Longhorn: jak vypadá budoucnost práce se soubory?

Diskuze čtenářů k článku

Marcela  |  30. 11. 2003 17:43

Moc by me zajimalo, co umi Windows a jine operacni systemy ne. Pouzivam Linux a jsem s nim naprosto spokojena. Jine operacni systemy jsme jeste nevidela, jsem v pocitacich zacatecnice. Spousta lidi ale na netu rika, ze Windows jsou mnohem lepsi nez Linux. Zajimalo by me tedy, kdyby mi nekdo vysvetlil, v cem jsou lepsi a o co v linuxu prichazim. dekuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
grdt  |  30. 11. 2003 22:15

Si z nas robis prdel ? Ze si este nevidela ine operacne systemy, resp. Windows. Ale inac ten Linux dobra volba. Este ma udivilo i to ze ho pouziva zrovna nezne pohlavie. A co ma tak napada vyhody Windows oproti Linuxu su hadam len hry, na Linux je ich totizto zalostne malo.

Ale aj tak ti neverim, to tu napisal urcite nejaky agent provokater a nie ziadna "Marcela".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
oxd  |  27. 11. 2003 21:16

Zajimavy clanek a jeste zajimavejsi diskuze. Uz me ale nudi, a to nejen tady na tomto webu, ale i jinde, reci typu M$ je shit - linux je nejlepsi nebo opacne.

Proc se nekomu nelibi, ze TRUE=-1 nechapu? Je to docela logicke ne?

00000000 = 0 = FALSE

........

11111111 = -1 = TRUE

Kdyz vam to tak vadi, programujte v Jave (C#). Aspon poznate co je to datovy typ boolean.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  28. 11. 2003 01:40

Technicky vzato ta diskuse je hlavně zbytečná: bool hodnoty 0/1 se na většině platforem mapují na pojmenované konstanty true/false. Takže komu se nelíbí např. ve VBA hodnota true (-1) má de-facto pravdu, sám Microsoft je totiž nedoporučuje používat..

V kódu by jste měli vždy používat místo číselných hodnot pojmenované konstanty true/false, čímž se váš zdroják stane jednak čitelnějším, jednak bez problémů přenositelný z VBA do VBS nebo Javy a .NETu nebo T-SQL či JScriptu atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  27. 11. 2003 10:27

Příklad ze života :
-------------------
Představme si situaci, kdy na PC pracuje víc lidí - např. já, manželka, dítě. Všichni si budeme ukládat obrázky (z foťáku, z interenetu ..).

Snímky budu
- společné pro všechny (klasické rodinné snímky)
- sdílené jen dospělými (hádejte proč) bez přístupu dětí
- jen moje soukromé


tyto omezení jsem schopen udělat přidělením práv k adesářům.
Co se ale stane ve chvíli, kdy se nasadí WinFS ? Pravděpodobně se bude pro každého uživatele udržovat jiná DB "odkazů" do FS, protože bude "vidět" obecně jinou množinu souborů podle toho jaká má práva.
Aby se ale v "jeho" DB odrážel sjuyečný stav FS, bude se muset při přihlášení udělat reindexace (což bude pro otravnépro toho kdo se bude přihlašovat) nebo s každou manipulací dat se bude muset hrábnout do všech DB všech uživatelů (a to zase šíleně zpomalí manipulaci s daty).

Případně je tu ještě možnost, že se budou soubory házet "na jednu hromadu" bez ladu a skladu, výběr pře WinFS bude excelentně rychlý, ale všichni uvidí všechno. A to je naprd.


Mimochodem indexovat přes EXIF je sice dobrý nápad, ale praktocké využití by to mělo až ve chvíli, kdy mi najde obrázek podle popisu " v popředí 3 osoby, jedna s pleší a panděrem, okolo tráva, v pozadí hrad". Nebo až mi najde skladbu podle toho co zanotuju do mikrofonu. Ale na to jsou dnešní DB stroje přece jenom krátké :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  28. 11. 2003 01:56

Pro české uživatele je to sice bez významu, ale Index server již dnes umožňuje vyhledávat podle soundex funkce - čili ano, můžete vyhledávat i atributy souboru podobně foneticky znějící - což je něco, co vám na RegExp založený *grep nebo klauzule Like rozhodně neumožní.

Co se reindexace týče, WinFS bude využívat systémové události (fyzické změny na filesystému budou probublávat do indexovacího engine a aktualizovat jej na pozadí). To je významné zlepšení oproti IndexServeru a pod. indexovacím službám, které fungují spíše jako crawler souborového systému, který běží na pozadí, porovnává souborový systém s databází a aktualizuje ji.

To má dva důsledky: nižší nároky na systémové prostředky nutné pro aktualizaci indexu a hlavně, konzistence souborového rejstříku s file systémem bude udržována v reálném čase, bez zpoždění. Přístup k souborům bude přitom řízen indexy clusterovaným ACL maskou souborů - určitě se kvůli změně security kontextu nebude provádět reindexace.

Současně by se nemělo stát to, co je na dnešních indexovacích systémech časté - že v náhledu nebo atributech souboru uvidíte i to, co by jste podle přístupových práv vlastně vidět neměli, pokud indexovací stroj běží pod jiným účtem než uživatel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
giahra  |  27. 11. 2003 10:24

<a href="http://www.gnome.org/~seth/storage/index.html">http://www.gnome.org/~seth/storage/index.html</a>

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa Von Depo  |  27. 11. 2003 00:50

Je potřeba si uvědomit, že dnešní FS jsou v principu hierarchické db.
Z mého pohledu se jedná o pokus MS, zkusit ukládat data na HDD za pomoci relační logiky, tj. v tabulkách.
Když to šlo v databázích, proč by to nešlo s FS???
Žádná novinka to není, pár pokusů na tohle téma tu už bylo/je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa Von Depo  |  27. 11. 2003 00:56

Ještě k výkonu. V okamžiku, kdy se zbaví toho hierarchického enginu na pozadí, tak by ten výkon teoreticky měl být vyšší, protože zatímco dnes si kvůli získání vlastností souboru musíte prošlapat cestu stromem, u relační db stačí provést selekci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal  |  26. 11. 2003 22:53

Longhorn resp. jeho FS je system vymysleny pro Americany.

Chápu, ze pro narod, ktery se musi pri koupi automobiloveho zrcatka upozornovat, ze je v nem obraz stanove prevraceny, je treba vyvinou co nejjednodussi a nejinutivnejsi system. Tim asi WinFS bude. Mozna to bude chtit rychlejsi procak, ale o to jde v prvni rade - utratit dalsi prachy.

Polointeligenti a inteligenti asi budou i nadale pouzivat univerzalnejsi stary Windows. Zvlastne pak mimo Ameriku.

Hehehe...

---------------

Otazka prechodu na Linux:

Delam do IT uz nekolik desitel let, zacinal jsem na dernostitkovejch strojich IBM z roku 1930, jeste v roce 1969 jsem na nich jako studentsky brigadnik tiskl prazske telefoni ucty, programoval jsem (vetsinou v assembleru) na mozna nekolika desitkach vicemene obskurnich stroju, ale i na pocicacich rady IBM 360/370 (respektive jejich socialistickejch replikach). Pamatuju doby, kdy jsme program z jedny vypocetky s pocitacem rady EC (jedinnaja systema vycislitelnych masin) prenaseli do jiny vypocetky s pocitacem ze stejne "jedinnej systemy" (cesky receno jednotneho, tedy kompatibilniho systemu) jen horko tezko.

System Windows me sere asi tolik, jako kazdyho jinyho, protoze jsem programoval i kusy operacniho systemu, chapu co se deje uvnitr. Taky si pamatuju, jsme na salovych pocitacich meli technologie "vynalezene" Mrkvo$oftem v roce 1995 (treba preemptivni multitasking) meli uz pred dvaceti lety, firma IBM jeste driv. Ale na druhou stranu jsem rad, ze jsem se dockal doby, kdy na skoro celem svete maji skoro vsichni skoro stejny pocitace a chodi jim vzajemne skoro vsechny programy. Jeste pred sametovou revoluci to bylo sotva 5% programu. Prenest data v TXT souboru (o vyssi forme ani nemluve) byval problem i mezi dvema pocitaci ruznych typu postavenymi na jednom stole.

Klidne okamzite prejdu na Linux, MACe nebo co ja vim. Ale bohuzel v tom okamziku ztratim tuhle uzasnou zamennost. A ja o ni nechci prijit.

Buhuzel, kdo nedelal v IT pred 15 lety tezko pochopi o cem mluvim....

Hehehe...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
macek  |  26. 11. 2003 17:36

No pročetl jsem celou diskusi, ale nikde není názor, jak ta metadata vlastně budou definována. Určí podobu metadat M$, nebo to půjde do systému kdykoliv přidat jako nový typ? A takové TXT soubory, či jiné NEMODERNÍ soubory, ty metadata nemají, to je pak najdu jakým způsobem, když název souboru je nedůležitý... Vlastně to znamená, že aplikace, které metadata nepodporují se budou muset přeprogramovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  26. 11. 2003 18:28

Treba sa odabstrahovat od suboru a pozerat na to co je v pocitaci su data. Tie data maju nejake vlastnosti.
V systeme nebudete mat textovy subor ale text (teda data ako pismenka ktore viete precitat a prezentovat na obrazovke vo forme pismenok nejakej abecedy). A k nemu budu dalsie informacie o vytvoreni, resers, ...
Tie 'metadata', teda atributy suboru budu s nim zviazane pevne. Ak vam pride v maile standartny textovy subor (teda ako ho poznate dnes), tak ho ulozite do WinFS (alebo niecoho inak nazvaneho) a pridate k nemu metadata ake chcete (to sa moze udiat automatizovane programom, ktory to tam uklada).

