Levná dvoujádra: Core 2 Duo vs. Athlon 64 X2

Diskuze čtenářů k článku

peter  |  10. 10. 2007 09:43

Predavam a skladam pocitace a pre AMD socket AM2 sa mi osvedcili MB s chipsetom GeForce 6100/nF405. Rychlost a stabilita. Z vyrobcov je jedno ci som kupil MSI alebo Foxconn. Najradsej pouzivam ABIT ale ked mam klienta co chce nieco lacne tak MSI a Foxconn maju modelov dost.

Chipsety VIA mi narobili vzdy velke problemy pokial som na dosku dal grafiku od ATI. Preto na VIA uz ani nepozriem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smook  |  27. 09. 2007 19:17

Mě core 2 duo běží na chipsetu I865G

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  21. 03. 2007 14:16

Chtěl bych se zeptat autora/testera Petra Koce, jestli při testování procesorů Intel aa AMD použil softwarové ovladače ze standardních Win XP SP2 nebo použil ovladače od výrobců. Firma AMD na svých prezentacích jednoznačně doporučuje pro efektivní využití všech předností procesoru použít ovladač AMD (ke stažení z webu AMD). Věřím, že s použitím tohoto ovladače by mohli být výsledky spotřeby i vákonu "trochu" jiné. Takže doat: Byly použity ovladače výrobců a nebo od Microsoftu.

Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  06. 05. 2007 11:43

Ovladač CPU je z principu nesmysl, protože procesor ovládá vše v počítači. Udělátko od AMD s neznámým chováním způsobuje mnoha lidem problémy. Takže žádný ovladač nainstalovaný nebyl (pomíjím teď ovladač PowerNow!).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lacika  |  12. 03. 2007 08:48

Co by ste mi poradili aby som kupil. Asus M2V (VIA K8T890) vs ABIT KN9 (nVidia4 Ultra) pre procesor AMD X2 3800. Pripadne nieco ine, nechcem dosku so SLI. Dakujem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peter  |  10. 10. 2007 09:47

jednoznacne ABIT KN9

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš  |  13. 01. 2007 01:52

No myslím si že je to celkem dobrý článek,,ale chybí mi tam dvě věci!No ta první věc je,že nejlepší procesor od AMD je 4200+ a přitom je cena blíže u AMD Athlon 64 X2 4000+ ale s 2mb L2cache a další například o 400kč dražší AMD Athlon 64 X2 4600+.No a druhá vada na kráse v tomto článku není ani jeden procesor testován po přetaktování docela by mě zajímala stabilita a následný výkon obou procesorů (AMD 4200+ a core duo e6300

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fun-Tomas  |  07. 01. 2007 20:30

Může mi tady někdo říct - experti - jestli mi bude Windows XP Home kazit požitek z programu, který podporuje dvoujádrové procesory? Víte, nerad bych kupoval novou výbavu k operačnímu systému, který mi ji nedovolí využít. Thx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuki  |  06. 11. 2006 09:38

Prosim, odpovie mi niekto na predosle otazky? Naozaj ma to zaujima. A inak oprava, ta doska od ECS stoji viac, ale stale je vyrazne lacnejsia ako ten asus

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuki  |  03. 11. 2006 16:22

MMMM, tak som si to tu precital od hora az dole a zistujem, ze aj tak neviem to, kvoli comu som clanok a potom diskusiu zacal citat. Podla nazvu clanku som tipoval, ze sa dozviem nazor odbornika, ci si mam kupit dual od AMD alebo Intelu. Uz ked som zacal citat ten clanok, bolo mi jasne, ze moj dalsi pocitac bude mat dvojity procesor a chcel som vediet, ktory si vybrat. Konkretne sa rozhodujem medzi X2 4200+ EE a E6400. Clanok mi ponukol aky taky obraz o oboch procesoroch po roznych strankach za co autorovi dakujem, ale diskusia, v ktorej som chcel najst reakcie ludi mi moc nepomohla, lebo je tu samy boj SC vs DC, marketing, 6 rocny synovia hrajuci Huga a podobne... vobec nikomu nehcem brat jeho nazor a moznost prejavit sa, ale rad by som diskusiu zas otocil na porovnanie AMD a Intelu. Rad by som sa spytal autora, aj ludi, co maju skusenosti z vlastnej hlavy, ktory z procesorov by si vybrali, ak su takto stanovene podmienky:

Mam Athlon XP 2800+, 768 MB DDR 400, GF6600GT. Tento stroj mi dokonale staci, je urcite daleko vykonnejsi ako potrebujem, nebyt toho 3DSMax, v ktorom sa rad pohram a tych hier, ktore si rad zahram. Planovany upgrade je teda LEN A LEN kvoli tomu, pricom na hrach je asi tak 90% viny. Moj pc bezi casto a dlho, len malokedy vsak od neho chcem nejaky seriozny vykon, naozaj len pri tych hrach a 3ds. Nekodujem video ani audio, neupravujem fotky, nespakovavam velke subory.... Skor pozeram filmy a programujem. Takze som si povedal, ze spotreba v kludovom stave pre mna bude hrat rolu a tam mi pride to AMD EE ako jasny vitaz, je tak? Na druhej strane, ten Intel bude asi lepsou volbou v dlhodobom meritku, aj kvoli tomu pretaktovaniu. Nechcem totiz za rok zas kupovat novy pocitac, lebo mi nepojde najnovsi Need For Speed. Mam taky pocit, ze z pohladu hier mi oba procesory daju dostatok vykonu a vystacia mi este dlho, lebo mam pocit, ze z pohladu hier zaostavaju skor graficke karty, je tak? Teda, co sa hier tyka, radsej povedzme E6300 a 7900GT ako E6400 a 7600GT, je to tak? Takze nech si kupim ktorykolvek dual, bude mi hry aj tak brzdit grafika, a teda ak si kupim pomalsi dual a top grafiku, tak je sanca, ze za dva roky vymenim grafiku za vtedy aktualny top model a taktnem pomaly dual o par 10 percent a budem zase na koni dalsie 2 roky, je to tak? A ktory z tych dvoch si teda na zaklade tychto udajov podla vas mam vybrat? X2 4200+ EE je lacnejsi ako E6400 a este aj pri prevadzke zozerie menej elektriny, je to tak? Oba su na hry v dalsich 2 – 4 rokoch viac nez dostatocne, je to tak?

Dalej ma trapi motherboard. Stale uvazujme vyuzitie PC ake som uviedol vyssie. Ako vyborna volba pre E6400 mi pripada Asus P5B E. Ale ked som potom v cenniku nasiel dosku ECS P965T A, ktora podla strohych vypisanych udajov dokaze to iste ako ta od Asusu, lenze stoji menej nez polovicu, tak som si uz taky isty nebol. Ako si mam vybrat dosku? Nepotrebujem „stovky“ USB ci SATA konektorov, staci mi ta doska od ECS, cim bude Asus lepsi? Vsimne si to PC ako celok, ktoru dosku tam mam, je to „az taky rozdiel“?

Poslednou vecou je zdroj. Akosi som v clanku nepostrehol nic o zdroji, okrem toho ze to bol daky lacny eurocase (skrinka asi aj so zdrojom). Mozno to uz tisíc raz odznelo, ale mne sa to nedostalo. Mam citovy vztah k mojej starej skrinke s gycovym osvetlenim a aj zo zdrojom som si ju chcel nechat pre buduce PC. Zdroj som kupoval davnejsie, vtedy sa nosili nalepky „P4 compatible“ a tento zdroj ju ma, ako aj 460W vykonu. Mozem tento zdroj pouzit na napajanie dualu AMD ci intel s nejakou „smadnou grafikou“ (GeForce 7950GT 512MB GDDR3, Inno3D)? Skrinka moze ostat?

Na zaver by som len dodal, ze aj ked tento prispevok asi vyzera tak, ze sa snazim usetrit, kde sa da, opak je pravdou. Nemam problem zvysit rozpocet hoci aj na dvojnasobok, ale ako autor pise, rad kupujem veci, ktore maju patricnu pridanu hodnotu a nepotrebujem mat „najbombovejsi“ pocitac len preto, ze si ho mozem dovolit. Chcem teda z cisto technickeho hladiska co najviac nazorov na to, ako sa mam rozhodnut. A aj ked som sa pytal dost neodborne, nesetrite technickymi detailami, myslim si ze zvladnej aj tie najpodrobnejsie a su to prave tie, ktore ma zaujimaju. Cenniky a povrchne racenzie si precitat viem. Najma tie zakladne dosky mi nejdu do hlavy.

P.S. Moj terajsi (vyssie popisany) bezi na NForce 2 Ultra a aj ked nerobi take problemy, ake opisuje autor clanku, uz nikdy by som NForce nechcel vidiet. Moj predosly pocitac (Athlon 2000+ XP, 512 DDR 400, GeForce4200Ti) mal tiez NForce2 (ina doska) a uz od novoty mi nielenze nesiel procesor pretaktovat, ale nesiel mi ani na povodnych nastaveniach!!!! Musel som podtaktovat FSB a procak s taktom 1666 Mhz mi bezal na 13xx Mhz!!!!! Inak mrzol aj na seriovom takte!!!! Navyse zvukova karta on board dokonale „zrala“ vykon, az som kupil normalnu PCI a uz to islo v pohode. Moj terajsi NForce2 Ultra ma zas potesil tym, ze z dosky odpadol pasivny chladic!!!!! Tak tam teraz je ako tak prichyteny pastou a drievkom zastrcenym medzi dva kondenzatory, este ze tam okolo neho boli!!!! Jasne, toto neni problem chipsetu, ale vyrobcu MB. Ale, navyse mi pocitac robi rozne cudne veci, napriklad z casu na cas boot-uje asi 3 minuty, alebo mi nejde USB ci CD-RW mechanika. Takze naozaj zalezi od konkretnej konstalacie, ako sa to vyvrbi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Enigman  |  03. 11. 2006 14:25

V článku nebylo zmíněno, jak a čím byla měřena spotřeba jednotlivých sestav. Bylo by možné toto doplnit?

Jelikož se velmi zajímám o spotřebu své sestavy, tak mě zaujala spotřeba Vašeho soukromého počítače. Mohl bych se zeptat, z jakých dalších komponent (zdroj, základní deska, grafická karta, disk, atd.) máte počítač poskládán?

P.S.: Velmi se divím, ze máte ještě stále trpělivost odpovídat zde v diskusích. Máte můj obdiv! Já osobně v takto sáhodlouhých diskusích čtu už jen Vaše příspěvky, neboť z nich se dozvím vetšinou něco zajímavého, co třeba článku nezaznělo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  04. 11. 2006 13:10

Měření bylo provedeno pomocí Wattmetru značky Voltcraft, typ Energy Monitor 3000.

Můj počítač je následující:
zdroj - Fortron GLN s vysokou účinností
procesor - Mobile Athlon XP-M (47W TDP)
základní deska - EPoX 8KRA2I s VIA KT600 + VT8237 (oba čipy na dnešní "standard" relativně úsporné)
RAM - DDR400, 2x 256 MB single-sided, 2.7V (deska menší napětí nedá)
disk - 2x DiamondMax 10, dvě plotny každý
grafická karta - Voodoo Banshee do PCI s malým pasivem (rychlejší sotva potřebuju)

IMHO se dá na takovou hodnotu dostat vcelku snadno s low-endovým procesorem od AMD, se slušným čipsetem a grafikou s pasivem. A k tomu je samozřejmě dobrý zdroj, to dělá nejvíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Enigman  |  04. 11. 2006 23:07

Mám to trochu podobné:

zdroj - Fortron FSP300-60GNF Zen (pasivní)
procesor - Athlon 64 3000+ (51 W TDP)
deska - Asus K8N-E Deluxe s chipsetem nForce 3 250Gb (pasivní chlazení)
paměti - 2x 512 MB DDR400
disk - Samsung SP2504C 250 GB
grafika - Radeon 9550 (pasivní chlazení)

Chystám si půjčit od Pražské energetiky výše zmíněný wattmatr, abych věděl, jak na tom opravdu jsem. UPSka mi sice spotřebu měří, nevím ale, jak přesně... Počítač teď ale projde odhlučňovací kúrou - disk do Silentmaxxu, zdroj nejspíše na reklamaci (nejsem spokojen s hlučností) a výměna dvou ventilátorů Arctic Fan 3 (při nízkých otáčkách jim klepou ložiska) a jednoho ventilátoru Nexus 120mm za ventilátory Noctua, popřípadě Scythe S-FLEX (na rozumnou recenzi těchto dvou ventilátorů čekám jak na smilování). V tom Vašem zdroji jste asi nenechal tovární ventilátor, že? ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  05. 11. 2006 21:02

UPSka většinou měří relativně dobře.

Origální ventilátor jsem ve zdroji zatím nechal, protože mé dva disky (RAID 1) v Silentmaxxech jsou i v klidu pořád hlasitější než větrák ve zdroji točící se tak pomalu. Na výměnu za Noctuu se chystám až v okamžiku výměny PC, kdy budu moct vyměnit chladič na CPU (teď se do toho nevyplatí investovat). Absolutní ticho asi nelze standardně dosáhnout (leda disky zabetonovat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zoki  |  25. 10. 2006 14:35

Tak ja tu tiež pridám svoju trošku.
Za prvé Eagle kritizuje a odsudzuje DC, lebo ho málokto a nie na 100% využije počas prevádzky. Ale v diskusii vyššie nadáva na nevýhodnosť nevyváženej zostavy, čo síce je OK, ale nemá nič spoločné so samotným procesorom a jeho výhodami. Takže DC menej hreje, je rýchlejšie, lebo sa zbavili NetBurstu, je celkovo prepracované.
Eagl je demagóg.
Jasne, že bežne stačí SC, ale potom podľa jeho pravidiel by nám stačili malé autíčka, však aj v tých sa dá voziť. Len čo v lete, keď chcem ísť na dovolenku s celou rodinou ?
Jasne, že 95% času vám pri práci stačí SC, ale príde tých 5% a budete šťastní, že máte DC. Nehovoriac o tom, že do dnešných zostáv by tie DC mali byť automaticky, lebo Vista pobeží hladšie. Skúste známemu povedať, že nech si dá SC, lebo ušetrí a o pol roka bude na vás nadávať, lebo si neprehrá na Viste nejaké HD video BlueRay disk, alebo novú hru. To akože Eagl ľudí nbáda, aby si proste kúpili starú technológiu, lebo im momentálne vystačí. Hlavne, že o pol roka, pre niekoho o rok to už bude nevyhovujúce a bude musieť buď upgradovať, alebo kúpiť niečo nové.
Boha jeho, toto je fakt úžasný prístup.
Akože, však kúpte si gramofón, však to vám stačí na počúvanie, dokonca je možno aj zvuk lepší ako u niektorých CD, nevadí, že už na to v minimálnej mire vydávajú LPčka.

Toto je o možnostiach a nie potrebách. Pretože ak by ľudia kupovali len to čo potrebujú, tak by sme boli stále ešte pri PentiumII a Athlonoch.

Skús Eagle povedať roľníkovi, nech si kúpi vlečku na 10 vriec zemiakov, lebo viacej zo svojho políčka nedostane ani Mičurin, lebo je lacnejšia o polovicu od tej, čo odnesie 50 vriec. On dobre vie, že príde chvíľa, keď bude potrebovať odvisť 30 vriec niečoho a potom by vám poďakoval za vašu radu. Je to obyčajný sedliak, ale asi by vás niekam poslal, prípadne vyskúšal na vás motyku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
joshF  |  24. 10. 2006 09:42

tak ako je to s pamäťami pre AM2 Athlons
1/ "jednojádrové Athlony 64 a Semprony podporují maximálně DDR2-667"
zdroj: tento článok - časť "3. testované procesory"
- - -
2/
Podporovány jsou oficiálně u sAM2 paměti DDR2 do rychlosti 667MHz v případě Sempronů a 800MHz u Athlonů. Nicméně bych to bral s rezervou, protože již u s939 byla bezproblémová podpora mnohem vyšších rychlostí než 400-500MHz. Na mnoha internetových forech se objevily obrázky z testování. Tento ukazuje fungování pamětí DDR2 1112MHz s Athlonem 3000+ s AM2
http://www.ddworld.cz/procesory-a-pameti/test-amd-64-3000-3200-3500-sam2-vs-s939-8.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  24. 10. 2006 12:37

Chyba je na straně DDWorld.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mittar  |  19. 10. 2006 22:32

Nevim proc se mate dycky tendence pretahovat o svoji pravdu, ja myslim, ze kazdej koupi co mu vyhovuje a co mu prijde lepsi. Ja treba mel smolik, ze mi po x letech klekl komp mesic pred uvedenim core 2 duo, mesic doma bez netu a bez karty (tv) by me kleplo, tak jsem sel do amd, 3500+ single po prvni vlne slevneni, predtim jsem mel xp1700+ .. kdyz to vemu tak a onak, procak mi jede povetsinou na 1ghz diky cnq, vrazil jsem 1600 do zdroje a chladici, mam am2 socket s nforce4, asi zadna slava, ale za tu cenu neber to od gygabyte, po revizich biosu uz slape bez problemu jak pod oknama tak linuchem, grafarna chipset je chlazenej pasivne (grafarnu casem mam chut upgradnout, pac integrovana) , protoze se v te dobe zacali divne shanet ramky, jsem nakonec vzal 2gb a po tom co v zapeti pul mesice rozhodili ceny nelituju, i kdyz jsem si v te dobe nadaval, ze 2gb nepotrebuju (ale alespon mam jistotu, ze to slape spolu, pac stejna serie) a jsem zpokojen, ano na specificky pouziti, se dohady o dualu nebo o amd intel daji brat, ale pro normik pouziti je to fuk, ja se soustredil na tichost a spotrebu. neminim vrazet do kompu nehorazny sumy jenom pro to, ze to nekdy nekde udela mikrosekundu rychleji. tudiz zaver, myslim, ze po slevneni dvoujader tak za dva tri roky si ho dam, ale nevidim pro domaci pouziti za ne ted utracet, radej sem si zdublil tu ramku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 09:10

Dokedy sa bude Eagle hrat na spasitela ludstva a tlacit CR a SR tie jeho rozpravky o nevyuziti potencialu Dual-core?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
klingacik  |  18. 10. 2006 09:55

clanok, povedzme neni spatny, ale zase ten niekoho mindrak o spravnosti svojho tvrdenia, to uz je normalne komicke, a niekomu to este stale nedochadza.

