Linuxu a open source: Google chce v Linuxu Photoshop

Otravná ochrana DRM už i na Linuxu? Zatím na tom mobilním, kterému se velmi daří. A máme i další překvapivé zprávy.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který píše o Linuxu a jeho programech pro kancelář, multimédia, internet. Snaží se dokázat, že Linux může být pro mnoho lidí zajímavý a přínosný systém - proto se věnuje i spolupráci mezi Linuxem a Windows.

Sun pokračuje v nákupech

virtualbox.png Nedávno se společnost Sun Microsystems postarala ve světě open source o rozruch, protože koupila tvůrce open source databázového systému MySQL a vstoupila tak na trh databázových systémů. Očividně jí to však nestačilo a opět expanduje na další trh. Kupuje totiž německou společnost Innotek, která stojí za čím dál populárnějším open source virtualizačním nástrojem VirtualBox. Ten si našel své pěkné místo na linuxovém desktopu. Je totiž jednoduše dostupný, protože se nachází v repozitářích téměř každé distribuce. Jeho ovládání je velmi jednoduché a intuitivní, takže ho zvládnou ovládat i méně technicky zdatní uživatelé. Stal se tak významným konkurentem zavedeného VMWaru. VirtualBox je dostupný také pro Windows, Mac OS X a Solaris. Jeden z názorů říká, že Sun koupil firmu Innotek proto, aby mohl pomocí VirtualBoxu propagovat Solaris, který by si tímto způsobem mohli zájemci velmi jednoduše vyzkoušet. Solaris se dříve jmenoval SunOS a jedná se unixový operační systém, který je vyvíjen právě Sunem.

Staňte se překladatelem

gnome.pngNejste programátoři, a přesto byste rádi přispěli do fondu open source? Pokud slušně ovládáte angličtinu a máte alespoň základní technické znalosti, můžete pomoci s překlady open source programů nebo jejich dokumentace. Teď je období, kdy se hodí každý pár překladatelských rukou, protože mnoho projektů se nachází před dokončením nových verzí. Můžete pomocí překladatelským týmům GNOME a KDE a vaše práce se potom objeví ve všech distribucích, nebo můžete pomoci s překladem své oblíbené distribuce. Většina populárních distribucí má před svým jarním vydáním a práce na překladech je hodně, předkladatelský tým Ubuntu už požádal ostatní uživatele o pomoc a ostatní distribuce pomocnou rukou jistě také nepohrdnou.

Linuxová konkurence na mobilních zařízeních roste

Na poli mobilních zařízení se rýsují tři velké linuxové platformy - Android od Googlu, LiMo podporované mimo jiné Motorolou a Samsungem a Qtopia od TrollTechu, který nedávno koupila Nokia (informovali jsme v minulém díle). Nejdále je organizace LiMo. Zatímco nad linuxovou Qtopií visí otazníky, protože Nokia preferuje především Symbian, a Android je zatím ve fázi nejrůznějších demoverzí mobilů, LiMo v Barceloně představila 18 mobilů, včetně šesti od Motoroly, čtyř od Panasonicu a NECu a jeden od Samsungu. LiMo bude spolupracovat s Androidem v rámci sdružení Open Handset Alliance. Vypadá to, že Linux na trhu mobilních zařízení celkově posílí. Která ze tří linuxových platforem však bude nejúspěšnější, se teprve uvidí.

greenphone.jpg
Greenphone – mobilní telefon pro vývojáře na linuxové mobilní platformě Qtopia

AOL a Yahoo! zkoušejí Jabber

jabber.pngTo, co se donedávna zdálo být nereálné, se možná brzy stane skutečností. Společnost AOL, která má největší síť pro instant messaging na světě, patří do ní také u nás populární ICQ, začala již před nějakým časem s testovacím provozem serveru, který umožňuje přístup do její sítě pomocí protokolu XMPP. Ten je využíván právě Jabber sítí a rozumí si s ním většina klientů. Můžete se sami zkusit připojit, server běží na adrese xmpp.oscar.aol.com a portu 5222 a uživatelské jméno je ve tvaru číslo@aol.com. Podobně teď začalo testovat XMPP také Yahoo! na serveru chat.live.yahoo.com. U obou serverů nefunguje S2S (server-to-server), nelze tedy komunikovat s účtem v sítích AOL a Yahoo! z účtu v Jabber síti. Otázkou je, jestli S2S bude někdy vůbec podporováno, ale i možnost připojení do těchto sítí pomocí XMPP protokolu může být pro mnoho uživatelů zajímavá.


