Fotografování | Soukromí

Lidé jsou nepoučitelní. Online služba Rajče je stále plná soukromých fotografií vystavených veřejně

Před šesti lety jsme se na základě varovného upozornění od CZ.NIC podívali na oblíbený web pro úschovu a sdílení fotografií Rajče a nestačili jsme se divit – byl plný nahých či polonahých fotografií, často i s dětmi. Nyní jsme si na službu vzpomněli a nahlédli, jestli se něco změnilo. Vyložené nahé fotografie sice zmizely, nespočet soukromých fotografií ale stále lidé vystavují zcela veřejně.

Dříve tolik problematické fotografie nahých dětí již ze služby (alespoň při našem namátkovém prolistování alb) zmizely a minimálně v nových se rozhodně neobjevují. Uživatelé zde ale stále ve velkém sdílejí své soukromé fotografie zcela veřejně a často nejen svých dětí, ale i lidí okolo.

ea05999a-6f0f-408d-9584-76cebfe356e5b604ae8e-c83a-4f1c-9909-12269b951ba8 
Vyhledávání klíčových slov děti či bazén přinese nespočet výsledků. Naštěstí už mezi nimi nejsou kontroverzní nahotiny jako před pár lety

Najdeme zde spoustu fotografií z letních táborů, rodinných oslav a privátních akcí. V době, kdy se na globálních sociálních sítích vehementně řeší ochrana soukromí, veřejné sdílení a sharenting (veřejné publikování fotografií dětí rodiči), svět Rajčete jakoby stál úplně mimo tyto problematiky.

Používejte soukromá úložiště

V dnešní době přitom není problém fotografie z podobného veřejného úložiště hromadně stahovat a následně strojově zpracovávat. Podobné aktivity jsou sice zakázány v pravidlech používání webu, fakticky ale lze tomu zabránit jen těžko. Bez problémů se tak můžete stát nejen výukovým materiálem např. pro strojové učení. Teoreticky je třeba možné prohnat fotografie rozpoznáváním obličejů a sledovat, kde všude se konkrétní osoba objevila.

Ideálním řešením tak proto zvolit některé ze soukromých úložišť a v případě potřeby fotografie nadále sdílet odkazem jen mezi ty konkrétní osoby, které mají mít k fotografiím přístup.

Diskuze (49) Další článek: Výstavba nového mrakodrapu v LEGO stylu by měla trvat pouhých 90 dní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,