Uz vidim, pise sa rok 2025, Eagle publikoval dalsi test Intel vs AMD, a nakoniec bude tradicne komentar, ja som vam to rikal ze SC se oplati lip nez DC, vzdyt ja sem to rikal, halo, ja ja ja ja,mel sem pravdu:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 10:32

na druhu stranu, autor musi pisat o tom o com je 100%ne presvedceny, inak by to stalo za staru belu. Ale posledne jeho clanky mi pridu dost demagogicke a pisane takym tym Hulanovskym stylom....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 11:33

Mindrák? Nepřijde vám, že ho máte spíš vy? Já jen v článku jasně tvrdím, že spousta lidí dual-core nedokáže využít, což je pravda. Je jasné, že pokud zachováme parametry jádra (frekvence, cache, architektura), tak je dual-core až na spotřebu (skoro) vždy lepší. Jenže taky stojí mnohem víc peněz. A když to nevyužijete... Že nejste schopen pochopit poměr cena/výkon, je smutné, ale aspoň nenazývejte někoho, kdo se chová racionálně, že má mindrák.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 11:40

On mal skor na mysli sposob akym toto svoje, ako to vy nazivate racionalne, chovanie "predavate" ostatnym. To ze sa vy osobne chovate racionalne je si myslim 99,9999% ludi citajucich tento clanok, hlboko v .... Viete sam kde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 11:46

Mně především přijde, že dotyční nemají dostatečné sebevědomí, a proto si potřebují sami před sebou tímto způsobem obhájit, že nakoupili dobře. Já takové problémy nemám, a proto jasně uvádím, kdy je co výhodné a kdy ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 12:00

No a proc jim kazite radost? Nekdo si koupi velke auto, nekdo velkej dum a treba muze jezdit ve Fabii a bydlet v 2+1. Stejne tak si lide kupuji Dual-Core. Nekteri jej vyuziji, nekteri ne, ale delat takovou anti-kampan (muj pohled na vase posledni clanky) je prinejmensim podivuhodne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 12:24

Ponákupní marketing . Ne vážně, o žádnou anti-kampaň se nejedná, nemám to zapotřebí, moje peníze to nejsou. Blíží se ale Vánoce a lidé, kteří se v tom nevyznají, by mohli naletět reklamám. Co třeba počítač AutoCont s revolučním dvoujádrovým procesorem a dvoukanálovou pamětí 512 MB, to byste chtěl? http://www.autocont.cz/zbozi_product_card.aspx?sku=1117232312D&id=--POCITACE&dept=SLEVOVEAKCE&supplier=&sort=list_price&order=a. Třetinu ceny počítače tvoří procesor a zbytek jsou ty nejlevnější součástky. Přesně o tom to je - když dual-core chcete, tak si za něj musíte taky náležitě zaplatit. Není to zadarmo. A můj názor je, že často je lepší investovat do rychlejšího disku a větší paměti než do dvoujádrového procesoru (např. u nových her už si dneska s 1 GB moc plynule nezahrajete). Lidé zmasírovaní reklamou a fanatickými zastánci operujícími se subjektivními dojmy tohle bohužel nevidí, a tak rovnou jdou do obchodu s tím, že chtějí dvoujádro, aniž by přemýšleli, zda ho vůbec využijí. Vzhledem k tomu, kolik aplikací je optimalizováno (že je jich na desktopu málo, o tom se snad přít nebudeme), jaké bude asi tak procento špatných rozhodnutí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 12:26

Odkaz se zmršil, před &sort je potřeba odstranit mezeru, pak funguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 13:21

ale prece takove "vyhodny, vyvazeny a vykonny cenovy bomby" prodavali uz za "dob jednojader"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 13:46

Taky jsme je už v té době kritizovali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 13:33

ale prece takove "vyhodny, vyvazeny a vykonny cenovy bomby" prodavali uz za "dob jednojader"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  19. 10. 2006 00:44

ten pocitac je absolutne nezladeny co sa tyka vykonu cpu a ostatnych komponentov. Software, ktory si vystaci s 512ram a Intel® GMA 3000 nepotrebuje c2d6300, tomu staci sempron 2600. Ze dana firma laka potencialnych klientov na dualcore nieje chyba toho dualcore ale danej firmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  19. 10. 2006 00:55

Fakt si myslíte, že lidi neskočí na ono 2x 1.86 GHz a "s revolučním procesorem" ? Kdybyste o tom nic nevěděl, taky byste s největší pravděpodobností naletěl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  19. 10. 2006 01:11

ja viem ze na to skocia. Preto to nerobim, pc sa snazim robit vyvazene, a prisposobovat ho potrebam zakaznika. K danej kancelarskej zostave by som odporucil sempron 2600 (abo 2800 s vacsou cache ale to je jedno). C2D nieje do kancelarie, tam sa dostane tak o 2-3 roky, ked budu jeho ceny okolo 2000 skk. Kto ale vysvetli firmam, nech neoje...ehn neklamu problematiky neznalych zakaznikov? Nikto, ale opakujem, za to nemoze dualcore procesor, za to mozu tie firmy. Im totiz nejde o to, aby zakaznik dostal najlepsie riesenie, ale aby oni najviac zarobili. (no ak mu predame ten srot, on si urcite pride dokupit ram, hdd a vga)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  19. 10. 2006 11:28

A proč by zákazník nemohl být připraven? Je samozřejmě jasné, že prodejci sledují jeden cíl a zákazníci druhý a tyto jsou povětšinou v rozporu. Proto se domnívám, že je dobré lidem říct, co jim přinese jaké výhody/nevýhody a dát jim doporučení, zda to stojí za to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  19. 10. 2006 00:56

nj, tak som prezrel vsetky tie zostavy :) na "narocne pc hry" dali 1gb ram a 7600gt. Asi tolko k danej firme, kupuje od nich niekto nieco?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xXx  |  18. 10. 2006 03:03

Nechapem preco sa v clanku aj v diskusii riesia problemy s nforce2, ked socket AM2 pouziva cipsety nforce550 a vyssie, a nie nforce2, 550 mam doma a takisto sa nemozem nan stazovat. Takisto autor chvali Via chipsety, mal som predtym Asus dosku s VIAKT600 a athlonom 2500xp a teda ten chipset nebol nijako zazracny, dokonca sa v lete prehrieval samotny chipset na doske a mrzol pocitac, aj ked bol procesor len na 44 stupnoch. Jeden znamy ma rovnaky procesor ako ja teraz, 3800+ X2, ale pouziva dosku s chipsetom od VIA a na moje "velke prekvapenie" ma opat problemy so stabilitou systemu, z coho vyplyva, ze problemy moze mat kazdy vyrobca. Takze nechapem, ako moze autor mat takyto jednoznacne zaujaty postoj proti chipsetom od nvidie, ked pritom ani zjavne nema skusenosti s aktualnymi chipsetmi a vytahuje udajne problemy z historie, ktore ako nakoniec sam povedal, mala v minulosti takisto aj VIA a iny vyrobcovia pre chipsetov pre AMD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GAS  |  17. 10. 2006 22:43

Tak doteraz som mal len AMD procaky, ale musim uznat, ze keby si teraz kupujem masinu, tak idem do Core2Duo. Dokonca som cital ze E6300 ide pretaktovat z 1,86GHz az na 2,6GHz (PCRevue 10/2006) s narastom vykonu az o 20%. Nemam odskusane, tak ak niekto ma, kludne sem hodte vysledok. Caute

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlado  |  17. 10. 2006 19:19

Je velmi smutne ze autor ani neskusil pretaktovanie. Uz mesiac mam doma C2D 6300 a ASUS P5B Deluxe Wi-Fi ,stabilne ide na FSB 490 (3430MHz) pri napati 1,45 V a islo by aj viac ale pamate 800 uz viac ako 980 neznesu. Vsetko pri BOX chladici. Ktory Athloh ide na 3400-3500MHz? Za taky procesor 5500,-Kc neni moc. Ako by dopadli testy s pretaktovanymy procesormy.AMD by sa mohlo zahrabat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
adams, adams  |  17. 10. 2006 20:09

Testy přetaktování, to je jedna velká svízel. Není větší zklamání, než když člověk koupí procesor, který jde všem tak dobře taktovat (rozuměj dvě recenze, ve kterých jde procesor vytočit o 60-80% nahoru a deset lidí, co se chlubí po fórech, jak jejich kus běží na skvělých x,x GHz). Po taktování zjistí, že ten jeho procesor nedostane ani na polovic, ev. má k „zaručeným“ hodnotám, na které je dostal uplně každý, velmi daleko. Takový člověk se pak nepochlubí, že jeho procesor běží max. o tři sta megahertz pomaleji.

Další věc je, že se nedá dělat závěr z jednoho kusu. A v neposlední řadě, nikdo nezaručí, že recenzovaný kousek není dodavatelem speciálně vybraný jen proto, že jde dobře přetáčet.

Z tohoto pohledu nadělají testy OC víc škody než užitku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dzarda  |  17. 10. 2006 20:25

Co se tyce pretaktovaní tak jsem nedavno na ceskem nejmenovanem serveru cetl clanek Athlon vs. C2D kde byly procesory testovane vesmes jen v pretaktovanem rezimu a plno ctenaru vcetne me nadavalo jak se muze neco takovyho srovnavat. Ted tu par lidi blafe o tom ze se to netestuje pretaktovany... je to usmevne. Kupudivu sem si dal nacas a precet celej clanek vcetne vsech prispevku a vyvolalo to na me tvari usmev a dospel sem k nazoru ktery zastavam uz davno. Kazda komponenta/kazdej vyrobenej kus v PC se vesmes chova podivne protoze to ma elektronika rada (o kvalite cipsetu se nema cenu zminovat staci si precist nejake forum). Jinak clanek se mi dost libi a proto si na vanoce koupim C2D 6400, 2GB RAM, G7950(ATI1900XT) a 24"LCD, a proc protoze mam PC rad a mam nato a ikdyz mi procik pres 90%dne bezi na 3%(max) tak taky si obcas hraju s 3DS max, SolidEdge, Catia, APremiere a podobne a i si zahraju. O PC se zajimam cca 12let, samozrejme je stavim a ctu o HW v diskuzich ale furt se povazuju za clena skupiny BFU a neminim z ni vystupovat protoze to je nebezpecny. 80% mych znamich ma neco na urovni Athlona XP 1700+ az 2500+ a kupodivu si nestezujou :). Uf to je asi vse co sem mel na srdci a predem se omlouvam tem co budou nadavat za sem vlastne nerek nic noveho a ze to je dlouhy :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlado  |  18. 10. 2006 20:48

Prispevok nebol o tom ze by sa mali testovat len pretaktovane procesory, ale podla mna by mali byt procesory (a aj vsetko ostatne) testovane nepretaktovane aj pretaktovane. Ved testujeme procesor a mali by sme o nom vediet vsetko. A C2D som kupoval cez internet na dobierku a pamate podla najnizsej ceny, takze nijake zvlast vybrane kusy to niesu. Pretaktovavam kazdy procesor ktory som mal a este sa ziadnemu nikdy nic nestalo a myslim ze aj tento vydrzi kym budu predavat rychlejsie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  17. 10. 2006 21:25

A co ta spotreba? Co ta stabilita? Mas mozno stastny kusok. Ale som zvedavy kolko ti vydrzi :) Stavim sa ze ani rok a po roku ti ho ani nevezmu do reklamacie..
Podla mna je velmi smutne, ze si zlovek kupi lacnejsiu verziu procesoru, ktoru znasilni (pretoci) a potom ju pravdepodobne ani nevyuzije natolko, aby sa mu pretaktovanie oplatilo. Ku pretaktovavaniu treba pristupit v dobe, ked uz je procesor nedostatocny a na novy nie su financie. Nie teraz, ked na 99.9% veci v pohode staci. A pochybujem ze doma vykonavas natolko zlozite vypocty aby to bolo treba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 11:24

z akeho dovodu by mu ho nemali vziat do reklamacie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 11:48

Pokud provozujete věc mimo povolené specifikace a s touto věcí se něco stane, pak je minimálně nemorální jí reklamovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amoondre, Amoondre  |  18. 10. 2006 12:11

zda se vam ze tady v tomhle state jeste jsou nejake zbytky moralky? U kohokoliv? Ale kdyz uz jsme u toho, jsou spolu s vyrobkem (konkretne procesory C2D) dodavany zarucni podminky, a tedy i potrebene specifikace, v ceskem jazyce? Pokud ne, bohuzel, prodejce si sam na sebe usil boudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 13:18

S morálkou je to slabší, to máte pravdu. Ono často nejenom s ní.

Nejsem si zcela jistý, ale mám pocit, že u některých součástek není český návod vyžadován.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlado  |  18. 10. 2006 21:00

A preco by som mal kupovat drahsiu verziu ked nema o nic vyssi vykon.Vypocty nevykonavam ziadne , ale hram sa. Predchadzajuci Intel P4 Northvord 2,6@3,2GHz mi vydrzal asi 3-4 roky. A vymienal som pocitac pretoze do AGP uz nebola solidna grafika.A dufam ze mi C2D6300 @3,4GHz aspon 3-4 roky vydrzi(Vykonom).Este sa mi ziaden procesor nepokazil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 21:41

Víte, oni si lidé kupují rychlejší procesor, protože je na něj záruka, že bude fungovat. A když nefunguje, tak to někomu omlátí o hlavu. Ne každý má náladu na to cosi několik dní ladit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  19. 10. 2006 00:25

ti co nemaju naladu, nech si kupia drahsi kus a budu mat podobny vykon. Ja si tych "ne~kolik dni" casu za usetrenych +/- 10.000 velmi rad najdem. Tomu procesoru sa pocas 3 rocnej zaruky pri serioznom chladeni nic nestane, skor odide doska. A po 3 rokoch z tych usetrenych 10k kupim dalsi 2x tak vykonny procesor. Co nieje zakazane, je povolene, kludne nech zacnu robit dosky co neumoznuju taktovat, potom sa nebude. Zatial sa da.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PepCa  |  17. 10. 2006 16:44

Odkazal bych autora na clanek Svethardware, ktery se rozebira vyhody a nevyhody separatni Cache a rozebira podrobne dvoujadrovou technologii a jeji vyhody a nevyhody. Pak by snad nemuselo dochazet k takto hrubim generalizacim. ("Spolecna Cache je lepsi"...)

Dale bych rad vedel odkud autor vzal informaci o kvalite VIA chipsetu a nespolehlivosti nForce. Mam zkusenosti s obema vyrobci a musim rict, ze zcela odlisne nez autor. Tucna veta hrube generalizujici veta v zaveru je uz jen poslednim hrebickem do jeho rakve, nebo me?

