Leap Motion: revoluční ovládání na vlastní (ne)dotek

Miniaturní krabička pro velmi přesné sledování prstů, ruky i dalších předmětu se již brzy dostane na trh. Jak dopadlo osobní testování a má to budoucnost?

Virtuální dotyk pro virtuální displeje

Leap se snaží pomocí ruky v prostoru ovládat obraz vzdáleného dvourozměrného displeje, na který je asi pohodlnější a přesnější položit prsty a ovládat ho pomocí fyzických dotyků. Ale je tu budoucnost, pro kterou je Leap tím správným a dokonalým řešením – virtuální displeje.

Jako virtuální displej si lze představit například obraz z Google Glass, který vidíte volně v prostoru. V takovém případě nemáte možnost se ho fyzicky dotknout a fyzicky ovládat žádným dotykem. Virtuální ovládání v prostoru najednou dává jasný smysl a použití, včetně nutnosti ovládání v prostorovém režimu a nikoli obrazu dvourozměrného displeje.

Žádné složité a náročné holografické systémy, ale pouze přesný obraz přímo do našeho oka a propojení s okolním obrazem pro vytvoření stejného zážitku, který známe z vědeckofantastických filmů. Technologie Leap Motion může být v rámci snímačů v samotných brýlích a sledovat naše ruce, pomocí kterých budeme trojrozměrné obrazy a modely ovládat zcela neomezeně pomocí rukou.

A právě to je ta oblast, kde již ani dotykové ovládání nepůjde použít a Leap bude jediným a úspěšným řešením. Stále je to však pouze technologie ovládání a tato futuristická vize použití ještě několik let daleko.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,