USA | Waymo

Lidé v Arizoně útočí na auta bez řidiče. Propíchávají pneumatiky a někteří vytahují na auta zbraně

V posledních dvou letech bylo v Arizoně policií zaznamenáno minimálně 21 případů napadení autonomního auta lidmi. Jednalo se o házení kamenů, propíchávání pneumatik, když auto stálo v koloně, nebo dokonce o snahu vystrašit dozor v automobilu za pomoci zbraní.

Útoků se na první pohled nemusí zdát mnoho, za tuto dobu policie v Arizoně řešila mnohem více případů. Ukazují ale, že ne všichni jsou smíření s tím, že se okolo nich prohánějí autonomní, „nikým“ neřízená auta. Objevují se tak nejrůznější snahy zastrašit osobu v autě a jeden z útočníků se dokonce postavil před auto a odmítl uhnout, dokud nepřijela policie a konflikt nevyřešila.

Doposud musely mít auta za volantem i lidský dozor, i když se aktivně na řízení nepodílel. Podle Wayma, které v Arizoně autonomní vozy testuje a je lídrem v tomto oboru, mají všichni zaměstnanci jasné instrukce volat policii okamžitě, když je někdo ohrožuje. Do budoucna ale bude muset firma počítat i s takovými situacemi, kdy dojde k propíchnutí pneumatiky a uvnitř automobilu nebude nikdo, kdo by situaci mohl řešit.

Waymo One je taxislužba zajišťovaná autonomními vozy:

Zdroj: Business Insider

Diskuze (32) Další článek: V laboratoři byl poprvé vypěstován steak. Ochutnali byste?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,