Pokud je to jeho osobni zkusenost, ma to uvest v clanku, pokud to ma podlozene, at napise zdroj...
Preji pekny den a mene takovych clanku na zive.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 18:18

Ten článek na Svět hardware jsem napsal já

Nespolehlivost nForce se probírala v mnoha diskuzích, osobně jsem se o tom přesvědčil jak u nForce 2, tak u nForce 4. Naopak s VIA mám dobré zkušenosti a stejně tak i lidé, s kterými jsem se o nich v poslední době bavil. Proč udávat zdroje, když je to běžně známý fakt? Takových zdrojů informací o problémech by byly desítky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  17. 10. 2006 23:23

Skutočne ja lepší, výváženejší a stabilnejší Southbridge ako VT8251 nepoznám. Tiež nechápem prečo sa autor vracal do minulosti, veď iste každý výrobca HW si svoje v minulosti odskákal a domnievam sa, že HW v dobe ktorej žijeme je mílovými krokmi a to aj do stability ako SW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PepCa  |  18. 10. 2006 08:26

Tak to omluva, stejne si ale myslim, ze tenhle clanek je oproti tomu SvetHardwarovemu takovym zjednodusenym vytahem, ale to asi vyhovuje vice skupine ctenaru Zive.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 11:29

Živě asi přeci jenom čtou lidé, kteří mají menší zkušenosti s hardware. Proto je jim potřeba více radit a méně nechávat rozhodnutí na nich. Průběžně sleduji diskuze na fórech a v poradně a je vidět, že většina lidí nemá příliš jasno (a to ani v základních věcech). Proto si myslím, že je lepší jim říct některé věci natvrdo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  17. 10. 2006 14:29

Zajímavý článek. Core 2 Duo je pro budoucnost jasná volba. AMD s X2 nabízí přeci jen lepší cenu pro ty, co mají hlouběji do kapsy. Nicméně Intel čip+Intel procesor je větší jistota. Ač zastánce AMD, momentálně si myslím, že je Intel na koni, ale možná ho AMD brzy schodí, neb fúze ATi a AMD hodně slibuje. Je věčná škoda, že AMD už nevyrábí vlastní odladěné čipsety, VIA a NVidia přeci jen mají více much. On i Intel u svých prvních čipsetů se často utne. Nicméně občas se mu vydaří čipset, který vydrží i pár let. Jelikož jsou už na trhu i Meromy a brzy přijdou čtyřjádra, tak asi Intel AMD jen tak neshodí, cenu má blízkou a od AMD jsou kvalitní třeba Opterony, hlavně v více procesorových systémech, ale má to cenu na doma? Jednoznačně asi ne. Myslím si, že dvojjádra zatím uplatnění moc nemají, takže koupí jednojádra a za rok či dva upgradem zas tak nezkazíte. Nicméně, pokud neradi měníte desky či CPU, tak si kupte rovnou dvojjádro, má větší budoucnost a Core 2 Duo se jeví jako lepší volba. Jednak se tu neuvažuje, že základní takty jsou opravdu nízké a taktováním se dají krásně zvýšit, AMD takhle nezvednete. Pak je rozdíl výrazně rapidnější. Pokud by Intel přišel s tím levným dvoujádrem na 800 MHz frekvenci, tak si overclockeři o něj poperou, neb má násobič jako E6600 a až na tu cache z něj uděláte skutečně dělo. Pokud by třeba stál 4 litříky, tak by to byl kauf o hodně lepší než nedávno 805 a podobné pokusy. Tady totiž dostanete výkon krále za malý peníz, bohužel Intel ho nepustil a E6300 začíná s cenou kapánek výše a nemá takový slušný násobič. Pokud chcete tedy extrémní výkon a budoucnost, tak je třeba volit rovnou E6600, ale kdo chce ušetřit a vydrží a koupí si dneska třeba nějakou výkonnou P4 single a pak upgradne tím levným Corem 2, tak bude za vodou, neb za málo peněz si užije. Kdo chce výkon hned, tak ať jde rovnou do 6600, ale má to cenu jen, pokud opravdu vytěžujete počítač na max. Multitasking je mnohem lepší než u AMD a tak na tyhle věci poběží vše po másle. Např. dělat mnoho věcí najednou je můj job a na pozadí běžící výpočty apod. a to Core 2 by mi fakt bodlo. Jenže nevím stále, jakou desku a zda E6300,6400 nebo rovnou 6600. Levné nejsou ani desky, ani procesory, ale to pohodlí pak stojí za to. S jednojádrem totiž při multitaskingu si člověk někdy opravdu načeká a 100 procent u mého CPU je snad permanentně a někdy to fakt tuhne, takže pravý čas na upgrade u mně asi nastal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 14:51

Core 2 Duo E4300 (1.8 GHz, 9x 200 MHz) by měl být v lednu 2007 a to za cenu 163 dolarů (o dvacet méně než dnes E6300). Čili levné to nebude, ale pro přetaktování to asi bude zajímavé. Mimo to bývá praxí, že nově uváděné čipy jsou automaticky v nové revizi, čili ona B3 je u něj velmi pravděpodobná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan  |  17. 10. 2006 16:13

Lze v obchodě požadovat novou revizi C2 u desky a B2 u procesoru? V pc obchodě mi sdělili že ani oni nemohou vědět jaká revize bude dodána a ani na krabici to není vytištěno. Jak a kde tedy objednávat. Jinak cislo revize není důvod k reklamaci...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 16:33

Procesor vám prodají jedině v revizi B2, protože žádná jiná se momentálně neprodává (B1 byla předprodukční a B3 ještě není).

Pokud jde o desku, tam je to horší, lze to poznat jedině pomocí software (navíc musí být aktualizovaný). Nicméně pokud si dáte do objednávky poznámku, že chcete revizi C2, pak její neobdržení je důvodem k reklamaci. Neobdržel byste zboží, které jste objednal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pet  |  17. 10. 2006 16:31

Je vcelku jasný, že AMD X2 je dneska ve srovnání s C2D morálně zastaralé. AMD se třeba ještě podaří přejít na lepší proces a ještě něco doladit, ale na tom to více méně končí. C2D má ty rezervy ke zlepšení ještě mnohem vyšší (a to nepočítám přetaktování), cena taky zatím ve prospěch AMD moc nehraje. Takže jako příznivec AMD se po nějakých 10 letech vrhnu na stavbu PC s Intelem.

Trochu mě překvapuje to nadávání na nForce2. Sedím u počítače postaveného na tomhle chipsetu od rána do večera už pár let a žádný problémy jsem nepozoroval. S Athlonem XP2500+ a 1 GB paměti je to ještě teď rychlý víc než dost i při spoustě zapnutých aplikací (běžně současně analogový a sat TV tuner s nahráváním, Word, Excel, slovníky, stahování...) a upgrade uvažuju jen z důvodu, že ho potřebuju dát dítěti.

Co mi spíš dělá starost jsou grafický karty. Skoro bych dal přednost G965 desce a grafiku odložil, ale tam jsou údajně problémy s přetaktováním. Aby to zase nedopadlo tak, že to všechno odložím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan  |  17. 10. 2006 16:46

Děkuji za radu ale budu muset jit objednat jinam. Zde prodavac odmitl napsat do objednávky jakoukoliv revizi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  17. 10. 2006 21:22

"Je vcelku jasný, že AMD X2 je dneska ve srovnání s C2D morálně zastaralé. AMD se třeba ještě podaří přejít na lepší proces a ještě něco doladit, ale na tom to více méně končí."
Hlupost. Preco by to tym malo koncit? Po P2 predsa prislo P3. Po P3 prislo P4. Po P4 prislo Core2. Preco by po K8 nemalo prist K9 a porazit zase intel na hlavu?
Ved K8 je generacia P4 ked sa to tak vezme..
Takze sa vlastne vsade porovnava novsia generacia (Core 2) so starsou (K8).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  17. 10. 2006 22:11

Len ta opravim. K9 sa preskocilo. Niektore veci z neho budu v K8L, dalsie zase az v K10 + K10 vychytavky. Tusim ma nejake oznacenie ze Killer. alebo to ma K8L ? uz ani neviem. sa mi to mota :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jano  |  17. 10. 2006 11:09

autor clanku ma dost sklamal ked ani slovom nezavadil o moznost pretaktovania, kedze skoro kazdy e6300 ide dat z 1,83ghz na 2,8ghz a pri tomto takte nema konkurenciu ani v FX62 ktory stoji 30tis sk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  17. 10. 2006 11:31

nechapu prispivatele typu "autor je blbec, protoze tady neuvedl xxx nebo aspon yyy".

Tak to proste autor do testu nezahrnul. Diskutujte o tom, co tady zaznelo. Aby byli spokojeni vsichni, musel by test byt proveden se vsemi existujicimi procesory, na vsech deskach se vsemi cipovymi sadami, ve vsech konfiguracich. Testy by musely zahrnovat verze aplikaci od r.1900, hry jeste starsi, ve vsech rozlisenich s veskerym nastavenim (detaily, fsaa apod).
Jenomze takovy test by mel asi tak 350 stran, byl by neprehledny a nebyl by nikdo, kdo by ho precetl od zacatku do konce.
Jestli vam tu neco chybi, najdete to pres google.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  17. 10. 2006 13:40

Nechci rypat, ale analogicky by se dalo tvrdit, ze ten test nema smysl, neb kdo ho chce to najde na google;)

Jinak nejake to rozsireni pouzitych aplikaci by nebylo od veci, ne kazdy pouziva prave visual C++, prave nejaky dissasembler a dalsi tri vybrane kousky.. co se tyce rozsahlosti, udelat z toho jeden graf by usetrilo spoustu mista, stejne je pulka te stranky o tom, ze spekulativni vykonavani opet ukazalo ze za neco stoji...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 13:57

O dalších testech se klidně můžeme bavit, pokud:

1) Nebudou syntetické - moc dobře vím, jaké jsou tam tlaky ze strany výrobců HW na účelovou optimalizaci a jak tyto testy nezohledňují reálné nasazení (viz např. PCMark, který vůbec nebere v úvahu limitace pevným diskem a pamětí).

2) Budou dobře měřitelné - tj. variabilita výsledků bude malá.

3) Budou reálné a používané - zřejmě nemá smysl testovat něco, s čím přijde do styku méně než 1 % uživatelů (serverové úlohy, specifické věci pro Linux atp.).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  17. 10. 2006 14:44

V tom pripade bych navrhoval pridat napriklad treba GCC + kompilace linuxoveho jadra (samozrejme make -j pocet vlaken) nebo ekvivalent, POV-Ray, Java + Scimark 2.0 - sice testuje uzkou oblast, na druhou stranu ty vypocty se skutecne pouzivaji tak jak jsou.

Jinak by asi nebylo od veci provadet co nejvice testu na volne dostupnem software, zvysi to moznost porovnani mezi ruznymi sestavami. Visual Studio si kvuli overeni vysledku nikdo kupovat nebude... A samozrejme rozdelit (aspon znacenim) programy s potencialem vyuzit vic jader od jednovlaknovych.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 14:54

Visual Studio 2005 je v Express Edition zdarma (a je dobré, produkty MSDN od Microsoftu patří ke špičce v oboru). Na to ostatní se časem podívám, až budu připravovat nějaký další test.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  17. 10. 2006 15:07

Oki, spatny priklad, omlouvam se.

Jinak jsem nepsal nahradit, ale pridat. Linuxove jadro je prece jen trochu vetsi projekt a jeho kompilace dukladne zatizi system, taky se pouziva na overovani jeho stability. Plus kompilatoru nedela problemy vyuzit vic jader/procesoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GEDIK  |  17. 10. 2006 19:15

A co takova kompilace openoffice, tam by se to projevilo ;) muj rekord byl neco pod 4h

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:19

Před rokem jsem vyzdvihnul přetaktovatelnost Opteronu 144. Výsledek? Spousta lidí mě pak obviňovala z testování "novinářských verzí" (i když procesor byl určen do prodeje a nešel přes PR AMD) jen proto, že zrovna jejich kus dosáhnul o 100 MHz nižší frekvence. Že byly i lepší kusy, na to nějak neslyšeli. Takže ne, přetaktování už testovat nehodlám, protože je to vždy otázkou kusu, na vlastní riziko a bez jistoty stability (a hlavně mi neříkejte, že Prime95 vám to otestuje, protože to není pravda).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jano  |  17. 10. 2006 13:22

lenze tu nejde o par kusov nakolko dost chodim na fora ohladom tychto cpu a nenasiel som pripad kedy by sa niekto s normalnou doskou (asus, gigabyte) a s 800mhz ramkou nedostal na 2,8Ghz.

U opteronov clovek musel trafit fakt dobry kus aby sa mu brutalny oc podaril, ale u core2duo z revizie B2 (ina ani nie je v predaji) to ide s kazdym! Proste OC k e6300 neodmyslitelne patri a to ze ste to ani len nespomenuli jedinou vetou je hruby kiks tejto recenzie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  17. 10. 2006 14:00

je to zhruba tak. Iba by som nepovedal, ze to je hruba chyba.. Ak by autor aj taktoval, bol by C2D6300 jasny vitaz, a nie iba "o chlp". Ja osobne by som do recenzie pridal tabulky, kde by sa porovnavalo vzhladom na X24200+ kedze to je priamy cenovy konkurent C2D6300 (aj ked je trosku drahsi). Clanok sa mi ale velmi pacil, prehladne ukazal, rozdiely medzi danymi procesormi. Skoda len toho taktovania. A nakoniec, keby aj na 2,8 nesli vsetky 6300vky, na 2,4-2,6 pojdu urcite a to je zhruba aj frekv. na ktoru sa dostane X24200+ Rozdiel vykonov bude ale znacny :/

ps. dosky pre c2d su este stale drahe, aj ked prve lastovicky do 3000sk uz su. To su ale kancelarkse dosky s integrovanou intel vga. Treba pockat, kym na tu hranicu klesnu aj serioznejsie MB. Prajem AMD vela zdaru, aby sa tam stalo cim neskor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anunnaki  |  20. 10. 2006 21:50

Taktovanie = mozna nestabilita ktoru nezaruci ziaden test, pretoze tym ze pretaktujete procesor dostava sa mimo frekvencii na ktore bol dimenzovany. DYMENZOVANY neznamena ze bol vyrobeny na vyssiu frekvenciu ako sa predava ale to ze pri DYMENZOVANEJ frekvencii ma presne stanovene teploty roznych oblasti, kapacity, odber a podobne. Takze to ze pretaktovany procesor funguje neznamena ze tak pojde stale. Tym ze je pretaktovany tak sa iste casti CPU zohrievaju viac ako maju aj ked to vo vylsedku celeho CPU prida len par stupnou, moze dochadzat k degenerativnemu fyzickemu poskodeniu teplotou mikrocasti stavane na nizsiu teplotu. Takze TAKTOVANIE je hlupost alebo pre tych co potrebuju co najviac vykonu za najmensiu cenu za akceptovania rizika nestability. V dalsom rade to vedie k zvyseniu spotreby. Bezny ludia (a drviva vetsina ludi) CPU netaktuje, zvlast v dnesnej dobe ked na jeho vykonu zalezi minimalne. Skor priplatit na 2GB pameti a poriadnu grafiku Nforce 7900GT.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 14:03

Opterony šly běžně na 2700 MHz. Hned z toho byl velký poprask, když kus v testu šel na 2800 MHz. To fakt nemám zapotřebí. Beztak si myslím, že zlatá doba přetaktování už je pryč, spousta lidí dnes hledá nízkou spotřebu, ticho, stabilitu, přičemž výkon procesorů jim stačí i v základu. Jestli chcete na vlastní riziko podstupovat možnou chybovost výpočtů, můžete. Běžně jde Core 2 Duo E6300 přetaktovat zhruba k 3 GHz, takže z toho si jistě závěr uděláte, jaký asi výkon tam je (samozřejmě bez garance stability a s vyšší spotřebou a kratší životností).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  17. 10. 2006 12:57

pretaktovanie je presne to, co robi z C2D najlepsiu volbu. Je fajn, ze recenzia ukazuje rozdiel medzi x2 4200 a c2d6300, ALE!! po pretaktovani ten rozdiel nebude len "par percent" ze ano. A ak niekto nechce taktovat, staci mu aj 3000+ za 2500 sk :) Inak aj ta 3000+ sa da slusne nataktovat a na 2400mhz ma pomer cena/vykon ovela lepsi ako tu recenzovane modely.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  17. 10. 2006 21:15

Tak to je dost velka blbost :) Ked niekto chce dvojjadro a slusny vykon a nehodla sa zahadzovat s riskom taktovania tak si kupi proste taky procesor, ktory mu staci bez taktenia. Kupovat procesor koli taktovaniu moze len ten, co nema na lepsi.
Navyse X2 3800+ ide v pohode vytocit na 2.8GHz a s boxovym chladicom (stabilne, udajne bez rizika, isto by siel aj viac), takze tych par percent aj zostane par percentami.. Len holt nesmies sa pozerat na to tak, ze pretocis len jednu stranu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  19. 10. 2006 00:13

nechcem sa tu hadat, kam sa da taktovat x23800+ namatkovo som nasiel na google bezne hodnoty do 2500mhz. V jednom pripade 2700. Tu ide ale o to, ze C2D6300 idu na tych 2,6-2,8 VSETKY a ak mas trosku stastie tak 3,0 Dnes neexistuje procesor od AMD, ktory by sa vykonom rovnal 3ghz C2D, kedze na 3200-3300 mhz ziadne AMD bezne doma nerozbehas. Kupovat procesor koli taktovaniu kupuje ten, co sa vytesuje z toho, ze ma za malo penazi vela muziky. Ostatni su bud prachati, alebo im staci sampron 2600, co by stacil v kancelarskej zostave aj mne. Kancelarska zostava je pre mna vsetko kde sa nehraju hry (neberem do uvahy pracovne stanice a servre). V hracskom pc je kazdy Mhz naviac dobry. Napr. tuto v booku by som si cpu rad podtaktoval na 700mhz, ale neda sa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kirk  |  17. 10. 2006 11:01

pokud se mně netýká "známý problém systému Windows s přepínáním úloh mezi jádry"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:21

Náskok Core 2 Duo (z velké části díky 2M rychlé cache) považuju za natolik velký, že Athlony 64 X2 budou pomalejší i v jiných OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tazatel  |  17. 10. 2006 10:15