Novinky ze světa softwaru

Drupal 6

drupal.pngPopulární open source redakční systém Drupal následuje svého konkurenta Joomlu a taktéž vydává novou verzi. Mezi hlavní cíle nové verze patří podpora jazyků. Drupal 6 je kompletně počeštěn. Přepracovaný byl instalátor a modul update status, který hlídá opravy bezpečnostních děr. Nově je v jádru obsažena podpora pro OpenID. Tvorba šablon je ještě jednodušší než dříve. Novinkou jsou také tzv. spouštěče, pomocí nichž lze na stránce pro určitou událost nastavit akci. Drupal 6 je také kompletně počeštěn.

DRM pro Linux?

Mnoho lidí se domnívá, že kvůli otevřenosti Linuxu pro něj nelze vytvořit žádnou ochranu obsahu a tedy i DRM. Společnost Discretix však přišla s DRM technologií pro mobilní linuxovou platformu Qtopia od Trolltechu. Technologie podporuje různé formy pořízení, od zakoupení, přes nájem až po předplatné. Představena byla na Mobile World Congress v Barceloně a dostupná by měla být pro výrobce mobilních telefonů již nyní. Pro Linux na desktopu zatím žádná DRM technologie neexistuje. Před několika měsíci se nechalo BBC slyšet, že takovou technologii pro svůj přehrávač vytvoří, ale zatím je ticho po pěšině. Přesto toto téma vyvolává nekončící debaty, kdy na jedné straně stojí argument, že něco takového jako DRM nemá ve svobodném prostředí Linuxu nic dělat, a na druhé argument, že jsou kvůli absenci DRM pro Linux jeho uživatelé odříznuti od nejrůznějších služeb.

Za lepší Photoshop

Google oznámil, že si najal společnost Codeweavers, aby zapracovala na podpoře Photoshopu v Linuxu. Chce tak vyhovět těm uživatelům, kteří neustále reptají, že nepřejdou na Linux právě kvůli absenci Photoshopu. Společnost Codeweavers je hlavním tahounem vývoje Wine, které umožňuje běh aplikací pro Windows pod Linuxem. Na Wine staví také svůj komerční produkt CrossOver, který se zaměřuje na podporu určitých aplikací. Photoshop patří mezi ně, pod CrossOver běží slušně, ale stále to není ono, proto se rozhodl pomoci Google. Ten s Codeweavers již spolupracuje na tvorbě linuxové verze Google Picasa, která není nic jiného než verze pro Windows zabalená do balíčku s technologiemi z Wine, které umožňují běh tohoto programu i pod Linuxem.


Novinky ze světa distribucí

SLAX 6

slax-small.png Tomáš Matějíček uvolnil dlouho očekávané šesté pokračování populární live distribuce Slax. Čím je distribuce zajímavá? Především svým modulárním návrhem. Pokud chcete Slax rozšířit o nějakou aplikaci, stačí si ze stránek projektu stáhnout patřičný modul a ten nakopírovat do Slaxu. Co přináší nová verze? Existuje ve dvou verzích, jako ISO pro vypálení na CD nebo jako archiv, který stačí rozbalit např. na flashku. Tím se Slax přizpůsobuje době, kdy jsou live distribuce na CD vytlačovány live distribucemi na USB Flash discích, které nejenže si pamatují všechny změny a jsou mnohem rychlejší, ale mohou být i rozšiřovány o další aplikace.

Yellow Dog Linux 6

Společnost Terra Soft oznámila novou verzi Yellow Dog Linux. Tato distribuce se zaměřuje na architekturu Power. Dříve mezi její uživatele patřili především majitelé počítačů od Apple, dokonce i Linus Torvalds se jednou přiznal, že používá YLD na svém Macu, ale poté, co Apple přešel na platformu Intel, se YDL zaměřuje především na uživatele, kteří chtějí mít Linux na herní konzoli Sony PlayStation 3. YDL je postaven na distribuci CentOS, která je bezplatnou kopií Red Hat Enterprise Linux, narozdíl od CentOS se však jedná o komerční distribuci, která stojí od 40 do 400 dolarů.

Ubuntu a virtualizace

ubuntu.pngVirtualizace se v poslední době stala velmi populární technologií. To si uvědomuje i společnost Canonical, tvůrce distribuce Ubuntu. V repozitářích nové verze tak bude k dispozici i komerční produkt Parallels Workstation. Zákazníci si jej budou moci jednoduše nainstalovat z repozitářů a zaplatit v online obchodě Canonicalu. Canonical také oznámil, že narozdíl od Red Hatu a Novellu, kteří preferují Xen, bude hlavní virtualizační technologií v Ubuntu jaderný systém KVM.

Diskuze (77) Další článek: HP 2133: levné UMPC coby další „konkurent“ EeePC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,