Byznys | SSD | Paměti

Letos zdraží SSD, důvodem má být zvýšení cen pamětí NAND flash

Zatímco minulý rok jsme se dočkali výrazného pádu cen SSD a nejlevnější 480GB modely se dají sehnat už kolem hranice 1 300 korun, v tomto roce bychom dle informací webu Digitimes měli očekávat opak.

Zvýšení cen SSD je očekáváno kvůli tomu, že se predikují zvýšené ceny za kontrakty mezi výrobci SSD a výrobci NAND flash pamětí. Zvýšení cen má být přitom poměrně znatelné – v posledním čtvrtletí roku 2020 by se mělo jednat až o 40 % oproti současnému stavu.

Podobné odhady jsou i v oblasti paměťových čipů DRAM, které se používají například pro operační paměti nebo paměti pro grafické karty. U nich se odhaduje zvýšení cen hned v prvním čtvrtletí až o 5 %.

I když je třeba brát tyto odhady s rezervou, obvykle pochází od renomovaných analytických společností, které vyhodnocují i řadu dalších problémů v daném segmentu způsobujících takové změny cen. Pokud jste tak váhali nad koupí SSD, možná je nyní v době nástupu dalších výhodných slev ideální doba.

Diskuze (9) Další článek: Apple si patentoval unikátní virtuální prostorové ozvučení pro Macbooky. Uslyšíte zvuk i zezadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,