Levné 4K displeje: útok neznámých značek

Stoly náročných počítačových uživatelů již netrpělivě čekají na novou generaci displejů s vysokou jemnost pixelů. První levné varianty nabízí na první pohled neznámé čínské značky.
Kapitoly článku

HiSense a velké 4K Ultra HD modely pro celý svět

Nepsanou jedničkou na trhu čínských výrobců je společnost HiSense, která má v rámci všech segmentů elektroniky, kterou vyrábí, obrat přes 13 miliard dolarů (2012).

Do dnešní doby vyráběla OEM elektroniku pro společnosti v USA, posledních osm let byla jedničkou na poli tenkých televizí v Číně. Větší už je pouze Samsung.

hisense-xt880-final.jpg

Nabídka je větší a také dražší, kvalita by ale měla být také lepší. 50palcovou televizi s 4K Ultra HD prodává za dva tisíce dolarů, tedy kolem 46 000 Kč s DPH. Pokud chcete od této značky 65 palců s 4K, stačí vám 90 000 Kč. Dostupné budou ke konci tohoto roku i větší modely s úhlopříčkou 110 palců a později i 150 palců.

Co je ale důležitější, že HiSense se nyní začíná věnovat přímému prodeji pod svou značkou, což je částečná revoluce a pravděpodobně to konečně způsobí pořádný poprask proti tak trochu neoficiální kartelové dohodě známých výrobců. HiSense se chce nejdříve pochopitelně zaměřit na Spojené státy, kde je obrovský trh. Celý svět ale bude následovat.

Více výrobců, více konkurence

Pokud jste článek dočetli až sem, můžete vidět, že trh s displeji není tak černobílý a v rukou několika velkých a známých značek. V Číně je velké množství středních i velkých společností, které mají zkušenosti i kvalitu výrobků na dobré úrovni. Příkladem je HiSense, který vlastně poslední roky vyráběl televize pro jiné značky a teprve teď se poprvé snaží prosadit sám pod vlastní značkou produktů.

Můžeme tedy doufat, že se ceny 4K displejů respektive monitorů a televizí dostanou velmi brzo na přijatelné hodnoty. Protože jak je jasné, cena panelu je opravdu nízká a není problém prodávat 4K Ultra HD panel s úhlopříčkou 39 palců kolem hranice deseti tisíc korun. K tomu přidejte i kvalitní další elektroniku od větších čínských výrobců - HiSense vyrábí i levné a překvapivě dobré tablety Sero.

A pokud budete nedočkaví, stále jsou tu různé možnosti přeposílacích společností a tedy způsobů, jak si takové modely nechat poslat i k nám. A jestli vás rozlišení 4K nezaujalo, počkejte si pár let na 8K.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,