Light Crafts Aurora a LightZone: na fotky jinak

Rádi byste upravovali fotografie, ale nemáte chuť zjišťovat, jak se používají histogramy či křivky? Zkuste Auroru a LightZone.

Aurora a LightZone spolu tvoří dvojici nástrojů pro správu a úpravy fotografií z dílny společnosti Light Crafts. Aurora je jednodušší aplikace pro domácí použití, LightZone je pak určen profesionálním fotografům. Rozdíl je samozřejmě i v ceně. Auroru pořídíte za dvacet, LightZone za celých sto amerických dolarů, v korunách tedy cca 420 a 2100 korun.

Aurora.pngLightCraft - LightZone.png
Okna, kterými vás Aurora a LightZone přivítají po prvním spuštění

Obě aplikace volí ke svému základnímu úkolu – úpravám fotografií – netradiční přístup. Pokud totiž chcete své snímky nějak vylepšit, ale nemáte chuť studovat desítky stránek vysvětlování teoretického základu (cože jsou ony histogramy, vyvážení bílé, křivky apod.), nemusíte. Produkty Light Crafts volí jinou cestu.

Light Crafts Aurora

Hlavní okno Aurory je jednoduchý prohlížeč a správce obrázků, jakých se po webu povalují desítky od desítek různých autorů a ovšem také s desítkamí různých cenovek včetně nulových. Kdybych měl Auroru na první pohled přirovnat k nějakému známějšímu programu stejného účelu, volil bych jednoznačně Windows Live Fotogalerii. Na rozdíl od ní je sice rozhraní Aurory vyvedeno v moderní antracitové barvě a navíc doplněno pěknými efekty, shodně však nabízí funkce prohlížení, značkování, hodnocení hvězdičkami, odeslání e-mailem, na tiskárnu, do webové fotogalerie (podporovány jsou služby Facebook, Flickr, Picasa, Smugmug a Twentythree) a rovněž přístup k vestavěnému editoru.

Aurora (2).png
Rozhraní s filmovým pásem a větším náhledem vybrané fotografie

Příjemné je, že rozhraní programu je vytvořeno tak, aby přispívalo jednoduchosti a produktivitě práce – většina úkolů je přístupná z nabídek, k nimž se uživatel dostane po pouhém přejetí fotografie myší. Samotné fotografie umí Aurora zobrazit buď v prostém seznamu s definovatelnou velikostí náhledů, ve filmovém proužku s jednou fotografií zvolenou, jak to známe například z Corel Paint Shop Pro či Adobe Photoshop Lightroom, nebo v detailu jediného snímku.

Před prvním použitím Aurory je třeba pochopit, že se jedná o omezený amatérský nástroj. Nejen že tedy nemusíte řešit, co že jsou ony histogramy, vy to ani řešit nemůžete. Většina funkcí je provedena sice hezky a přehledně, ale funkčně chudě. Dobrým příkladem je například zobrazení EXIF informací snímku. Výpis je přehledný, na první pohled pochopitelný a je prost „strojově“ vypadajících „tajemných“ kódů a zkratek (pokud tedy znáte základy fotografie alespoň do té míry, že vám není utajen obsah pojmů jako expozice, citlivost ISO apod.). Na druhou stranu nabídne pouze informace o rychlosti závěrky, cloně, citlivosti ISO, použitém režimu blesku, modelu fotoaparátu, ohniskové vzdálenosti a datu vyfocení obrázku.

Aurora (3).png
Zobrazení informací o snímku

To už se ale dostáváme k editoru. Jeho hlavní filozofií je odbourání nutnosti jakéhokoli nastavování jednotlivých funkcí. Uživatel může na svých snímcích upravovat expozici, ostrost, intenzitu a teplotu barev, obrázek lze převést na černobílý, přidat několik základních barevných efektů, upravit efekt červených očí, a udělat ořez či otočení fotografie.

Po vstupu do editoru ihned pochopíte, že se slabým počítačem si Aurory (a ostatně ani LightZone) neužijete. Chybí-li totiž nastavení, musí se být možno nějakým způsobem dobrat kýženého výsledku. Tím způsobem je volba z několika již hotových variant. Ano, Aurora při editaci fotografie opravdu nejprve automaticky navrhne několik variant použití dané funkce (například u expozice několik méně a několik více jasných kroků) a na uživateli je pouze, aby jedním kliknutím vybral tu, která se mu zdá pro daný snímek nejvhodnější. Jak automatické opravy v mnoha konkurenčních aplikacích nefungují úplně uspokojivě, v případě Aurory je třeba před autory jejích algoritmů smeknout. Některá z variant je vždy použitelná. Změny expozice netvoří přepaly, ostřící funkce ostří „tak akorát“ atd.

Aurora (4).png Aurora (5).png
Použití funkcí editoru

Chcete-li utratit několik stokorun za jednoduchý správce a editor fotografií, může být Aurora vaší volbou. Přestože existují funkčně i lépe vybavené aplikace, Aurora si díky svému netradičnímu přístupu k úpravám fotografií jistě svou cílovou skupinu najde. Peníze investované do nákupu licence Aurory nelze právě díky její výjimečnosti považovat za vyhozené, jako je tomu u některých konkurenčních nástrojů.

