuty na 1,5 milionu korun. S uloženou pokutou ale obchod nesouhlasí a připravuje podání správní žaloby:

„Se stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů jsme se seznámili, avšak nemůžeme se ztotožnit s jeho závěry. Úřad se řádně nevypořádal s naší argumentací a nepřihlédl k některým, z našeho pohledu, podstatným skutečnostem. Proto nyní pracujeme na přípravě správní žaloby.“

Doplněno 5. 10. 2018 10:15 o vyjádření společnosti Internet Mall, a.s.

Diskuze (10) Další článek: Ray-tracing je konečně připraven k plnému nasazení, upozorňuje Nvidia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,