Niektore subory uz maju metadata v sebe (MP3 ma ID3tag) ale subor je obalka dat. A vy chcete pracovat s datami (v tomto pripade prehrat hudbu).

Preprogramovanim aplikacii bude treba, aby sa vyuzili moznosti takehoto pristupu. Ale kludne moze navonok dat FS data v takom formate, ako ich spracuju jestvujuce programy. Akurat pri ukladani naspat bude treba 'rucne' doplnit potrebne informacie.


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa Von Depo  |  27. 11. 2003 00:44

Tohle zní hrozně honosně, ale ve skutečnosti je to jenom marketingový blábol. textový soubor a text je pořád to samé, protože to nese jednu a tu samou informaci. Tím, že vložím text do souboru jsem nic nezměnil se samotným obshaem informace (včetně atributů).
Něco jiného je, pokud by se dnešní soubory změnily v datové položky v rámci nějakého kontejnetu, který v sobě udržuje i další informace právě o bývalém souboru/datové položce. Pak by došlo k rošíření informací a nebylo by nutno u textových souborů ručně zkoušet codepage apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  28. 11. 2003 01:33

Nejde o marketingový blábol právě protože se dnešní soubory ve WinFS změní v datové položky. O standardní pohled na soubory nepřijdete - WinFS je, bude a zůstane volitelný způsob přístupu k souborovám datům.

Kromě code page vám mohou aplikace k souboru automaticky ukládat verzi, autora poslední změny, atributy workflow revizí a schvalování obsahu dokumentu a celou řadu dalších záležitostí, na které se v dnešních DM systémech píšou zas a znovu proprietární databáze a aplikace. WinFS je velmi dobrá myšlenka, ale těžistě jejího využití bude ležet v podnikové sféře, kde se shromažďují data z různých zdrojů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  28. 11. 2003 01:26

Aplikace, které umí pracovat se souborovými stramy NTFS je budou moci využívat tak jako dosud - mnoho jich zatím k dispozici není. Co se rozšířených atributů souborů týče, obojí bude pravda zároveň. Jednak budete mít podobně jako u adresářových služeb MS k dispozici poměrně širokou skupinu obecných atributů (ovšem pro každý typ souboru trochu jinou), kterou si budete moci dále vcelku libovolně rozšiřovat o další vlastní proprietární atributy.

Vlastní fyzický low-level formát zveřejněný samozřejmě nebude, protože rozšířené atributy souboru bude podléhat přístupovým právům na bázi ACL stejně jako soubory samotné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Blekota  |  26. 11. 2003 12:33

WinFS je velice pěkně implementován v Pre-Alfa buildu 4051 jako kontejner nad NTFS proto, aby vývojáři mohli v pohodě vyvíjet a testovat WinFS nad stávajícím operačním systémem a byli odstíněni od vývoje zbytku operačního systému. Nad tímto kontejnerem mohou připravovat API, vyvíjet, ladit a testovat aplikace, atd. A o TO v tomto buildu pro vývojáře jde. Ze současného začlenění do OS nelze vyvozovat žádné závěry.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zerryk  |  26. 11. 2003 11:54

Pokud na tom bude fungovat Total Commander, tak neřeším

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubos  |  26. 11. 2003 16:51

To nejspis ano, jenom budes to WinFS zivit dalsim procesorem, ktery bude pomerne (snad) rozsiren

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Sedmak  |  26. 11. 2003 11:09

Myslenka dobra, realizace bude stat zase zaprd. Chapu myslenku pridat k souboru "attributy" ktere umozni lepsi hledani a trideni souboru pro BFU. Ovsem metoda FileSystem WinFS (MS-SQL) Desktop to je silenost. Mnohem lepsi by byla implementace typu, rozsirit FS ( NTFS ) o
attributy (napr. typ souboru,popis a dalsi co koho jen napadne) a vyspecifikovat interface pro pluginy. Dostupny pro vsechny vyvojare pres jednoznacne API, ktere by poskytovalo zakladni fce jako register plugin,unregister plugin,enum plugins). Ted si predstavte ze uzivatel vytvori soubor daneho typu ( treba JPEG ) a ma v systemu zaregistrovany plugin treba od fy Adobe, ktery mu automaticky vygeneruje nahled. Jasne ze API by umoznovalo vicenasobne pluginy k jednomu typu souboru. Pluginy by mohli psat ruzne firmy podle potreby uzivatele by si pluginy instalovali dle potreby !!!. Je jasne ze vsechny pluginy by bezeli jako user-space programy ( bezpecnost atd.).


Hlasky typu "ze WinFS" nemusi zpomalit system apod. to nemyslite vazne. Otazkou zustava jestli je jiz HW dnes pripraveny na to utahnout takovouto zatez. Mozna az nastane doba kdy kazda pracovni stanice bude mit standardne 2xCPU tak to bude prinosem. Zatim je to dle meho skromneho nazoru cesta do pekel i kdyz s dobrou myslenkou ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
macek  |  26. 11. 2003 17:31

HW dnes není připraven, proto je LH naplánován až na rok 2006, kdy bude....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vita  |  26. 11. 2003 10:55

takze ze systemu souboru bude vlastne vyhledavaci databaze a os bude slouzit ke hledani souboru?

kam se ten svet riti????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš  |  26. 11. 2003 10:35

Myslím, že použitelnost WinFS bude hlavně u serverů, kde pracuje více soubory, a proto by indexace mohla přinést zrychlení. Ovšem, jestli je to použitelné pro normálního smrtelníka, toť otázkou. A to ani nemluvím o léta vytvářených zvycích, které budou u "běžných" uživatelů podněcovat nedůvěru k něčemu takovému... No, uvidíme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Iwo  |  26. 11. 2003 13:29

Myslim, ze ne. Podle mrkvosoftu vyjde Longhorn nejdrive v roce 2006, tedy dejme tomu, ze vyjde za 3 roky. A ted otazka, kolik v ty dobe pobezi jeste serveru na windowsech ???, podle me jich moc nebude, protoze cim dal vic firem prechazi v serverove oblasti na nejakou tu Unix/Linux platformu. Takze ja to vidim tak, ze mrkvosoft to cely bude tahnout nekam do oblasti multimedii, obrazku a samozrejme na kancelar, nebot to je jedina oblast, kde se mu dari. (nepocitam herni systemy, tem bude winfs na hovno.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  29. 11. 2003 04:03

...cim dal vic firem prechazi v serverove oblasti na nejakou tu Unix/Linux platformu ... to je jedina oblast, kde se mu dari...

Víte, že si v obratu serverových systémů Microsoft jen za poslední rok polepšil o 7% (zpráva IDC, citovaná i zde na Živě) ? Víte, že zhruba tolik činí současný podíl Linuxových serverů (0.7 mld $ z celkem asi 10.8 mld - www.vnunet.com) ? Víte, že Linux má v současné době 0.7% podíl na desktopech (Google zeitblatts, abclinuxu)? A to se píše rok 2003 - více jak deset let potom, co Linux spatřil světlo světa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hvge  |  26. 11. 2003 21:42

Na serveroch to vyuzitie praveze nema. Leda ak centralny index pre lokalnu siet. Server vacsinou nepotrebuje rozdelovat subory podla metadat a ak ano, pouzije (aplikacia) na to radsej "pravu" databazu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Iwo  |  26. 11. 2003 10:26

Ja myslim, ze WinFS neni spatny napad, ale rozdodne se nejedna o filesystem, podle me je to vlastne obycejna SQL databaze, ktera je ovsem napevno zabudovana v OS. Takze se dockame mnoha zalob na mrkvosoft, neco jako ted s Internet Explorerem.

Dulezite je ale aby WinFS slo vypnout, pokud to totiz bude mozne, nic se nedeje, kdo bude chtit tak bude mit databazi primo v cene systemu, coz je jiste vyhoda a ostatni to budou mit vypnuty. K cemu by treba takovej herni pocitac potreboval WinFS, asi k nicemu, ale do kancelare sekretarce by se to mohlo hodit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fireball  |  26. 11. 2003 10:23

...jednou z prvnich akci, ktere po instalaci WinXP dnes delam, je vypnuti a zakazani indexovaci sluzby. Je to hned z nekolika duvodu, jednim z nich je napriklad skutecnost, ze pocitac jsem si kupoval proto, aby pracoval pro me a ne aby jeho vykon vyuzival jakysi indexovaci nastroj (a hora dlsich nepotrebnych sluzeb). Jsem zvyklej si svoje data - dnes uz desetitisice souboru - udrzovat v logicke adresarove strukture, takze obcas, kdyz neco nemohu najit (a to je maokdy) bezne vyhledavani me nezdrzuje. Pokud by indexovani melo byt hlavni "novinkou" LHornu, pak by to asi nebylo to prave orechove.

V soucasnosti mam na jednom disku Alpha verzi b.4051 a musim fakt ferove uznat, ze nektere novinky, na ktere jsem drive potreboval SW treti strany, jsou integrovane primo uvnitr. Velmi se mi libi nahled na rastry pri pouhem ukazani kurzorem na nazev souboru (Instatn ThumbView,  apod.) a dalsi. Osobne mam z tohoto buildu celkove pozitivni pocit a myslim, ze v konecne verzi by mohlo jit o zajimavy produkt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka V.  |  26. 11. 2003 10:19

Ahoj,
myslim si, ze mezivrstva bude slouzit casem k necemu uplne jinemu- napriklad k zamezeni SW piratstvi. Jakmile totiz ztratite kontrolu nad obsahem sveho disku (a to timto zpusobem asi ztratite), tak taky ztratite schopnost si nezavisle na vili certifikacni autority instalovat programy, nepodepsana data atd.

