VPN

Letos se masivně zvedl zájem o mobilní VPN. Hlavně v Asii, kde je svobodný internet více v ohrožení

Jestli lze letos o některých aplikacích říct, že byly oblíbené, pak o mobilních VPN službách. Jak vyplývá z letošní zprávy serveru Top10VPN o aktuálním stavu mobilní VPN oblasti, v uplynulých 12 měsících si lidé po celém světě stáhli 480 milionů těchto aplikací. Meziročně je to o 54 procent více. 

Drtivou většinou z toho (75 procent) tvořila stažení na zařízení s Androidem, zbytek na iOS. To odpovídá faktu, že Android je celosvětově rozšířenější, a to především v regionech, kde se VPN aplikace stahovaly nejvíce. „Nárůst byl největší v Asijském Pacifiku (APAC), oblasti, která se potýká s velkými politickými a sociálními nepokoji. V posledních 12 měsících tu došlo ke stažení 188 milionu mobilních VPN aplikací,“ uvádí zpráva.

Na vrcholu žebříčku s největším počtem stažení se proto nachází Indonésie, která se do APAC řadí. Indonésané mezi říjnem 2018 a září 2019 stáhli 75,5 milionů mobilních VPN aplikací, meziročně o 111 procent více. Po nich následovali Američané a Indové. Ale v případě USA to nebude dáno tím, že by se uživatelé skrze VPN potřebovali dostat k blokovaným službám nebo maskovat svoji identitu. Je zde zkrátka velmi početná „internetová populace“ a přestože VPN používá jen zlomek uživatelů, v konečném důsledku je to vysoké číslo. Statistika totiž nepřepočítává počet stažení na počet obyvatel s přístupem k internetu.

Zajímavější je tak údaj, kde došlo k největšímu meziročnímu nárůstu - opět Indie (405 procent), Jordánsko (387 procent), Kazachstán (210 procent), Alžírsko (205 procent) a Vietnam (140 procent). Vše to jsou země, kde není příliš stabilní politická situace a kde se vlády snaží monitorovat své občany nebo omezovat přístup k nepohodlným webům, sociálním sítím apod. 

Co se týče konkrétních služeb, nejstahovanější bezplatnou bylo Turbo VPN a placenou NordVPN

Letošní údaje podle zprávy naznačují, že uživatelé internetu se aktivně snaží bojovat s možným omezováním svobody a hledají způsoby, jak se dostat k informacím. Může to být signál pro režimy, které plošnou cenzuru aplikují. Těch přitom není málo - jen před pár týdny nezisková organizace Freedom House informovala, že svoboda na internetu v roce 2019 drasticky upadla. 

Diskuze (5) Další článek: Instagram bude při registraci nových uživatelů požadovat zadání data narození. Věk bude kontrolovat umělá inteligence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,