Linuxové novinky: V roce 2016 Android překoná Windows

Po měsíci je tu další souhnr ze světa Linuxu a open source. Android sílí, podzim přinese hormadu zařízení s Ubuntu, WebOS dostane šanci v televizorech a další událost.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci.

Snad všem už je jasné, že Linux v takové podobě, jak ho známe dvacet let, už se nijak výrazně neprosadí. Doba se ale mění a přichází jiné možnosti a jiná zařízení. Linux by tak mohl „ovládnout svět“ prostřednictvím systému Google Android, alespoň podle prognózy společnosti Gartner. Zatímco dnes najdeme Android na 608 milionech zařízení a Microsoft Windows na půldruhé miliardě (bez ohledu na typ zařízení), Gartner předpovídá, že za čtyři roky se oba operační systémy potkají na metě 2,3 miliardy a Google ukončí dlouholetou nadvládu Microsoftu.

Android slaví pět let a 75% podíl na trhu

Před pěti lety, 5. listopadu 2007, představila Open Handset Alliance mobilní operační systém Android. A právě toto datum bývá nejčastěji označováno jako datum „narození“ Androidu, i přesto, že první veřejná verze vyšla až o téměř rok později.

A k pátým narozeninám dostal Android pěkný dáreček. Analytická společnost IDC odhaduje, že na 75 % smartphonů prodaných ve třetím čtvrtletí tohoto roku běží Android. Před rokem to bylo „pouze“ 58 %. Android rostl hlavně na úkor Symbianu, který se propadl z 15 % na 2 %, a BlackBerry, který šel z 10 % na 4 %. iOS od Applu se drží na svých zhruba 15 % a nezdá se, že by potřeboval víc – v nejvyšší třídě smartphonů má silnou pozici a marže v nižších kategoriích už nejsou tak zajímavé. Polepšil si také Windows Phone od Microsoftu, ale ne o mnoho – stále má jen 2% tržní podíl.

Pdoíl mobilních systémů.png
Podíly prodaných smartphonů podle operačních systémů, zdroj dat: IDC

Google také oznámil, že nabídka Google Play Store už čítá sedm set tisíc aplikací. Dohnal tak App Store, který překročení hranice sedmi set tisíc oznámil nedávno. Aplikace v App Store však procházejí relativně přísným schvalovacím procesem, takže se dá říct, že jsou průměrně kvalitnější než ty pro Android. Další rezerva Androidu zůstává u aplikací optimalizovaných pro tablety, kterých je méně než u konkurence.

Podzimní nadílka zařízení s Ubuntu

Magazín OMG!Ubuntu! přinesl informace o několika zajímavých zařízení, která lze či bude možno dostat s Ubuntu. Společnost System76 již prodává několik notebooků a počítačů s Ubuntu a nyní do nabídky přidává „all-in-one“ počítač Sable. Pokud byste nevěděli, tak to znamená, že jsou veškeré komponenty počítače umístěny v těle obrazovky. Základní verze s procesorem Intel Core i5 (2,9 GHz) a 4 GB operační paměti vyjde na 799 dolarů.

System76.png
All-in-One počítač System76 Sable

Projekt Parallella na Kickstarteru získal potřebné finance, a tak se časem dočkáme stejnojmenného „minisuperpočítače“. To zní hodně zvláštně, že? Autoři jej prezentují dvěma způsoby. Parallellu si můžete pořídit prostě jako levný (99 dolarů) a obstojně výkonný počítač s Ubuntu, nebo ji můžete využít jako „superpočítač“ pro paralelní řešení složitých výpočtů. Základem Parallelly bude dvoujádrový ARM procesor Zynq-7010, hlavní roli ovšem bude hrát čip Epiphany s 16 nebo 64 jádry, který činí zařízení výjimečným. Lepší verze slibuje výkon 90 GFLOPS – tedy zhruba tolik, co ze sebe vymáčknou nejlepší dnes běžně prodávané procesory pro stolní počítače.

