LED Cinema Display: nová čtyřiadvacítka od Apple

Společně s novými MacBooky představil Apple i svůj první monitor s LED podsvícením, širokoúhlý 24" LCD, který je schopen částečně nahradit dokovací stanici.

Do řady monitorů Apple Cinema přibyl 24" panel s rozlišením 1 920 × 1 200 bodů s LED podsvícením. LED Cinema Display je určený především pro majitele MacBooků a tak má své zvláštnosti.

Apple Cinema image1_20081014.jpg Apple Cinema image2_20081014.jpg

Netradiční je už sám způsob připojení monitoru – k propojení s notebookem slouží jediný celkem tenký kabel s trojicí konektorů na konci. Prvním z nich je Mini DisplayPort, který najdete třeba u nového MacBooku, MacBooku Pro či MacBooku Air.

TIP: Přečtěte si také Nové MacBooky: Nvidia v hliníku (fotky, video, parametry)

Druhý je konektor USB 2.0 pro připojení integrovaného napájeného USB rozbočovače se třemi porty. Třetí je klasický MagSafe konektor, který slouží pro napájení notebooku. V případě, že budete využívat externí monitor, se tak při zapojování Macbooku nemusíte pídit, kde skončil kabel z napájecího adaptéru, ale jediný kabel se postará o vyvedení signálu pro obraz, napájení notebooku i zapojení USB rozbočovače. Díky této „trojkombinaci“ kabelů tak do jisté míry monitor nahrazuje dokovací stanici. Znamená to ale také, že má monitor jediný videovstup, který navíc využívá na současné poměry nepříliš běžné rozhraní (vzhledem k tomu, že je cílen na zákazníky s některým z novějších MacBooků vybavených tímto videovýstupem je to ale pochopitelné). Z monitoru vyčnívá ještě druhý kabel pro zapojení napájení.

Apple Cinema image5_20081015.jpg 

Šasi monitoru je z hliníku, displej je skleněný (s lesklou povrchovou úpravou).

Apple Cinema image6_20081014.jpg Apple Cinema image7_20081014.jpg

Displej stojí na elegantní a jednoduché nožce, která dovoluje pouze jeho naklápění (v rozsahu od -5 do 25 stupňů), není možné jej otáčet, ani zvedat. Otvory pro šrouby na klasické VESA držáky schází, pouze v technických specifikacích je adaptér pro VESA držáky uveden coby příslušenství.

Apple Cinema image3_20081014.jpg Apple Cinema image4_20081014.jpg

Samozřejmostí je i integrovaná webkamera iSight, mikrofon a vestavěné reproduktory – v tomto případě v konfiguraci 2.1.

Díky LED podsvícení je na čtyřiadvacítku docela tenký a opět o něco „zelenější“ – má nižší spotřebu a použité podsvícení neobsahuje rtuť. Spolu se snadnou recyklovatelností použitých materiálů – především hliníku a skla (bez arzenu) a použitím kabelů a komponent, které neobsahují PVC ani zpomalovače hoření (BFR), se z nejnovějšího modelu z řady Cinema stává zároveň nejzelenější monitor, který Apple vyrobil.

Maximální spotřeba monitoru má být 212 W (to je ovšem v situaci, kdy zároveň nabíjí baterii připojeného MacBooku Pro), v úsporném režimu to má být 1 W či méně.

Apple neprozradil, zda panel využívá technologie TN, PVA či IPS, jisté je jen to, že má pozorovací úhly 178/178 stupňů, typický jas je 330 cd/m2, typický kontrast 1000:1 a blíže nespecifikovaná typická odezva je 14 ms.

Monitor by se měl začít prodávat v listopadu, doporučená cena pro koncového uživatele je 850 eur, u nás by se tedy mohla pohybovat někde kolem 23 tisíc korun s daní.

Zdroj: Apple

 

Diskuze (9) Další článek: Thunderbird „Shredder“ 3.0: vyšla třetí alpha verze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,