Linuxový software - přehrávače videa

Vítám vás u nového seriálu, v němž se budeme věnovat nejrůznějším zajímavým aplikacím pro operační systém GNU/Linux. První díl začneme povídáním o přehrávači videa – XINE.

Přehrávačů videa pro operační systém GNU/Linux existuje celá řada. Asi nejznámějším je MPlayer, který si získal díky svým kvalitám pozornost snad každého, kdo potřeboval nějaký klip či film v prostředí tohoto operačního systému přehrát.

Dalším zajímavým přehrávačem je Helix Player – nový projekt, který si klade za cíl vytvořit pro GNU/Linux svobodnou alterantivu k RealPlayeru.

Já jsem pro dnešní článek ale úmyslně vybral jiný – méně známý přehrávač, který ale, co do kvality, může směle konkurovat všem svým legendárním kolegům. Řeč bude o XINE.

Projekt XINE vzniká a neustále se rozvíjí díky neutuchajícímu entuziasmu jeho německých vývojářů. Těch na projektu intenzivně pracuje asi třicet a jejich aktivity jsou samozřejmě neustále doplňovány nadšenci, programátory a uživateli z celého světa.

Ačkoliv tento projekt nepatří zrovna k nejstarším (práce na něm probíhají zhruba tři roky), stal se už velmi schopným a skvěle použitelným. Dokáže přehrávat všechny běžně používané formáty videa (MPEG, AVI, ASF, MOV,...) a bez problémů spolupracuje jak s CD, tak i s DVD.

Instalace není nijak složitá. Na stránkách jsou k dispozici binární balíčky pro většinu rozšířených distribucí. Můžeme ale zvolit také instalaci ze zdrojových kódů. V tom případě budeme potřebovat knihovny a obslužné programy a abychom měli nějaký komfort, vybereme si také některý z mnoha grafických frontendů.

Vše potřebné nalezneme v sekci DOWNLOAD na stránkách projektu. Zde nalezneme také odkaz na popis průběhu instalace a odpovědi na nejčastější otázky spojené s řešením možných problémů.

Obecně se doporučuje instalovat také nějaké ty kodeky, neboť už při instalaci program ověřuje jejich přítomnost v systému. Z nejčastěji používaných můžeme tedy sáhnout například po DivX nebo Win32 (případně samozřejmě po nějaké svobodné alternativě).

Jakmile instalace proběhne, máme přehrávač k dispozici. Spustit jej můžeme příkazem xine v prostředí systému X Window a dočkáme se spuštění grafického rozhraní založeného na GTK knihovnách.

Ovládání aplikace je zcela srozumitelné, přehledné a intuitivní. V závislosti na zvoleném grafickém frontendu se samozřejmě konkrétní specifika liší, ale obecně funguje vše stejně a jednoduchost zůstává zachována.

Ve výsledku se tedy XINE může tvářit jako MPlayer, XMMS nebo třeba MS Windows Media Player.

Konfigurace aplikace je také velice pohodlná a nenáročná. Vše je rozděleno do několika záložek, jak ukazuje obrázek. Na nich nalezneme přehledně setříděný seznam konfiguračních voleb, které můžeme měnit.

Kromě základní konfigurace chování programu můžeme také nastavovat kupříkladu nové klávesové zkratky a mnoho a mnoho dalšího. Kompletní popis toho, co lze nastavit najdete v manuálových stránkách aplikace – man xine.

Určitě stojí za zmínku ještě dvě informace. Tou první je, že XINE již nějaký pátek má kompletní českou lokalizaci a je navíc standardní součástí většiny rozšířených distribucí. Druhá informace, kterou jste však už jistě z popisu vytušili, je ta, že XINE můžeme plnohodnotně ovládat také z příkazové řádky (opět podobně jako MPlayer). Grafický frontend tvoří jen jakousi user-friendly nadstavbu.

Když to shrnu – XINE je vynikající nástroj, který nadchne každého, kdo rád používá kvalitní aplikace. V současné době je jeho vývoj namířen takovým směrem, že možná brzy popularita tohoto přehrávače videa přesáhne i MPlayer, který je dnes zřejmě nejpoužívanější aplikací tohoto druhu v prostředí operačního systému GNU/Linux.

Domovská stránka projektu: http://xinehq.de/index.php/home.

Diskuze (66) Další článek: Intel odsouvá výrobu 4 GHz Pentií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,