Levné 4K displeje: útok neznámých značek

Stoly náročných počítačových uživatelů již netrpělivě čekají na novou generaci displejů s vysokou jemnost pixelů. První levné varianty nabízí na první pohled neznámé čínské značky.

SEIKI a 50palcová 4K Ultra HD za 25 tisíc korun

Jednou z prvních levných 4K Ultra HD televizí je model SEIKI SE50UY04, který má 50palcovou úhlopříčku. Frekvence panelu je sice 120 Hz a jas slušných 320 až 400 cd/m2, má ale pouze HDMI, což s sebou nese problém, který jsme popsali v předchozí kapitole.

SEIKI Digital není žádná malá čínská společnost, která televize vyrábí na koleně, na oficiálním webu můžete najít kompletní portfolio produktů televizí i zvukové techniky, poměrně slušně a moderně zpracované stránky i s aktivními sociálními sítěmi a prodejem v USA (Amazon).

50UY_4k.jpg

A jaká je cena? Na Amazonu je možné tuto 4K Ultra HD televizi koupit za neuvěřitelných 1 186 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 25 000 Kč s DPH.

Nesmíme zapomínat, že i u tohoto modelu má výrobce pravděpodobně dobrou marži a drahé modely od výrobců jako Sony, Samsung a dalších jsou tak hodně předražené.

Můžete namítat, že televize od velkých výrobců mají lepší elektroniku a technologie, to však nemůže znamenat čtyřnásobnou cenu. Elektroniku dnes zastupují jednoduché čipy ARM za cenu maximálně jednotek tisíc korun.

Jsme ale na počítačovém webu, takže nás zajímá možnost připojení k počítači. Redaktoři webu PC Perspective si naštěstí tento kousek objednali a řádně otestovali. Kompletní video s rozbalením, připojením k počítači s Windows a zkoušení testů a her si můžete prohlédnout zde:

Jak si můžete všimnout, displej si bez problémů poradí s rozlišením 3 840 × 2 160, po připojení HDMI a nastavení ve Windows je k dispozici obrovská plocha a jemné pixely.

Bohužel je zde opět problém pouze s rozhraním HDMI, které umožňuje maximálně 30 Hz ve 4K. I když se mírně pomalejší odezva dá překousnout, nastávají další negativa.

V tomto rozlišení je hraní her extrémně náročné. Nebude vám stačit jedna hi-endová grafická karta, počítejte, že budete potřebovat minimálně dva nebo tři grafické čipy, které budou scénu zpracovávat společně. Případně GeForce GTX Titan. Pokud samozřejmě chcete hrát moderní hry na ultra detaily. Pozitivní ale je, že při tomto rozlišení už takřka nepotřebujete použít vyhlazování obrazu, které počet snímků ještě dále snižuje.

a_dualGPU (1).png a_dualGPU (6).png a_singleGPU (1).png
Výkon grafických karet v rozlišení 4K Ultra HD (Zdroj: PC Perspective)

Frekvence 30 Hz ale znamená problém se synchronizací obrazu a klasické chyby při zobrazení a rychlé změně scény. Při Full HD rozlišení musí grafika zpracovat 2 miliony pixelů, u 4K Ultra HD je to 8,3 milionů pixelů, tedy čtyřikrát více.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,