Lenovo Z50-70: startovací notebook pro studenty

Nabídnout dnes výkonné komponenty v ceně okolo 16 tisíc je těžké. Bez kompromisů to nepůjde, jak ostatně ukazuje i testovaný Lenovo Z50-70.

Když vybíráte dostupný studentský notebook s výkonem i na nějaké to hraní, vypadá Lenovo Z50-70 jako výtečná volba. Kombinuje Core i5 řady Haswell s grafikou GeForce 840M a 15,6“ FullHD displej. Podobné konfigurace už vídáme téměř rok, ale s kurzovým růstem je stále těžší udržet ceny na nízké úrovni. Cena kolem šestnácti tisíc je přitom tak akorát na pomezí, kde startují notebooky schopné zvládnout víc než Office a internet.

Modernější stroje nabídnou třeba procesor novější řady Broadwell, ale v takové ceně nenabídnou vhodnou grafiku. Případně se při snaze o vyšší výdrž spolehnou jen na integrovanou grafiku v procesoru. Navíc má Nvidia trochu zamotané značení mobilních grafik, důraz klade na druhé číslo ve značení. 840M je tedy rychlejší než 920M. Dvacítkové řady jsou základní nejnižší, čtyřicítka se dá použít na základní hraní s kompromisy a až od šedesátky výš se dá hovořit o herních grafikách. 840M se chová nejlépe s HD displeji, tady je ovšem Full HD.

IMG_7289.JPGIMG_7290.JPGIMG_7291.JPG
Na pohled notebook špatně nepůsobí. Matný černý plast sice zachytává otisky, ale pro stříbrnou plochu u klávesnice to neplatí

Samotné tělo notebooku nevypadá špatně. Sice je celoplastové, ale kombinace matných černých ploch se stříbrnými doplňky nepůsobí lacině. Ač by to asi tloušťka nevyžadovala, dokonce je tu i ztenčený výklopný LAN konektor, jinak vyhrazený tenkým dražším modelům.

Po rozevření vás přivítá solidní Lenovo klávesnice, na které se docela příjemně píše. Plast okolo ní imituje broušený kov a především na něm nezůstávají otisky. Pouze kvůli měkčímu plastovému tělu notebooku se  klávesnice při mírném tlaku prohýbá. Běžný touchpad se dvěma samostatnými tlačítky ke klávesnici ladí. Není z těch nejlepších, ale zdrojem problémů nebude.

IMG_7293.JPGIMG_7297.JPGIMG_7298.JPG
Rozložení klávesnice se zanořenými šipkami by mohlo být lepší, ale píše se na ní dobře. Boule nad klávesnicí ukrývá akumulátor, tělo tak může být tenčí. 

Bohužel po rozevření uvidíte i displej. Lesklý FullHD displej trpí především mizernými pozorovacími úhly. I z běžné pracovní vzdálenosti mění jednolitá barevná plocha barvy v rozích obrazovky. O barevné věrnosti nemá smysl hovořit, víc budete řešit správné naklopení displeje, abyste viděli nějaký kompromisní obraz - nahoře tmavý až téměř inverzní, uprostřed jakž takž a dole vyšisovaný do světlých odstínů.

Rozlišení Full HD vypadá hezky na papíře a oceníte ho v kancelářských aplikacích, pro použitou grafickou kartu GeForce 840M je už ale moc. V moderních hrách nestačí jen stáhnout všechny detaily na minimum, pro překonání 30 snímků za sekundu musíte snížit i rozlišení. Výkon notebooku tak řekneme stačí na starší hry na Source Enginu jako jsou Left 4 Dead nebo Team Fortress.

V rámci konektorů nic zásadního nechybí, nalevo je napájení, D-Sub, LAN, HDMI a dva USB porty. Vpravo najdete DVD vypalovačku, další USB port, čtečku karet a audio. Jen jedno USB je v rychlém standardu 3.0. Výdech ventilátoru leží na levé straně a v běžném kancelářském režimu je notebook v pohodě tichý.

IMG_7278.JPGIMG_7292.JPGIMG_7299.JPG
Ke komponentám se dá pohodlně dostat, výklopný LAN konektor je nezvyklý a malý napájecí adaptér určitě udělá radost při přenášení.

Reproduktory najdete na spodní straně notebooku, kde je i odšroubovatelný kryt s přístupem k podstatným komponentám. Potěší jeden volný slot pro paměti, instalovaný pevný disk bych doporučil nahradit SSD nebo alespoň SSHD diskem obsahujícím vyrovnávací SSD.

 

Změřili jsme

3Dmark disk.PNG
Fire Strike 1 321
Sky Diver 5 009
Cloud Gate 5 564
Ice Storm 45 491
PCMark 8
základ 2 030
akcelerovaný 2 467
PCMark 7 2 460
přehrávání filmu 4:30
kancelář bez WiFi 5:45
 

Lenovo Z50-70 59-440854

Core i5-4210U (až 2,7 GHz)
Nvidia 840M DDR3 2G
4 GB DDR3 (1 volný slot)
1TB 5400 otáček
15,6'' FullHD LED lesklý TN displej
DVD RW
Gigabit LAN, WiFi 802.11n (2,4 GHz), BT 4.0, USB 3.0, 2× USB 2.0, HDMI, D-SUB, audio, čtečka SD
41 Wh aku 
38,4 × 26,5 × 2,5 cm
2,4 kg

Lenovo, www.lenovo.cz

Lenovo Ideapad Z50-70 představuje typickou ukázku kompromisů, když trváte na mírně lepších komponentách za nejnižší cenu. Počítač hodně zpomaluje plotnový pevný disk, displej pochválit nemůžeme a samotný výkon Core i5- 4210U v kombinaci s Geforce 840M je sice v dané ceně slušný, na větší hraní ale stejně nestačí.

Přes veškerou kritiku ale může být Z50-70 dobrým studentským notebookem. Výdrž v kancelářských aplikacích s WiFi kolem pěti hodin stačí na psaní ve škole a ve chvílích volna zvládne spustit i nějaké ty hry, byť na přesné barevné úpravy fotek raději zapomeňte. Jen bych kvůli měkkému tělu notebooku nedoporučil jeho každodenní přenášení v batohu. Lepší bude, když z domácího stolu nebude příliš často cestovat. 

Diskuze (22) Další článek: Tvůrce původní nabídky Start o Windows 10: Jsem trochu zklamaný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,