Překladač | Ukrajina | Lingea

Lingea pomáhá. Zdarma zpřístupňuje jazykové nástroje pro ukrajinštinu

Brněnská firma Lingea, která se již 25 let věnuje vývoji jazykových aplikací, se zapojila do pomoci válkou sužovaným Ukrajincům. Nabídka je zajímavá nejen pro uprchlíky, ale také pro všechny, kteří jim v této nelehké situaci pomáhají.

„Soucítíme se všemi, které zasáhla válka na Ukrajině a pomáháme i tím, k čemu máme nejblíž. Na našich jazykových portálech jsme zdarma zpřístupnili jazykové nástroje pro ukrajinštinu. Chceme podpořit jak obyvatele Ukrajiny, kteří to nejvíce potřebují, tak všechny, kteří jim pomáhají,“ uvedl obchodní manažer Marek Švanda.

Jazykové nástroje zdarma

Prvním dárečkem je česko-ukrajinský a ukrajinsko-český online slovník obsahující přibližně 50 tisíc hesel. Je dostupný zdarma na portálech slovniky.lingea.cz a dict.com a kromě rozšiřování slovní zásoby poskytuje také přednastavené tematické okruhy nebo možnost procvičování slovíček.

Nově je přístupná česko-ukrajinská konverzace, obsahující základní fráze a slovíčka roztříděná do několika desítek okruhů. Můžete si zde rozšířit své znalosti například o pozdravy, číslovky, různé užitečné fráze týkající se cestování, ubytování nebo stravování.

Dalším krokem, který může usnadnit orientaci ukrajinských občanů v naší mateřštině, je lokalizace portálu Nechybujte.cz do ukrajinštiny. Stačí v rozbalovací nabídce zvolit tento jazyk. K dispozici je slovník současné češtiny, pravidla českého pravopisu, česká gramatika a slovník českých synonym a antonym.

Online překladač z/do ukrajinštiny

Dalším užitečným pomocníkem pro Čechy i Ukrajince může být online překladač, nabízející strojové překlady mezi oběma jazyky. „Strojový překlad představuje nejrychlejší způsob, jak porozumět větám nebo několika odstavcům textu,“ tvrdí Lingea.

Sympatickým gestem pak je 30% sleva na všechny knihy týkající se ukrajinštiny. Jmenovitě se jedná o dvě konverzace, slovníček, šikovný slovník a gramatiku ukrajinštiny. Knížky jsou sice koncipované pro české mluvčí, obsahují přepis výslovnosti ukrajinských slov a frází, přesto mohou pomoct i Ukrajincům, koordinátorům a školám při komunikaci v češtině.

Diskuze (7) Další článek: Kutil snížil teplotu pamětí u GeForce RTX 3070 Ti o 56 °C. Problém je s teplovodivými pásky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,