MakeItNano: i malý počítač může mít výkon 10 TFLOPS

S malou a výkonnou grafikou AMD Radeon R9 Nano je možné postavit novou formu malých, ale zároveň extrémně výkonných počítačů. Podívejte se na jeden skvělý kousek s 18jádrovým procesorem.

Nová generace grafických karet od AMD, které mají čipy Fiji a rychlé paměti HBM, se pyšní malými rozměry, obzvláště pak v podobě délky. Nejkratším modelem je nedávno uvedený Radeon R9 Nano, který měří na délku pouhých 15 cm. Přitom ale poskytuje plnohodnotný výkon jako Radeon R9 Fury.

Fanoušek Daeguen Lee, kterého kontaktovalo AMD, v rámci projektu MakeItNano navrhl a postavil extrémně výkonný počítač, který je sestaven právě okolo zmíněné grafiky. Je jasné, že takových řešení uvidíme v budoucnu více, takže určitě stojí za to se na konstrukci a složení podívat.

10 TFLOPS: Fiji a 18jádrový procesor

Tvůrce pro stavbu zvolil zmíněný Radeon R9 Nano s 4 GB paměti HBM a samostatným výkonem 8,19 TFLOPS (SP). Vzhledem k tomu, že jde o poměrně malou, ale stále dvouslotovou grafickou kartu, je v konstrukci umístěná přímo ke kraji skříně, spojení s deskou je řešené pomocí PCI Express prodlužky. 

Ventilátor nasává čerstvý vzduch přímo z venku. Vzhledem ke konstrukci chladiče tak vzduch ochladí komponenty na kartě a hlavní čip a poté je hnán ven ze skříně, takže pouze minimálně zahřívá zbytek prostoru skříně.

iyd_dglee_makeitnano_4_003.jpg
Detail použitého hardwaru (Zdroj: iyd.kr)

Druhou důležitou komponentou je procesor, který je v tomto případě doslova extrémně naddimenzovaný pro tu nejnáročnější práci. Nejde totiž o žádné čtyřjádro nebo osmijádro, ale rovnou 18jádrový procesore Intel Xeon E5-2699 v3, který zvládne najednou zpracovat až 36 vláken a je založen na 22nm architektuře Haswell-EP.

Základní frekvence procesoru je 2,3 GHz a s Turbem se může dostat až na 3,6 GHz. Tento model má TDP 145 W a nabízí výpočetní výkon až 1,324 TFLOPS.

iyd_dglee_makeitnano_3_024.jpg
Skvěle uspořádané výkonné komponenty (Zdroj: iyd.kr)

Použitá mini-ITX základní deska už samozřejmě má podporu pro operační paměti DDR4, počítač má v tomto případě dva moduly s celkovou kapacitou 16 GB. Rychlé úložiště je řešené pomocí tří SSD Q300 Pro od Toshiby, každé s kapacitou 256 GB a v zapojení RAID0 pro zvýšení rychlost.

iyd_dglee_makeitnano_1_018.jpgiyd_dglee_makeitnano_1_019.jpg
Detaily komponent a zapojení grafiky k desce (Zdroj: iyd.kr)

Je třeba uznat, že v tomto jde trochu o nevyváženou sestavu, ale pokud je pro vás výpočetní výkon důležitější než úložiště, je to dostatečná kombinace.

Malá skříň dle vlastního návrhu

Pro stavbu tohoto unikátního počítače bylo nutné navrhnout vlastní skříň, která pojme přesně rozvržené komponenty a zároveň zajistí dostatek prostoru pro efektivní chlazení.

O umístění grafické karty jsme už mluvili. Pokud jde o procesor a jeho velký chladič, který musí zvládnout 145 W, ten je umístěn uprostřed. Chladič procesoru má malý ventilátor, ale to by samo o sobě nestačilo. Na přední straně tak má skříň jeden velký ventilátor, který vhání čerstvý vzduch do skříně.

iyd_dglee_makeitnano_2_006.jpgiyd_dglee_makeitnano_4_001.jpgiyd_dglee_makeitnano_4_008.jpgUkázka vytvořené skříně na míru ((Zdroj: iyd.kr)

Pod mini-ITX základní deskou ASRock Rack EPC612D4I je umístěn napájecí 600W zdroj Silverstone SFX SX600-G. Je umístěn v rohu, takže nasávací ventilátor rovněž získává čerstvý vzduch a výfuk ohřátého jde přes zdroj rovnou ven ze skříně a nedostává se dovnitř k dalším komponentám. Celý počítač má rozměry pouze 24,4 x 18,8 x 16,6 cm a objem 7,65 litrů.

Složení počítače

  • Základní deska: ASRock Rack EPC612D4I, mini-ITX
  • Procesor: 18jádrový Intel Xeon E5-2699 v3, 2,3 až 3,6 GHz (22 nm, TDP 145 W, Haswell-EP)
  • Grafická karta: Radeon R9 Nano, 4 GB HBM
  • Operační paměť: 16 GB DDR4, ECC
  • SSD: 3 x 256 GB, Toshiba Q300 Pro (RAID0)
  • Zdroj: Silverstone SFX SX600-G, 600 W
  • Rozměry, hmotnost: 24,4 x 18,8 x 16,6 cm, objem 7,65 litrů

Konec velkých desktopů

Možnost dostat takový výpočetní do tak malých rozměrů, je ukázka miniaturizace ve větším nadhledu. I když je Radeon R9 Nano jedinou podobně malou a výkonnou grafikou, v příštím roce s nástupem pamětí HBM2 se počet modelů jistě rozšíří od AMD i Nvidie. K tomu stačí přidat i další snižování spotřeby procesorů a grafiky a máme tu jasný trend.

iyd_dglee_makeitnano_4_010.jpg
Ukrytý extrémní výkon (Zdroj: iyd.kr)

Velké desktopové skříně tak budou potřeba jen pro kombinaci více grafických karet, typicky například tří nebo čtyř grafik ve SLI nebo CrossFireX. Kancelářské počítače se už dnes více méně vejdou na malý adaptér velikosti flash disku, stejně tak počítače pro konzumaci multimédií. Pokud ale budete chtít vysoký herní počítačový výkon, vystačíte si s malým šasi, podobnému zmíněnému řešení. Navíc v tomto případě je osazený 18jádrový procesor, který pro běžné hraní nelze ani reálně využít a stačí bez problémů čtyřjádrový model.

Klasická herní kombinace jednoho procesoru a jedné externí výkonné grafiky se zkrátka promění a velikost počítačů už nebude taková, jako dříve.

Diskuze (18) Další článek: IT firmy vs. stát: Kdo prošustruje miliardy na rozvoj rychlého internetu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,