Ví někdo, jak je na tom chipset 965G - konkrétně např. microATX Intel DG965OT ViiV, která je na trhu teprve od října, s těmi chybami přepínání do úsporných režimů S3 až S5 ? jsou tyto chyby v těchto deskách, které vzhledem k datu vydání vůbec ještě nemají žádnou revizi, již odstraněny ? Např. ASUS P5B-VM mATX vyšel mnohem dříve než G965 od Intelu ale mnohem později než ATX P5B deLUXE ap. - má tento ASUS také ještě onu chybu s úspornými režimy - a Intel vyhodil svoji vlajkovou loď DG965OT ViiV na trh až nyní - stačil tu chybu odstranit ? Jak by jinak teda technologie ViiV fungovala, když by nefachčily úsporné režimy? nebyl by to důvod k reklamaci ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:16

G965, Q965 a Q963 jsou na trh dodávány od začátku v revizi C2 (proto taky byly později než P965). Chyba se jich netýká.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bala  |  18. 10. 2006 14:48

Já mám Gigabyte GA-965P-DS4 (deska je rev.1) s P965 a S3 i hibernace mi normálně fungují, tak jak to tedy je?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 18:13

Tak, jak uvádí Intel. Nebo si myslíte, že by zveřejňoval oznámení o chybě v čipsetu, kdyby tam žádná chyba nebyla? Že zrovna vám to v pár případech na jedné kombinaci hardware fungovalo, neznamená, že to tak bude fungovat všude a vždy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Herkis  |  17. 10. 2006 12:40

...už cca měsíc mám Asus P5B Deluxe (stará revize, bez int. grafiky) a problémy s probouzením nemám (GK 7600GT Silent a úsporné režimy povoleny). S každou novou verzí BIOSu jsou odstraněny některé chyby - nejdříve nešla FSB přetaktovat na více než 320 MHz - teď 400MHz bez zvýšení napětí (=E6400@3,2GHz, pak opraveno vypínání na několik vteřin při restartu, teď už zbývá jen opravit nefunkční regulaci větráku CPU (což mě zas tak nevadí, protože mám tichý, 1200rpm - ový větrák na chladiči Scythe). Počítám, že po čtvrtém upgradu Biosu to bude v pořádku.
H.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  17. 10. 2006 10:05

Autor sa zase vysvihol.
Hned na uvodnej stranke ma zarazila poznamka "zmetky v podobě nForce 2". Z akeho dovodu autor toto povedal? Osobne som doma nejaku dost dlhu chvilu pouzival Duron 1800 na doske s nForce2 Ultra 400. A z vlastnej skusenosti mozem s kludnym srdcom povedat, ze pocitac bol absolutne stabilny a v porovnani s P4 2.4GHz na Intel 915 chipsete v praci aj vykonnejsi a sviznejsi (lepsia pamatova priepustnost a podobne). Pricom moj domaci pocitac bol "low end" a v praci "high end". Ako teda moze tvrdit ze su to zmetky? Odhadujem ze niekde cital nejaku diskusiu, a vyvodil z problemov nejakeho amatera ze su to zmetky (inak povedane - opat zverejnuje nepodlozene informacie a zrejma vlastne nazory).
Co sa tyka chipsetov uli, mam jeden teraz doma, chipset ako taky je ok, comp je stabilny, ale nedotiahnute ovladace kazia celkovy dojem.. Snad sa to zmeni.

"Všechny testované procesory hrubě zaostávají i za levným Celeronem D 352 v ceně 2100 Kč s frekvencí 3,2 GHz, který je schopen za sekundu zpracovat 399 MB dat! Tento test je důkazem, že ne vždy je vhodná taková architektura, která sází na paralelismus a nízké frekvence." - super, tak toto je ten dokaz ze dualcore je krok zlym smerom? Tento jeden pripad, kde je lacny singlecore lepsi ako drahy dualcore je ten dokaz, ze i ked je dualcor v 99% ostatnych vypoctoch lepsi, tak je to zly napad..

Inak co sa tyka porovnania - hadam kazdy kto rozmyslal nad novym cpu toto vie. Ved bolo jasne, ze nova architektura Core 2 musi byt lepsia. AMD znizenim ceny dosiahol, ze uz je len mierne lepsia (za cenu) a teraz je na rade AMD s niecim novym. Holt ale zatial nieje nic oznamene (okrem 4jadroveho K8L).. Avsak rozdiel nieje az tak velky, aby presvedcil "AMDckara" aby si kupil intela
A AMD ma stale tak trochu vyhodu v tom, ze je mozne sapravit upgrade zo stareho pc a vyuzit napr staru pamat (1GB DDR-400 nieje na zahodenie a tak sa Socket 939 bude stale predavat - to je aj moj pripad, X2 3800+ na 939).

Btw, stale nechapem autora, ako moze tvrdit ze singlecore moze byt lepsi ako dualcore. Co sa tyka intelu, tak je kupa lepsieho P4 krok do prazdna - ved nejake 3GHz modely stoja ako napriklad spominany X2 3600+ a je otazne ci vykon tej P4 nejako extremne presahuje vykon jedneho jadra X2.
Co sa tyka Athlonov, tak A64 3500+ stoji cca ako X2 3600+. Ma sice trocha vyssiu frekvenciu a vacsiu cache, ale druhe jadro prida tolko vykonu (aj pre buducnost), ze ten jednojadrovy prakticky nema vyznam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  17. 10. 2006 10:25

Suhlas.

Recenzia to mohla byt pekna, ale nez objektivne zhodnotenie sa vezie na vlne Coremanie. Skoda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jfb  |  17. 10. 2006 10:49

nforce 2 byly zmetky, ale na PC s Duronem se to pravdepodobne neprojevi - problémy s paměťma DD400, špatná PCI, kdy přídavné karty dost blbnou a hádají se, takovým způsobem, že na IDE/SATA řadičích docházelo k poruše dat apod. Měl jsem to doma, mimojiné jsem je prodával a stavěl a ve firmě se jich také dělalo dost, takže vím o čem mluvím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:13

Přesně tak. Ještě bych dodal, že vlivem přehřívání south bridge praskalo ve zvukovce, pak se taky sem tam samovolně mazal BIOS, první verze občas nePOSTovaly a PCI grafické karty v tom nechodily buďto vůbec nebo blbnuly. Měl jsem to, vyměnil za VIA KT600 a jsem spokojen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tim kutil Taylor  |  17. 10. 2006 10:51

Odstavecek s Celeronem a MD5 jste zjevne nepochopil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:36

nForce 2 jsem měl. Již nikdy více takový šrot. Asi máme trochu jiné představy o kvalitě. BTW, mohl byste mi prozradit, jak by mohl mít nForce 2 Ultra 400 vyšší přenosovou rychlost než i915, který má dvakrát tak rychlou FSB ?

To s MD5 jste nepochopil, protože v tom se vůbec neporovnává výkon dual-core vs. single-core. Doporučuji nastudovat něco o architektuře procesorů a zkusit si programování v Assembleru.

Core 2 Duo je lepší ve většině věcí, ale rozhodně ne ve všech. Jeho klidová spotřeba není kdo ví jak zázračná a místy mu schází frekvence.

Vy se omezujete jen na jednu značku? Takže třeba auto kupujete jen Renault, i kdyby ostatní nabízeli to samé za nižší cenu? Mimochodem, A64 3500+ stojí 2900 Kč s DPH, dvoujádrový A64 X2 3600+ pak 4300 Kč. Tomu říkáte "stoji cca ako" ? Já tomu říkám prémie 46 % za to, že mi to ve většině případů vlivem nižší frekvence a menší cache "přinese" nižší výkon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  17. 10. 2006 13:53

Ja ten nForce2 stale aj mam (i ked u rodicov). Ziadne problemy zo zvukovkou nie su. Ziadne problemy s pci kartami neboli (sietovka, tv karta). Co sa tyka sviznosti, sam ste v tomto teste nadherne ukazal, ze AMD to proste vdaka integrovanemu radicu vie lepsie. Asi preto si vklude dovolim povedat, ze pri DDR-400 to proste ide Duronu 1800 na nForce2 lepsie ako P4 2.4 na 915ke. Btw, na tom durone sommal tie pamate na 400 a v duale a ziaden problem nebol (reagujem, i ked to spominal dakto iny).

To s MD5 som pochopil. A myslim, ze kazdy si pamata vase vykriky do tmy v tych clankoch bojujucich proti dvojjadram. Preto mi aj poznamka typu "ha, ja som to vravel, jednojadro - celeron - je napriklad v md5 rychlejsi" znie smiesne. Alebo snad chcete tvrdit, ze vlozenie toho odseu do clanku o porovnani dvojjadrach voobec nieje narazkja na vase predosle clanky o tom, ze podla vas je jednojadro lepsie? Nebudte smiesny.

Ja netvrdim ze Core 2 Duo je best vo vsetkom. Ja som len poznamenal, ze dnes si asi kazdy uvedomuje ze Core 2 Duo je dnes skutocne architektonicky najrychlejsi procesor (resp. som to tak myslel). Amd ma stale v spicke mensiu spotrebu (ano, Intel totiz uvadza priemernu a nie maximalnu ako amd a realita je ze v spicke zerie Core 2 viac ako X2) a aj mensie tepelne vyzarovanie. Ale treba uznat ze X2 je na svoju frekvenciu menej vykonne ako Core 2. Je to jednoducho fakt.

Co sa tyka 3500+ - uznavam, sekol som sa. Myslel som A64 3800+ vs AX2 3600+. Ked som naposledy pozeral ceny (asi mesiac dozadu), tak "odporucana maloobchodna cena bez dph" X2 3600+ bola 4000sk a A64 3800+ bola 3900sk. Teraz je 3800+ lacnejsia (3700sk) a 3600+ mierne podrazela (4400sk).
Ale opat ste vytiahol vas nezmyselny boj proti dvojajdram. Je to jednoducho pokrok. Ano, vo vypocte MD5 by bola X2 3600+ pomalsia ako 3800+, ale uz novych hrach, repacku videa (dnes si kopiruje dvd kadekto) a v mnohych dalsich veciach by bol vykon X2 3600+ jednoznacne lepsi.
Osobne, pri prechode so starsieho Duronu 1800 na X2 3800+ sa mi rychlost repacku DVD -> DVD (pouzitim DVDRB+AviSynth+CCE) zvysila 2.5 az 2.7 nasobne. A to uz je co povedat (na jednom jadre sa 70% dekoduje a deinterlacuje mpeg2, na druhom sa 100% encoduje novy mpeg2). Pre znalych CCE - na durone som mal rychlost 1.17, na X2 mam rychlost bezne 3.24.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 14:29

AMD s integrovaným řadičem má práci s RAM rychlejší, o tom žádných pochyb. Jenže sestava s nForce 2 má řadič v čipsetu. Jinak problémy s pamětí u nForce 2 jsem zaznamenal osobně, moje RAMky fungující v pohodě na VIA, Intelu a Athlonu 64 prostě na nForce 2 nefungují (resp. fungují dobře při frekvence do DDR333). Kamarád kdysi pořizoval nForce 2 Ultra 400 a musel zkoušet asi čtvery moduly, než konečně našel takové, které chodily spolehlivě. Ono taky aby ne, když NVIDIA nedodržela specifikaci sdružení výrobců pamětí JEDEC.

Vzhledem k tomu, že přínos dual-core je u MD5 nulový a již to bylo řečeno, se o žádnou narážku na dual-core nejednalo. Jedná se o případ, který souvisí s architekturou jediného jádra a který není úplně neobvyklý. Přestože výrobci nyní tvrdí něco jiného, faktem zůstává, že frekvence je měřítkem výkonu (společně s instrukční latencí).

Spotřeba Core 2 Duo v zátěži je obecně nižší (viz např. měření v článku). TDP je pouze výrobní limit, je tedy možné, že nějaký méně povedený kus Core 2 Duo by byl horší než Athlon 64 X2, neboť (přesně jak říkáte) Intel uvádí TDP jakožto spotřebu při kontinuálním zpracování běžných programů, zatímco AMD jako "worst-case scenario". Obecně vzato (v průměru) ale bude Core 2 Duo spotřebovávat v zátěži méně energie.

Já proti dual-core nebojuju. Pouze dávám jasně najevo, že v mnoha případech je k ničemu (a to je prostě fakt, stačí se podívat na programy, jak jsou "optimalizované"). K tomu videu - věděl jste, že některé kodeky při multithreaded zpracování poskytují viditelně nižší kvalitu? Jedná se o případy, kdy by optimalizaci nebylo možné provést, aniž by se něco obětovalo. Takových případů není málo (týká se to i např. WinRARu, LAME atd.). Jasně, pokud vám tohle nevadí (popřípadě děláte zároveň dekódování z jiného náročného formátu a máte to ošetřené afinitou), pak vám dual-core přinese dost navíc (... což jsem minule taky řekl).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  17. 10. 2006 15:12

nj, kamarat musel..
Ja som mal nForce2 3 roky a tvrdim, ze to bol najlepsi chipset pre AMD K7. Pamete som tam mal najprv 2x 512 ddr400. Jeden modul bol PQI a druhy neviem aky daky shit. Vsetko slapalo uplne stabilne, s tym, ze XP2000+ bol taktnuty zo 1666Mhz na 11x190=2090 Mhz. Potom som tam este dolozil 256MB modul tusim tentokrat apacer ddr400. A cuduj sa svete tiez to slo stabilne. Na tej doske je 5 slotov PCI, pod VGA nikdy nic nedavam, takze ostavaju 4 volne. V jednom bola najprv SB Live 5.1, neskor Audigy2. V druhom bola najskor ATI Tvwonder, neskor Leadtec tv2000xp. V tretom slote
bola druha sietovka. Do 4teho slotu som obcas dal pci ata radic. Tos a slapalo to stabilne :/ Dnes je ten pc v jednej firme, cpu je na povodnej frekv. je tam len 1 pci karta a su na nu pripojene 4 bezpecnostne kamery. Slape 24 hodin denne, uz od novembra 2005. Odvtedy mam nforce3.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  17. 10. 2006 15:21

btw. aj na nforce3 je pisane, ze tam nemozu ist 3 obojstranne ddr moduly, ked tak iba ako DDR200. Mno a funguje to normalne na DDR400

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 15:40

To se netýká čipsetu, ale procesoru. AMD garantuje při 1T timingu DDR200, při 2T timingu DDR333 (na socketu s754). Že vám to chodí rychleji, neznamená, že to tak bude chodit každému. Fakticky tím porušujete provozní specifikace, a proto v případě problémů nemáte nárok na reklamaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Johnny_Bravo, Johnny_Bravo  |  17. 10. 2006 09:49

velmi mirne ... tak to me pobavilo, tahleta hlaska

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vlasta  |  17. 10. 2006 08:01

Škoda, že v testu pro srovnání není nějaký jednojádrový procesor Intel a AMD, bylo by vidět, jak velkým přínosem je v současnosti pro běžného uživatele přechod na dvoujádro.
U pamětí DDR2 800MHz bych neviděl "ztrátové" např. u procesoru na 2.2GHz, že paměť jede pouze na 366/732MHz. Stačí jemně přitaktovat a hned paměť jede na plných 400/800MHz a navíc získáme procesor 2.4GHz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mmm  |  17. 10. 2006 08:02

jo ... autor by mohol doplnit A64 3700+

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 09:02

To se testovalo minule - http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=131175

Ve stručnosti: Vyjma pár optimalizovaných věcí je dual-core zatím vcelku na nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mek  |  17. 10. 2006 09:11

To se doufám brzy změní. Některé připravované hry, např. Alan Wake, mají dvojjádro podporovat. A když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli této hře si dualcore koupím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
N/A  |  17. 10. 2006 07:48

na popularnim renomovanem zahranicnim serveru dospeli k jinym vysledkum, pozoruhodne.
http://images.tomshardware.com/2006/09/25/green_machine/image016.gif

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mmm  |  17. 10. 2006 08:01

no lebo pouzili EE modely ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 09:03

Tom's Hardware a renomovaný? Mám v živé paměti, jak se nechali uplatit. Jejich znalosti hardware taky nic moc (vyjma Papsta, který už tam nepíše asi pět let).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  17. 10. 2006 10:19

Hej hej. Ale asi si zabudol, kto si vtedy kupil. A to bol predsa Intel. Ze teraz na neho kydaju bude asi v tom, ze uz neplati tie krasne peniazky, ktore sa prejavia na vykone v testoch Tomshardware :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 11:58

Nechtěl jsem sem nic psát, protože článek docela jde, ale vaše "skromnost" alá Paroubek mě k tomu donutila.

Pořád se opíráte o jeden jediný incident. Každej udělá chybu (Jako třeba nějakej Eagle, co se kdysi nechal slyšet, že dvou jádrové procesory na desktopu jsou na hov...o a pak se to snažil dokázat ve zmanipulovaném testu.)
A až budete psát recenze na nový HW v době, kdy je píší oni, v rozsahu jako oni a kvalitě, tak se o ně otírejte.

Zdar

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:47

1) Nedomnívám se, že by můj dřívější článek o dual-core byl chybou. Přesně se potvrdilo, co jsem říkal - a sice že optimalizace programů na dvoujádrové procesory jen tak nebudou.

2) Test byl zmanipulovaný? Tak pak mi vysvětlete, proč ani jeden z jeho kritiků nebyl schopen napsat článek, který by "uvedl věci na pravou míru". Mně je ten důvod docela jasný.

