Levné 3D tiskárny: začínají už od dvou tisíc korun

3D tiskárna nemusí nutně znamenat vysokou částku, na trhu jsou a chystají se nové levné modely, které pro základní tvorbu stačí. Podívejte se na přehled několika z nich.
Kapitoly článku

Na trhu je nespočet různých druhů 3D tiskáren, které se od těch drahých a profesionálních liší jednodušší konstrukcí a tedy i nižší kvalitou nebo omezením maximální velikosti objektu.

Dnešní standard pro většinu středně drahých tiskáren je kolem kulatých tisíc dolarů, i tento průměr se ale velmi rychle snižuje k hranici 500 dolarů. Stále je to ale vysoká částka pro většinu kutilů, kteří by si chtěli doma občas něco tisknout a zkoušet například nový design a podobně.

My se tak podíváme na 3D tiskárny, které mají cenovku ještě mnohem níže a jsou tak přijatelné pro větší počet případných uživatelů.

Nejlevnější Peachy Printer

Asi nejlevnější 3D tiskárna Peachy Printeer se dočkala obrovského úspěchu na Kickstarteru, kde více než desetinásobně překonala původní cíl. Lidé zkrátka levné tiskárny chtějí opravdu hodně. Postavit 3D tiskárnu s cenou pouze sto dolarů – přibližně 2 000 Kč, si ale žádá velkou kreativitu a minimální počet dražších komponent.

22deb8961120bbff93658c38897e71f4_large.jpeg
Výsledný objekt z pryskyřice, k dispozici jsou různé barvy i druhy materiálu

Tiskárna tak využívá laseru a systému zrcadel (fotolitografie), které jsou řízené zvukem vycházející z výstupu na sluchátka u vašeho notebooku nebo počítače. Speciální plugin do Blenderu je nastavený tak, aby daný trojrozměrný objekt v programu poslal do 3D tiskárny v rámci těchto zvukových signálů, které upravují ve velmi vysoké frekvenci úhel zrcadel (souřadnice X a Y). Pro měření výšky tekuté pryskyřice, která po vypálení laserem ztuhne, se naopak využívá dvou vodičů, které zachytí každou kapku a pošlou informaci o výšce substrátu skrze mikrofonní port.

Celou funkčnost této konstrukce 3D tiskárny si můžete prohlédnout na videu:

První zákazníci dostanou tiskárny Peachy už v polovině tohoto roku, pokud nechcete propásnout oficiální začátek prodeje, zaregistrujte se na oficiálních stránkách. Jednou z výhod je i poměrné levná pryskyřice a úspora při vytváření trojrozměrných objektů. K dispozici jsou různé barvy a chystají se i nové varianty hmoty. Několik zajímavých videí si prohlédněte zde:

Peachy Printer

  • Technologie: fotolitografie
  • Rozlišení: omezení zvukové karty, zatím neupřesněno
  • Maximální velikost objektu: 7,6 × 7,6 × 40 cm
  • Základní materiál: pryskyřice
  • Cena: 100 dolarů (přibližně 2 000 Kč)
  • Dostupnost: polovina roku 2014

 

 

 

 

 

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,