Live Labs Thumbtack: Webový kufřík pro poznámky a výstřižky

Google nabízí službu Notebook, což je vlastně jakýsi webový poznámkový blog snadno propojitelný s RSS čtečkou Reader. Po nainstalování drobného doplňku lze do Notebooku přímo z prohlížeče vkládat prostým označením výstřižky z libovolné internetové stránky, přičemž se uloží jak jednoduché formátování, tak obrázky.

Prakticky totožnou službu v současné době nabízí i Microsoft na svém vývojovém webu Live Labs. Jednoduchá aplikace se jmenuje Thumbtack a v nejvyšší možné míře používá interaktivní AJAX. Výstřižky z webové stránky můžete do poznámkového bloku vkládat přes schránku, namísto doplňku pro prohlížeč pak dali autoři přednost univerzálnímu bookmarkletu, což je vlastně Javascript kód uložený jako oblíbená stránka třeba v liště záložek. Pokud na ni kliknete, zobrazí se formulář pro snadné vložení poznámky nebo výstřižku.

thumbtack1.png  bookmarklet.png
Webové prostředí Thumbtack a bookmarklet (Přidej do kufříku) pro vložení označeného HTML kódu do databanky

Výstřižky můžete organizovat do kolekcí a ty pak sdílet s kolegy a budovat tak společnou databázi výstřižků. Jak Thumbtack funguje se můžete podívat na krátkém MSN Videu.

Váš názor Další článek: Bezpečnostní hrozby roku 2009 podle Trend Micro

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,