Hardware | Grafické karty | Podvod

Makeup už i v počítačích. Těžaři omlazují vysloužilé grafické karty

Kryptotěžaři se od loňska ve velkém zbavují grafických karet. Důvodů bylo několik: citelně zdražila elektřina, přišly na trh nové a efektivnější karty, a hlavně druhá největší kryptoměna Ethereum přešla na jiný systém, kde už výkon GPU nehraje prakticky žádnou roli. Staré karty tak plní bazary.

Hráči se konečně po několikaletém půstu dostanou k výhodnějším grafikám, jenže to má i stinnou stránku. Karty běžící 24/7 se do oběhu vracejí dosti zmrzačené.

Loni na podzim jsme viděli video, kterak někdo tlakovou myčkou čistí celý mining rig, aby z něj smysl veškerou špínu a prach. Vapka je fajn na karoserii auta, ale elektronice voda moc nesvědčí.

Ve větším množství se pak začaly objevovat karty, u kterých grafický čip praskal či vyskakoval z desky. Záhada, která se nakonec týkala zřejmě jen Radeonů RX 6000 pak podle německého servisu KrisFix má jedno možné vysvětlení. Šlo o karty, které byly dlouhodobě skladovány v nevhodných podmínkách (vysoká vlhkost, prudké rozdíly teplot), takže v zátěži se po zahřátí fyzicky poškodily. Jen do tohoto servisu se dostalo 61 karet, všechny údajně bez záruky nakoupené levně v bazarech.

Magazín Tom's Hardware teď navíc upozorňuje na případy, kdy se evidentně použité grafiky prodávají jako nové. Poznat to jde podle například podle epoxidu okolo GPU, které časem při vysokých teplotách mění tmavne. Pouzdra pamětí pak chytají žlutý nádech. Někteří proto zašli tak daleko, že ony paměťové čipy prostě přelakovali, aby zase byly tmavě šedé.

09ef7cf1-c0fb-4113-9ae2-e2d47b7647ab

Výjimečné nejsou ani případy, kdy se z několik poškozených karet vytvoří jedna funkční. Přepájení GPU, pamětí, cívek nebo kondenzátorů je samozřejmě činnost, kterou vykonávají i autorizované servisy. Běžnou praxí by ale rozhodně nemělo být, že se takové karty znovu zaplombují a prodávají jako nové.

Diskuze (20) Další článek: Meta umožní Trumpovi návrat na Facebook a Instagram. „Nebezpečí se dostatečně snížilo“ 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,