3) V kvalitě THG recenze psát nebudu, protože jejich kvalita je pro mě nedostatečná. Přece bych si nesnižoval rating! Jestli nějaké weby považuju za inspirativní, jsou to Ars Technica, Silent PC Review, Real World Technologies. Je mi ale jasné, že pro typického klikače jsou o ničem, protože se u nich musí přemýšlet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 13:23

Ale no tak. Už zase?

1) Aplikace optimalizované na více procesorů už jsou hezkých pár let a je jich opravdu hodně. Jenom vy je prostě nepotřebujete, nehodí se vám k názoru a proto neexistují. Nehledě na to že když se opustí WIN OS, tak to je úplně jiné kafe. Spousta mých známých čekala na vícejádra jak na smilování boží a teď do nich investují, protože jim ušetří spoustu času a vydělají hodně peněz. (A je to cítit i ve hrách )

2) Ano, test byl zmanipulovaný. Záměrně jste vybral aplikace a testy, v kterých se neukázala síla vícejádrových procesorů. A proč by měl někdo z kritiků psát článek? Určitě taky pomluváte některá auta a nestavíte je. Mě totiž milej pane platí za to, abych to uváděl do praxe a ne za psaní teoretických článků jako vás.

3) Mno. To je věc názoru. Já bych řekl, že by jste si ten váš "raiting!" spíš zvýšil. Víte, když se na Zive.cz píše o nějaké novince v krátkých zprávách, tak si o tom jdu přečíst na THG několika stránkový článěk a většinou i testy s porovnáním výkonů. Na to se tenhle Web nezmůže nikdy.
Nehledě na to, že o tomhle se místnímu webu může akortá zdát:

http://www23.tomshardware.com/graphics.html
http://www23.tomshardware.com/cpu.html
http://www23.tomshardware.com/storage.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 13:47

1) Zajímavé, že jsem na takové aplikace nějak moc nenarazil. A pokud ano, přínos dual-core byl (vzhledem k ceně) směšný - např. 10 % výkonu navíc u WinRARu. Mimochodem, jak je možné, že ti vaši známí předtím nepoužívali víceprocesorovou stanici, když jim to ušetří tolik času?

2) Zase jenom vykřikujete, ale důkaz žádný. Jsem opravdu zvědavý, jak byste před obvodním soudem dokázal, že jsem záměrně vybral aplikace a testy, které zkreslí výsledky. Neumíte-li to dokázat, doporučil bych nevykřikovat. A proč nikdo nenapíše oponentský článek? Protože by ony výkřiky o zkreslenosti mého článku nedokázal obhájit.

Za co vás platí, je mi vcelku lhostejné. Leda byste byl assemblerový programátor, vývojář kompilátoru, návrhář komplexních polovodičů či jiná podobná profese, která by mohla do problematiky něco přinést. Ale to asi sotva budete, protože to byste nečetl Živě.

3) Články na THG mi přinášely něco v době, kdy je psal Thomas Pabst. Od té doby jsou pro mě ztrátou času. Nelíbí-li se vám Živě, tak proč ho čtete?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 14:16

1) Ale je jich spousta, ale využívají se k PRÁCI. Víte co to je 10% výkonu navíc v CGI? A není to 10%, ale třeba 50 a více. Třeba to, že zvládnete za stejný čas dvě zakázky. A cenový rozdím mezi D2C/X2 a více procesorovou Workstation je dost propastný, takže proto se nepořizovaly víceprocesorové stanice. To už bylo lepší koupit dva počítače a nechat je renderovat přes síť.

2) Takže stále tvrdíte, že DOSBox dokáže, že vícejádra jsou na desktopu na nic? Já vám proti tomu postavím třeba hned dvě aplikace, které dokáží opak: 3DSMax a Rhinoceros. A klidně si při renderingu můžete pakovat ty svoje WinRARy nebo fragmentovat HDD podivnými soubory.

Proč by nemohl číst Asemblerový programátor zive.cz? To se nesmí? Já čtu zive.cz, protože se tu člověk občas i nasměje. Nebo mi to zakazujete? To by asi šéfredakrota zajímalo.

3) Jak už jsem psal v bodě 2). Člověk se tu po namáhavém dni nasměje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 14:26

Já vím. Obráceně. C2D. Furt se mi to plete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 14:37

Domnívám se, že v minulém článku jasně zaznělo, že profesinální nástroje optimalizované jsou, neboť si to jejich uživatelé náležitě zaplatí. Nebo si myslíte, že "Doporučená cena za 3ds Max 9 je 3 495 dolarů." (zdroj: http://www.autodesk.cz/adsk/servlet/index?siteID=551663&id=8042031) je maličkost? Nic proti, ale když má někdo na to kupovat software jako 3ds Max, pak ho víceprocesorová stanice nijak nezabije. Cenové navýšení není zas tak drastické, takže proč by měl bývat čekat na dual-core?

Jinak už vidím, jak si majitel PC do třiceti tisíc jde koupit pro své osobní použití 3ds Max za 80 tisíc. To asi není typická SOHO aplikace, že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 15:12

Víte že existují i free verze 3D renderovacího SW na WIN? A i Rhino se dá používat coby Trial, jenom máte omezený počet save. V čem si myslíte, že pracují nadšenci, kteří vyrábějí modely letadel třeba do MS Flight Simulátor? Vyhodí 80k za modelovací soft a pak poskytnou model zdarma ke stažení?

To si myslíte že studio, které je nucené koupit licence za SW v kterém pracuje si pak může ještě dovolit vyhodit jednou tolik za HW? Kde myslíte že se dá ušetřit. Na licencích nebo na HW? Zajímalo by mě, v jaké realitě žijete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
adams, adams  |  17. 10. 2006 15:24

Nejde o to, jestli se to dá, nebo nedá používat jako trial, nebo že v tom dvacet lidí v republice dělá modely do FS, a náhodou to dvoujádro umí využít. Jde o to, kolik lidí kupujících dvoujádra se dostane do křížku s podobnými aplikacemi. Na běžného uživatele Rhina jsem narazil jen na škole.

BTW, modely pro FS v Rhinu nejsou zrovna něco, k čemu by bylo dvoujádro zapotřebí :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 15:46

Teď nemluvím o Rhinu. Já si nemůžu ani za boha vzpomenout, v čemm se to dělá. Už delší dobu jsem to nedělal.

Nejde tady jenom o modelovací SW. C2D se využije i v běžném životě. Většina domácností, co si pořídí počítač, si ho už nekupují na to, aby se přes 56k modem brouzdali po seznam.cz. Docela mě překvapilo, co všechno se vyskytuje v běžných domácnostech a v jakých aplikacích běžně pracují. Nehledě na hry. To je kapitola sama o sobě. Do toho se ještě vloží MS a jste rád, že máte dvě jádra. Jde to stále dopředu a obyčejný uživatel má na svoje domácí PC stále vyšší nároky. Digitální fotografie, domácí video, filmy, internet, hry, věci do školy... Nějaký obyčejný počítač se využije už jenom v nějaké fabrice nebo firmě. E6300 je pro obyčejnou domácnost to nejlepší, co si můžou pořídit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 15:51

Možná pro vás, když na tom chcete co nejvíc trhnout. Já tvrdím, že nejlepší je pro ně to, co jim vzhledem k vynaloženým prostředkům přinese největší užitek. A pokud tito lidé nepoužívají pro dual-core optimalizovaný software, poskytne jim podobnou službu jako Core 2 Duo E6300 klasický jednojádrový Athlon 64 za poloviční cenu. To už je na každém, aby posoudil, zda bude mít z dvoujádra benefity adekvátní jeho ceně. Za sebe můžu s klidem prohlásit, že takové benefity mi momentálně nenabídne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 16:25

Já z těch dvoujádrovejch Athlonů nemám moc dobrý pocit. A64ce jsem hodně fandil, ale Intel s novou řadou docela zabodoval a AMD hodně ztratilo a ani sebelíp vyšperkovaná X2 je nespasí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Herkis  |  18. 10. 2006 10:48

Nedá mi to, musím zareagovat na - viz titulek. Vy jste opravdu "hvězda", přesně víte, co jiní potřebují a co je pro ně nejlepší (napadá mě paralela s naší politickou scénou).

I můj 6ti letý syn zjistil, že dvoujádro je "svižnější". Postavil jsem mu počítač, který má stejnou GK jako můj počítač, stejné disky, je stejně tichý, má stejný 20" LCD panel, ale má A64 3200+ (oproti mému E6400). Stejně mi neustále leze na můj počítač a i když nedokázal přesně vysvětlit proč (ani zatím neví, co je to procesor), tvrdí, že jeho počítač je "pomalej". A to na něm hraje Huga a podobné pecky pro jeho věkovou kategorii (hry za 149 Kč / kus).

Takže mne čeká nákup dvoujádra od AMD a vy přehodnoťte své postoje, vždyť doba hlášek typu "640 kB stačí všem" už je snad dávno za námi. (A naslouchejte i 6ti letým) .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 11:41

Tak si ho kupte, když za to chcete vypláznout peníze navíc. Já utrácet zbytečně nepotřebuju. Žádné problémy s jednojádrovým procesorem nemám a když jsem zkoušel několik dual-core, převrat se nekonal. Ty známé záseky Windows tu byly pořád a výkon v aplikacích se nijak výrazně dopředu nehnul (pokud vůbec).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Herkis  |  18. 10. 2006 12:54

Vy jste asi nepochopil, o co jde. Zůstaňte si u svého SC, kupte si DC, až to uznáte za vhodné. Ale netvrďte, co je pro nás (domácí uživatele) nejlepší. Každý z nás má jiné finanční možnosti, jiné potřeby, jiné zájmy, jiné znalosti. Takže ačkoliv vaše tvrzení (lepší by bylo nevtíravé doporučení) není s většinou domácností v rozporu, je objektem mé kritiky vaše arogance.

Berte to pozitivně , rád si vaše články zase přečtu, ale většina "opozičních" příspěvků reaguje daleko spíše na vaši příliš okatou snahu vnutit čtenářům názor, který (jak jsem výše uvedl) nemusí být s nimi ani v rozporu. To je věc, která snižuje váš "rating".

Ale to snad už do příspěvku nepatří, redakce může tento příspěvek smazat, aniž by se dotkla mého ega.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 13:31

Ale vždyť já nikde netvrdím, že dual-core je špatný! V článku nikde nezaznělo, že si musíte koupit single-core, protože je to jediná rozumná volba. Někteří fanatiční zastánci DC (nejspíš v důsledku toho, že si ho nedávno koupili a chtějí se vnitřně přesvědčit o své pravdě) tu vytahují na světlo flamewar SC vs. DC, i když na tom není co řešit. V článku a v diskuzi jen tvrdím, že je potřeba zamyslet se, zda takový procesor (za tu cenu) má smysl. Pokud ho využijete a jste ochoten za to zaplatit, tak si ho kupte, protože vám něco přinese. Mně tady přijde, že spousta lidí se není schopná smířit s tím, že věc, kterou mají doma a za kterou zaplatili, by mnoho jiných lidí nevyužilo. Prostě asi jako kdybych si koupil sedmičkové BMW a jezdil s ním na sídlišti machrovat, přičemž pak by někdo přišel a řekl, že mu stačí Fabia 1.2l, protože stejně oba musí jezdit 50 km/h. Je tu hodně lidí, kteří si evidentně neuvědomují, že i kdyby stálo ono BMW 7 jen jeden měsíční plat a Fabia 1.2l polovinu měsíčního platu, že spousta lidí zvolí i tak Fabii, jelikož na cestu do hypermarketu mu to v pohodě stačí. Tito lidé se často nechovají racionálně a neuvažují ekonomicky. A bavit se s takovými je poněkud problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Herkis  |  18. 10. 2006 14:28

Já jsem reagoval na váš příspěvek, cituji:

"Já tvrdím, že nejlepší je pro ně to, co jim vzhledem k vynaloženým prostředkům přinese největší užitek. A pokud tito lidé nepoužívají pro dual-core optimalizovaný software, poskytne jim podobnou službu jako Core 2 Duo E6300 klasický jednojádrový Athlon 64 za poloviční cenu. To už je na každém, aby posoudil, zda bude mít z dvoujádra benefity adekvátní jeho ceně."

A co když jim stačí, že jim to přinese radost, nebo možná jen (přeženu) dobrý pocit typu "teď jsem king, ale ten bídák soused mě asi po vánocích trumfne"? A co když mají takové příjmy, že jim je to jedno? A co když nechtějí AMD kvůli nedostatečně stabilní platformě a P4 (SC) kvůli žravosti a vysokému ztrátovému výkonu? atd.? atd.?

To poslední je částečně můj případ - přešel jsem z PIII (1,4GHz) a SkyStar2 (DVB-S, PCI) se nesnáší s některými ne-Intel čipsety. Vím, že C2D je pro mne až zbytečně výkonné a 99,9% času ho nevyužiji, ale poměr cena/výkon mě "moc" nebolí ("moc"=vůbec), krom toho, mě se prostě ten procesor líbí, tak jsem si ho koupil, abych si udělal radost. (Stejně jako auto - koupím si to, které se mi líbí - teď ho vystavovali v Paříži, tak musím ještě chvíli počkat, než bude "na krámě"; Fabii 1,2 pro sebe odmítla i moje manželka, která tomu "moc" (viz výše) nerozumí.)

Takže já ani neposuzuji, jestli budu mít "...z dvoujádra benefity adekvátní jeho ceně.". Dále: viz můj předešlý příspěvek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 18:09

Máte pravdu, argumenty z druhého odstavce jsou velmi silné. Typická česká závist je hrozná věc. Nicméně třeba mě se netýká, vážně je mi úplně jedno, co má nebo nemá můj soused, protože je mi jasné, že taky může mít různé problémy. Nic nebývá "for free". Tak proč závidět? Domníval jsem se, že čtenáři Živě jsou duševně silné osoby, které nemají různé podivné psychické pohnutky. S tou radostí je to trošku jiné, to je fakt, ale to je zase iracionální nakupování a o tom by recenze být neměly (na to, abyste nakupoval iracionálně, nepotřebujete číst recenze).

A k tomu PIII - když už jste to vydržel tak dlouho, tak byste patrně vydržel i na jednojádrový Core 2, který by měl být někdy mezi Q1 a Q2 příštího roku (tedy už relativně brzo vzhledem k tomu, kdy se PIII přestalo dělat). Já momentálně sedím za dnes dva a půl roku starým Mobile Athlon XP-M, taky bych už potřeboval upgrade, ale když mi výrobci CPU nenabízí vyšší výkon za adekvátní cenu, tak jim moje peníze nedám.

Můj pohled a pohled některých tady v diskuzi se zřejmě liší v přidané hodnotě, kdy já jí hledám ve všem a když není, tak se mi daná věc nelíbí. Od recenzí očekávám, že mi jasně řekne, v čem je daný produkt dobrý a v čem je špatný (mimo jiné proto nesnáším generalizování typu "Core 2 Duo rulez"). Dual-core, ale ani Core 2 Duo ani žádný jiný procesor nejsou ve všem nejlepší, a proto se snažím dávat v recenzích jasně najevo, kdy se co hodí na tu kterou úlohu a zda se domnívám, že je daný produkt nabízen za adekvátní cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  17. 10. 2006 16:13

Nemáte pravdu,tedy máte ale jeno trochu...Že jse pohybujete v kruzích kde je dual vysvobozením nezmanená že všichni ho potřebují,domů zatím tedy zcela určitě ne.Mně osobně je doma šuma fuk jestli to či ono bude trvat o pár minut déle,taky nemám potřebu něco komrimovat když hraju hru atd.atd
V práci nám v rámci dual core mánie koupili pár nových kompů z DC,a popravdě řečeno skoro nepoznám rozdíl od single a to jsou docela v permanenci,ovšechny kompy mají dost paměti a rychlé disky.Samo neběží na nich renderování atd.
Tedy internet,filmy,video nebo nedej bože věci do školy :) bezproblému pojedou i na single,ovšem ne tolik věcí současně ale no a co proboha.Tak za rok,dva až budou Visty bude mít dual opravdu význam a obávám se že to bude i nezbytnost,ale dnes....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 15:31

Takže vy tvrdíte, že studio, které koupí 3ds Max za 80 tisíc nemá na to, aby koupilo dvousocketovou desku v ceně 5 až 12 tisíc s DPH a dva Opterony za 6 až 10 tisíc? Kolik to bude navíc oproti jednosocketové desce a jednomu procesoru? Z matiky jsem sice měl dvojku, ale tohle mi při té ceně software nepřijde jako "vyhodit jednou tolik".

A k těm letadlům - Osobně si myslím, že prostě nawarezí nějaký ten software přes P2P. Jinak se ale domnívám, že ty modely nebudou dělat tak často na to, aby si dual-core pořizovali jenom kvůli tomu. Kdyby ano, tak zase nebudou používat trial verze, že? A pokud si někdo pořizuje komponentu jen proto, aby jednou za rok na ní cosi udělal o polovinu rychleji... no nic proti, ale to mi přijde jako nesmysl. Mimochodem, realtime rendering při návrhu je dnes docela často prováděn grafickou kartou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 16:00

Kolik si myslíte že si taková firma vydělá, aby byla ještě konkurence schopná? Většinou se snaží dlouhodobě splácet ty licence za 80k a více. SW polkne většinu výdělku.

No to je jednoduchá matematika. Pořídíte si jeden počítač, na kterém může pracovat jeden člověk za cenu takřka dvou PC, které můžete za minimální náklady upgradovat na vyšší výkon. Třeba když místo A64 dáte A64X2. Ona totiž stanice s dvěma Opteronama stojí pomalu dvakrát tolik co dva celý počítače.

A k těm letadlům - to s tím Warezem, to je podle sebe soudím tebe?
Je vidět že nevíte, o čem mluvíte. Stojíto docela hodně času a je kolem toho hodně práce jak lidské, tak strojové. A ti co vyrábějí ty modely taky zárověň lítají. Viděl jste MSX?
Rendering při návrhu je prkotina. Jenom když dělám 2D textury, tak se mi CPU docela potí. Běží mi zároveň tři docela náročné aplikace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 16:38

Vy jste musel mít z matiky určitě horší známku než dvojku.

Socket 939: deska za 3000 Kč, Opteron 148 za 3400 Kč, 4 GB RAM za 13000 Kč = 19 400 Kč
Socket 940: deska za 7000 Kč (prakticky stejný čipset od stejného výrobce), 2x Opteron 248 za 2x 6800 Kč, 4 GB RAM za 13000 Kč = 33 600 Kč

+k tomu stejné součástky jako disk, case, zdroj a hlavně monitor. Druhá sestava má téměř dvojnásobný výkon podpořený dvojnásobnou propustností RAM, přitom zdaleka nestojí dvojnásobek. Když bych první sestavu osadil dvoujádrem, smrskne se rozdíl na nějakých 10 tisíc Kč. Jak je tedy možné, že si to ti vaši známí už dávno nepořídili? Je docela legrační, jak tady jednou povídáte cosi o výhodnosti dual-core a že s ním zvládnete dvě zakázky namísto jedné, přičemž jakmile se ukáže, že dvousocketová sestava není o tolik dražší, obracíte.


Letadla do Flight Simulatoru nemaluju, takže sotva můžu soudit podle sebe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 18:31

Trochu zapomínáte, že se bavíme o době před rokem a dřív. To byly ceny dvouprocesorových stanic trochu jinde. Přece jenom si teď koupit dva počítače s A64 a upgradovat je na A64 X2 by bylo trochu divné ne? A taky počítejte s tím, že si architekt nebude stavět počítač sám, ale koupí si ucelené řešení s odpovídajícími službami. A to v ČR hned tak někdo nenabídne.

Teď nechápu, proč by jste nabízel 2x Opteron 248 za 2x6800, když můžete nabídnout 1x E6600 za (vycucáno z prstu) 7800. A MB pro C2D bude taky levnější jak pro dva Opterony.
Nebo třeba A64 X2 5000+
Co jsem se koukal do historie cen, tak před rokem stál tenhle Opteron takřka 15k jeden.

Neobracím. Vy tu nějak ulítáváte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 19:09

V té době byly neskutečně drahé i dvoujádrové procesory. Čili kde je rozdíl?

Za tu cenu být nemohl, když 144ka stála 4 až 5 tisíc s DPH. Tu dobu si ještě pamatuju, u některých modelů byla řada 2xx dokonce levnější než 1xx. A taky neříkám, že se vyplatí pořídit 2x single-core. Poukazuju na to, že navýšení za dva sockety není tak vysoké. A pokud se budeme držet onoho "zvládne víc zakázek", pak logicky vychází, že vaši známí si pořídí dvousocketovou sestavu se dvěma dual-core, protože to jim zvedne výkon natolik, že na tom vydělají. Kdyby ono navýšení bylo třeba 40 tisíc nebo víc, tak neřeknu, ale takto...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 19:33

Nějak vás nechápu o co vám jde, ale trochu polopatě.

Koupíte dva počítače s jednojádrovým procesorem, na nichž budou pracovat dva lidé. Velký výpočetní výkon získáte výpočtem po síťi. Cena těchhle dvou počítačů bude asi tak stejná, jako jedna dvouprocesorová stanice. Jednoduché?
Po roce, kdy vyjdou a dostatečně zlevní A64X2 na 939, vyměníte procesory a máte takřka dvounásobný výpočetní výkon. Stále pochopitelné?
Takže pokud by jste na začátku investoval poměrně dost velkou částku do dvouprocesorové stanice, které by jste musel mít stejně dvě, protože máte dva pracující, tak budete mít poměrně velké potíže při přechodu na dva dvoujádrové procesory. Pohoda ne?

Jo a tu cenu před rokem jsem našel tady: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26057

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 20:15

Jde o to, že vy tvrdíte, jak se vaši známí bez dual-core nemohli obejít, přičemž zároveň říkáte, že pořízení dvousocketové sestavy je příšerně drahé (... což není pravda, jak jsem vám před chvílí dokázal). Vaše argumenty si odporují. Na jedné straně jim dual-core umožní zvládat více zakázek, na druhé odmítají investovat navíc deset tisíc, aby si mohli pořídit vícesocketovou sestavu. To je trošku divné, nemyslíte?

V uvedeném grafu vidím před rokem cenu zhruba 9 tisíc Kč, což by odpovídalo tomu, co si pamatuju. Víte, kolik v té době stál frekvenčně i cache odpovídající dvoujádrový Opteron 175 ? Ještě dneska ho mají za 15 tisíc Kč s DPH.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 22:48

To jsem teda nikde netvrdil. To jenom vy jste nemocnej a pořád mi cpete počítač s dvěma procesory, které v té době stály podle toho grafu odhadem 13k jeden (kde jste vzal ten rok to teda nevím). Mmj ty počítače byly dva. Takže i kdyby to bylo jenom deset tisíc (odhadem by byl rozdíl ceny na jedno PC asi 16k), tak krát dva. To máte pomalu třetí jednojádro připravené na pozdější upgrade.
Někdy mám pocit že nemáte moc velký kontakt s realitou. Už třetí diskuzi se vás snažím přesvědčit, že vaše fóbie z vícejader je neoprávněná.

A když to vezmu kolem a kolem, tak jsem schopný postavit za méně peněz než by teď stály ty vaše dva Opterony nejspíš i výkonější počítač na jednom dvoujádru. Máte tam dvakrát tak dražší MB, měl by jste použít ECC paměti a dva procesory. Dohromady jsou ty dva procesory o vic jak třetinu dražší, než ten co bych použil. To je trošku divné, nemyslíte?

Mám z vás pocit že se snažíte prosazovat jednojádra za každou cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 00:22

"Spousta mých známých čekala na vícejádra jak na smilování boží a teď do nich investují, protože jim ušetří spoustu času a vydělají hodně peněz." - to jsou vaše slova.

Takže jednou a polopaticky. Vaši známí si před rokem (říjen 2005) mohli:

1) Koupit jednojádrový CPU s tím, že v budoucnu upgradují na dual-core. Nemohli vědět, jaký bude cenový vývoj, dual-core byl novinka a byl velmi drahý (viz tehdejší ceny). Byl drahý do doby, než Intel provedl masivní zlevnění, o kterém dopředu nevěděli ani zaměstnanci Intelu, neboť bylo neplánované a neočekávatelné.

2) Koupit dvousocketovou stanici a do ní dva jednojádrové Opterony.

Porovnejte si ceny, uvidíte z nich jasně, že Opteron 248 stál v říjnu 2005 nějakých 9 tisíc. 148ka byla v lednu 2006 (starší data na CC nejsou) za 8100, tedy i kdyby se 248ka cenou nehnula, nebyla by o tolik dražší. Tohle jsou fakta, vše máte v oněch cenících. Tak mi konečně vysvětlete, jak je možné, že vaši známí, kteří jsou tam nadšení z dual-core, nebyli ochotni si koupit dvouprocesorovou desku a do ní dva jednojádrové CPU? Jak se můžete opět přesvědčit v ceníku CC, cena dvojádrového Opteronu 175 byla v lednu 16 tisíc, čili cenový rozdíl mezi dual-core sestavou a dvouprocesorovou byl do 10 tisíc Kč.

Jednojádro připravené na pozdější upgrade? Heh? A dvouprocesorová sestava není připravena na upgrade na 2x dvě jádra? Samozřejmě že je, takže jakápak výhoda? Myslím, že ten váš příklad ukazuje jediné - že vaši známí dual-core nepotřebovali tak moc, aby do něj chtěli investovat dodatečné peníze.

Opteron nepotřebuje ECC paměti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  18. 10. 2006 09:06

To že na ně čekali neznamená, že se bez nich nemohli obejít. To si jenom upravujete původní myšlenku.
Důvod toho, proč čekali na dvoujádra jsem vám osvětlil v příspěvku nahoře. Ale vy jste to stejně nebyl schopný pochopit a čtete co chcete a ne to co píšu.

1) "Nemohli vědět, jaký bude cenový vývoj" - Ale no tak pane, nechte se vyšetřit. Už patnáct let, co to sleduji, je vývoj cen HW takřka stejný. Objeví se novinka a během pár měsíců její cena klesne pomalu na polovinu, protože ji vytlačí další novinka. Tenhle trend se rok od roku zrychluje a díky boji Intel vs AMD ještě posiluje. To pochopí každý, kdo si jednou za čas přečte ceník, natož obchodníci, co se tím už hezkých pár let živí. A když se vrátíte nahoru, tak se dočtete, že jsme jim prodávali A64ky. Tak proč sem cpete Intel?

2) To je jak do dubu. Proč mi tu pořád cpete říjen 2005 když já tu mluvím o červnu? Vy jste asi fakt úplně mimo. To vám došli argumenty, že omíláte dokola pořád jednu a tu samou kravinu?

A kolikpak stojí dvoujádrový Opteron do té vaší desky? Asi nebude stát 7500,- jeden co?
A co potom Win XP? Jakpak ty se zachovají na čtyřech procesorech?
Tohle fakt nemá cenu. Končím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 12:11

To skutečně nemá cenu. Vy totiž jednou tvrdíte, že dual-core je smilování, přičemž zároveň nechcete akceptovat, že dát peníze navíc za dvousocket se nikomu nechtělo a to i přesto, že to zas o tolik dražší nebylo. Na jedné straně tvrdíte, že bez dvou jader se ani nehnuli a utíkaly jim zakázky, na druhé pak, že nebyli ochotni investovat relativně malou částku (ve srovnání s cenou software) do nákupu dvou jednojader. Tak mi přijde, že vy byste ten dual-core chtěl nejradši snad zadarmo. Něco vám prozradím - já bych ho zadarmo bral taky, jenže oni si "ti hnusní výrobci" za něj účtují kolem 100% prémie.

Možná jsem to přehlédl, ale o červnu tady nikdo nemluvil. Tvrdil jste "před rokem stál tenhle Opteron takřka 15k jeden", což není pravda. Tímto tempem si za chvíli vzpomenete, že to bylo před dvěma lety.

A k těm cenám - a to je zajímavé, že se zlevňovalo až těsně před uvedením Core 2 Duo. Víte proč? Protože do té doby nic moc nového nebylo. Frekvence a ceny se hýbaly pozvolna jeden rok! Takže ti vaši známí by si nechali utéct zakázky i třeba rok (podle vaší logiky).

Dvoujádrový Opteron 2xx začíná s cenou na 9500 Kč s DPH. A jak se zachová na Windows XP? Pokud máte verzi Professional, tak úplně normálně. Windows XP Pro totiž podporují dva sockety bez ohledu na počet jader v každém z nich. Mimochodem, ti vaši známí, pořídí se teď quad-core, když bude stát jen 850 dolarů a přitom díky němu zvládnou více zakázek?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  18. 10. 2006 13:45

Ceny odhadnuty podle grafu vývoje cen:

Naše řešení 07.05:

MB - 3700,-
CPU A64 3700+ - 7400,-
= 11100 x 2 = 22200,-

Vaše řešení 07.05:

MB - 7000,-
CPU Opteron - 12500,- x 2 = 25000,-
= 32000 x 2 = 64000,-

"přičemž zároveň nechcete akceptovat, že dát peníze navíc za dvousocket se nikomu nechtělo a to i přesto, že to zas o tolik dražší nebylo." - mení nad názorný příklad.

Upgrade:

Naše řešení:
A64 X2 4800+ - 7908 x 2 = 15816,-

Vaše řešení:
4x dvoujádrový Opteron 2xx za vaši startovní cenu 9500,- = 38000,-

Už víte proč vaše fanaticky teoretické řešení nemá šanci na realizaci?
Slovy zadavatele: "To ty prachy radši vrazím do další licence."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 14:32

Co to tady na mě zkoušíte? To jste si nevšimnul, že ta dvousocketová sestava má dvojnásobný výkon? S vaším řešením víc jak rok čekáte na pořádný výkon a mezi tím vám utíkají zakázky (vaše slova!).

Mixujete sem ceny s DPH a bez DPH a v různých datech, jak se vám to hodí. Spočtěme to bez DPH k červenci 2005 (ceny uváděné v grafu v CC, mobo nechám stejné, přestože to bylo včetně DPH):

Řešení s jedním socketem:
MB - 3700,-
CPU A64 3700+ - 9400,-
= 13100 x 2 = 26200,-

Upgrade řešení s jedním socketem (k dnešnímu datu):
A64 X2 4800+ - 7908 x 2 = 15816,-

Celková částka řešení s jedním socketem: 26200 + 15816 = 42016 Kč

Řešení s dvěma sockety:
MB - 7000,-
CPU Opteron 248 - 12500,- x 2 = 25000,-
= 32000 x 2 = 64000,-

Cenový rozdíl činí 21984 Kč ve prospěch řešení s jedním socketem. Mezi tím vám ale rok a čtvrt utíkají zakázky, které nejste schopen na jednosocketové sestavě zvládnout. Takže mi skutečně chcete tvrdit, že firma, která pracuje na software za 80 tisíc není schopna díky vyšší produktivitě plynoucí z více procesorů za celý ten rok a čtvrt vydělat 22 tisíc? Takovou firmu bych teda opravdu nechtěl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  18. 10. 2006 15:02

Nezkouším tu na vás nic. Prostě jsem si sedl k notebooku, pustil jsem si ceník czechcomputers, vybral jsem komponenty, které jsme použili a podle jejich grafu odhadl tehdejší cenu a pak jsem vzal komponenty použité vámy (jenom jiný MB, levnější) a stejným postupem jsem zjistil jejich cenu. Dokonce jsem ty vaše podceňoval.
Pak jsem to sečetl a výsledek tu máte. Všechny ceny jsou bez DPH, jak si můžete velmi jednoduše zjistit. Chcete odkazy?

"To jste si nevšimnul, že ta dvousocketová sestava má dvojnásobný výkon?" - tuhle větu jsem měl říct já? Můžete mi ukázat kde přesně jsem to řekl? Já jsem psal o 50-60% nárůstu výkonu. A i kdyby to bylo 70%, tak trojnásobná cena se za 70% opravdu nevyplatí. Jednoduchá matematika. 70% výkonu vs trojnásobná cena.
Pokud jste tuhle větu: "To jste si nevšimnul, že ta dvousocketová sestava má dvojnásobný výkon?" vyřkl vy, tak si odporujete vašemu názoru v předchozí recenzi, kde jste porovnával jednojádra s dvoujárdry a v diskuzi jste tvrdil, že by vám výrobci CPU měly vyrobit výkonější jednojádro jak slabší dvoujádro

Dochází vám dech.

PS: O chodu firmy opravdu moc nevíte. Nebo si myslíte že tyhle kaceláře vydělávají miliardy? Musíte zakoupit licence, nepoužíváte jeden program, ale máte jich víc a musíte mít pro každý program licenci pro každý počítač. Musíte platit zaměstnance, kanceláře, firemní vozidlo, daně.... Když chcete něco prodat, tak se musíte nějak presentovat, reklama.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 15:53

Vy opravdu neuznáte, že jste si naběhl. Prostě si nechcete přiznat, že vaši známí se dívali do peněženky, protože ty další jádra navíc jim ony zakázky nepřinesou. Nezlobte se, ale když za rok nejste schopen (dle vás) vyšší produktivitou vydělat dodatečných 20 tisíc, tak to už je co říct! To berete zakázky, které vám za rok nevydělají takovou částku, když pracujete se software za 80 tisíc? Ve vaší firmě bych nechtěl pracovat...

PS: Ten minulý článek jste zjevně moc dobře nečetl, protože tam bylo řečeno, že u věcí jako rendering může být nárůst výkonu klidně 90 %. Když už se chcete ohánět tím, co jsem měl říkat, tak aspoň nelžete. Mimochodem, je zajímavé, jak se domácím uživatelům ta dvoujádra za dvojnásobnou cenu vyplatí, když jim v průměru určitě nepřinesou ani těch 70 % navíc. Jednoduchá matematika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  18. 10. 2006 18:45

V mé firmě? Co sem pletete moji firmu? Jakou moji firmu? Já žádnou firmu nemám. Co to kouříte dobrýho?
Já pracuju na základě přání zákazníka a ne z vlastní vůle, jak se tady snažíte vy prosazovat. Co vlastně děláte v praxi? Do služeb v IT to asi nebude co?

Je zvláštní, že když vám pomocí jednoduchých a lehce ověřitelných čísel dokážu, že nemáte pravdu, tak okamžitě argumentaci zahodíte a zase začnete s jinou demagogijí. Jste velmi zvláštní člověk.

Ale četl. Četl jsem dokonce i tu vaši studii na téma víceprocesorových desktopů. Vy si totiž odporujete i sám sobě ve článku. Třeba tady v tomhle posledním se pár lidí pozastavuje nad tím, že píšete: "čipsety ATi - Zatím spíše velká neznámá, neboť se příliš nenabízí." a o kousek dál: "Chcete-li nový dobrý čipset, zvolte model od ATi." TAk jak tomu teda máme rozumět? (Mimo jiné jsem s čipsety od ATI už měl co dočinění a ty jejich low end desky.... no bič a pryč. Tolik chyb na jedné deste jsem už dlouho neviděl. To nedokázala ani VIA. Tak doufejme že se pochlapí.) A podobných rozporů tam máte víc. Potom v diskusi odporujete lidem různě upravenými názory a co si pamatuju, tak v různých částech diskude si dokonce sám sobě odporujete. Snažíte se odporovat za každou cenu, protože nesete fanaticky svou pravdu vysněnou v před.

PS: No vidíte. Může být klidně 90%. To je hezká teorie, ale není to pravda. Když už, tak si ji ověřte. Můžete velmi jednoduše. 3D renderovací programy mají free benchmarky. Klidně je můžete zařadit do svých testů, ale to by se vám asi nehodilo, protože výsledky budou hrát pro vícejádra.
Dvoujádra za dvoujnásobnou cenu? He?

http://www.czechcomputer.cz/product_compare.jsp?artno1=32794&artno2=31910&artno3=

To mi nepřipadne jako dvoujnásobná cena.

Jo a já nelžu. Jenom vy si stihnete odporovat sám sobě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  18. 10. 2006 19:48

V IT nepracuju, tak blbě placené odvětví není pro mě. Navíc si myslím, že půjde v blízké době do kytek a že se počítače přesunou do segmentu, kde jsou dnes televize, videa a konec konců pomalu i notebooky. IT bylo pro mě v době, kdy to nedělal kde kdo.

Kde jste mi co dokázal? K jednomu procesoru jste dal cenu po slevě 29. července, ke druhému před slevou (a že zrovna ten, co jste chtěl, aby vyhrál, byl ten se slevou ). Jediné, co ten výpočet dokázal, že nemáte pravdu. Vaši známí dvě jádra nepotřebovali, jinak by za to byli ochotni ten pakatel navíc zaplatit. Ale protože to je v rozporu s vaším tvrzením o "božím smilování", snažíte se za každou cenu toto zpochybnit. A jestli ne, tak konečně k věci řekněte, proč nekoupili dva sockety rovnou (např. můžete zveřejnit, že nemají žádné zisky, pak by mi to bylo jasné ). BTW, tou vaší firmou jsem samozřejmě myslel vámi popisovanou, vašich známých (to je opravdu nutné říkat přímo "jejich firmu" ?).

Proč bych nedoporučil čipsety ATi? Jsou sice velkou neznámou, ale co jsem tak sledoval, výrazně se zlepšují. A i lidé, s kterými jsem mluvil, mi říkají, že mají s ATi lepší zkušenosti než s NVIDIÍ. Navíc ATi je teď přebráno AMD a ti mají standard kvality poměrně vysoký.

Ukažte mi, kde si odporuju! Jsem fakt zvědavý.

Důkaz, že lžete - http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?ARI=131175&CHID=4&EXPS=&EXPA=

Tady máte to porovnání cen, akorát že tentokrát na stejné frekvenci, tj. se stejným výkonem v single-threaded aplikacích - http://www.czechcomputer.cz/product_compare.jsp?artno1=32794&artno2=37912&artno3=
Máte pravdu, 4854 Kč/2578 Kč není přesně dvojnásobek, je to jen o 88 % více. Dovolil jsem si to lehce zaokrouhlit, neboť u některých kombinací to zase vychází např. přesně 100 % (http://www.czechcomputer.cz/product_compare.jsp?artno1=37913&artno2=37917&artno3=).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  19. 10. 2006 12:20

IT je blbě placené odvětví? A já myslel, že lidi dělající v IT jsou placeni slušně. No, člověk se pořád učí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  19. 10. 2006 12:44

Je to jako s právníky - existuje málo špičkově placených lidí a pak spousta průměrně či podprůměrně placených. A jelikož IT povětšinou nepřináší moc přidané hodnoty, jsou tam tlaky na to dát jim co nejméně peněz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  19. 10. 2006 13:04

u právníků je to těžké, to máte jako s doktory. Můžete každý den zachraňovat životy a stejně si nevyděláte tolik, co na plastické klinice

Ale u IT jsem byl opravdu přesvědčen, že se jejich plat pohybuje někde mezi 30 až 40 tisíci hrubého, což mi pro středoškoláka přijde slušné.

Asi je to tím, že dělám ve strojírenství, kde se platy inženýrů pohybují níže než v IT

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  19. 10. 2006 14:29

Znám programátory, kteří tolik vydělávají (nebo i víc), ale taky takové, kteří mají 20 hrubého a jsou rádi. Spousta firem jim prostě víc nedá, výnosné zakázky poskytují tak možná banky, ale jinak? A u administrátorů platy taky nejsou nic extra, o prodejcích hardware nemluvě (běžně je marže tak 5 % nebo méně).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
r@ze  |  30. 10. 2006 10:19

To ye ale pekna hovadina, co tu ted plodite. Vyzna by mne zajimalo, kdo Vam, za ty Vase pindy dava penize. To musi byt pekny magor. BTW: Nejvice jsou k zulibani ti milackove, co porad za kazdou cenu budou prosazovat nedotazena reseni od AMD, protoze jsou lakomci a chudaci a nehodlaji si zaplatt za kvalitni procesor. Docela by mne zajimalo, kdy BYLO IT pro VAS? V dome dernych stitku? **R**

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  19. 10. 2006 18:57

"Kde jste mi co dokázal? K jednomu procesoru jste dal cenu po slevě 29. července, ke druhému před slevou (a že zrovna ten, co jste chtěl, aby vyhrál, byl ten se slevou )."

Tak ještě jednou. Otevřel jsem si www.czechcomputers.cz, našel jsem si procesor a MB který jsme dodali zákazníkovi, v grafu cen jsem odhadl cenu, kde bylo napsáno 07.05 a tu jsem naspal do výpočtu.
Pak jsem vzal vámi navržený procesor, v grafu jsem odhadl cenu ve sloupci 07.05, pak jsem našel odpovídající MB, který byl dokonce levnější jak ten co jste navrhoval, z grafu jsem odhadl cenu ve sloupci 07.05. Dokonce jsem vaše součástky podceňoval. A i tak váš počítač třikrát tak dražší.
Nebylo to nic proti nikomu, ale vy prostě nejste schopný pochopit, že nemáte pravdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  19. 10. 2006 19:11

V tom případě jste se musel splést, neboť ceny v červenci 2005 byly takové, jaké jsem psal.

Je samozřejmě jasné, že vícesocketová sestava bude dražší než jednosocketová, to ale nic nemění na faktu, že to 1) není o tolik dražší a 2) kdyby ti ti vaši známí potřebovali dvě jádra tak moc nutně, že by jim kvůli tomu utíkaly zakázky, klidně by investovali do dvojsocketu. To se nestalo, což dokazuje, že pro ně zas tak velký přínos nemělo. Naběhnul jste si vlastními argumenty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  30. 03. 2007 21:55

To, je pravda, dva Jednojádrové procesory, na jedné Základní Desce, mají téměř, vždycky, skoro, dvojnásobný výkon, kdežto, pro Dvoujádrový procesor, musejí, být optimalizované, aplikace, aby ten výkon, byl, u dvoujádrových procesorů, téměř, dvojnásobný, prostě, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
samspade  |  17. 10. 2006 15:04

nevsiml jsem si ze byste si s Eaglem v necem odporovali. on rika, ze drtive vetsine lidi je dualcore nanic a ty nerikas nic jinyho. protoze drtiva vetsina nepouziva 3dsmax etc. a zive.cz je pro lamy, takze ctenarum zive je dualcore nanic chapes to voe? myslis ze kdyz nekomu skladas pececka pro nejakou garazovou firmu tak ses king a muzes tu na kazdyho drzkovat..ja taky na pocitaci PRACUJU a staci mi obyc smejd s 512ramky abych si pustil windows, office a putty..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 15:29

No... drtivá většina lidí kolem mě je při kupi HW limitovaná pouze vlastním kontem a čtyřjádrový procesor + Quad SLI je pro ně životní sen.... takže se na to dívám z jiné strany. A nepohybuju se mezi žádnejma magorama, ale jsou to obyčejní otcové do rodin, kteří mají běžné zaměstnání. A přesto by C2D využili a mnozí využívají. A nedělají CGI.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 14:42

Jo a mimo jiné k tomu bodu 2. Jsem servisní technik. Spousta lidí co neví, co vlastně děláme tvrdí, že jsme cvičené opice, ale chtěl bych je vidět na mém místě. Mmj můj nejlepší zážitek z nynějšího roku byl, když jsem cpal do předprodukční desky od Intelu (která mmj neměla PS2 porty )novej BIOS poslanej z fabriky, aby na ní fungoval E6600. Docela maso.
TAkže si myslím, že bych k téhlo problematice měl co říct a nemusím být ani asemblerový programátor, vývojář kompilátoru, návrhář komplexních polovodičů či jiná profese. Jo jen tak mezi námi děvčaty, co z toho děláte vy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 15:04

Pokud vás to zajímá, tak mě v poslední době vcelku baví deassemblování a zásahy do strojového kódu. Nahrávat nový BIOS nepovažuju za žádnou vědu, je to dva měsíce, co jsem do desky nuceně nahrával BIOS s jiným IDčkem a taky se tím nikde nechlubím. Jenom pro zajímavost - flashovací utilita takovou volbu nenabízela, odmítala flashovat, a tak jsem musel použít úplně jiný flashovací nástroj, který ale danou flash paměť nepodporoval, a proto potřeboval určitou úpravu.

Jinak pořád trvám na tom, že nejlepší znalosti o počítačích mají lidé, kteří jsou jako ryba ve vodě v dokumentech jako IA32 Intel Architecture Optimization Reference Manual. To jsou programátoři low-level záležitostí typu SYS ovladače operačního systému, vývojáři BIOSů, kompilátorů, hardwaroví architekti, lidé specializovaní na assembler. Ostatní mají o řád či několik řádů horší znalosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 16:18

Jen tak na okraj. Většina výrobců MB má takovéhle nástroje už hotové, takže si je nemusíte vyrábět/násilně upravovat. Stačí si o to jenom říct. Teda když víte komu.
Jinak co se té desky týče, tak to byl můj nejlepší zážitek. Ten nejhorší byl pak z té desky vyrobit PC a vymáčknout z něho to nejlepší, co umí. Z toho jsem docela šedivěl. Hlavně proto, že měla docela dost chyb.

Jo jo to jsou špičky. Jednoho takového člověka znám. Je to fakt frajer a dost ho obdivuju. Na stroják nepotřebuje překladač a dokáže s SW kouzla. Starám se mu o počítač, ale toho by jste asi nezařadil mezi odborníky.

Jinak deasemblování je docela v klidu. Už jsem si taky pár věcí "upravil".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 16:44

To bohužel nešlo, protože i když jsme posílali dotaz, nebyli nám schopni poslat adekvátní nástroj dřív než po měsíci. Deska byla velmi nová a běžně prodávaná s AMIflash, který tuto funkci nepodporoval (ono totiž ta deska byl vývojový prototyp, v té době se ještě v obchodech neprodávala). Takže jsem musel použít starou verzi AMIflash, která potřebovala úpravu, aby poznala nový typ flashky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 18:35

Jo to znám. Vymáčknou z ACERU nebo HP novej BIOS je někdy docela oříšek. Ale ASUS se docela drží a spolupracuje. Hlavně když se teď vytvořilo servisní centrum v Ostravě. Intel je takový hmm... jak to říct... zvláštní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
:)  |  17. 10. 2006 15:19

božínku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
adams, adams  |  17. 10. 2006 15:28

3) Mno. To je věc názoru. Já bych řekl, že by jste si ten váš "raiting!" spíš zvýšil. Víte, když se na Zive.cz píše o nějaké novince v krátkých zprávách, tak si o tom jdu přečíst na THG několika stránkový článěk a většinou i testy s porovnáním výkonů. Na to se tenhle Web nezmůže nikdy.
Nehledě na to, že o tomhle se místnímu webu může akortá zdát:

http://www23.tomshardware.com/graphics.html
http://www23.tomshardware.com/cpu.html
http://www23.tomshardware.com/storage.htm


Porovnávat Živě se zahraničními servery je nesmysl. Není problém udělat test ve stejném rozsahu. A nepochybuju, že jsou lidi, co to dovedou. Musíte si uvědomit, že je Česká republika pro podobné testy příliš malá, a ještě míň je lidí, kteří se o to zajímají. Udělat test, na jehož desátou stranu vleze pět set lidí je nemožné, a zbytečné. U nás to v podobném rozsahu nejde, nezaplatí se to. THG, Anandtech, X-bit labs a podobné plátky čtou lidi z celého světa, můžou si to dovolit. Těch pět set lidí, co jsou schopní podobný článek vstřebat, si to stejně dobře dovede přečíst i v angličtině.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  17. 10. 2006 16:32

Já to vím. Ale tohle bylo spíš osobní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
znalec  |  17. 10. 2006 10:27

to je bullshit ten graf, rozdiel medzi idle a load na c2d odpoveda nezapnutemu/nepouzitemu EIST ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 13:00

Těch 55 W v klidu u Athlonů 64 X2 je taky jakési podivné. Tolik měl jeden známý na low-power desce s Pentiem M. Že by to bylo možné na standardním desktopu, o tom dost pochybuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  17. 10. 2006 07:45

po novem roce si chci poridit novy pocitac a i pres eaglovo doporuceni v tomto clanku ("jednoznacne C2D") porad vaham mezi C2D a A64-X2-EE (asi 4200+).
Je pravda, ze C2D ma o neco (imho malo) vyssi vykon ve vetsine/vsech aplikacich (a hrach), ale jsou to radove jednotky procent. Prakticky se tedy rozdil projevi jenom (napr) pri baleni VELKYCH/MNOHA souboru, pri kompilaci VELKYCH projektu apod nebo (samozrejme) pri hrani. Ale, uprimne receno, nemyslim, ze bych na sve amaterske hracske urovni poznal rozdil mezi 90 a 95, 100 a 110 nebo 125 a 140 fps.

Z opacne strany mluvi pro A64 spotreba... Pocitac mi jede v podstate nonstop a i kdyz u nej sedim, zatizim procesor na 50+% jenom malokdy, a to jenom na kratkou dobu, takze jede v podstate porad v idle rezimu. A v idle jsou na tom A64-EE lip. Viz napr http://www.tomshardware.com/2006/09/25/green_machine/page4.html kde se ale namerene vysledky trochu rozchazeji s temi v tomto clanku (vychazeji jeste lepe pro A64-EE).

Pro C2D mluvi snad jenom bezproblemove chipsety (kdyz pominu vyssi vykon, ktery jsem ochotny obetovat, duvody viz vyse). Snad me zadne problemy nepotkaji, jestli skoncim u A64.
Nic jineho me nenapada.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 07:53

k čemu pak takový výkon, když zatížíš procesor na 50% a to ještě málokdy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  17. 10. 2006 08:09

protoze A64 1800+ uz nemaji?
btw, chces rict, ze tobe bezi pocitac neustale na 50+%? Snad jedine jestli pocitas SETI nebo neco podobneho. Jinak pochybuju, i kdyz si dovedu predstavit realne vyuziti (domaciho PC), pri kterem procesor vyuzijes lip nez ja. Napr "cas od casu si hodim do xvidu film", "sem tam vyrobim zalohu a zabalim ji Rarem", "po dovolene nebo nejake 'akci' (jednou do tydne) zpracuju fotky" apod. Jenomze tohle ti sotva zvedne prumerne vytizeni CPU, i kdyz ti pocitac nejede 24/7 ale jenom, rekneme, 10hod denne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 09:31

no popravdě řečeno, počítač mi běží více než na 50%, ale to proto, že to není žádná novinka - Duron 1600 a do výkonnějšího bych nešel. Ale já jsem zrovna ten případ, co to nepotřebuje, v práci si užiju výkonného počítače 8 až 10 hodin denně a doma už maximálně sleduji filmy a i když převádím něco do divx, tak to netrvá příliš dlouho - záleží ná použití software, takže AVI2DVD jede 45fps.

Jenom mě spíše pobavilo, že výkon počítače téměř nepoužíváš a přitom koukáš po poměrně výkonných procesorech. Ale jsou to tvé peníze, tak ti do toho mluvit už nebudu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  17. 10. 2006 09:40

kdyz si budu vybirat auto (oblibene srovnani 'PC vs auto' :) ), tak si taky nekoupim s motorem 1.2l a tremi valci, i kdyz i takove auto umi jezdit 50/90 km/h. Duvody jsou snad zrejme.
Proste cas od casu clovek ten vykon potrebuje a kdyz ho nema, tak (aspon v mem pripade) ztraci nervy a prace s PC se stava utrpenim. Podle toho, jak casto nastava "cas od casu" jsem pak ochotny investovat do vykonnejsiho CPU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 09:48

teď jsi uhodil hřebík na hlavičku, jsem majitel Fabie 1.2HTP 47kW

kritéria pro výběr (může být ekvivalent pro PC):

1. pořizovací cena
2. náklady na provoz (spotřeba energie)

no a u vozu je ještě povinné ručení. Ale jak říkám, nechci ti to vymlouvat. Je to vážně tvoje věc a dneska jsou procesory opravdu levné, s cenou vozu se to nedá srovnávat. I kdybych si koupil výkonnou pracovní stanici, tak se nevyrovná ceně vozu - 350 tisíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xR  |  17. 10. 2006 10:16

Sry, ale vase kriteria jsou postavena na hlavu.
Chapu, ze mate hluboko do kapsy, ale to neznamena, ze je to pripad vsech lidi. Ohlizet se pri koupi (pouze) na penize, je naprosty nesmysl. Kdyz jsme u tech aut, tak treba zrovna to vase vozitko neni zrovna nejbezpecnejsi. Ja bych ho nechtel ani zadarmo :) To same u pocitacu. Je hezke, ze byl levny a malo zere, ale kdyz je na chvilku potreba vykon a ten se nedostavi, stava se pocitac nepouzitelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 10:39

Kritéria postavená na hlavu? Opravdu by mě zajímalo, kolik tak vyděláváte a jaký vůz vlastníte a co je podle vás dostatečný výkon u auta. A při koupi jsem se neohlížel pouze na peníze, protože za 350 tisíc jsem si mohl koupit klidně 5 let staré BMW s pořádným výkonem. Takže o tom to určitě nebude. Spíše jsem uvažoval hlavou a uvědomuji si, co opravdu potřebuji.

Co se počítačů týče, tak ten můj je docela dobře použitelný a pokud se onen chvilkový výkon nedostaví, tak se operace stejně provede, trvá to jenom o něco déle. Ale vlastně netrvá, protože nic takového, co by Duron s přehledem nezvládl, na počítači neprovozuji. Jenom není vytížení procesoru 20%, ale třeba 90%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xR  |  17. 10. 2006 11:30

Ok, ok, kdyz vetsi vykon nepotrebujete, je to v poradku. Me spis zarazily ty kriteria. Clovek by mel nakupovat podle potreb a ne podle ceny. A pokud na to nema, tak nekupovat vubec. Ja bych taky chtel Porsche, ale zatim na nej nemam, tak ze chodim pesky a sporim .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 11:37

tak to nejsi sám, kdo by chtěl Porsche, bohužel tě musím zklamat, chozením pěšky na Porsche nenaspoříš. Nejšpíš budeš muset založit firmu a být úspěšný. Já o sobě vím, že jsem čistě technický typ a na podnikání se nehodím, tak pracuji. Na Porsche nemám a pochybuji, že bych si na něj kdy prací vydělal ale než mrznout na zastávce a čekat na šalinu, popřípadě jezdit delší trasy autobusem/vlakem, tak se rád projedu HaŤaPkou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xR  |  17. 10. 2006 12:28

Vidite to moc pesimisticky. Ja podnikam, prestoze jsem technicky typ . Staci hezky sedet doma, vyvijet software a inkasovat platby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  17. 03. 2007 15:18

Já, bych chtěl, to Auto, MC Laren F1, jak bylo, ve hře, The Need For Speed 2, asi nějaká verze CZ, a jak, stojí, asi tak 750 000 Amerických $, a jel, jsem s ním v Austrálii, rychlostí, asi až tak 374 Km/H, ve hře, The Need For Speed 2, asi nějaká verze CZ, ha, ha, kam, se na tohle, Auto, hrabe, Formule 1, myslím, že rychlostí Rekord, Formule 1, je asi, tak nějakých "pouhých", 366 Km/H, a tohle, Auto, jede, rychlostí, až 374 Km/H, to je paráda, prostě, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
El Cid  |  17. 10. 2006 15:50

Tak to by jsi se divil kolik stoji vykona pracovni stanice...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  18. 10. 2006 10:29

nedivil, každý den na ní dělám. S rozmachem Opteronů a Xeonů šli ceny hodně dolů, takže nějaké SGI za 1,5 miliónu už se nenosí a místo toho se dá koupit slušný počítač kolem 250 tisíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  17. 10. 2006 10:17

Chlapce. Odporucal by som ti precistit Windows :)
Ja mam AXP1700+ a procesor sa pohybuje v priemere okolo 5%. A to mavam pustene celkom zatazujuce J2VM aplikacie a webovy server

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 10:32

mezi Athlonem a Duronem je dost rozdíl a taky mezi tím, co člověk dělá. Když na počítači nic dělat nebudu, tak mi samozřejmě bude brát 3%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  17. 10. 2006 10:52

Hej. Akurat ma mensiu L2 cache. Kedze Duron je ochudobneny Athlon len o velkost cache. V dobe Slot A to boli samostatne vetvy. Ked prisiel AXP tak sa spojili a Durony boli len "nepodarene Athlony".

Neviem ako ty, ale ja nemam pocitac ako osvetlovac a vyhrievacie teliesko v miestnosti. Ja na nom normalne robim.
Hovirim, ze mam pusteny webovy server a pracujem vo vyvojarskom studiu, ktory je postaveny na Jave a vyuziva Java Runtime machine, co je pekny zrut prostriedkov.
Pocuvam pri tom hudbu (cez foobar) a robim dalsie veci.
Ide o to, ako si vies nastavit stroj, vyhodit zbytocne aplikacie. Po starte Win mi bezi 17 procesov a v tom je zaratany aj antivirusovy program.

Net je dobry pomocnik. Treba hladat, ktore veci v OS su zbytocne a preto ich treba vypinat ak chces mat svizny system.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 11:26

no já používám SLED10 včetně akcelerovaného desktopu. Výkon mi veme akorát spuštění nějaké aplikace, antivir nemám. Ale při brouzdání na netu se zatížení procesoru docela slušně zvedne, zvláště u některých flash webových stránek, samozřejmě si pouštím hudbu, běží mi emailový klient, atd... ale i tak je výkon dostatečný, filmy přehraju a dokonce mi na té staré šunce funguje i openSolaris a JAVA desktop. Ale vytížení procesoru běžně překračuje 50%.

Jinak ve windows stačí zamávat oknem a hned se zvedne zatížení procesoru a to i u hodně výkonné stanice, stačilo zahýbat oknem outlooku - odkaz tady: http://task.blog.cz/0610/task-manager

bohužel je ten obrázek moc velký, tak je úprava trochu slabší

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  17. 10. 2006 21:56

Tak potom mas niekde chybny ovladac alebo niektora cast nepracuje tak ako ma. Na Linux vo vseobecnosti staci min o 30% slabsi vykon pocitaca ako na rovnake vykonavacie operacie vo Windowse.
Windows je strasne napisany. Proste to je velky zhluk kodu, bez optimalizacie. U Win Vista to nevyzera o nic lepsie. Mozno ze maju ovela lepsi zaklad, lenze ten enormny narast potrebnych prostriedkov je divny. Kludne by sa dali naroky zredukovat na polovicu. Lenze to sa nikomu robit nechce, lebo optimalizacia zerie vzdy najviac casu.

Inak s tym zatazenim pri presune okna vo Windowse to je normalna vec. Geometria a prepocet vykreslovacich smerov je robene pomocou procesora a nie pomocou grafickej karty. Preto vykon stupne tak ako stupne. Pri textovych oknach to nerobi problem. Ale ak sa v oknach nachadzaju aj zlozitejsie graficke oblasti tak to ide pekne hore.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  18. 10. 2006 23:13

myslím, že si nerozumíme. Já mluvím o situaci, kdy s počítačm pracuji. Takže je normální, že zatížení procesoru překročí 50%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  30. 03. 2007 22:05

Jeké 16-Bitové systémové prostředky, ty měly, snad naposled, Operační systém Microsoft WINDOWS OEM Millenium Edition CZ, v podstatě, a i když jste, měli, třeba na Operačním systému Microsoft WINDOWS OEM Millenium Edition CZ, třeba až 3 GigaBajty, Operační paměti, tak stejně, stačil, program který zabíral, třeba, jen tak, 20 MegaBajtů Operační paměti, ale, když sežral, hodně, 16-Bitových systémových prostředků, tak pak, už jste, další Aplikaci, nespustily, i když jste, měli, třeba až 3 GigaBajty Operační paměti, třeba DDR-RAMky, na Frekvenci 400 MHz (Efektivně), ale to u Operačního systému Microsoft WINDOWS Vista, asi nějaká verze CZ, nehrozí, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista, asi nějaká verze CZ, má vždy 100%, volných systémových prostředků, ať, se děje, co se děje, prostě, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 07. 2009 23:13

Myslíš že by si mohol poradit, ktoré procesy sú pre norm. beh win dôležité, a ktoré by šli v poho vypnúť? Mne tam beží okolo 60 procesov, a experimentovať sa mi moc nechce. Dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 09:14

Pokud byste použil desku s úsporným čipsetem (... což nForce 590 SLI použitý mnou určitě není), pak by bylo možné se dostat se spotřebou ještě níž. Takže ano, pokud jde o šetření energií, asi je X2 EE lepším řešením.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jarno  |  17. 10. 2006 09:40

Resim podobny problem pri vyberu noveho PC, ktere chci mit temer porad pustene a jde mi hlavne o nizkou spotrebu energie. Ja jsem se rozhodnul pro reseni v podobe mobilniho procesoru v pocitaci, dostupne jsou mobilni procesoru od Intelu a jsou k nim i desky (vyber neni bohuzel prilis velky, ale vybrat se neco da). Vykonove jsou na tom Intelacke mobilni procesory dobre a spotreba je o dost nizsi nez tyto desktopove procesory... Uz jsou dostupne i dvoujadrove mobilni procesory Merom, jsou pro ne i desky, ale cena je dost vysoka. Ja bych Meroma na domaci pouziti stejne nevyuzil, tak pujdu do single core procesoru :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  17. 10. 2006 12:40

ked taketo nieco riesis, preco nekupit notebook, ktomu 19" LCD, klavesnicu a mys? Pripadne este 200-300GB usb disk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jarno  |  17. 10. 2006 12:57

Proc? Protoze notebook nepotrebuju. Do PC si muzu vybrat libovolnou graf. kartu podle libosti s moznosti jednoduche vymeny, libovolnou TV kartu s moznosti nahravani, disku si muzu dat do PC klidne nekolik atd. Cenove vyjde takove PC levneji nez notebook, obzvlast kdyz uz mam monitor :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  17. 10. 2006 07:45

nezkoušel jste virtualizaci? Např. VMWare? Zajímalo by mě, jak to funguje, když běží dva operační systémy najednou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lojza  |  17. 10. 2006 07:27

Digitalni senzory novinka od intelu? takova novina zas take ne, a AMD je ma taky pokud vim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  17. 10. 2006 07:16

"Chcete-li nový dobrý čipset, zvolte model od ATi. Stačí-li vám spolehlivý čipset pro nenáročné počítače, zvolte K8T890 od VIA."
Tak takovýmito tupinami Vás tu obvikle kŕmia. Tak ako máte základné dosky s chipsetom VIA K8T890 trebars za 1700 SK bez DPH tak máte základne dosky s chipsetom VIA K8T890 za 3800 SK bez DPH s poriadne nadupanou výbavou. Takže keď to zhrniem VIA K8T890 + VT8251 = absolútne vyvážená a vo všetkých smeroch dostačujúca a ak sa niekomu máli tak je tu ešte VIA K8T900 + VT8251 (MultiChrome čo je obdoba SLI alebo Crossfire).

Uvedený slogan alebo citát by však mohol znieť avšak na inej platforme, kde ale rencenzisti poznajú len jednu značku: Chcete-li nový dobrý čipset, zvolte model od Intelu. Stačí-li vám spolehlivý čipset pro nenáročné počítače, zvolte PT880 Ultra alebo P4M900 od VIA alebo iný od Nvidia či ATI.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bigmarian  |  17. 10. 2006 00:36

No to by som bral napriklad HP ma aj core 2 duo aj turiony tak test please.Dik:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 00:48

Otestovat výkon není problém, horší je to se spotřebou. Na mobilní Core 2 Duo (Merom) bychom asi desku sehnali (ale byla by desktopová, jen low-power), s Turionem je to horší. Tam totiž deska, pokud vím, neexistuje, takže jediný způsob, jak ho otestovat, je vzít desktopový Athlon 64 X2 do socketu AM2 a jednoduše mu podtaktovat paměti na úroveň Turionu (tj. dual-channel DDR2-667) - výkon by byl stejný. Ale pak by se nejednalo ani o čistě mobilní CPU ani o mobilní desku.

Alternativně by bylo možné vzít dva zcela identické notebooky a testovat na nich. Víte ale někdo o takových?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vik  |  17. 10. 2006 08:05

MB pro Turion existují, stačí hledat. MSI 8NGM, RS482M-IL, Biostar TForce 6100-754, AOpen K8T800a-LF... Někde jsem četl, že obvykle vše novější pro s754 podporuje s i Turion. Viz http://www.amdboard.com/k8boards.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 09:11

Turiony 64 X2 ale používají patici S1g1, socket 754 už je výběhový.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snajprik  |  17. 10. 2006 07:01

To by ma tiež zaujimalo aky je vykonovy rozdiel medzi turiony a C2D či vykon či spotreba inak velmi pekny članok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snajprik  |  17. 10. 2006 07:35

Ešte k recenzovanemu Core 2 Duo nedalo by sa odskúšať znížiť napatie? na taku mieru, aby bol ešte stabilny, možno by sa to podarilo aj o 0,2V a potom skusiť jeho spotrebu lebo AMD ide z voltami pekne dole, ale C2D sa mi ešte do ruk nedostalo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
znalec  |  17. 10. 2006 10:26

c2d naklepne turion s prehladom, rovnako ako aj normalne Cd ho pri rovnakej frekvenci v podstate vo vsetkom predbehne ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shaolin  |  17. 10. 2006 00:36

Prosim autora na odkazanie na nejake zdroje k tejto problematike
"Velká cache zajišťuje, že i při přepínání programů zůstanou velké bloky paměti urychleny, a její sdílená architektura zase obchází známý problém systému Windows s přepínáním úloh."
Pretoze by som sa rad o tom dozvedel viac.
Totiz som sa este nikde poriadne nedocital, aka velka cast cache sa u ktorych procesoroch pri context switchi / prepinani programov? (autor myslel procesov, threadov?) meni a kolko z nej zostava... A taktiez ten problem s prepinanim uloh vo Win..
Dakujem.
jt

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 00:52

Problém s přepínáním byl popsán tady (včetně videa) - http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?ARI=131174

Co se cachování týče, to je čistě hardwarové, software ho nemá jak ovlivnit. Obvykle se používá metoda, kdy se vyhazují jako první ty položky, ke kterým už nebyl nejdelší čas zaznamenán přístup (pokud tedy uvažujeme, že se ke všemu přistoupí jen jednou, je to klasická metoda FIFO).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xR  |  17. 10. 2006 09:58

"software ho nemá jak ovlivnit" - tak to neni tak docela pravda. Existuji instrukce pro rizeni cachovani dat (prefetch, mov bez ponechani dat v cache, atd..). Jo a tehle metode se spis nez FIFO rika LRU :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 12:50

No dobře . Ještě třeba instrukce WBINVD. Jenže to nejsou typické příkazy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
muff  |  17. 10. 2006 16:46

Ja mam zase mozna naivni dotaz, na ktery ale potrebuji rozumnou odpoved. Jsem v nasledujici situaci:
- Mam procesor se dvemi jadry
- Poustim aplikaci, ktere zadam parametry a ona pocita nekolik hodin a vyhodi vysledek
- Aplikace neni optimalizovana pro vice jader, jedno jadro bezi na 100%, druhe na "0"%
- Nelze spustit druhou instanci dane aplikace
- Aplikaci potrebuji spustit znova s jinymi parametry, pokud mozno zaroven s prvni instanci

A z toho plyne dotaz: Muzu nainstalovat nejaky virtualni stroj (WMWare, VirtualPC,..), v nem znova nainstalovat tuhle aplikaci a tuto spustit s jinymi parametry za soucasneho behu puvodni instance v puvodnim systemu? Pobezi tato emulovana verze na druhem jadru? Diky za radu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lokutus  |  17. 10. 2006 17:55

Podle mě tomu nic nebrání.
Ale než se ptát na takto obecné úrovni, proč to rovnou nezkusíte? Rozběhnutí WMWare Player s WinXP je otázka chvilky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  17. 10. 2006 18:25

Pokud daná aplikace nevyžaduje přístup k I/O, pak by v tom snad neměl být problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
co takhle?  |  17. 10. 2006 21:15

Pres dva ruzne uzivatele v XP a dve ruzne instalace danne aplikace by to neslo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor