Biometrie | Létání

Letiště v Sydney testuje odbavování pasažérů rozpoznáváním tváře

Od minulého týdne mohou někteří cestující na mezinárodním letišti v Sydney vyzkoušet program, který hodlá v budoucnu nahradit cestovní pas rozpoznáváním tváře. O testování přelomové technologie odbavení informoval server Gizmodo.

Do testování jsou zahrnuti vybraní cestující letecké společnosti Qantas Airways. Tito šťastlivci nebudou muset ukazovat cestovní pas při check-inu, odbavení zavazadel, pro přístup do salónku, ani při nástupu do letadla. Letiště uvedlo, že má souhlas všech cestujících, kteří se účastní testování, a zavázalo se dodržovat nejpřísnější normy ochrany osobních údajů a příslušné právní předpisy.

Vypadá to, že systém funguje, nicméně zatím stále ještě nedosahuje parametrů, které by byly potřeba pro letiště s přepravní kapacitou 43 milionů cestujících ročně. Během pěti let přitom Austrálie vynaložila v rámci programu „Seamless Traveler“ 3,5 milionů australských dolarů (cca 58 milionů korun).

Zavedení biometrické technologie pro letiště této velikosti je velkým projektem, navíc je nutné brát v úvahu obavy o bezpečnost a ochranu soukromí. Přinejmenším zpočátku tedy bude používána pouze pro vybrané mezinárodní lety.

Generální ředitel letiště Geoff Culbert ve svém prohlášení poskytnutém televizní stanici CNBC uvedl: „V budoucnu nebude existovat žádné žonglování s pasy a zavazadly na check-inu, ani prohrabávání kapes nebo hledání ve smartphonu, abyste ukázali svou palubní vstupenku. Vaše tvář bude vaším pasem a palubním lístkem v každém kroku procesu.“

Qantas také plánuje nabídnout zákazníkům salonku „personalizovanější zážitek“ založený na rozpoznávání obličeje, nicméně zatím není zcela zřejmé, co si pod tímto obratem můžeme představit.

Technologie rozpoznávání obličeje je poněkud děsivá – myšlenka, že je náš pohyb sledován ještě víc než dosud, může být pro mnohé lidi prostě nepříjemná. Navíc ne vždy funguje úplně dobře.

Metropolitní policie v Londýně testuje automatizovaný systém pro identifikaci hledaných zločinců, čítající obrovskou síť kamer. V květnu byly zveřejněny výsledky zkoušek, které rozhodně nejsou přesvědčivé. Systém v 98 % případů nesprávně identifikoval nevinnou osobu.

Diskuze (4) Další článek: Streamování hudby je budoucnost. Ale raději už počítejte s tím, že zdraží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,