Light Crafts LightZone

Na rozdíl od Aurory je LightZone aplikací multiplatformní – využívá Javu. Kvůli tomu je ovšem také ještě více hardwarově nártočný. Z webu výrobce je možno stáhnout instalátory pro Windows, Mac OS i Linux. Použitý programovací jazyk a běhové prostředí jsou viníky, stejně jako u naprosté většiny javových aplikací, práce pomalejší, než jsou mnozí uživatelé z nativních aplikací pro Windows zvyklí. V případě LightZone je však třeba výrobce pochválit, neboť, byť je pomalejší, netrpí tento program žádným výkonnostním problémem tak závažným, že by vyloženě komplikoval či znemožňoval jeho použití.

Přestože LightZone je výrobcem prezentován jako nástroj pro zapálené nadšence a profesionály, nejsou ani zde primárním nástrojem práce histogramy a křivky. Výrobce je odmítá jako nicneříkající matematická vyjádření vzhledu fotografií. Místo nich tak v LightZone upřednostnil patentovanou technologii stylů, která umožňuje automatické úpravy provádět na jedné každé fotce individuálně s ohledem na její charakteristiky.

LightCraft - LightZone (2).png
Základem je opět okno prohlížeče obrázků

První změnu oproti Auroře zaznamenáte již při načítání složky s fotografiemi. LightZone totiž podporuje surová data RAW, konkrétně formáty ARW, CR2, CRW, DCR, KDC, MOS, MRW, NEF, ORF, PEF, RAW, SR2 a TIF. Kromě toho nabízí pokročilé možnosti práce s inteligentními výběry a maskami a rovněž s neomezeným množstvím vrstev.

Vedle stále ještě nepříliš běžné podpory RAWů rozhraní LightZone příliš nevyčnívá nad konkurencí. Sice je opět použito pohledné antracitové rozhraní, sice je zde k dispozici více voleb, než nabízí Aurora, ale v porovnání s aplikacemi stejné cenové relace (Corel Paint Shop Pro, Zoner Photo Studio apod.) zde nenacházíme nic výjimečného. Pravděpodobně kvůli použité Javě také není rozhraní LightZone tak pěkně prošpikováno grafickými efekty, jako je tomu u Aurory.

DSC01558.ARW-LightZone.png

Mnohem zajímavější než prohlížeč a správce v jednom je editor. Přechod do něj je možný mimo jiné pomocí tlačítka, které se vykresluje přes každý náhled fotografie. Na první pohled si toho možná nevšimnete, ale přes deklarovaný odpor výrobce v něm, jak jsem již naznačil, histogram ani matematická vyjádření různých nastavení nechybí, jen jsou upozaděna. V Light Crafts si nejspíše uvědomili, že sebelepší definicí Stylů mnohé nadšené amatéry a profesionály jednoduše neosloví, a tak stvořili nástroj, který se snaží práci maximálně usnadnit, ale na druhou stranu uživatele nijak neomezuje.

DSC01420.ARW-LightZone.png
I s předdefinovanými styly úprav lze vytvořit zajímavě vypadající fotografie

Levou část okna editoru zabírá právě zmíněný seznam stylů. Jde o předdefinované profily pro úpravy fotografií. Jakmile některý zvolíte, použije se na snímku a zároveň v pravé části okna zobrazí nastavení svých hodnot. Tato táhla určující jednotlivé parametry obrazu nebudou jistě žádnému uživateli pokročilejších „vyvolávačů“ fotografií (Adobe Photoshop Lightroom apod.) neznámá, přesto ve většině případů se bude moci i náročnější uživatel spokojit s použitím některých předpřipravených stylů. Pro opakované úpravy dle vlastní chuti jsou styly navíc uživatelsky konfigurovatelné, takže si lze vytvořit vlastní – třeba i pouhým uložením všech úprav provedených nad aktuálně otevřenou fotografií.

LightZone je jednoznačně vytvořen jako konkurence mnohem populárnějšímu Adobe Photoshop Lightroomu. Do jeho schopností mu nechybí téměř nic, jeho výhodou je inovativní přístup upřednostněním předdefinovaných stylů, nevýhodami naopak nižší výkon kvůli použité Javě a také nižší produktivita kvůli mezerám v ergonomii ovládání (v Lightroomu se méně naklikáte). Po několika upravených sériích fotek je třeba říci, že v Light Crafts uchopili boj s Adobe za správný konec. Kdybych nepoužíval Lightroom, byl by LightZone jednoznačnou volbou. Velmi dobře si dovedu představit jeho použití nadšenými amatéry, které fotografie neživí a proto nechtějí vydávat přes šest tisíc korun za Lightroom, přesto však chtějí profesionální aplikaci a dvoutisícovou cenovku jsou ochotni (díky srovnání se stejně drahou a již jmenovanou konkurencí) akceptovat.

 

fsc.jpg

 

Diskuze (5) Další článek: Nvidia zvyšuje objednávky 40nm čipů, chystá se na 28nm technologii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,