Lidé stále nevěří Windows Vista a touží po XP

Když se na sklonku letošního června s velkou mediální slávou z pultů obchodů vytratily krabicové verze operačního systému Windows XP, mnozí pravděpodobně očekávali, že definitivně nastává plnohodnotná éra Windows Vista. Po šesti měsících se ale mají věci poněkud jinak.

Zatímco podle původního plánu měl skončit koncem ledna 2009 i prodej OEM licencí výrobcům počítačů, Microsoft posouvá snad už konečný „deadline“ na 30. květen příštího roku. Na levných laptopech včetně projektu OLPC a na netboocích se nicméně podle původního plánu budou moci objevovat Windows XP až do konce roku 2010.

Zájem o Windows XP je stále poměrně velký a mnoho zatvrzelých uživatelů dává sedm let starému systému poupravenému třemi servisními balíčky a stovkami opravných záplat stále šanci. V období od ledna 2007 do července 2008 se oproti XP celosvětově prodalo na 180 milionů licencí Windows Vista. 

Zdroj: BBC News

Windows XP subjektivně

Windows Vista používám prakticky od první veřejné betaverze, jediným šrámem na mé spokojenosti tak byla doposud pouze absence ovladačů pro grafický čip na starém notebooku IBM T42. Tento nedostatek lze částečně obejít brutální instalací ovladačů pro XP, které jsou kupodivu ze 75 procent kompatibilní – pokud se ovšem nepokusíte hardwarově akcelerovat. V takovém případě na vás vyskočí modrá obrazovka smrti – bluescreen.

Včera jsem se ale bez akcelerace neobešel, byl jsem tedy nucen downgradovat zpět na Windows XP SP3 a byl to po mnoha měsících skutečně hrůzný pohled. Nejen že jsem se krátce po instalaci lekl infantilního skinu a zelené louky, na což jsem si už odvykl, ale kupodivu jsem musel opět instalovat ovladače včetně driveru síťové karty, což byl celkem problém, jelikož jsem se nemohl dostat na web, kde bych si jej mohl stáhnout. Špatně fungovala autentizace na síťový disk přes Sambu, na XP práci se sítí jsem si už také krapet odvykl.

Windows XP byl dobrý systém, jistě to je pro mnohé dobrý systém i nadále, já osobně ale nemám jediného důvodu, až na zapeklitý grafický čip, proč mít na počítači sedm let starý operační systém.

Diskuze (187) Další článek: Staňte se programátorem: Napište si vlastní adresář II.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,