Paralella.png
Schéma Parallelly

Mezitím Canonical optimalizuje Ubuntu pro bezproblémový běh na tabletu Google Nexus 7. Jde o první krok společnosti na trh s tablety, Nexus by měl být referenčním kouskem, a pokud vše půjde podle plánu, časem bychom se měli dočkat i tabletů, které dostanou Ubuntu už ve výrobě. To je ale ještě stále poměrně vzdálená vize. Pokud Nexus 7 vlastníte, Ubuntu na něm můžete zprovoznit už teď. Nezapomeňte ale, že do finální podoby má ještě daleko.

A aby toho nebylo málo, magazín OMG!Ubuntu! proklepl notebook Lenovo ThinkPad E530. Výsledek? Podle recenze se jedná o nejlepší notebook, který s Ubuntu můžete pořídit.

Ubuntu: Za dva roky budeme mít desetinu trhu s počítači

Chris Kenyon, viceprezident Canonicalu, na Ubuntu Developer Summitu (reportáž z vystoupení přineslo OMG!Ubuntu!) v Kodani odhalil několik zajímavých čísel týkajících se prodejnosti počítačů s Ubuntu. V roce 2011 se jich prodalo cca osm milionů, což je pro představu zhruba tolik, kolik Apple prodával před čtyřmi lety. A to rozhodně není špatný výsledek. V roce 2014 už by Ubuntu mělo být na každém desátém prodaném počítači (včetně notebooků).

Že kolem sebe moc počítačů s Ubuntu nevidíte? Není divu, většina se jich totiž prodá na rozvojových trzích, především v Číně a Indii, kde mají stroje s Ubuntu v nabídce stovky prodejen Dell. Canonical navíc začal spolupracovat s Hewlett-Packard, které se přidalo ke trojici dosavadních „pro-Ubuntu“ výrobců – Asusu, Lenovu a již zmíněnému Dellu. Dále spolupracuje také s předními tchajwanskými výrobci hardwaru.

Došlo také na několik případů masového nasazení Ubuntu ve firmách a úřadech, ve stručnosti: čtyřicet tisíc stanic na dánském ministerstvu obrany, deset tisíc stanic v německé pojišťovně LVM Insurance a ještě jednou deset tisíc stanic v konzultační společnosti CapGemini. Podle Kenyona dostane Ubuntu velkou šanci, až v dubnu 2014 skončí podpora systému Microsoft Windows XP, který stále v korporátní sféře dominuje.

WebOS dostane druhou šanci – v televizích

Linuxový operační systém webOS má za sebou poměrně krátkou, ale strastiplnou minulost. Jeho první verzi vydala ještě společnost Palm začátkem roku 2009. Rok nato byla Palm odkoupena společností Hewlett-Packard. Ta s velkou slávou v létě 2011 uvedla do prodeje trojici zařízení, pozornosti se dočkal hlavně tablet HP Touchpad. Prodeje však byly mizerné a ještě před koncem prázdnin firma oznámila, že se stahuje z trhu mobilních zařízení. Smrt systému se zdála nevyhnutelná, ale HP z něho nakonec udělalo open-source projekt vyvíjený komunitně – seznamte se s Open webOS.

Open source je fajn, ale základem širokého úspěchu je, aby se systém zalíbil větší firmě a ta ho do svých zařízení začala instalovat už ve výrobě. A to by se webOS mělo podařit na televizích LG, kde by měl nahradit dosluhující NetCast. Počítá se s integrací různých internetových „televizí“ do systému, k dispozici by měl být i oblíbený Netflix. Televize s webOS by světu měly být představeny již začátkem příštího roku na výstavě spotřební elektroniky CES 2013.

Novinky ze světa softwaru


Steam pro Linux je tu v betaverzi

Herní platforma Steam se konečně dostává i na Linux. Zatím pouze pro Ubuntu a v uzavřené betaverzi pro tisícovku uživatelů, ale s trochou snahy si jej omezeně může užít každý, jak se dočtete v našem článku Steam pro Linux: První pohled.

Steam pro Linux.png
Obchod Steam

Steam v současné době pro Linux nabízí zhruba třicítku titulů, hlavními hvězdami jsou (hlavně multiplayerové) střílečky Team Fortress 2 a Serious Sam 3: BFE. Mimo ně tam najdete ale i mnoho cenami ověnčených nezávislých titulů. Co se týče funkcí, linuxový Steam nijak nezaostává za verzí pro Microsoft Windows nebo Mac OS X. Obsahuje chat, systém achievmentů, „in-game“ nabídku, funkci ukládání her do cloudu a další. Dokonce je přítomno i nedávno představené „konzolové“ rozhraní Big Picture.

Rozhraní Big Picture.png
Rozhraní Big Picture

Linuxový Steam s sebou nese i ten příjemný vedlejší efekt, že výrobci grafických karet konečně začali pořádně vylepšovat ovladače. Nvidia vydala novou verzi ovladače GeForce R310, která zvedá grafický výkon o cca 20 %. Veřejné stabilní verze Steamu bychom se podle předchozích slov Valve měli dočkat zhruba začátkem příštího roku.

Novinky ze světa distribucí


Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Podle plánu vyšla 18. října nová verze populární linuxové distribuce Ubuntu. Má přezdívku Quantal Quetzal (kvantový kvesal) a zaměřuje se hlavně na propojení webu (chcete-li cloudu) s desktopovým prostředím. Webové aplikace umožňují snadnější přístup k webovým službám, díky On-line účtům zase můžete po jediném přihlášení například k funkcím Googlu nebo Facebooku přistupovat přímo z desktopových aplikací. Poslední z trojice významných novinek je možnost připojit se ke vzdálenému počítači přímo z přihlašovací obrazovky Ubuntu.

Propojení s webovými apliakcemi v novém Ubuntu.png
Webové aplikace – propojení Last.fm a zvukového menu

Vývojáři zavrhli rozhraní Unity 2D a už je k dispozici pouze standardní Unity s grafickými efekty. Díky LLVMpipe ho ale rozběhnete i na počítači bez 3D grafické akcelerace nebo bez ovladačů grafické karty. Dash nově přinesl lens pro prohledávání fotografií a umí zobrazovat náhledy (nebo také vlastnosti) aplikací a souborů. Při vyhledávání v dashi se zobrazují také nabídky obchodů Ubuntu One Music Store a v některých zemích také Amazonu. Tuto kontroverzní funkci naštěstí lze snadno vypnout.

Nové Ubuntu.png
Náhled alba v dashi

Mezi další novinky patří drobná vylepšení výchozího vzhledu Ambiance, odstranění indikátoru uživatelů nebo možnost zobrazení světových časů. Pro pořádek ještě uveďme, že Quantal Quetzal staví na linuxovém jádru 3.5 a grafickém prostředí GNOME 3.6. Souborový správce Nautilus ale zůstal ve verzi 3.4 s více možnostmi. Více se o novém Ubuntu dočtete v naší recenzi.

Jednou větou

  • OpenSUSE 12.2 poprvé vychází také pro procesorovou architekturu ARM.
  • Vydání Fedory 18 bylo opět posunuto, vyjde až příští rok.
  • Je tu alfaverze videoeditoru Lightworks pro Linux, zatím jen pro pár vyvolených.
  • Prohlížeč Mozilla Firefox 18 se bude spouštět o 20 % rychleji.
  • Screencaster Kazam má nový kabátek a umí vytvářet screenshoty.
  • Ubuntu Tweak ve verzi 0.8.2 přidává podporu nového Ubuntu 12.10.
  • GNOME 3.8 už nebude obsahovat rozhraní Classic alias Fallback Mode.
Diskuze (71) Další článek: Czech Internet Forum: čím letos žil český internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,