Lunavity: vize dronu na tělo, díky kterému budeme skákat jako superhrdinové

  • Inženýři představili koncept dronu na tělo, který může v budoucnu změnit naše vnímání gravitace
  • Lunavity umožňuje automatické nadnášení celého těla a třeba i obrovské skoky
  • K finálnímu produktu je ale ještě daleko

Inženýři z Tokijské univerzity zveřejnili koncept Lunavity, což je vrtulové zařízení na tělo, které funguje na podobných principech jako dron. V tomto případě ale zařízení nepoletuje samo, ale nadnáší celého člověka, díky čemuž nabízí velké změny v tom, jak se v prostředí pohybujeme a jak se vypořádáváme s překážkami v trojrozměrném prostředí.

Drony mají v dnešní době spoustu využití a proto existuje i spousta různých variant. Mohou být miniaturní, ale i obrovské, které přenáší třeba profesionální kamery nebo velmi těžké náklady. V Číně se dokonce už staví i dron, který zvládne unést 20 tun nákladu. Technologie dronu se velmi rychle zlepšují – jak z pohledu hluku, baterií nebo hmotnosti, tak i technologií třeba pro automatický let s použitím různých senzorů a umělé inteligence. Koncept Lunavity se snaží zaměřit na vzdálenější budoucnost toho, jak by mohly být drony využitelné i jako rozšíření schopností našeho těla.

S Lunavity jako na Měsíci

Lunavity se skládá ze dvou hlavních částí. Spodní část, která je připevněná na zádech, obsahuje pravděpodobně baterii a hlavní ovládací elektroniku. Pevná konstrukce ale dále sahá až nad hlavu, kde jsou dva oddělené zakřivené segmenty vrtulí.

Dle prezentovaného návrhu má každá strana celkem pět samostatných vrtulí a vrchní část je vůči pevné zadní konstrukci pohyblivá pouze v rámci vertikálního naklonění. Tvůrci to sice nijak nepopisují, ale lze si představit, že horizontální naklonění lze provádět pomocí samotných vrtulí a jejich rychlosti rotace.

Díky přímému spojení s tělem se počítá s tím, že Lunavity automaticky rozpozná, když budete chtít třeba jen výše povyskočit a v nejlepším případě by mělo jít vyskočit až 3x výše, než je pro člověka běžné. S touto změnou pohybu si lze představit i to, že ztratí význam například schody, přechody pro chodce (člověk s Lunavity přeskočí celou vozovku) nebo například nebudou potřeba invalidní vozíky pro postižené.

Trochu to tak připomíná sníženou gravitaci, která je třeba na Měsíci, což může značně změnit naše vnímání pohybu prostorem a interakci s překážkami, na které jsme zvyklí v rámci naší pozemské gravitace. Základní princip je, že by k tomu nebylo potřeba žádné speciální futuristické antigravitační zařízení, ale prostě velmi pokročilý dron.

Reálný produkt je ještě daleko

Tvůrci sice vytvořili nádherné video s tím, jak by mohlo zařízení Lunavity vypadat a fungovat, avšak jedná se pouze o uměleckou představu. V rámci reálného výzkumu prototypu, který lze ve videu rovněž zahlédnout, jsou vidět hlavní překážky současné doby.

Dron, který by dokázal nést celé tělo člověka, by se současnými materiály a technologiemi musel být obrovský a tím pádem i těžký (v ukázce prototypu lze vidět pomocná závaží pro snížení hmotnosti). To by znamenalo i neohrabanost, vysoký hluk, vysokou cenou a obecně komplikované použití s připevněním přímo na tělo.

Nezbývá než čekat, zda se Lunavity či něčeho podobného do budoucna dočkáme, protože vize je to rozhodně zajímavá a minimálně by mohla být využitelná v mnoha segmentech pro efektivnější pohyb lidí při práci.

Diskuze (5) Další článek: Windows Insider: Nové funkce ve Windows můžete využívat s předstihem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,