Chapu, ze v soucasne verzi to neni, ale podle meho je to cil cele veci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MM_tank  |  26. 11. 2003 11:35

tak to zní bohužel reálně. každopádně winfs nechcu. ale to jsem říkal o ntfs před 3mi roky taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eso  |  26. 11. 2003 10:15

No, dovedu si predstavit, ze ten indexovaci stroj muze byt uzitecna vec - pri instalaci si vse oindexuje a pak pri zmene souboru doplni info o danem dokumentu.

Nicmene, silne pochybuju, ze clovek, ktery ma takovy bordel v adresarove strukture, ze vse uklada bez ladu a skladu (jak tu nekdo psal) bude popisovat kazdy dokument, ktery do pocitace nahraje - a bez toho to bude mit smysl jen na fulltext u textovych dokumentu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Mracek  |  26. 11. 2003 10:00

Usuzuje se zde jen z alfa verze a nez bude plna uplyne jeste hodne casu a jde o to ze ukladani dat v databazovem systemu ma mnohem vic kladu nez zaporu. Kdyz dostane vyvojar moznost pouzivat SQL prikazy primo na soubory je zas mnohem dal chce to opet zmenit trochu mysleni, ale kolikrat jsme menili pristup (strukturko, oop, .net s ws).

Osobne pocitam ze finalni verze bude ukladat pouze do Db, v jadru bude zabudovan osekanej sql atd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TaiTai  |  26. 11. 2003 10:21

Já nevím jak Vy ALE:

Strukturované resp. objektově orientované programování, které z něho vychází je na světě už docela dost dlouho... To jen MS nastrkal blbcům do ruky prog.jazyky s přeloženou syntaxí do národního jazyka (viz VBA v Office). Nedokážu si představit nic trapně hnusnějšího než to že MS prosazoval aby se TRUE=-1 !!! Anebo aby se událost DoublClick jmenovala v češtině "při poklepnutí". ABy se v německé verzi kolekce Forms jmenovala Formularen a aby se jako výchozí datumový formát používal ten americký. Aby při konverzi datumu docházelo v programování k těm největším problémům a chybám... Že je dostačující množství paměti 640kB a pak se ten problém řeší desítky let !!! Ukažte mě programátora který píše aplikace  a potřebuje spouštět dotazy nad názvy souborů ?!? Co jako to má být za přínos ??? A co jako znamená že je něco alfa. To si jako myslíte že zrovna u MS to bude při finálním produktu jako o MOC lepší ??? (viz. chyby ve Win a miliony dalších, tak zabugovaný soft může vydat jen MS). Že MS pořád vymýšlí a přemýšlí za nás uživatele ale aby do Win zabudoval takovou blbost jako je přerušitelné kopírování s otázkou zda-li si přejeme zachovat již nakopírované soubory anebo ne (kolikrát se už někomu stalo že něco někam kopíroval pomocí exploreru a pak ani nevěděl, při zaplnění disku, zda-li a co kde je ???). MS by měl předně hledat chyby a nechat na uživatelých co potřebují... ne co potřebuje MS, protože jak káže zákon ruky trhu... nakonec se objeví něco co se lidem bude líbit víc a MS nazdar...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 11:08

Asi tak do poloviny souhlas; pak nastupujou ukrutny blaboly ...

1) ze 640kB bude na4ever stacit Gates nikdy neprohlasil - uz to bylo mockrat vyvraceno, ocividne to nestaci ... no nic
2) SQL dotazy nad nazvy souboru nejspis nepotrebuje nikdo - stejne jako nikdo nepotrebuje dirkovany celni okno na aute ... proc davam tenhle imbecilni priklad? no protoze SQL dotazy nad nazvy souboru je taky dost imbecilni vec a nic takoveho MS neplanuje ... kdyz-uz, tak ty SQL-like dotazy by se provadely nad vlastnostmi pripadne uzivatelem definovanymi priznaky registrovanych polozek
3) samozrejme, ze i u MS je od alfy k finalnimu produktu patrne znacne zlepseni (ale tento vas vykrik uz povazuji jenom za potvrzeni nepricetnosti, prijde-li rec na MS (nemluve o eventualite neceho dobreho od MS :o)
4) SW od MS jsou zabugovane stejne jako SW od jinych spolecnosti (aneb pokracovani v zapocatem trendu)
5) MS samozrejme u sebe hleda chyby (trustworthy computing), jenze se musi hledat i nove lepsi cesty ve evcech, kde zatim bota nikoho netlaci ... pokud se WinFS ukaze jako cesta do)(, pak proste zmizi ... MS to na uzivatelich nechat nemuze, protoze MS nepotrebuje, aby si uzivatele ficury dodelavali sami (nebo za nimi odchazeli jinam); takze pokud nekoho u MS napadne, ze by neco mohlo byt prinosem, MUSI to vyzkouset (ad ruka trhu: az bude MS ve ztrate, pak mu muzete hrozit rukou trhu - zatim mu roste zisk, takze vase DILETANTSKE rady ocividne nepotrebuje :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  26. 11. 2003 11:40

Muzes sem dat nejakej odkaz na to vyvraceni "640KB ought..."? Zatim jsem na nic takovyho nenarazil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 12:50

Bylo to bud na Zive nebo na Technetu (mozna jeste Lupa); souhrn (pripadne vyvraceni) nejlepsich "bonmotu" z pocitacove branze. U nekterych tech hlasek byly i komentare jejich autoru - Gates k tomu rikal, ze tohle nikdy nerekl, protoze neco takoveho proste programator rici nemuze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubos  |  26. 11. 2003 16:49

Hmm ... ale co se pise na lupe, zive, technetu neznamena, ze je to taky pravda. Cili mozna ano, mozna ne. Mozna je prave tohle fama Mozna to rekl v nejake souvislosti, a jak je zvykem uriznout vetu z kontextu a pak mame neco takoveho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 17:32

To o vytrzeni z kontextu je i muj tip (neco jako "640kb bude zatim vsem stacit, v pristi verzi MS-DOSu s tim neco mozna udelame"). Ale tomu, ze by rekl "navzdycky", neverim - to bych nerekl ani ja po prvnim roce s kompem.
A pravdepodobne to bylo timhle zpusobem upraveno umyslne, aby to znelo senzacne a aby vypadal jako hnup.

bye

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  26. 11. 2003 19:07

Ten výrok je přesně "640 kB by mělo stačit každému" :

640K ought to be enough for anybody--Bill Gates, 1981. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 19:28

Diky. Tedy nic o "navzdy" (jak jim bylo spravne vyvraceno podle clanku na Lupe). A videl bych to napr. na debatu o prave vysedsi verzi MS-DOSu potazmo jeho uzivatelich (zakaznicich MS).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 12:53

neveril jsem, ze to jeste najdu: http://www.earchiv.cz/b02/b0712001.php3

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kiko  |  26. 11. 2003 14:25

Tak so si to precital, ale nejako sa mi nevidi ze preco chcu robit s tych ludi blbcov. Nikde som nevidel napisane trebars to, ze by napriklad Watson povedal ze v roku 2532 bude stacit na svete len 10 pocitacov. Povedal to v roku 1946 a mozno to myslel pre rok 1946 co podla mna nie je az take ujete. Najradsej mam citaty vytrhnute s kontextu, kde sa niekto snazi domysliet autorov vyrok. A to iste je to aj s ostatnymi citatmi, snad okrem Picassovho vyroku.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 15:30

Souhlasim - ale ja to sem daval jenom quli tem 640kB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TaiTai  |  27. 11. 2003 07:16

Ad1.Moje věta zněla "Že je dostačující množství paměti 640kB a pak se ten problém řeší desítky let !!! " - nevidím nikde to slovo navždy.

Ad2.Asi máte pravdu , ale zkuste si přečíst co bylo napsáno v příspěvku na který jsem reagoval, pak Vám to možná dojde. Asi trpíte nějakou dislexií že mě pořád podsunujete něco co nechápete...

Ad3.Tomu nerozumím.Zlepšení tam asi nějaké bude.. to nepopírám ale jak jsem řek... nemyslím že SE TO TAK ZLEPŚÍ. Zkuste si přečíst příspěvek na který jsem reagoval.

Ad4. Máte pravdu. Není softu bez chyby... Ale pokud ho napíše Pepíček (9 let) a bude tam chyba tak se to promíjí... Pokud to napíše profesionální tým specialistů, tak už to taková sranda asi není, nemyslíte ?

Ad5. Souhlasím, aspoň že tak. Ale myslím že OS by měl umět základní věci, které přísluší OS... Zatím musím na spoustu věcí používat aplikace třetích stran, protože to prostě od MS nedostanu... Asi Vám vyhovuje to co Vám MS nabízí a NEPOUŹÍVÁTE app. 3tích stran... že ano ?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  27. 11. 2003 11:03

to uz je lepsi

az na 5)
Ale no jisteze na spoustu veci musite pouzivat SW tretich stran - OS totiz neni "univerzalni aplikace na vsechno". A vy se tomu jeste tak okazale divite. (Nejvic me pobavila posledni veta. :o)) Ani necitim potrebu jmenovat jakykoli dalsi OS, ktery je na tom v tomhle ohledu stejne - protoze tohle uz je jaksi udelem VSECH OS, vime? Vzdycky budete muset nejakou tu aplikaci doinstalovat.
"OS" opravdu neznamena "balik vsech aplikaci na vsechno".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš Bíba  |  26. 11. 2003 12:23

Pane - vy jste arogantní namyšlený vševěd, a ještě k tomu blbec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mem  |  26. 11. 2003 13:39

Od Vas jsem se toho taky hodne dozvedeli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mem  |  26. 11. 2003 13:29

Nedokážu si představit nic trapně hnusnějšího než to že MS prosazoval aby se TRUE=-1 !!!

