Linux, Mac OS X a Windows na jednom počítači

Chcete si vyzkoušet Linux nebo nový servisní balíček, ale nechcete přijít o svůj současný operační systém? Vyzkoušejte domácí virtualizaci bez jediného restartu počítače.
Kapitoly článku

Sun xVM (innotek) VirtualBox – bezplatný kompromis

Další v řadě produktů je software, který je opět k dispozici pro operační systémy Windows, Linux, Solaris a také Mac OS X.

VirtualBox nyní vlastní společnost Sun, která tento produkt získala od německé společnosti innotek. V současnosti je k dispozici ve verzi 1.6, což je první verze pod křídly společnosti Sun, která je zdarma k dispozici ve dvou verzích – první pro osobní a vzdělávací účely a druhá pod označením OSE (Open Source Edition), která však neobsahuje všechny funkce.

VirtualBox má stejně jako VMware Workstation širokou hardwarovou podporu, tj. USB 2.0 a NAT režim u síťové karty, bohužel však momentálně nepodporuje žádnou 3D akceleraci a do budoucna je počítáno zatím pouze s OpenGL. V každém případě je to první kompletní virtualizační nástroj, za který nezaplatíte ani korunu.

virtualbox_ubuntu.png
Ubuntu Hardy Heron ve virtuálním stroji VirtualBox

Microsoft Virtual PC – jednoduchá virtualizace Windows

Poslední z řady programů k virtualizaci pod Windows zastřešuje přímo tvůrce operačního systému Windows, tedy společnosti Microsoft.

Virtual PC byl původně napsán společností Connectix a v minulosti podporoval kromě Windows i jiné operační systémy. Bohužel po převzetí Microsoftem byla tato podpora odstraněna a uvolňování nových verzí je oproti ostatním produktů značně pomalejší. V současnosti je Virtual PC k dispozici ve verzi 2007, která podporuje instalaci všech typů Windows od verze 98 a je k dispozici zdarma. Virtual PC nepodporuje hostitelské 64bitové systémy a také nemá podporu 3D akcelerace.

virtualpc.png
Windows Vista ve virtuální stroji Virtual PC

Bezešvý mód – ještě lepší integrace

Jednou z nejzajímavějších vlastností virtualizace je tzv. „bezešvý mód“, tj. běh aplikací z hostovaného systému bez nutnosti bezprostředně vidět desktop systému a okno virtualizéru a díky tomu tak dosáhnout lepší integrace dané aplikace s hostitelským systémem.

bezesvy_mod.png
Bezešvý mód VirtualBoxu v kombinaci Solaris a Windows Vista
Poznáte, který systém je tu vlastně virtualizovaný?

Z uvedených produktů tuto vlastnost podporuje VirtualBox ve verzi pro Linux a Solaris (nazvaný „seamless desktop“), Parallels Desktop („Coherence“) a u VMware Fusion („Unity“). Pokud požíváte VMware Workstation anebo jej hodláte teprve používat, nabízí vám nová beta verze 6.5 možnost využít „bezešvý mód“ již nyní, i když zatím pouze v omezené míře a pouze na operačním systému Linux.

VirtualBox od Sunu je zadarmo, VMware je pro změnu vybavenější

Všechny uvedené programy pro virtualizaci podporují hostitelské operační systémy Windows, až na jednu výjimku (Virtual PC) Linux a ve čtyřech případech Solaris. Samotná instalace a konfigurace virtuálních počítačů je ve většině případů jednoduchá a bezproblémová s výjimkou některých nepodporovaných distribucí Linuxu a systémů, které vznikly až po uvedení virtualizačního produktu na trh.

V případě, že máte operační systém Windows nebo Linux, budete se nejspíše rozhodovat mezi placeným VMware anebo bezplatnou alternativou v podobě VirtualBoxu. Ostatní produkty Parallles Workstation a Microsoft Virtual PC nedosahují zdaleka takových kvalit. Majitelé „jablíček“ Macintosh mají k dispozici hned tři kvalitní produkty, dva komerční – VMware Fusion, Parallels Desktop a jeden zdarma – VirtualBox. Všechny tři navíc podporují tzv. „bezešvý mód“, konečné rozhodnutí tak nemusí být jednoduché.

Pokud budete chtít emulovat pouze prostředí DOSu, který není součástí novějších verzí Windows, nemusíte hned virtualizovat Windows 98 – sáhněte raději po elegantním řešení jménem DOSBox.

Používáte virtualizaci? S jakým programem máte ty nejlepší zkušenosti? Podělte se se svými zkušenostmi v diskuzi pod článkem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,