Hardware | Počítače

Lidé si počítače vlastnoručně skládají víc než dřív. Moc nás už není, ale rosteme

Vím, že vás přesvědčovat nemusím, máme na to ostatně i výsledky naší loňské ankety „Skládáte si vlastní PC, nebo kupujete již hotové?“, ve které si přes 70 % hlasujících skládá počítač svépomocí.

Nyní CZC vydal tiskovou zprávu s informací, že se mu meziročně zdvojnásobil zájem o využití konfigurátoru stolních počítačů s tím, že roste také podíl těch, kteří si počítač nakonec z vybraných dílů sestaví sami doma a nevyužijí služeb odborné montáže. Aktuálně takoví bastlíři tvoří třetinu z prodejů PC sestav.

Obě dvě tvrzení samozřejmě mohou mít důvod na straně CZC. Třeba výrazně zlepšili komfort konfigurátoru a lépe ho propagovali (při čerstvé návštěvě jsem tam měl stále zapamatovanou svou tři roky starou konfiguraci), nebo naopak výrazně zdražili cenu za montáž, takže ji volí méně zájemců (stojí stále 499 Kč).

Napadl mne ale jiný důvod. Žijeme spíše v době přechodu na notebooky. Když už je někdo takový nadšenec, že vážně chce stolní počítač, asi si jej nejspíš i sestaví. Počet lidí kupujících stolní sestavy tak bude klesat a poroste v tomto počtu podíl těch, kdo si to staví sami.

Překvapilo mne ale, když jsem si z CZC vyžádal meziroční podíly prodaných notebooků a stolních počítačů. Tedy za období, ve kerých se CZC chlubí zmiňovanými růsty. Podle výsledků se totiž zdá, že jsme už dosáhli stabilní fáze:

Kategorie Q1 2022 Q1 2023
Notebooky 81% 82%
PC sestavy 19% 18%

Podíl mezi notebooky a stolními počítači se už tolik nemění. Přesto obliba sestavování příjemně roste. Pochopitelně si také musíme uvědomit, že pokud si počítač sama sestaví třetina, je to třetina z těch 18 %. Na celkovém objemu prodaných počítačů se takové bastlení svépomocí podílí 6 %. I kdyby naráz vlastnoruční skládání zažilo renesanci a vyrostlo třeba dramaticky o 50 %, pořád to bude méně jak deset procent z objemu prodaných počítačů.

Tedy ano, v naší anketě si přes sedmdesát procent čtenářů skládá počítače svépomocí. Aktuální data navíc naznačují, že nejde o skomírající trend a pocit vlastnoručně poskládaného počítače dokáže naplnit hrdostí stále více zájemců. Dnes je to ale vážně už spíše zábavná kratochvíle než ekonomickou situací vynucená činnost.

Jestli skládáte, necháváte si skládat váš výběr, nebo kupujete černou skříňku bez podrobného zájmu o vnitřnosti, je ale v zásadě jedno a hlavní je, abyste byli s počítačem spokojení. Když si ho ale postavíte sami, hned od začátku k němu máte pozitivnější vztah. 

Diskuze (89) Další článek: Microsoft a OpenAI vyvíjejí jednotný standard pro AI doplňky. ChatGPT bude používat Bing

Témata článku: , , , ,