Live Search – špička mezi vyhledávači… skutečně!

Windows Live Search je otloukánek mezi vyhledávači, kterému se zpravidla vyhnete širokým obloukem. To jste asi ale ještě nezvyzkoušeli výborný vyhledávač obrázků.

Když se dnes řekne vyhledávač, drtivé většině čtenářů se pravděpodobně vybaví Google. Ostatně není se čemu divit, tržní podíl tohoto vyhledávače se jen v Evropě drží vysoko nad osmdesáti procenty a v USA, kde je konkurence mnohem dravější, Google zde totiž bojuje zejména s Yahoo!, se odhady podílu na trhu pohybují někde okolo šedesáti procent (comScore.com).

Pak je tu ale ještě Microsoft a jeho vyhledávač Live Search, který poměrně dlouho žil s nálepkou pomocníka, se kterým lze jen stěží něco kvalitně vyhledat. Google dnes indexuje jeden bilion webových adres, patří tedy k naprosté špičce, Microsoft ale už odmítá nadále hrát roli toho třetího a neúspěšného a rozhodl se v Evropě otevřít tři výzkumná inženýrská centra, kde by se měly rodit nové vyhledávací konkurenceschopné služby.

Ostatně i vyhledávač od Microsoftu se už v mnohém proměnil. Kvalita a šíře vyhledávání se sice stále nemůže rovnat s Googlem, inženýři ale na druhou stranu velmi výrazně zapracovali na uživatelském rozhraní, kterému pro změnu může závidět Google. Co tedy vlastně dnes Live Search nabízí?

Luxusní vyhledávač obrázků

Úvodní okno vyhledávače je beze změny a také vyhledávání běžných výrazů nikterak nevybočuje z řady. Mnohem lépe je na tom ale už vyhledávač obrázků.

Microsoft nedávno představil veřejnou testovací verzi Windows Live Wave 3 – balík aplikací v čele s novým Live Messengerem a mimo jiné také Live Fotogalerií. Správce obrázků od Microsoftu přináší zajímavou novinku, dokáže totiž na fotografiích rozpoznat lidský obličej. Podobnou funkci v září představil i Google v betaverzi Picasa 3.0, Microsoft však jako první podobné pokročilé vyhledávání ve fotografiích implementoval i do samotného vyhledávače.

live_search_obrazky_1.png  live_search_obrazky_2.png
Vyhledávání obrázků pomocí Live Search je především interaktivní

Vyhledáváním osob na fotografiích to ale nekončí. V přehledném uživatelském rozhraní můžete tahem myši nastavit velikost miniatur a rovnou zapomeňte na nějaké tlačítko „další“, jakmile se totiž přiblížíte ke konci výpisu, automaticky se načtou další fotografie. Posuvník je tedy ve vyhledávači skutečně nekonečný.

Vyhledávač obrázků má dokonce i rodičovský zámek, který je ve výchozím stavu nastavený na bezpečné brouzdání. Prakticky dopad rodičovského zámku je takový, že se vám v seznamu obrázků nezobrazí žádný choulostivý obsah počínaje akty a konče skutečnou pornografií. Filtr ale můžete naštěstí velmi snadno vypnout, jakékoliv cenzury se tedy nemusíte obávat.

rodicovsky_zamek.png  live_search_obrazky_parametry.png  live_search_fotogalerie_zapisnik.png
Rodičovský zámek, nastavení parametrů vyhledávání a jednoduchý zápisník pro výstřižky fotek

Mnohem zajímavější je ale levý panel s volbou parametrů vyhledávání. Můžete zde nastavit triviální omezení podle velikosti obrázků, vyhledávání podle poměru stran, kdy máte na výběr široké, vysoké a čtvercové rozměry, je ale už mnohem zajímavější. V Live Search lze dokonce vyhledávat jen černobílé fotografie, ilustrace, kdy systém vybere obrázky s menším počtem barev a nakonec nechybí slíbená funkce vyhledávání postav, přičemž máte k dispozici opět na výběr vyhledávání obličejů nebo kompozice „hlava – ramena“.

cernobile.png  vysoke.png  siroke.png  postavy.png
Vyhledávání černobílých fotografií, vysokých a širokých snímků a fotografií, na kterých jsou lidské postavy
Filtry samozřejmě můžete vzájemně kombinovat, snadno tedy vyhledáte třeba černobílé širokoúhlé fotky Prahy

Interaktivní vyhledávač obrázků bez problémů funguje v novějším Ineternet Exploreru a Firefoxu, poslední stabilní betaverze Google Chrome s ním ovšem má problémy při zobrazování konkrétních obrázků.

