Apple | Počítače | macOS

Mac mini je elegantní zvenku i zevnitř, možnosti upgradu jsou ale značně omezené

Známý web iFixit se kromě rozboru nového MacBooku Air pustil i do nového Mac mini, což je poměrně výkonný počítač ukrytý v krabičce. Apple si potrpí na design, ale jaké jsou možnosti upgradu? Není to žádná sláva.

Nový Mac mini je k dispozici až s šestijádrovým procesorem, až s 64 GB operační paměti DDR4 a maximálně 2TB rychlým SSD (NVMe, PCI Express). Jak je to ale s případnou dostupností vnitřních komponent, opravou a upgradem?

Základním negativem je, že procesor ani úložiště (SSD) nelze vyměnit, respektive obě tyto součástky jsou pevně na základní desce, konfiguraci tak musíte hodně zvážit i z pohledu budoucnosti. NAND flash paměti jsou od Toshiby, což je rozdíl oproti MacBooku Air, kde Apple používá moduly od SanDisku. Pozitivem ale je, že vyměnit lze operační paměti (so-dimm), pro které jsou k dispozici dva sloty pro dvoukanálové zapojení.

Po rozebrání je vidět přepracované chlazení, které je řešené jedním velkým ventilátorem, který vyfukuje teplý vzduch ven ze šasi počítače. Samotný chladič kombinuje hliníkové žebrování a extrémně tenké heatpipe trubice. Všechny komponenty se nachází na jednom kusu základní desky, na které nechybí ani bezpečnostní čip Apple T2.

Řadič ethernetu je od Broadcomu a celkem čtyři porty Thunderbolt 3 (USB-C, až 40 Gb/s) obstarává řadič od Intelu. Na desce je také čip pro konverzi Displayportu 1.4 na HDMI 2.0 nebo modul pro Wi-Fi a Bluetooth 5.0 od společnosti Murato. Různé napájecí čipy jsou převážně od Texas Instruments, ale i zde má jeden vlastní čip Apple (PMIC).

Mac mini dostal hodnocení náročnosti opravy 6 z 10, především díky tomu, že všechny části jsou poměrně snadno dostupné. Negativní body dostal za integrovaný procesor a úložiště a nutnost vyměnit celou základní desku, pokud dojde k poškození jakéhokoli portu.

Diskuze (42) Další článek: Jedna z nevýhod nadějných hliníkových akumulátorů padla. Už je nesžírá koroze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,