Příslušenství | Logitech | Myši

Logitech jde vstříc samoopravám. Poskytne náhradní díly, má to však několik „ale“

Logitech včera oznámil spolupráci s iFixit, experty přes rozborky a servis elektroniky. Prostřednictvím jejich Repair Hubu bude nabízet náhradní díly, aby si opotřebovaná tlačítka nebo akumulátory mohl každý vyměnit svépomocí. Logitech se zároveň zavázal, že chce budoucí produkty designovat právě s ohledem na ekologii a snadnou opravitelnost.

Náhradní díly a kompletní sady pro opravy budou dostupné někdy v létě. Jenže to má pár háčků. Logitech mluví jen o dostupnosti v USA. A díly bude (snad jen zatím) poskytovat pouze pro myši sérií MX Master a MX Anywhere. Klávesnice, sluchátka, volanty, webkamery, ale třeba také herní či levnější kancelářské myši zatím mají smůlu.

Zamrzí to hlavně u klávesnic, které odcházejí nejčastěji a kde je výměna nejjednodušší. Sám si pamatuji, jak mi po pravidelném čistění odešlo několik čepiček a pružinek z Logitech Illuminated Keyboard K740, náhradní klávesy se nedaly koupit jednotlivě a celá sada stala jen o něco levněji než zcela nová klávesnice. Snad tedy nový příslib Logitech dá na dřívější politiku zapomenout.

iFixit byl mimochodem hlavní zastánce „práva na opravu“, které je teď velkým tématem v USA i EU. Firma již kromě Logitech spolupracuje také s Googlem (díly pro Pixely), Samsungem (telefony a tablety Galaxy), Nokií, Motorolou, Fairphonem, Valve (Steam Deck a VR brýle Index), Microsoftem (tablety Surface) a HP (prakticky všechny řady notebooků).

Diskuze (16) Další článek: Ukrajinští dělostřelci zlikvidovali nový ruský systém elektronického boje Palantin

Témata článku: , , , ,