A ještě jedna specialita. Pokud znáte služby Google, jistě víte, že máte k dispozici i Poznámkový blok – Google Notebook. Ten umožňuje jak tvorbu libovolných poznámek v integrovaném WYSIWYG editoru, tak tvorbu výstřižků z webových stránek, kdy jednoduše kurzorem označíte libovolný odstavec včetně obrázků, a celý obsah se uloží do speciálního úložiště.

Microsoft sice žádný podobný Notebook nemá, ve vyhledávači obrázků ale máte k dispozici Zápisník. Pokud jej aktivujete, můžete do něj myší přenést libovolné nalezené obrázky. Pokud ke všemu budete přihlášení pomocí svého Live ID účtu, Zápisník si bude svůj obsah pamatovat i po zavření okna prohlížeče.

xRank – nevyužitá alternativa ke Google Trends

A ještě dvě drobné paralely ke Google službám. Ta první je poměrně okrajová a nad jejím významem nejeden český uživatel bude po právu kroutit hlavou, ta druhá je ale už mnohem praktičtější. Takže popořadě. V prvém případě jsem měl na mysli žebříček popularity xRank, v tom druhém pak tvorbu vyhledávacích maker.

xrank.png
xRank zatím českým celebritám nerozumí

xRank je vlastně žebříček popularity amerických celebrit, přičemž popularita, tedy pořadí v xRanku, se vypočítává podle podobného mechanismu jako Google Trends. Pokud tedy mnoho lidí v Live Search hledá informace třeba o Paulu Newmanovi, jeho xRank se zvýší, pokud se na legendu americké kinematografie zapomene, jeho „rank“ naopak klesne. Je skutečně škoda, že xRank bere v úvahu pouze známé osobnosti a to převážně ty americké provenience, pakliže by totiž byl k dispozici pro libovolný výraz, byl by rovnocenným partnerem pro s Google Trends.

Vyhledávací makra

Slovní spojení „vyhledávací makra“ sice zní poměrně exoticky, není to ale žádná věda. Pomocí webového rozhraní si vlastně vytvoříte svůj originální vyhledávač, který se bude nějak jmenovat, bude moci vyhledávat pouze na vámi určených webech a podobně. Pakliže se přihlásíte pod svým Windows Live ID účtem, budete zároveň moci své makro sdílet s ostatními ve veřejné databance, resp. použít už některé z těch přeprogramovaných ostatními uživateli.

makra1.png  makra2.png   makra3.png
Seznam maker uživatele, editor maker a zkouška makra v praxi
 
uzivatelsky_vyhledavac.png
A hotový vyhledávač pro Živě.cz (vyzkoušejte)

Makra sice nabízí velké množství nastavení, snadno vytvoříte třeba vyhledávač, který bude brát v úvahu jen weby z rodiny CPress Media, na druhou stranu je tu ale i jedna poněkud nešťastná chyba. Upravený vyhledávač je zatím jendocestný, jakmile jej tedy použijete, výsledky se zobrazí už ve standardním vyhledávači. Pokud tedy chcete svůj vyhledávač opět použít, musíte se vrátit na původní stránku. Doufejme, že se skutečně jedná o šotka a nejedná se o záměr programátorů.

Makra můžete použít kdykoliv jak kus kódu

Jelikož se ale jedná skutečně o makro, můžete ho použít kdykoliv a kdekoliv, stačí pouze do webové adresy nalezených obrázků, stránek aj. připojit speciální kód s identifikátorem vašeho makra. Pokud bych tedy použil makro Živě.cz, k webové adrese standardně nalezených výsledků přilepím &q1=macro:kubacizek.zivecz.

Blýská se na lepší časy?

Vyhledávač od Microsoftu je stále otloukánek, a ačkoliv se pomalu ale jistě zlepšuje, bude velmi těžké přesvědčit široké masy uživatelů, aby jej přinejmenším vzaly na vědomí. Potenciál pro inovace tu ale skutečně je, Microsoft má totiž dostatek kapitálu, který ušetřil po neúspěšném pokusu o pohlcení konkurenčního Yahoo! letos v zimě. V posledních letech Microsoft nakonec oznámil i několik potenciálně zajímavých akvizic včetně experimentálního sémantického vyhledávače Powerset (2008) a amerického reklamního systému aQuantive (2007). Google pro změnu investoval do společnosti DoubleClick (2007).

Vyvrcholením snah Microsoftu o získání lepší pozice na trhu by měla být nakonec trojice nových inženýrských center poblíž Paříže, v Mnichově a Londýně, které by se měly orientovat zejména na vyhledávací služby. Hlavní evropské inženýrské centrum konkurenčního Googlu se pro změnu nachází v Zurichu.

Nechme se překvapit...
Jak asi bude vypadat realita?

fsc.jpg

 


 
Diskuze (53) Další článek: Intel chystá mobilní dvoujádro na frekvenci 2,93 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,