Levná dvoujádra: Core 2 Duo vs. Athlon 64 X2

Euforie z uvedení nového dvoujádra Intelu pomalu odeznívá. Můžeme se tedy střízlivým pohledem podívat, jak si vede nejlevnější zástupce nové řady Core 2 Duo, model E6300, v přímém srovnání s další zajímavou novinkou od AMD, levným a úsporným Athlonem 64 X2 3600+, a dalšími dvěma oblíbenými dvoujádry, Athlony 64 X2 3800+ a 4200+. Který z těchto procesorů je pro vás ten nejvýhodnější se dozvíte v dnešním testu.

Testy - Multitasking

  X2 3800+ X2 4200+ E6300
X2 3600+ +5 % +15 % +27 %

Přehrávání HDTV videa v rozlišení 1080p (1920×1080 pixelů) je úlohou velmi náročnou na velikost datového bloku. Velká L2 cache u procesoru Core 2 Duo pomáhá získat razantní náskok na všechny ostatní procesory v testu. Podobně dobře si v tomto testu vedla i Pentia 4 6xx.

Athlony 64 X2 poměrně dost ztrácejí. Přestože jejich separátní L2 cache by měla být pro multitasking lepší než sdílená (kvůli paralelním přístupům bez dopadu na rychlost), nedostatečná velikost 512 kB na jádro a známý problém systému Windows s přepínáním úloh mezi jádry je dost shazují. Rychlý paměťový subsystém není tuto ztrátu schopen náležitě kompenzovat.

  X2 3800+ X2 4200+ E6300
X2 3600+ +8 % +13 % +26 %

Hraní hry a provádění kontrolního výpočtu v pravidelných intervalech na pozadí. Všechny procesory si drží hratelný počet snímků za sekundu, tj. všechny tuto situaci s přehledem zvládají. Odstup X2 3600+ od 3800+ kvůli častějšímu přístupu do paměti RAM je výraznější než odstup 3800+ od 4200+ způsobený rozdílem frekvence.

Pro multitasking je Core 2 Duo momentálně nejlepším procesorem. Velká cache zajišťuje, že i při přepínání programů zůstanou velké bloky paměti urychleny, a její sdílená architektura zase obchází známý problém systému Windows s přepínáním úloh.

Spotřeba

Posledním testem před finálním hodnocením je spotřeba. Je měřena u celé sestavy, tedy nejen procesoru, ale také základní desky, pevného disku atd. Takto sice neizolujeme údaj pro testovanou komponentu (procesor), na druhou stranu získáme hodnotu, která se promítne na účtu za elektrickou energii. Použitý zdroj je klasický levný Eurocase s nevalnou účinností. Jsou zapnuty úsporné technologie Enhanced Intel SpeedStep s více PStates a Cool`n`Quiet.

Nová architektura Intelu zde zastoupená procesorem Core 2 Duo poskytuje poměrně dobré výsledky. V zátěži spotřebuje jen 139 Wattů, což je nejméně z testovaných kusů (dokonce se to velmi blíží jednojádrovému Athlonu 64). V klidovém stavu je to o něco horší. 91 Wattů rozhodně nepatří ke špičce, nejúspornější počítače si řeknou o cca 70 W.

Důvodem je patrně to, že procesor má hodně transistorů (291 milionů), že nemá vylepšení zabraňující průsakům elektronů (např. Silicon On Insulator) a že klidová frekvence je poměrně značných 1600 MHz (kvůli nejnižšímu násobiči 6×).

Co ostatní? Druhý v pořadí spotřeby při zátěži skončil Energy Efficient Athlon 64 X2 3600+. Díky nižšímu napětí spotřebuje 147 W. V klidu je úspornější než Core 2 Duo, řekne si jen o 84 W. Běžné dvoujádrové modely od AMD s garancí TDP 89 W si řeknou již o cca 170 W.

