Linux na iPodu: na počátku byl zvuk

Bez velké nadsázky lze říct, že firmu Apple znovu postavil na nohy úspěch jejího multimediálního přehrávače iPod. Přestože si tato elegantní věcička nezaměnitelného vzhledu zcela získala srdce mnoha svých obdivovatelů, našli se i lidé, kteří se rozhodli zkusit iPod ještě vylepšit. A tak se zrodil projekt iPodLinux.

Související odkazy

Slovník
buffer
dump
firewire
firmware
hack
kernel
LCD
Linux
shell

iPod je sice velmi slušně vybavený přehrávač, ale má své rezervy. Nepodporuje příliš velké množství hudebních formátů a zdaleka nevyužívá všech možností, které mu jeho hardware dává. Napadlo vás třeba používat iPod jako diktafon, chtít na něm hrát hry nebo třeba jen přehrávat soubory ve formátu Ogg Vorbis? S firmwarem od Applu se vám něco takového nepodaří, ale naštěstí je tady ještě Linux.

Dostat Linux na iPod nebyla žádná legrace. Apple k němu neposkytuje žádnou dokumentaci, popis vstupních a výstupních zařízení, zkrátka nic. Jediný způsob, jak získat přístup k jeho LCD, ovládacímu kolečku či disku, spočívá v důkladném prozkoumání binárního kódu bootloaderu, který ukrývá jeho flashrom. Problém ale spočívá v tom, že nikdo kromě Applu samotného neměl tušení, jak se k tomu kódu dostat. Nakonec se našel člověk, kterému se to podařilo. Jmenuje se Nils Schneider a jeho hack je jedním z těch nejobdivuhodnějších, které si lze představit.

Od pípnutí k Linuxu

Na začátku byl kus kódu, který dokázal přimět piezoelektrický krystal uvnitř iPodu, aby vydal jakýsi pištivý zvuk. Různé modifikace tohoto kódu způsobovaly, že iPod vydával různé zvuky. Schneider si jen tak pro legraci vyzkoušel, jestli by se pomocí různých zvuků nedala do iPodu nějak přenášet data. Pár dnů si s tím hrál a nakonec se mu povedlo zakódovat 32bitové hodnoty do různých zvuků. Tímto způsobem dokázal vytvořit dump přibližně ze 4 kb paměti.

Tento výsledek ho zaujal - a po několika týdnech úsilí získal zvuk, v němž bylo zakódováno celých 64 kb této paměti. Část onoho zvuku dnes dokonce nabízí ke stažení (formát ogg). Každopádně, dostat se od zvuku zpět k binárním datům už nebyl zas takový problém. Tímto způsobem se Schneiderovi povedlo získat přístup k hardware uvnitř iPodu, aniž měl přístup k jedinému řádku dokumentace.

Co potřebujete vy?

Majitelé nejnovějších iPodů čtvrté generace budou zklamáni, ale jejich přehrávače dosud projekt iPodLinux nepodporuje. Nové iPody se od těch starých hardwarově dost liší, a tak nezbývá než čekat, až se vývojáři dostanou k nějakému výsledku. Bohužel se nedá předpovědět, jak dlouho to bude trvat. Nejspíš bude muset zase někdo dostat nějaký geniální nápad.

Podporována je první, druhá i třetí generace iPodů, pro které se podařilo portovat linuxový kernel 2.4.24 z uCLinuxu, určeného pro systémy bez MMU (memory management unit). A momentální stav má samozřejmě své rezervy: funguje dálkové ovládání, podpora souborových systémů HFS+ i FAT, firewire, audio zařízení, frame buffer, piezoelektrický krystal, tlačítka i kolečko, ale zatím se nepodařilo zvládnout správu napájení či zjištění stavu baterie.

iPod s "dualbootem"

Lidé, kteří jsou plně spokojeni s tím, co jim jejich iPod nabízí, nemají žádný rozumný důvod, proč Linux zkoušet. Firmware od Applu je stabilní, což se o iPodLinuxu zatím bohužel říct nedá. Pokud vás ale láká některá z těch výše popsaných věcí, stojí za to Linux vyzkoušet. Jeho instalace je totiž velmi snadná - prostě si jen stáhnete instalátor pro svůj operační systém a spustíte jej. Instalátor si stáhne z vašeho iPodu firmware, hackne jej a nahraje zpět. Podobným způsobem probíhá i odinstalování, takže se nemusíte bát, že se Linuxu nezbavíte, pokud se vám znelíbí. A při příštím spuštění iPodu už si můžete vybrat, který systém chcete spustit - původní firmware nezmizí.

Jestliže si zvolíte Linux, po nějaké chvíli se objeví Podzilla, rozhraní, skrze které budete v Linuxu se svým iPodem komunikovat. Můžete jej samozřejmě použít jako hudební přehrávač, ale přestože si poradí se soubory ve formátu OGG, budou mu zatím dělat problémy mp3 s proměnlivým datovým tokem.

Kromě toho máte i další možnosti - můžete vyzkoušet kalendář, kalkulačku či hry. Lze také procházet soubory na disku, prohlížet obrázky v rozlišení 160 x 128 bodů a ve čtyřech odstínech šedi, číst textové soubory a spouštět shellové skripty. Majitelé iPodu třetí generace navíc mohou využít vlastnost nejzajímavější, bez jakéhokoliv přídavného zařízení použít svůj přehrávač jako diktafon.

Dalo by se dlouze popisovat, co všechno ještě iPodLinux neumí, a přitom by to umět mohl. Zatím je to ale velmi mladý projekt, a protože jde o otevřené řešení, nové zajímavé vlastnosti budou jistě v budoucnu přibývat. Teď je sice iPodLinux zejména hračkou pro nadšence, ale pokud se bude vyvíjet stejnou rychlostí jako dosud, možná jednou umožní používat iPod jako docela slušně vybavené PDA.

Diskuze (33) Další článek: V pondělí hrozí schválení softwarových patentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,