Praha | Letadla | Kamera

Letiště Praha přesouvá letadla na kratší dráhu. Rekonstrukci, vzlety i přistání můžete sledovat na SlowTV

Letecký provoz na pražském letišti se na více než dva měsíce převádí z hlavní ranveje na vedlejší dráhu 12/30. Důvodem je plánovaná údržba dráhy 06/24, která potrvá až do července. Aktuální dění na letištní ploše je možné sledovat prostřednictvím živých přenosů na internetové televizi Mall.tv, a to včetně infografiky zobrazující nejbližší přílety a odlety.

Přestože pandemie razantně omezila počet letů, které odbavuje Letiště Praha, zájem o sledování letadel neustále roste. Ukazují to i čísla sledovanosti živých přenosů, které Mall.tv spustila v únoru 2019. Záběry ze dvou kamer namířených na hlavní dráhu 24/06 mají od zahájení provozu online vysílání přes 4,6 milionů zhlédnutí a jejich popularita stoupá u nás i v zahraničí.

Vzlety a přistání na kratší ranveji

Hlavní ranvej však nyní čeká technická a stavební údržba s cílem zvýšit bezpečnost provozu. Dojde například k úpravě protismykových vlastností vozovky na dráze broušením, ale také k úpravě terénu v okolí ranveje. Dění na této ranveji sleduje již přes 6 let kamera umístěná nedaleko letiště.

Stream z údržby hlavní ranveje 24/06:

Živě včetně komunikace pilotů a řídicí věže

Provoz letadel se přesouvá po následující dva měsíce na vedlejší dráhu 12/30. Letadla zde budou vzlétat a přistávat ve zkrácené délce 2950 metrů místo standardních 3250 metrů. Abyste mohli sledovat dění na Letišti Praha i během odstávky, přidává Slow TV kameru i na tuto dráhu.

Přenos snímá IP kamera AXIS Q1798-LE ve Full HD rozlišení. Záběry jsou i nadále doplněné o zajímavé informace z provozu letiště, včetně detailů o registracích a typech letadel či destinacích, do kterých míří. O autentický zážitek se stará také reálná komunikace mezi posádkami letadel v kokpitu s řízením letového provozu.

Stream z přistávání na vedlejší ranveji 12/30

Jak se označují vzletové a přistávací dráhy?

Označení letištních drah se odvíjí od směru, ve kterém byla dráha postavena. Magnetický směr (v případě dráhy 12/30 je to např. 120 °) se vydělí deseti. Protisměr je pak vždy o 180° otočený. Proto se dráha označuje právě číslem 12/30 (rozdíl mezi čísly je vždy 18). Existuje 18 možných kombinací označení RWY, od 01/19 do 18/36.

Diskuze (20) Další článek: Test 14" notebook HP EliteBook 840 G7. Pořádné práce se nebojí a dobře u toho vypadá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,