A hadej ty truhliku, jak je to v jinych normalnich jazycich (treba ANSI C). Pokud se nemylim, jako true se bere jakakoliv nenulova hodnota a jako konstanta miva standardne hodnotu prave -1, takze tady MS ponekud krivdis

Nic to ale nemeni na faktu, ze pocesteni VBA je svinstvo, taky jsem si s tim v Accessu dost uzil (a toho truhlika beru zpet, to byla jen reakce na ty tve 3 vykricniky blazene nevedomosti;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tt  |  26. 11. 2003 15:08

to pocujem 1. krat... obycajne ma true hodnotu 1, nie -1... ale je pravda ze to moze byt hocijaka nenulova hodnota...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal  |  26. 11. 2003 22:47

Ja nevim, ale v integentnich aplikacich inteligentnich programovacich jazyku (Pepa Vogel rozbehal Pascal tusim v partition kolem 100kB na pocitaci Tesla 200) se na logickou (booleovskou) hodnotu vyhrazuje 1 bit resp. jednobitovy registr. Ten bit pak muze byt nahozen nebo shozen. V tomto pripade je zbytecno mluvit o znamenky pred cislici. Proste nula je false a jakakoliv licha hodnota je true.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  26. 11. 2003 23:01

Ve vsech headerech, ktere mam v /usr/include se TRUE definuje jako 1. V ANSI C je to uplne jinak, u nekterych funkci se vraci 0 pri uspesnem prubehu (napr. u fclose), jindy se vraci treba size_t (fread), jindy zase neco jineho. ANSI C zadne TRUE a FALSE nezna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Mracek  |  26. 11. 2003 16:11

Tak strukturovane programovani odeslo s prichodem OOP, samozrejme ze nejake zasady pretrvavaji ale zpusob mysleni je pri navrhu aplikaci uplne jiny. Stejne tak se zmenil pristup pri prichodu WS.

Ukažte mě programátora který píše aplikace  a potřebuje spouštět dotazy nad názvy souborů ?!? Co jako to má být za přínos ???

Pri prichodu OOP se take velka cast vyvojaru divila k cemu to je ale jakmile to dostali do rukou tak se chopili moznosti ktere jim tento nastroj dava, ale nejdriv museli zmenit pristup. A to je ono, chce to zmenit pristup, to se nestane do tydne ani do mesice ale prave proto je Longhorn k dispozici vic jak 2 roky pred vypustenim. A k cemu to je? K cemu je SharePoint? kcemu jsou uloziste dat v CMS? Bude to skvele pro BizTalk. Snazsi pristup k datum a hlavne jednotny zpusob pri pristupovani k souborum a do DB.

Ocekavam ze ve finalni verzi jiz nebude NTFS vubec k dispozici pro ukladani dat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubos  |  26. 11. 2003 16:47

Souhlas. Preklad prikazu z jazyka do jazyka je hnus, ale jeste vetsi kdyz (alespon v jeden verzi jsem to videl) u MSOffice, co bylo napsano v ceske verzi neslo spustit v anglicke ( syntax error
TRUE = -1 je dalsi hnus, a nechci ani vedet, kde to tak je.
Jinak dotaz nad nazvem souboru je uzitocna vec, nekdy primo nevyhnutna, jenomze se to da vyresit jednoduse a snadno snad jiz nekolik desitek let pres regexp

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  26. 11. 2003 10:35

to urcite kedze akekolvek ine riesenie by bolo objavovaie objaveneho. akurat nechapem preco tie obmedzenia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  26. 11. 2003 10:48

Ja si tiez myslim, ze dovod, preco bezi WinFS nad NTFS je ten, ze nemaju preportovane viacere dolezite casti nad WinFS. Data mozu byt ulozene kdekolvek (aj v DB, na sietovom disku, ...). A to co bolo prezentovane v clanku bola len aplikacna nadstavba ala MS, ako k datam pristupovat.

Tazsie bude naucit ludi pozerat sa spravne na data. Je nezaujimave, kde sa subor (teda obalka dat) nachadza fyzicky, ale cez spravne browsovanie sa dostanem k tomu, co chcem. Jeden dokument mozem mat vo viacerych "folderoch" naraz, teda ma rozne vlastnosti. V sucasnosti sa to da robit linkami (MS nazyvanymi zastupce), alebo mat nad tym indexacny server, do ktoreho tie vlastnosti zadam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Mach  |  26. 11. 2003 17:42

Kde se soubor fyzicky naleza na disku nevite ani ted. Soubory a adresarova struktura slouzi k jejich logicke organizaci srozumitlne pro cloveka.

Linky jsou uzitecna vlastnost, zastupci jsou ale odporni a napul nefunkcni. Organizace souboru a pristup k nim je ve windows mnohem horsi nez v linuxu.

Delat databazi nad FS mi prijde zbytecne. Lepsi by bylo, kdyby kazdy soubor mel svuj popis, v podstate dalsi soubor, ale neviditelny, sdruzeny s nazvem dotycneho souboru, proste integrace metadat na urovni fs. Mozna ze jednou to predvede linux s ext4 .

Metadata sprazena se souborem by byla skutecne uzitecna, jejich format by musel mit standardizovany format, kvuli flexibilite asi nejlepe v XML. Obrazky by tak mohly mit rovnou nahledy, atributy jako sirka, vyska, hloubka a podobne. Mozna i kategorizaci. Podobne hudebni soubory a tak podobne. Takove veci by se nemusely vyplnovat rucne. Stalo by to ale jistou cast diskove kapacity. Logicke hierarchicke stromove organizace souboru provazane linky bych se ale rozhodne nevzdaval. I ta tu ma sve misto. Tolik ma vize, jaky vyvoj organizace a spravy souboru by byl nejlepsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m0rph  |  26. 11. 2003 21:47

Proc cekat? ;) http://www.namesys.com/v4/pseudo.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  27. 11. 2003 13:37

Koukněte se, co vám vypíše příkaz file(1). Jde jen o to tyhle informace někde naindexovat a na to je IMHO lepší použít přímo nějaký systém pro zprávu dokumentů a nejlépe aby to bylo možné přimountovat a při každém uložení by se zjistili metadata a zaindexovalo a vznikla by varianta příkazu find s dotazy na ty metadata. Tomu bych říkal pořádná integrace do systému a ne ten paskvil co předvádí MS. Není se čemu divit, když pro přimountování blbého ISO-9660 si musí člověk sehnat nějaký program od někoho třetího. Něco jako "transparentní integrace" je pro MS neznámý pojem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  28. 11. 2003 01:15

Mountování výměnných médií Windows podporují od verze WiNT 4.0 systémově přes službu Vyměnitelné úložiště. Využívají přitom rozhraní providera pro přístup k proprietárnímu formátu souborového image. Jedině tak je zajištěno, že si montování poradí s různými formáty, jako je cue, iso, ccd, bwt, mds nebo cdi. Ruku na srdce - opravdu jste schopen si pod Linuxem přimountovat všechny tyhle images ?

Jedna z podstat úspěchu marketingu MS tkví v tom, že se nesnaží vyvíjet "transparentní" (rozuměj nativní) integraci a blokovat tak sám sobě její další rozvoj, ale nabízí rozhraní pro tuto integraci.

Typickým příkladem jsou DB řešení (původně ODBC a RDO, dnes ADO/ADO.NET). Microsoft by jistě jen s obtížemi mohl zajistit "transparentní integraci" se svou platformou prostředím nativních funkcí, např. tak, jako to dělají DB funkce, integrované do PHP. Namísto toho vytváří něco, co inheruje od povahy té které databáze. Vyžaduje to engine pro správu vlastností a "capabilities" toho rozhraní - ale nadruhé straně je to obecně použitelné a rozšiřitelné - i mimo PHP. Takže ty samé funkce a ovladače může MS využívat pro přístup k datům v ASP, MS Officce nebo třeba Exchange. Tím si jednak úžasně zlevňuje vývoj, jednak tím neobyčejně usnadňuje život vývojářům, kteří se nemusí zajímat o rozdíly, jakými se přistupuje k datům v ASP, MS Accessu nebo dejme tomu Java appletech nebo VBScriptu. V neposlední řadě to umožňuje výrobcům databází vyvíjet své vlastní ovladače na základě jejich dokumentace - bez znalosti cílové aplikace, která je bude využívat.

Jak vidíte, Váš pohled na "transparentnost integrace" je poněkud naivní - a hlavně hloupě zaujatý. Pokud se od něj neodpoutáte, nikdy nepochopíte, proč je Microsoft před svou konkurencí tak daleko vpředu. Ta integrace není transparentní, ale je modulární.

Zatímco vývojář chápe, že modulární vývoj usnadnuje vývoj a pro vznik rozsáhlých projektů je v podstatě nezbytným předpokladem, živelná povaha OpenSource této modularizaci brání. Výsledek je, že databázové funkce PHP jsou vám pro přístup k datům v jiných aplikacích k ničemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  28. 11. 2003 00:52

...kdyby kazdy soubor mel svuj popis, v podstate dalsi soubor, ale neviditelny ...

