Software | Fotografování | Grafický editor

Luminar 2018 udělá z fotek skvosty i kýče, nemusíte přitom rozumět, jak to dělá

  • Neumíte upravovat fotky? Pak vám nepomůže ani Photoshop
  • Luminar řeší úpravu fotek jinak
  • Je to takový Instagram pro fajnovky

S fotografickými editory je to jako s chytrými pračkami. Čím sofistikovanější zařízení, tím více voleb, a nakonec stejně všechno peru „na čtyřicet“ a netuším, k čemu slouží těch dalších 45 pracích programů. Podobně tak od fotografického programu nepotřebuji přehršel funkcí – chci do něj prostě nahrát fotografii, klepnout na tlačítko „Vylepšit“ a poté s otevřenými ústy zírat, jak jsem skvělý fotograf. A právě to slibuje Luminar 2018.

Chceme zázraky na jeden klik a je to naprosto pochopitelné

GIMP, Photoshop, Zoner Photo Studio, Affinity Photo a hromada dalších programů nabízí skvělé univerzální nástroje a stovky funkcí, pomocí kterých můžete proměnit podání libovolného pixelu snímku, nicméně faktem zůstává, že nejpoužívanějším grafickým nástrojem je Instagram a svatá trojice: vyfotit, klepnout, sdílet.

Důvod je jednoduchý. Univerzální grafický editor je totiž jen tak mocný, jak mocný je jeho uživatel. A ruku na srdce, pokud z dovolené přivezete 1 325 fotografií (včetně 168 naprosto stejných západů Slunce), určitě se s každou nebudete chtít piplat dlouhé hodiny. Chcete to jedno tlačítko a nejvýše pár posuvníků.

Luminar 2018

Touto cestou se vydal i Luminar 2018fotomrvítko za pozoruhodných 69 eur, což sice není málo, ovšem není to ani mnoho; software se stále vejde do psychologické hladiny 2 000 Kč, okolo které se pohybuje cena většiny amatérského a poloprofesionálního kreativního softwaru.

e876c52b-bace-4fb9-96f9-246b1201fee2
Úvodní obrazovka Luminar 2018

Za tuto částku získáte program, ve kterém otevřete jakoukoliv fotografii, klepnete jako v Instagramu na některou z efektových miniatur a je hotovo. Fajn, proč ale za podobnou legraci vůbec platit, když je Instagram zdarma a tuto roli splní i celý zástup bezplatných aplikací? Protože Luminar je takový Instagram pro fajnovky.

To znamená, že těch miniatur s filtry nenabízí deset, ani dvacet ale více než stovku a jsou rozdělené do několika tematických galerií. Mimochodem, pokud by vám základní výbava nestačila, je tu webový Luminar Marketplace, který nabízí stažení dalších zdarma, nebo za poplatek.

938b31cd-45ec-4f39-8de9-8369574b72db
Základní prostředí Luminaru. V pásu níže se zobrazí miniatury s náhledy jednotlivých filtrů.

Za druhé, otevřete v něm prakticky cokoliv počínaje obligátním JPEG a konče prakticky všemi RAW formáty digitálních zrcadlovek. A konečně do třetice, komu nestačí jeden klik a chce od editoru přeci jen něco víc, dostane to.

Každý filtr lze proto dodatečně a do nejmenšího detailu upravit, nechybí oprava geometrie, aberace a dalších vad objektivů. Filtry můžete zároveň skládat do vrstev a vytvářet tak mnohem komplexnější výsledek. Tímto přístupem zase Luminar připomíná Lightroom od Adobe.

312fbc54-82b8-4172-8ba4-b4f9d9ecbff8
Pokusil jsem se snímek oživit základním filtrem Image Enhancer. V pravém panelu se zobrazilo kompletní nastavení pro tuto úpravu, takže posuvníky mohu vše upravit.

Nakonec nechybí ani retušovací štětce, pomocí kterých můžete snadno ze scény smazat objekty, které tam nemají co dělat. Luminar se je pokusí šetrně odstranit s ohledem na okolní scénu, takže když ke smazání označíte třeba sloup elektrického vedení, dopočítá odpovídající pozadí a sloup zmizí podobným způsobem, jak to umí třeba velký Photoshop. Chvíli to sice trvá, ale výsledek je ve většině případů perfektní. Nejedná se tedy o žádné primitivní klonovací razítko.

Prohlédněte si komentovanou galerii

Ale dost řečí. Obrázek vydá za tisíc slov, a tak klepněte na první fotografii v článku a projděte si komentovanou galerii, jak vypadá práce v Luminaru v praxi. Mezi snímky se můžete navigovat šipkami na klávesnici.

obrázek 001.pngobrázek 002.pngobrázek 003.pngobrázek 004.pngobrázek 005.png
V pravém panelu mohu detailně upravit nastavení barev, korekci objektivu, geometrii a dokonce nastavit podobu tohoto panelu pro různé situace. Když by mi připadal příliš složitý, zvolím jednodušší podobu pro začátečníky.
obrázek 006.pngobrázek 007.png
Přepínačem mohu překrývaně zobrazit originál a snímek s efektem. Všechny úpravy mohu zároveň díky historii vrátit na začátek, nebo se vrátit do nějakého konkrétního bodu.
obrázek 008.pngobrázek 002.png4ce9f661-5b6f-470a-aa39-c2c0bb4d652c
b5332e32-b7fd-4951-861e-100a637bf2a109972b7f-0bd8-49fe-9843-d7e3f726cebbobrázek 007.png
obrázek 008.pngobrázek 009.png
Jednotlivé filtry jsou organizované do tematických skupin. Vedle praktických filtrů zde najdete samozřejmě i kýčovité falešné HDR nebo třeba filtry pro majitele dronů.
obrázek 001.pngobrázek 002.pngobrázek 004.png
Abyste nemuseli spouštět žádný další fotografický program, Luminar nabízí i retušovací štětce včetně gumy. Ta však nemaže pixely, ale objekty, přičemž za ně dopočítá adekvátní pozadí podle okolí. Chvíli to trvá, ale výsledek je perfektní.
obrázek 011.png
A nakonec export. Vedle JPEG nechybí ani PSD (photoshop) nebo PDF
Diskuze (9) Další článek: YouTube Red brzy čeká velká expanze. Dost pravděpodobně se dočkáme i v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,