Logitech MX Air Mouse: zamávejte počítači na pozdrav

Logitech překvapil periferií, nazvanou prozaicky MX Air Mouse. Je to první myš, která funguje na stole i ve vzduchu.

Společnost Logitech včera představila nové polohovací zařízení, ve kterém spojuje spoustu technologií známých z řady dalších produktů této značky, a přidává něco navíc.

34506_7_1.jpg 34510_7_1.jpg 34516_7_1.jpg

Novinka dostala jméno MX Air Mouse, a už z názvu asi vytušíte, že nepůjde o jen tak nějakou myš. Nová periferie má sloužit jako přesná myš s laserovým senzorem a zároveň jako dálkový ovladač, pomocí kterého lze ovládat kurzor odkudkoliv i bez podložky s nebývalou přesností – to vše díky senzorům zaznamenávajícím pohyb myši v prostoru.

Klíčovou vlastností MX Air Mouse je možnost ovládat kurzor tím, že budete rukou mávat v prostoru. Pohyb v prostoru snímají mikroelektromechanické senzory. Oproti klasickým gyroskopům by měl mít ovladač rychlejší a přesnější odezvu. Myš si tedy můžete vzít kamkoliv s sebou a pohodlně ovládat počítač z křesla, postele či ve stoje odkudkoliv v místnosti.

Samozřejmě to není na práci, ale spíše pro kratší interakci s počítačem – senzory poznají, v jaké poloze se ovladač nachází a ovládání se samo přizpůsobí, ať už je natočený jakkoliv. Pro ovládání se dají využít i gesta – kupříkladu pro zesilování stačí přidržet tlačítko volume a pohybovat ovladačem v prostoru.

34507_7_1.jpg

A kteréže to starší technologie zdědil nový produkt od svých předchůdců? Možná si ještě vzpomenete na starší MediaPlay Cordless Mouse, která byla doslova poseta tlačítky pro ovládání multimedií.

22931_7_1.jpg

MX Air Mouse v módu „klasická myš" využívá pro snímání pohybu po podložce laserový senzor s rozlišením 800dpi. Laser se u Logitechu poprvé objevil u bezdrátové myši MX 1000. Stejně tak využívá bezdrátového přenosu na frekvenci 2,4 GHz s dosahem kolem třiceti stop (10 metrů).

34353_7_1.jpg

Namísto rolovacího kolečka najdete dlouhou dotykovou plošku – poprvé něco podobného Logitech představil na notebookové myši V500, a obdobné ovládací prvky najdete i na řadě novějších klávesnic této společnosti.

celek.jpg det2.jpg 23696_7_1.jpg

Ovladače pak emulují kolečko známé z myši MX a VX Revolution – při pomalém pohybu prstu po plošce mezi dvěma šipkami se skroluje po jednotlivých řádcích (zpětnou odezvu má zajišťovat zvuk cvakání kolečka), při rychlém pohybu prstu se přepne do módu podobného roztočenému „setrvačníku“ z MX Revolution.

 mx_rev_scroll.jpg

Design myši je příbuzný s designérským skvostem v podobě Logitech diNovo Edge. Zasloužila se o to kombinace černého plastu, nerezové broušené oceli a oranžově podsvícených tlačítek.

dinovo1.jpg 34511_7_1.jpg

Podobně jako u diNovo Edge či MX 1000 se o napájení stará Li-ion akumulátor, který by měl vydržet po celou dobu životnosti myši, a dobíjí se z dokovací stanice. Pětatřicetiminutové nabíjení by mělo stačit na celodenní práci, plné nabití trvá dvě a půl hodiny a myš by měla vydržet na pět dní provozu.

 34509_7_1.jpg

Koncová cena má být 150 dolarů – u nás by mohla být nová MX Air Mouse k mání za necelé čtyři tisíce korun. Jednu z prvních recenzí najdete na serveru Extremetech.

Zdroj: Logitech

Diskuze (10) Další článek: QuickTime a iTunes na Vistách? Pozor na chyby!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,