Levné 4K displeje: útok neznámých značek

Stoly náročných počítačových uživatelů již netrpělivě čekají na novou generaci displejů s vysokou jemnost pixelů. První levné varianty nabízí na první pohled neznámé čínské značky.

HDMI vs. Displayport

Pokud si plánujete koupit 4K Ultra HD televizi s tím, že ji připojíte k počítači a budete hrát moderní hry, tak zpozorněte.

Zatím všechny představené klasické televize s rozlišením 4K Ultra HD mají vstup pouze v podobě HDMI, které v současné verzi 1.4a zvládne maximálně 4K na frekvenci 30 Hz. Je to omezení propustnosti tohoto standardu, takže to nepůjde vyřešit ani případným firmwarem.

displayport_vs_hdmi_1.gif
HDMI má bohužel stále větší penetraci, lepší Displayport ale rychle dohání (Zdroj:iSuppli)

Frekvence 30 Hz je omezující, i v případě pouhého použití pro prohlížení stránek je 30 Hz znát mírným zpomalením vykreslování, které vytváří zřetelný lag.

Oproti tomu rozhraní Displayport má vyšší propustnost a dovoluje přenášet 4K s frekvencí 60 Hz. Displayport se ale zatím vyskytuje pouze u menších monitorů, které jsou určené pro počítače. Takže u těchto modelů máte jistotu, že 60 Hz skutečně zvládnou a nebudete omezeni.

Vysoká spotřeba

Spotřeba u displejů s rozlišením 4K Ultra HD je několikanásobně vyšší, než u moderních panelů s rozlišením Full HD. Zatímco klasické 24palcové monitory s Full HD se pohybují pod hranicí 30 W a velké Full HD televize s LED podsvícením pak kolem 100 W, zmíněné modely od Sharpu a Asusu mají u 32palcové úhlopříčky spotřebu typicky kolem 95 W.

Pokud jde o velké televize s 4K Ultra HD, například 55palcová Sony XBR-55X900A má spotřebu v provozu kolem 260 W, u 65palcové úhlopříčky je to už asi 340 W.

S vysokou spotřebou je spojená vysoká teplota a související zahřívání. Teplo je nutné aktivně chladit, což je příklad především větších panelů. U velkých 4K Ultra HD televizí tak nebudete mít problém najít na zadní straně čtyři velmi aktivní ventilátory.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,