Léto s počítačem: tipy pro efektivní chlazení

Dny letního parna dopadají nejen na nás, ale také na naše elektronické společníky. Nároky na chlazení rostou, poradíme vám, jak se s tím co nejlépe vypořádat.
Kapitoly článku

Se zvyšující se teplotou okolního vzduchu roste i teplota hardwarových komponent. Rozdíl 10 až 15 °C hraje u procesoru nebo grafické karty významnou roli, o to více to platí pro přetaktované herní sestavy. Výkyvům počasí podléhá nejen zahřívání, ale také zbylé provozní vlastnosti: hlučnost a příkon. V extrémním případě může dojít k řízenému snižování výkonu a ve výjimečných případech dokonce k poškození hardwaru.

Kritickému scénáři můžete předejít včasným zásahem nebo úpravou sestavy. Nepřítelem číslo jedna je všudypřítomný prach, který ucpává sání i výfuk vzduchu a namotává se na lopatky ventilátorů. Jak stolní počítač, tak notebook je vhodné před příchodem vlny veder vysát, případně vyfoukat stlačeným vzduchem ve spreji.

Vysát a vyměnit pastu

Sledujete-li teplotu procesoru nebo grafiky a připadá vám příliš vysoká, můžete aktuální stav zkonfrontovat s oficiálním doporučením výrobce, který maximální provozní teplotu obvykle uvádí v seznamu technických specifikací. Měli byste od ní udržovat alespoň nějakou rezervu, ale jako orientační údaj je vhodné ji znát. U procesorů v zátěži bývá obvyklá teplota okolo 60 °C, kupříkladu Core i5-3450 se s malým přibaleným chladičem dostane zhruba na 66 °C. Grafické karty obvykle pracují při vyšších teplotách, 60 °C mají spíše chladnější modely. U těch výkonných není problém dostat se o 20 i více stupňů výš.

Chladič Noctua
Výměna chladiče je jednou z efektivních cest, jak dosáhnout lepších provozních vlastností, najednou snížíte teplotu, hlučnost i příkon sestavy

Máte-li počítač dobře vyčištěný od prachu, levnou cestou pro zlepšení odvodu tepla je výměna pasty na tepelném rozvadeči chlazeného čipu. Rozdíly mezi pastami jsou relativně malé, reálně se projeví maximálně jednotkami °C, proto není nutné výběru pasty věnovat zvláštní pozornost. Obecně lépe ale fungují ty s příměsí kovů nebo oxidu zinku. Pasty jsou nevodivé, i přesto se však vyhněte přetečení z rozvaděče tepla procesoru. Postačí jedna menší kapka doprostřed, o zbytek se postará namontovaný chladič.

S heatpipe nebo parní komorou

Pokud už starému chladiči dochází dech, nastala v době veder ideální chvíle pro jeho výměnu. U procesorových chladičů máte na výběr z nepřeberného množství modelů, většina z nich je vybavena jedním nebo více ventilátory ochlazujícími hliníkové žebrování. Aby se teplo do žeber správně přenášelo, jsou obvykle od základny skrz pasivní blok vedeny trubice heatpipe - na obou koncích neprodyšně uzavřené dutiny, obvykle měděné, které jsou naplněny chladicím médiem. Vnitřní stěny trubice jsou opatřeny drobnými protkanými profily obvykle ze spékaného kovového prášku. Díky nim dochází vlivem působení kapilárního tlaku ke vzlínání kapaliny a ta putuje ke chlazenému povrchu.

01 heatpipe.png 02 vapor.png 03 pasta.jpg
Pokud nezabere výměna pasty, zvolte nový chladič, ideálně vybavený trubicemi heatpipe nebo komorou Vapor Chamber

Trubice fungují nezávisle na orientaci, chladič proto můžete namontovat do libovolného typu skříně. Na podobném principu funguje také Vapor Chamber (parní komora), ovšem s tím rozdílem, že namísto jednotlivých trubiček tvoří celistvou plochu. Lepší chladiče jsou alespoň jedou ze jmenovaných technologií vybaveny, všímejte si toho proto při nákupu. Důležitý je ale také ventilátor, etalonem ticha a účinnosti jsou chladiče výrobce Noctua. Levnější a obvykle stále kvalitní jsou produkty Arctic a Gelid. Pro kombinaci opravdového ticha a kvality počítejte s investicí okolo 1 000 Kč.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,