Letem světem open-source v Microsoft Azure

Mezi nejpopulárnější služby v Azure se řadí virtuální stroje (Virtual Machines). Kromě Windows Serverů a klientských Windows jsou pro vás připravené image s populárními linuxovými distribucemi.

Přestože open-source není v Microsoftu nic nového (viz například divize Microsoft Open Technologies, nedávno integrovaná přímo do produktových skupin), poslední dobou se roztrhl pytel s technologiemi a produkty, jejichž zdrojový kód je veřejně k dispozici a které vítají zapojení komunity. Výkladní skříní tohoto přístupu je Microsoft Azure – cloudová platforma, která si dává za ambici být skutečně otevřená a přístupná komukoliv.

Začíná u svých vlastních nástrojů: commandlety Azure PowerShell pro řízení vašich cloudových prostředků pomocí skriptů jsou k dispozici na GitHubu. Pokud se pohybujete mimo svět Windows, alternativou k PowerShellu jsou nástroje příkazové řádky (CLI) pro Linux i Mac, k nimž Microsoft také poskytuje zdrojové kódy.

Mezi nejpopulárnější služby v Azure se řadí virtuální stroje (Virtual Machines). Kromě Windows Serverů a klientských Windows jsou pro vás připravené image s populárními linuxovými distribucemi. Vybrat si můžete například Ubuntu, CentOS, Oracle Linux, OpenSUSE nebo CoreOS. Microsoft navíc nedávno oznámil, že k vybraným distribucím bude poskytovat technickou podporu od instalace a konfigurace až po doporučení ohledně výkonu. A kdybyste si z nabídky nevybrali, můžete si vytvořit image vlastní.

zive1.png

V souvislosti s virtuálními stroji nesmíme opomenout ani stále populárnější Docker, open-source technologii pro nasazování aplikací v podobě soběstačných kontejnerů. Microsoft Azure podporuje Docker pro linuxové kontejnery, připravuje se i varianta pro Windows.

Asi nepřekvapí, že silné zastoupení má open-source také u webového hostingu – služby Azure Web App. Používáte některý z PHP frameworků? Máte rádi JavaScript a stavíte svůj backend na Node.js? Žádný problém, služba Web App obsahuje předinstalovné PHP, Node.js, Python, Javu a pochopitelně také .NET.

Příjemným důsledkem toho je, že oblíbené open-source aplikace jsou připravné v galerii, takže můžete na několik kliknutí vytvořit novou instalaci WordPressu, Joomly nebo třeba MediaWiki, kterou pak máte na svém účtu a plně ve své moci.

zive2.png

Pokud jde o data, Microsoft nabízí svou relační SQL databázi jako službu (postavenou na Microsoft SQL Serveru) a přidává k tomu přehršel možností, jak do Azure přenést data uložená jiným způsobem –NoSQL úložiště pokrývá například služba Storage, případně DocumentDB. Kdybychom se chtěli striktně držet open-source světa, Microsoft nabízí Redis jako službu a Hadoop v podobě HDInsight.

V Azure obecně platí, že pokud nenajdete pro své potřeby vhodnou platformní službu, většinou není problém danou technologii rozjet ve virtuálním stroji. Takže například pro chybějící MongoDB je připravena šablona virtuálu s Linuxem, na níž je tato databáze nainstalovaná. Podobně můžete pracovat s MySQL, Cassandrou a dalšími open-source produkty.

zive3.png

Úplně na konec si necháme třešničku v podobě služby Machine Learning, tedy strojového učení a prediktivní analýzy. Jedním z jazyků, které lze v definici modelů používat, je R – standard pro mnoho oblastí statistiky.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (11) Další článek: 11 vychytávek od Adobe, které umí kouzlit nejen s fotkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,