Jaký je závěr z těchto měření? Core 2 Duo je momentálně nejúspornějším dvoujádrovým procesorem, pokud se bavíme o spotřebě při zpracování náročných úloh. Intel s velkou rezervou dodržel garanci TDP 65 W. Na druhou stranu při nevytížení za konkurencí zaostává. Přestože se jedná o měření jediného kusu, v zahraničních testech došli recenzenti ke stejnému závěru, a lze tedy prakticky vyloučit statistický extrém.

Athlony 64 X2 vždy vynikající ve srovnání s Pentii D se dnes musí před svým konkurentem sklonit. Ani 65W model Energy Efficient situaci moc nezachraňuje. Přesto nezůstaly poraženi úplně. Výhoda všech modelů totiž spočívá v nižší klidové spotřebě.

Spotřeba mého soukromého počítače se 47W procesorem Mobile Athlon XP-M 2600+ určeným pro notebooky a se zdrojem s vysokou účinností je v klidovém stavu cca 80 W a v zátěži 105 W. Na mobilní procesory mají tyto modely pro stolní počítače ještě co dohánět. Mimochodem, mobilní verze Core 2 Duo obsahuje další úsporné režimy jako například parciální odpojování cache.

 

Hodnocení

Po vyzkoušení všech v testu zastoupených levných dvoujádrových modelů můžu s klidem prohlásit, že nové Core 2 Duo od Intelu je momentálně nejlepším dual-core procesorem na trhu. Velká rychlá L2 cache a především nová architektura čipu založená na zlepšení spekulativního vykonávání instrukcí (a tedy na vyšším průměrném počtu zpracovaných instrukcí za jeden hodinový cyklus) dokázala vyhrát téměř ve všech testech. Přestože byla konkurence sem tam lepší, nic to na hodnocení nemění. Chcete-li to nejlepší, je Core 2 Duo tou pravou volbou. Snad jedinými případy, kdy nový silák svojí konkurenci nedokázal porazit, jsou optimalizované aplikace nevyužívající intenzivně SSE instrukce, kde jeho spekulativní techniky (stojící za navýšením průměrného počtu zpracovaných instrukcí za hodinový cyklus) nenajdou moc užitku.

Co konkurence od AMD? Na model X2 4200+ můžete s klidem zapomenout. Stojí stejně jako Core 2 Duo E6300, jeho výkon je ale povětšinou o něco horší. Sem tam sice šampióna předběhne, obecně vzato je ale pomalejší. Jeho spotřeba je podstatně větší a navíc si ani moc nevyberete z vhodných základních desek — většina jich totiž používá problémové čipsety Nvidia. Ze stejného důvodu jsem i proti modelu X2 3800+. Pět tisíc korun je za něj přemrštěná cena.

Společně s dražším Core 2 Duo E6300 je dle mého názoru zajímavou trefou novinka Athlon 64 X2 3600+. Za aktuální cenu 4000 Kč (73 % ceny Core 2 Duo E6300) poskytuje vynikající hodnotu pro zákazníka. Procesor je to levný a má prakticky stejný poměr cena/výkon jako Core 2 Duo (což o X2 3800+ a X2 4200+ říct nelze). Jedinými nevýhodami mohou být malá cache (což některým aplikacím dost škodí) a již zmíněný horší výběr základních desek. Na druhou stranu dobré čipsety VIA jsou poměrně levné a ATi se snad brzo po akvizici AMD vzchopí, takže chcete-li mít dvoujádrový procesor levně, je to velmi zajímavá nabídka.

Na závěr dodám již samozřejmou věc: Před koupí dvoujádrového procesoru je vhodné zvážit, zda by podobnou službu neudělal i jednojádrový model. Dual-core je dnes možné využít jen v poměrně specifických případech, neboť optimalizovaných aplikací není mnoho. Pro většinu uživatelů tak v současnosti zjevně nemá za tu cenu příliš význam.

 

Hardware pro testy zapůjčila společnost BGS Levi Czech. Za zapůjčení děkujeme.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,