Však na tom je právě WinFS postaveno. Využívá NTFS file streamy, se kterými dnes seriózně pracují jen autoři virů jako je Win2k.Stream. Zatím si do nich můžete přes shell API zapisovat rozšíření atributů, ale ještě v jejich datech nemůžete hledat (IndexServer si atributy udržuje mimo souborové streamy v samostaném katalogu). WinFS slouží jako nadstavba ke správě a indexaci právě těchto atributů.

Co se formátu metadat týče, xml není nijak zvlášt efektivní ani s ohledem na velikost, ani možnost indexace. Daleko efektivnější je uchovávání stromu v relační tabelární struktuře typu ID-ParentID. Atributy FS přitom uživateli mohou být dostupné jak přímo, tak přes nějaké GUI rozhraní, které je může zobrazovat jako treeview apod. nebo mapovat na XML ex-post.

Těžištěm využití FS budou datové sklady apod. aplikace. Pokud jste už někdy psali dokument management nad adresářovou strukturou, kde atributy souboru byly uchovávány v SQL databázi, určitě oceníte, že tato funkcionalita (konzistence dat) bude podporovaná na systémové úrovni, např. při kopírování/replikaci souborů přes síť apod..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa Chmel  |  28. 11. 2003 13:16

Struktura ke kazdemu souboru, byla v OS/2 uz v roce 1995. Jenze to skoro nikdo nevyuzival. Dokonce tam bylo rozlisovani souboru podle obsahu, metadat, to znamena ze se k souboru ani nemusely pridavat pripony a stejnak je kazdej pouzival ....

Hodne tu brblate na Win 2000, XP ... ja si ale myslim, ze vetsine prace v nich vyhovuje, nevim proc by nevyhovovala... pokud busim nejakej zdrojak, nebo dokument, maluju grafiku atd,atd,proste veskera normalni prace, tak jsou Win 2000, XP v naprosty pohode... ja jsem Win 2000 pouzival 2 roky na vyvoj SW a tam me ty Widle bezely 2 roky skoro bez vypinani (kdyz vypad proud, pripadne instalce servicepacku), jen jsem se odhlasoval ...

Na druhou stranu, netusim, cim by Linux pro me jako vyvojare C++, dnes Web design, mohl bejt prinosem.

Pred trema rokama jsem pro nej psal objektovou knihovnu TCP/IP a pouzival pri tom KDevelop.... a nejaky prinos jsem nepozoroval... akorat me konfigurace cehokoliv zabrala vic casu...

Nejvecsi sranda me prisla nedavno, kdyz kamoska chtela prejit na Linux... a pak nesel rozchodit jeji interni modem, musela by si koupit externi za 3000, tak si radsi koupila cely Win XP, za nizsi cenu a jede na Winech ...hehe. Nemusi se nic ucit a spokojenost na vsech frontach... zapla si jednim tlacitkam Firewall a nic vic neche ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hey  |  26. 11. 2003 09:09

Horsi clanek jsem snad na zive necetl, nebo jo?

Je videt, ze autor vubec nepochopil co WnFS je

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  26. 11. 2003 08:15

...takže si budete moci vypsat třeba "prezentaci, kterou jsem poslal Karlovi minulý týden".

...Takže už vidím, jak zadám takový dotaz v češtině a počítač mi ten soubor najde. To jsme ale pane Holčíku o 3 - 4 životy dále, nemyslíte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  26. 11. 2003 10:38

Divil byste se, ale neco takoveho je mozne uz dneska a funguje to
lepe nez byste na prvni pohled cekal. Problemy jsou s negaci a nebo
s dotazy ktere nejsou jednoznacne ani pro cloveka, ktery nezna souvislosti.


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  26. 11. 2003 11:09

Můžete mi prosím dát vědět, jakým způsobem si to mohu vyzkoušet a kde?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zajdee  |  26. 11. 2003 21:04

Tipoval bych nejakou univerzitu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
spigot  |  26. 11. 2003 08:03

Pani. Ja mam proste len pocit, ze nam M$ tymto sposobom pomaly speje k tomu, ze vsetko bude poukladane na internete (najlepsie na serveroch M$)  a budeme perfektne kontrolovatelny, ako to M$ vzdy chcel. Budeme sa pomaly bat aj vyjadrit svoj nazor. Len tak dalej instalujme stale nove a nove systemy od M$ a zachvilu uz nebudeme naozaj vediet kde co je. Hlavne ze to bude vediet M$.

"S Microsoftom na vecne casy a nikdy inak"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Spiderman  |  26. 11. 2003 08:29

A potom budu jedine mysky znacky mrkvosoft, pocitace znacky mrkvosoft, procesory znacky mrkvosoft a pomarance z mrkvosoftu  a mrkva z mrkvosoftu . To mi nieco pripomina.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš Bíba  |  26. 11. 2003 12:18

LINUX i Wokna mají svoje výhody WinFS bude dobrej pro ty, co stahujou tisíce nelegálních věcí z netu a budou se v tom chtít vyznat. Takže ty co nejvíc křiří to nejvíc využijí.

Váš příspěvek narozdíl od obou operačnmích systémů nepřináší nic a nechápu důvod jeho existence...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 12:59

Aha, takze ten, kdo ma hodne souboru, ve kterych se potrebuje vyznat, je hned zlodej. A vy to navic poznate i podle "rukopisu" v diskusi. Gratuluji!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miky  |  26. 11. 2003 07:59

eDock Server lze díky nezávislému systému přístupových práv využít k bezpečnému ukládání a sdílení libovolných dokumentů a souborů v rámci firemního intranetu i k jejich publikování na internetu. Soubory vytvořené v MS Office, PC SUITE nebo kompatibilních aplikacích a také soubory typu PDF a HTML jsou navíc ihned po umístění do eDock Serveru zaindexovány a lze je fulltextově vyhledávat podle jejich obsahu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  26. 11. 2003 10:31

Snad si nemyslíte, že 602 s tím přišla jako první, nebo, že je tu teď jediná. Já jsem si ten jejich eDock vyzkoušel a uznávám, že není tak hroznej jako jejich ostatní produkty, ale určitě bych ho do firmy nechtěl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juan  |  26. 11. 2003 07:33

Mnoo, jsem zvedavy, kolik mista si ukousne indexacni databaze - mene nez soucasnych cca 20% to asi nebude

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TaiTai  |  26. 11. 2003 06:46

Nevím jak vy, ale já mám tu zkušenost, že ten kdo má dneska na počítači bordel v souborech anebo ten kdo se nechal zholebat k používání předdefinovaných složek od MS je už dneska úplně v pr**li. Dovoluji si vyjádřit pochybnost nad tím jestli se pak někdo takový dokáže zorientovat ve WinFS. Tolik informací prostě ten člověk nepobere .

Znám několik typů uživatelů.

Obyčejní lidé / nenároční uživatelé a hodně malé děti.

Většinou vůbec nemají tušení co je to soubor, proč vlastně existuje. Nechápou proč by si měli něco dávat do složek a netuší co mají na CD, na disku anebo na disketě. Většinou je jim úplně jedno co na PC dělají a kam co ukládají. Je jim jedno co mažou a proč... Těm možná WinFS trošičku pomůže ale jestli bude fungovat a prolínat se jak bylo nazančeno v článku, tak spíš ne.

Normální lidé, uživatelé PC.

To jsou ti co používají předefinované složky od MS. Chápou co je to soubor a proč existují složky. Avšak nemají skoro tušení, že existují i jiné než ty od MS . Poznají, že mají soubor na CD a že jej tudíž nelze smazat. Dokážou si zkopírovat soubor z/na disketu. Těm možná WinFS bude vyhovovat. Jsou možná i schopní s ním efektivněji pracovat. Proč ne.

Profíci, poloprofesionálové, programátoři...zdatní pařani apod.

Chápou že to co je od MS stojí většinou za starou bačkoru. Jsou však ochotni si z toho, co jim MS nabízí, vybrat to nejlepší. Většinou mají již svůj zaběhlý systém v práci se soubory a složkami si hravě poradí. Nedělá jim až takový problém někde něco nalézt, protože v tom mají jasno a nemají v tom bordel ! Jedná se většinou o konzervativní uživatele a neradi mění svoje zvyky. Na jiných PC vytvářejí stejné složky se stejným významem (to i proto, že často pracují/starají se s více PC najednou). Když jde fakt do tuhého, použijí ve Win funcki heldání (v XP si vypnou ujetého psíčka "hledače kostí" a pustí se do "profi" nastavení hledání ). Těmto lidem může WinFS pomoci asi nejvíc. Ale nevidím zde důvod PROČ !?

Nemusíte se mnou souhlasit, né na každého to pasuje, ale přiznám se, je to moje zkušenost na vlastní kůži.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Apokeus  |  26. 11. 2003 07:40

Profíci, poloprofesionálové, programátoři...zdatní pařani apod.:

Ti už se na Ms vysrali (až na ty pařany) a mají Linux, je v podstatě jedno jaký, hlavě už ne více windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
r  |  26. 11. 2003 07:55

Mezi ty kteri se na MS vys... jste zapomel napsat masochisty a notoricke hracicky, kteri nemaji nic jineho na praci nez stahovat nove distribuce v nadeji, ze ta nova uz konecne podporuje ten kus HW, ktery tem ostatnim "loserum" s prisernymi okny uz pul roku facha.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vladimir  |  26. 11. 2003 08:52

aaarrrrrggghhhh....tak znovu
kolikrat uz bylo receno, ze podpora hw nezavisi na distribuci? Kdyztak na verzi linuxu-jadra, spravne ovsem zni "podpora vyrobce hardwaru pro dany OS"
no nevim, mozna to vis, ale napsal jsi to schvalne, abys uvedl v omyl dalsi tucty svych windowsich spolubratri?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mem  |  26. 11. 2003 09:09

No "r" mozna nemyslel ani tak ruzne distribuce, jako spis nove verze distribuci, coz je fakt, ze na podporu nektereho HW se na Linuxu ceka dost dlouho, a uzivateli je celkem jedno, jestli je to problem toho, ze to neni v kernelu, nebo nekde jinde... ale aspon sis zase trochu vyhonil triko, co;)

Jinak doposud jsi mi neodpovedel v diskuzi k <a href="http://www.zive.cz/h/Bleskovky/F.asp?ARI=113778&CAI=2097&HID=19">Opere 7.23</a> (krome tech urazlivych prispevku), tak doufam, ze tak konecne ucinis

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vladimir  |  26. 11. 2003 15:11

stalo se..sorry za prodlevu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  26. 11. 2003 22:42

No jo, ale pokud se bavime o power userech, tak ti si stahnou nove jadro, patchnou to puvodni a prekompiluji nebo si proste zkompiluji jenom novy modul. Zmena distribuce nutna neni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Sedmak  |  26. 11. 2003 11:38

Koukam vy jste stejnej looser jako Balmer, trochu vam ujel vlak. Mel by jste trochu zupdatovat seznam irelevantnich vykriku na obranu M$. Podpora HW jiz delsi dobu neni slabinou Linuxu, spise bych rekl ze WXP viz spousta nepodporovanych zarizeni ... ) ...

Jen tak pro vasi zajimavost jsem rozchodil Linux na vsem co se mi dostali do ruky a uchodil vsechna zarizeni. Jen tak namatkou...
Profesionalni Server od fy Siemens - RH Linux, SCSI Radi pole,1GBit sitovka atd.
HewletPackard PA-RISC D370 - Parisc Linux
Ntb Toshiba Satellite Pro - RH Linux,Winmodem,Ctecka CF karet,DVD,BT USB Key,Canon Powershot A20,USB Disk,Wifi PCMCIA karta atd.
PC SCSI AHA2940,USB Ctecka 6in1,FireWire,SATA disky,2xIDE disky,SCSI CDROM,DVD ROM,IDE PlexWriter,USB mouse.

A ze je nekdo "looser" macka next,next a nevi proc a doufa ze to nakonci bude fungovat a kdyz ne tak to zkusi znova a kdyz ani to nepomuze tak reinstalne Windoze + 300 Restartu pri instalaci aplikaci aby se dostal do stavu kde byl predtim, dekuji nechci. Zajiste mate legalne porizene Windows,M$ Office a kazdy rok kvuli dodrzeni kompatibility s okolnim svetem kupujete nove Office a ob dva roky System. )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 12:54

pise se to "loser"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bill  |  26. 11. 2003 23:38

je hezke ze se zastavate vcelku kvalitniho os ale kdyz tvrdite ze rozchodite na linuchu vse treba mi poradite mam starou graf kartu ati radeon 7000 chtel bych aby mi chodil vystup na tw jako ve widlich tedy bez zadnejch startu s pipojenou televizy proste abych ho moch nejaky prikazem zapnout a este pokud mozno abych mel v Xech pri pouziti vystupu na tv nejakej ovladac s podporou hw akcelerace ne "vesa"..... to co je na gatosu je pro mne k nicemu ( nestablni) ... proste nad tim badam uz delsi dobu a nic..... jinak take pochybuji ze jdou linuch vsechny wifi karty a usb adaptery neni to tak dlouho co jsem badal po driveru pro dwl520+ ( dnes uz je) dogotalni fotaky taky asi vsechny nejdou s linuchem, problemi s nektrimi integrovanymi zvukovkami mam pokracovat? ja samozrejme souhlasim ze situace se vyrazne zlepsuje kdektery vyrobce uz ke svemu hw dodava ovladace pro linux ale na cd pribalenem k hw vetsinou nejsou......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fireball  |  26. 11. 2003 09:58

... a pak jsi se probudil a zjistil, ze mas ruku v nocniku, vid?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš Bíba  |  26. 11. 2003 12:09

Dobrý den,

nevéte vůbec o čem mluvíte. Profi programátor, který vyvíjí software pro windows těžko může programovat pod linuxem. Ono totiž, jak říkali včera Microsofti na MS Days, tak dokud nebude mít Linux aspon 13% na desktopu, tak se o něj nikdo seriózní (včetně MS) nebude zajímat. Těch 13% má Apple a je pro něj rozhodně víc kvalitního softu než pro těžce minoritní Linux (na desktopu). Mám dva počítače, na jednom Mandrake Linux a na druhém musím mít Windows, protože pod linuxem neexistuje nic na ASP.NET nebo .NET obecně, a věřte že programování v .NET je opravdu jednodušší a lepší a vyplatí se kvůli tomu používat si Windows (nějaká OEM za 2500,--), Open office, a nějaké to .NET vývojové prostředí pro studenty zdarma, a poté, až holt člověk bude chtít na tom něco vydělat si to Visual studio koupit. Ostatně za odměnu za nějaký web jsou peníze, za které si to může dovolit kopit každý (když chce)... Linux je pro studenty, webmastery (PHP...) a céčkaře který nevyvíjí pro wokna, možná už i pro sekretářky je velmi dobře použitelný, ale bohužel C# a .NET je natolik lepší než cokoliv předtím, že z hlediska rozšířenosti windows je pro seriózní programátory LINUX jen a jen něco, co berou v úvahu a možná se to učí. Jinak je to zatím pro ně pouze hračka... Netvrdím, že kdo nedělá v .NET a C# není seriózní programátor. Já tvrdím, že mi začátečníci a Ti průměrní určitě preferujeme .NET...

Hezký den...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pajlo  |  26. 11. 2003 12:24

A to ti kto povedal ze ASP.NET a celkovo .NET pod Linuxom nejde???
A co takto: http://www.go-mono.org/

Skus si skompilovat ten isty zdrojak M$ kompilerom a MONO kompilerom a zistis, ze MONO kompiler robi zhruba polovicne velkosti suborov. (Co za balast tam asi tak Micro$oft pribaluje ???) A obydve su spustitelne na WIN aj na LINUXe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mem  |  26. 11. 2003 12:57

No, ono to neni tak zhave
Spousta veci (vcetne nekterych dulezitych namespacu ze System.) neni v Monu dosud implementovana, o podpore ASP .NET ani nemluve.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pajlo  |  26. 11. 2003 13:09

asi mas zle informacie ale ASP.NET ide - sam som ho skusal na Apache-i

a jediny vacsi problem je namespace <b>System.Windows.Forms</b> a to preto, ze je to az priliz zavisle na Windowsoch. Ale existuju alternativy (celkom dobre - nie vyborne ) napriklad GTK#, ktore idu aj na Linuxe aj na WIN.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mem  |  26. 11. 2003 13:41

quote: asi mas zle informacie ale ASP.NET ide - sam som ho skusal na Apache-i

Tak to je pro me skutecne novina. A jak je to s podporou WebControls na aspx strankach, funguje to, nebo se jedna ciste jen o moznost spousteni IL kodu na Apache z prelozeneho C#?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  26. 11. 2003 18:21

http://jerryweb.info/ - jede mi na Apachi a XSP. Rychlost nic moc, velkou zátěž by to nezvládlo (někde mezi přijetím požadavku od Apache a zpracováním v klientské knihovně to dělá tak půl vteřiny prodlevy, dosud jsem nepřišel na to kde, ale - přece jen, je to testovací beta, nemůžu po tom chtít zázraky), nicméně je to ASP.NET a funguje.

Problémy jsou při spolupráci s Apachem2, mod_mono má někde bug v komunikaci a občas to nezvládne zpracovat POST data, ale s Apachem 1.3.xx šlape v pohodě. Faktem je, že k zákazníkovi do ostrého provozu bych si to ještě nainstalovat netroufl, ne že by to padalo, ale stále ještě tomu až tak úplně nevěřím.

Co se týče controlů, používám UserTemplates, prvky z namespace HtmlControls, naopak nikdy jsem ani pod IIS nepoužíval PostBack, takže v tomto směru zkušenosti nemám. Daný web jsem psal ve VisualStudiu pod microsoftím Frameworkem a jednou za čas jsem na Linuxu doladil odlišnosti. Některé věci opravdu dosud nejsou implementovány, například když jsem z HTTP hlavičky potřeboval dostat proměnnou, která není v běžných ServerVariables, musel jsem si celou hlavičku rozparsovat sám, ale těhle problémů zase není tolik. Co mě opravdu míchá je to, že v současné době Mono parsuje aspx/ascx šablony v čistém ASCII, takže pokud člověk chce diakritiku, musí používat HTML entity nebo resources.

Ostrá verze Mona má být podle roadmapy k dispozici někdy v první polovině příštího roku, uvidíme, s jakým úspěchem tyhle mušky vychytají...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vice  |  26. 11. 2003 12:53

jak říkali včera Microsofti na MS Days, tak dokud nebude
mít Linux aspon 13% na desktopu, tak se o něj nikdo seriózní
(včetně MS) nebude zajímat

a) na MS Days toho asi říkali hodně, asi jako když prodávají
super extra jedinečné nerozbitné hrnce (že by Win začali prodávat
systémem MLM ?? )

b) IBM, Oracle, Proggress, Borland ... ti Vám nejsou dost seriózní ?

Já dnes naopak odmítám cokoli, co je vázáno výhradně na MS Win -
Proč? "World is change ..." - ODBC má na kahánku, OLEDB taky, .NET
je v plenkách, Longhorn za 3 roky ... jaké technologie přinese ???
Budu se za tři roky učit zas jak idiot technologii, kterou MS po 3
letech zase pohřbí - jako třeba slepá ulička COM a DCOM nahrazená
.NETem?

Jak dlouho vydržíte věřit ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eddie  |  26. 11. 2003 13:50

Dokavad to bude sypat programuji aplikace pro IIS a vyplaci se mi to, proc zabijet slepici co mi snasi zlata vejce ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tamo  |  26. 11. 2003 13:32

Nejak zapominate na Javu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
+/-  |  26. 11. 2003 13:51

Microsoftu sice bezmezne duveruji , ale i tak je 13% Apple desktopu totalni nesmysl. Leda ze by myslel trzni podil - tam by se ti predrazeni applici mohli celkem zviditelnit.

Podle rady pruzkumu ma Apple na desktopech jen o malo vetsi zastoupeni nez Linux. V roce 2004 se ocekava, ze to bude naopak. Radove jde jen o jedno, maximalne nekolik procent, mozna i mene nez 1%, ale rozhodne ne 13% .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kvasnica  |  29. 11. 2003 04:07

Apple má v současné době s bídou 4.5% podíl na desktopech (podívejte se třeba na statistiky prodeje, nebo na Google traffic).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sedley  |  26. 11. 2003 07:50

Tak nějak. Pokud uzivatel vi co je soubor, co je slozka a ma po neblahych zkusenostech s vyhledavanim vytvoren nejaky system v pojmenovani slozek a souboru, tak zpravidla nema problem neco zpetne nalezt. Nejhorší jsou ti, co něco napíšou ve Wordu, a při ukládání nechají uložit dokument (protože jsou líní vymyslet něco krátkého a výstižného) pod jménem, které jim Word nabídne podle první věty v dokumentu, třeba:
"Výroční zpráva naší nejúžasnější a nejúspěšnější firmy, která se zabývá prodejem růžového modrobíle puntíkovaného a dokonale jemného toaletního papíru.doc"
Uznejte, že takhle uložit soubor může jenom kokot, který se pak diví, že když ten soubor chce vypálit na CD, tak mu vypalovací program název souboru ořízne na určitou délku a pak jsou tu samozřejmě potíže se zkurvenými českými znaky a mezerami a to nejen při přenosech souboru mezi různými systémy (Win, Linux, Apple) ale i mezi různými jazykovými a časovými verzemi jednoho systému. Vím o čem mluvím, protože jsem často podobné prasárny musel po někom jiném opravovat. Kdo holt je zvyklej ještě z anglického DOSu na soubory konvence 8.3 bez češtiny, ten se neztratí. Navíc si už v tomto systému ať už byl jakkoli špatný či dobrý zvyknul na to vymýšlet jména, ve kterých se pak vyzná, zvlášť když při výuce nedostal hned do ruky Norton Commander.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZEr  |  26. 11. 2003 08:13

zase dalsi vec co ma premyslet za uzivatele, zase spatne, M$ si mysli ze lidi sou blbci kteri si neumi ve svych datech udelat poradek, kdo neumi s complem at do toho nedrbe (kdo nema ridicak taky neridi auto), tohle bude dalsi vec, diky ktere pocitac ktery je dnes superherni delo bude odpovidat doporucene konfiguraci

podle mne je totalni nesmysl ukladat soubor fyzicky na jedno misto a videt by byl na jinem (otazka je jaxe s tim vyporada treba total commander - zeby M$ chtel aby se vice pouzival pruzkumnik = podobna fraska jako s IE ???), co kdyz se wokna jako obvykle zhrouti a ja budu potrebovat neco vyzalohovat, kde to budu hledat (a jak se tom bude jmenovat) ????

pruhledne okynka a 3D desktop (to byl nejaky eperimentalni vindow manager) sem v linuxu videl uz na S3 virge, jinak ty pruhledne dialogove okna umi KDE (pouzivam to a vypada to dobre)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ditom  |  26. 11. 2003 10:59

jako by mi z úst vypadlo.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Prcek  |  26. 11. 2003 10:35

Nechápu,proč odsuzuješ předdefinované složky od MS.Já v tom vidím docela přínos-když používáš třeba složku Hudba nebo Obrázky (já jsem si přidal ještě Filmy,...) vytvořené Windowsem v Dokumentech (ale nejdřív si ty dokumenty musíš přesunout na nějaký rozumnější místo než "C:\Documents and Settings\Uživatel\Dokumenty"-třeba rovnou na céčko  , tak je máš pořád po ruce,protože ti Windows cpou Dokumenty při každý příležitosti pod nos....Nemusíš furt ve stromu klikat jak pošuk na + protože máš Dokumenty rovnou na prvním místě-to je podle mě docela urychlení práce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 10:52

Navic je to dalsi malej krucek smerem k prenositelnosti uzivatelu mezi instalacemi OS - sbali se profil (mimojine prave vcetne My Documents) a jde se jinam. Bude fajn, az to tak na Woknech jednou bude fungovat bezezbytku (tedy vcetne vsech moznych nastaveni (Application Data)).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vice  |  26. 11. 2003 15:06


cp -r $HOME/*

toto u těch "druhých" funguje již desítky let ...
Ale holt tam neni tlačítko [Další] tak je ta administrace
příšerně složitá ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 15:28

1) a ted neco co nevim
2) rec je o Woknech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubos  |  26. 11. 2003 16:42

Zbalit HOME slozku ... jo to by bylo fajn. Jenomze to funguje jenom v normalnich systemech, ne u Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VAVA  |  26. 11. 2003 13:52

>ale nejdřív si ty dokumenty musíš přesunout na nějaký rozumnější místo než
>"C:\Documents and Settings\Uživatel\Dokumenty"-třeba rovnou na céčko...

Jestli to byl jako vtip, tak jsem to nepochopil. Jestli ale nekdo presune slozku "Dokumenty" prislus. uzivatele rovnou pod C:\, tak jak potom resi problem vice uzivatelu/jeden pocitac? Nebo, nedejboze, vice uzivatelu/vice pocitacu (rika se tomu sit)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eso  |  26. 11. 2003 14:13

Az na to, ze v mnoha pripadech lidi, co sdileji jeden pocitac taky pracujou se stejnymi soubory...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Winzig  |  26. 11. 2003 19:09

nejlepsi je presunout tuto slozku na sitovej disk :) \server\home\%username%\MyDocuments a lidem co maji laptopy nastavit offline pristup. Profily jsou potom maly a uzivatele necekaji 5 minut nez se jim stahne slozka s dokumenty ze serveru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rajo  |  26. 11. 2003 04:26

Tohle je ale hromada kecu. WinFS neni kompletni nahrazeni fyzickych slozek, jak je dnes zname. Pokud vam vyhovuje dnesni system, budete jej moci vyuzivat i v Longhornu s WinFS, je to spis rozsireni filesystemu o databazove dotazy. Stejne jako se na internetu muzeme pohybovat logicky (http), nebo fyzicky (FTP). Nevim, podle ceho pan Holcik usuzoval na kvalitu prace s WinFS. Podle buildu 4051, ktery jej jeste nema ani do poloviny integrovany? Z te snusky nepravdivych informaci by se to dalo ocekavat. Prozec, mili ctenari, pro fundovanejsi informace o Longhornu zamirte na www.winsupersite.com.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  26. 11. 2003 09:52

Pokusim se nebyt osobni ...

1) nikdo o kompletnim nahrazeni nemluvil (az ty); v clanku je uvedeno, ze oba zpusoby prace s daty mohou koexistovat, ale ze to pro leckoho muze byt silne matouci
2) v clanku je nekolikrat uvedeno, ze si je autor vedom skutecnosti, ze se jedna o "prvni pokus", a ze dalsi zmeny (k lepsimu) se daji ocekavat

"Děti v českých školách téměř nedostávají úkoly ze čtení. Navíc čtou jen z učebnic a ne z normálních knih. Výsledek se dostavuje. Ještě ve čtvrté třídě umějí školáci i díky čtení pohádek dobře porozumět textu, ale v patnácti už s tím mají vážné problémy."
http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A031125_225853_domaci_pol&l=1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zen master  |  26. 11. 2003 16:19

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noname  |  26. 11. 2003 01:31

je otázka jestli to nutně musí být pomalejší. Vždyť jestli je to vlastně jen databáze parametrů souborů s odkazy na ně, tak běží na nějakém databázovém stroji, kde může být optimalizována a indexována a tudíž urychlena. Samozřejmě, bude-li to někdo srovnávat se zobrazením adresáře s desítkou souborů, tak to bude spíše horší. Ovšem já sám vytvořím desítky souborů denně (což jsem asi průměr podle nějakého výzkumu co jsem teď viděl), a tak to při stovkách a tisících může být i podstatně rychlejší, zejména pakliže ukládáte jako já bez ladu a skladu. Co se týče shodnosti názvu souborů - nemyslím si, že by to bylo tak strašné, problém je, že musíte změnit pohled. Jméno souboru prostě ztrácí smysl, asi jako ztratily smysl v podstatě koncovky. Soubor bude mít název definovaný metadaty, takže když budete psát wordový dokument či html, tak automaticky první <H1> di první řádek. U jiný aplikací už také budeme psát cokoliv. Dalším parametrem bude druh souboru, který nahradí finálně koncovky (a tak se windows přiblíží tomu, co už je snad dvacet let na macech), a pak i ty ostatní data (kdo vytvořil, komu poslal, kdy vytvořil atd.). Časem ztratí roli i umístění souboru a bude jen jedno. Tím se také značně ulehčí zálohování, správa různých verzí atd. Ovšem domnívám se, že nikdy to nebude kompletní, protože běh nad databází je výborný pro uživatelské soubory, nicméně pro aplikační soubory, knihovny atd. by to byl zbytečný zpomalovač. Nicméně všechno tohle je v podstatě už známo z jiných systémů, microsoft to ovšem jako vždy dovede k uživatelské přítulnosti a náležitě prodá. Ovšem může si podřezat větev, protože sám snižuje rozdíly mezi systémy. Uživatelům už tak nebude např. vadit, že nemají "disk C" v linuxu, protože ho nemají ani ve woknech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ivan  |  26. 11. 2003 02:27

nevim, ale docela urcite to neni databaze s odkazy na skutecne soubory. Do WinFS se budou ukladat i samotne data. Ovsem souhlasim ze to neznamena zpomaleni, pokud mate zkusenosti s databazemi (zvlaste s MS SQL servrem) tak lze urcite rici ze "dolovani dat" je z databaze rychlesji nez z filesystemu, o to i pro obroske velikosti dat (GB).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa Von Depo  |  26. 11. 2003 07:51

Uff, mám zkušenosti nejen s MS SQL, ale i se Sybase a Oracle a mohu prohlásit, že získání souboru z filesystému JE rychlejší než natažení odpovídajících dat z DB.
Pokud na vaše tvrzení usuzujete z neschopnosti Průzkumníka zobrazit 10.000 souborů v jednom adresáři, tak si raději zkuste napsat malý testík s použitím LOBů versus txt soubory na FS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  26. 11. 2003 10:34

Kdyby šlo jen o to tahání dat z databáze, ale tady se to vytáhne z databáze a následně z filesystemu, WinFS je nadstavbou nikoli náhradou NTFS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pajlo  |  26. 11. 2003 12:17

nevim, ale docela urcite to neni databaze s odkazy na skutecne soubory.

ale je (len mozno by sa to dalo nazvat inac ako databaza, pod pojmom databaza dnes ludia vacsinou chapu nieco ine). Subory budu ulozene na disku (napr. na NTFS) a WinFS na tie subory len bude odkazovat - proste len prida dalsiu vrstnu.

A vcelku peknou vyhodou je, ze WinFS vyhadzuje udalosti nad NTFS. Cele je to proste previazane cez .NET. Napriklad sa lubovolny program moze cez WinFS zavesit na udalost OnFileChanged a bude informovany vzdy, ked sa subor zmeni. Viete ako sa take veci (a nielen tieto) musia riesit dnes ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  26. 11. 2003 18:02

Jak se musí řešit dnes? Celkem jednoduše, přes API funkci FindFirstChangeNotification. Co je na tom složitého? Tohle přece umí i současný .NET (viz např. instance třídy CacheDependency vázaná na soubor nebo adresář).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  26. 11. 2003 07:09

(..)asi jako ztratily smysl v podstatě koncovky.

koncovky jsou, IMHO, docela dobry "vynalez", proc ztratily smysl??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  26. 11. 2003 07:48

no prece aby jsi mohl spustit virus ktery ma ikonku obrazku v.jpg a kamarad ti ho poslal postou. takova drobnost jako "neviditelna" pripona exe, nebo vbs prece urcite nic neznamena nene, jedna z prvnich veci po nove instaklaci woken je znovuzapnuti zobrazovani koncovek. jen at tam hezky jsou..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tt  |  26. 11. 2003 14:50

tak tak, suhlasim. Prve co treba po nainstalovani vo win zmenit, je zapnut zobrazovanie koncoviek... Zatial su stale najdolezitejsie poznavacie znamenie...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  26. 11. 2003 10:16

Koncovka je len property suboru, ako je jeho meno. Doteraz mali subory v podstate 2 property, co sa ukazalo malo pre velky pocet suborov. Uzivatel nechce poznat koncovku ale chce poznat aky dokument to je a co je v nom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomasgn  |  26. 11. 2003 19:26

ne ze uzivatel nechce znat koncovku, ale MS si mysli, ze ji nemusi znat/pouzivat, nebot jeho system pry umi soubory rozlisit sam. ale dela to spatne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JJ  |  26. 11. 2003 10:41

koncovka? co spis pripona... a pripony jsou na hovno. proc asi existujou mime typy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ch  |  26. 11. 2003 14:43

ako chces podla mime typu rozlisit ceckovsky zdrojak od header falju? to ti snad odpovie na otazku k comu su dobre koncovky v suboroch

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JJ  |  26. 11. 2003 14:53

ok, v pripade textovejch souboru maj pripony vyznam, to beru, ale ten standard, jakej zavedl MS je na hovno. pripona EXE a system mi to vyhodnocuje automaticky jako aplikaci... a tak dal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ch  |  26. 11. 2003 16:59

v tom s tebou suhlasim, vyhodnocovat typ suboru len podla jeho koncovky je totalna pakovina. chapem vsak ze ma historicke dovody a zmena nebude jednoducha. MS by vsak spravil ludom velku sluzbu ak by sa odhodlal na radikalny krok a trochu okresal spatne kompatibilitu. pomohlo by uz aj to ak by defaultne neboli schovane pripony u registrovanych typov, a to uz vobec nehovorim o zobrazovani iba jednej pripony v pripade ze ich ma subor viac. to mohlo napadnut skutocne iba nejakeho genia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  26. 11. 2003 22:47

No jo, ale koncovka souboru ma porad svuj vyznam mimo lokalni pocitac. Kdyz vlezu treba do adresare na FTP serveru, poznam obvykle typ souboru podle koncovky, aniz bych z nej musel kus stahnout, abych poznal, co je zac. Rozpoznavani souboru bez ohledu na pripony neni spatna vec, ale rusit je neni v poradku. Se zbytkem komentare souhlasim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Julda  |  26. 11. 2003 01:29

Ja nemam v datech bordel, tudiz nepotrebuju slavne WinFS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marty  |  26. 11. 2003 11:12

Máš recht. Proč vrtaj do něčeho co spolehlivě funguje. To je jak vrtat do serveru, kterej běží bez problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  26. 11. 2003 11:30

To je jednoduché - zákazník by si přece nekupoval novou verzi operačního systému, když by uměla to samé, co stará. Takhle budou mít prodejci co vychvalovat.
Nicméně zatím bych to neodsuzoval, třeba se z toho ještě něco rozumného přece jen vyloupne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tamo  |  26. 11. 2003 13:19

> Takhle budou mít prodejci co vychvalovat.

Tak tak. Zatim z toho taky nemam dobry pocit, potreboval bych to videt v praxi, ale mozna ze nakonec to neni tak spatny napad. Spis nemam dobry pocit z toho jak moc to bude pouzitelne - predstavy MS o tom, co je pohodlne, se ponekud lisi od mych. Treba Explorer vs. normalni souborovy manazer typu Servand Salamander nebo TC/WC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kapor  |  26. 11. 2003 21:52

co tak sa zamyslet prekoho je ten windows robeny urcite nie pre 99% ludi na tomto fore ja som ten system skusal a uprimne neviem si predstavit nic krajsie pre moju 80 rocnu babku alebo dokonca aj mojich ako tak pocitacovo gramotnych rodicov a taktiez ide len o alfu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  26. 11. 2003 13:24

Presne tak....

Nejlepsi  a zaroven nejvyuzivanejsi funkci WinFS bude moznost to vypnout (jako u vetsiny vylepseni M$).

-teda doufam ,ze to vypnout pude

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  26. 11. 2003 00:44

O nemoznosti indexovat sitove disky se psalo. Ale co treba vymenna media (ZIPky, CDcka, DVDcka...)? Predpokladam, ze to bude take problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Abraxis  |  26. 11. 2003 01:19

Viz muj prispevek vyse - za pouziti vhodneho indexacniho nastroje neni problem indexovat i sitove/vymenne disky a dokonce pomoci vhodneho (treba oblibeneho P2P) protokolu sdilet naindexovana data ve workgroupe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZEr  |  26. 11. 2003 07:52

pak je ale problem, protze, aby ten indexovaci engine dokazal bezet dostatecne rychle musel by byt v jadru, kdyz byste to chteli udelat jako treti strana 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bredy  |  26. 11. 2003 09:54

Proboha proč v jádře? Jaký to má vliv na rychlost?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Abraxis  |  26. 11. 2003 10:43

Cece:
a, i jako strana muzes delat v jadre (sice treba pres device drivery, ale dostanes se tam ;)
b, PROC v jadre? Vis, kolik takovy slozity indexacni nastroj urcite obsahuje bezpecnostich chyb? Jak slozite budou upgrady? Jak budes mit problemy s moduly psanymi v ruznych jazycich? A to vsechno jen kvuli 5-10% navyseni vykonu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Abraxis  |  26. 11. 2003 00:32

Fakt nechapu, proc davaji takovouhle vec do filesystemu! Preci mnohem jednodussi by byl indexovaci stroj s podporou modulu pro jednotlive formaty (treba pro extraci EXIF info) a jednotlive programy (treba pro monitorovani co jsem komu kdy emailoval).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  26. 11. 2003 00:58

Jo, tohle mě taky napadlo, ostatně XP už přece index server obsahují, stačilo by dopsat další filtry (což se tady bude muset udělat taky) a v defaultním nastavení ho zapnout. Ale pak by marketing neměl o čem psát.
No, uvidíme, co se z toho vyvrbí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor