LG Chromebase: Chrome OS pro pracovní stůl

Podívali jsme se, jak vypadá jediný all-in-one počítač s Chrome OS. Unikátní novinka s 21,5" IPS displejem míří i na náš trh a nebude drahá.

Nabídka Chromebooků, tedy notebooků s operačním systémem Chrome OS, od celé řady výrobců je už velmi široká. Postupně se zvětšuje i nabídka Chromeboxů, malých počítačů s Chrome OS. Přesto v rámci kategorie all-in-one existuje jen jediný produkt: LG Chromebase.

produkt.jpg
Kromě testované černé varianty se nabízí i bílé provedení 

Poprvé byl k vidění už před rokem na veletrhu CES, v půlce loňského roku se začal prodávat a spolu s příchodem Chrome OS zařízení do ČR se blíží i jeho uvedení na český trh.

Není tedy divu, že po stránce hardwaru nejde o nějak moderní zařízení. Výbava odpovídá rok starým Chromebookům. To ale paradoxně znamená, že je výkonnější než u některých letošních modelů.

Základem je 21,5" IPS displej s plným vysokým rozlišením. Full HD systému vyhovuje lépe a na velké ploše odpadají výtky na čitelnost u malých Full HD Chromebooků. Navíc vás díky matnému IPS panelu nebudou trápit pozorovací úhly nebo odlesky. Vestavěné 5W reproduktory hrají dostatečně nahlas, snad ale až moc basově na úkor výšek.

monitor.jpg
Monitor má vlastní dotykové ovládání, vypínač zapne i počítač s Chrome OS 

Zklamání představuje na první pohled a stisk laciná klávesnice. Pro Chrome OS o to větší zklamání, protože nabídka klávesnic s popsanými funkčními tlačítky pro Chrome OS je mizivá.

klavesnice.jpg
Klávesnice nás komfortem psaní zrovna nezaujala, levnější už asi v LG nesehnali

Starší procesor Celeron 2955U s jádrem Haswell je rychlejší než dnes osazované Celerony s jádrem Bay Trail, 2 GB paměti a 16 GB úložiště představuje ale tu nejnižší používanou kombinaci pro Chrome OS. Operační paměť můžete vyměnit, je ve slotu, ale tento úkon bude představovat kompletní rozborku počítače, abyste se dostali k samotnému modulu. Lepší rozšiřitelnost nabídnou Chromeboxy.

konektory.jpg
Mezi konektory najdete i HDMI vstup, k monitoru tedy připojíte normální počítač nebo třeba herní konzoli

 

LG Chromebase 22CV241

displej: 21,5" Full HD IPS
procesor: Intel Celeron 2955U, 1,4 GHz
RAM: 2 GB DDR3
SSD: 16 GB
konektory: Gb LAN, 3× USB 2.0, 1× USB 3.0, audio/mic, HDMI vstup
bezdrát: 802.11 abgn, Bluetooth
další výbava: 5W stereo reproduktory, webcam, mikrofon

cena: orientačně 10 000 Kč

Právě kombinace Chromeboxu s normálním IPS monitorem může vyjít levněji, než pořízení Chromebase. LG Chromebase  se bude prodávat za ceny kolem deseti tisíc. Není to ale jednoznačný důvod proti Chromebase.

Tento počítač totiž určitě nebude mířit na technické nadšence, pro které Chrome OS představuje příjemné oživení a jednoduchý počítač, se kterým se přitom dá rychle a příjemně pracovat. Ti sáhnou po Chromebooku nebo rozšiřitelném Chromeboxu. LG Chromebase míří spíše na starší ročníky, které osloví velkým monitorem, bezproblémovou údržbou, odolností vůči virům, okamžitým startem a minimem kabelů.

Diskuze (64) Další článek: Bill Gates má také strach z umělé inteligence, bát by se prý měli všichni

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,