LAN Monitor: Komunikace v síti pod lupou

Máte problémy s komunikací v místní síti, nebo chcete vědět více podrobností o hardwaru, který s připojením pracuje, a datovém toku proudícím z a do vašeho počítače?

LAN Monitor je velice malá, ale také mimořádně užitečná a účelná utilitka, která do nejmenších detailů monitoruje lokální síť. Hodí se především zkušenějším uživatelům a amatérským správcům sítě, kteří chtějí mít maximální kontrolu nad touto problematickou i rizikovou dimenzí počítačové komunikace. To vše pak zcela zdarma.

Jedno okno, více záložek

Na prvním místě je třeba říci, že z LAN Monitoru pouze získáváte informace o síťových skutečnostech, ale jakékoli jejich ovlivnění již musíte dělat na vlastní pěst někde jinde. Aplikace slouží jen k poskytování hrubých údajů. Program po instalaci a spuštění nabídne jedno okrašlovací grafiky prosté okno, které je rozděleno na osm záložek. Zde naleznete informace o síťových adaptérech, připojení, pohybu i nejrůznější statistiky.

sshot-1.png sshot-2.png
Informace o adaptéru a vytáčeném připojení.

Na první záložce, věnující se síťovým adaptérům, získá uživatel u vybraného produktu informace typu popisu adaptéru, rychlosti, jeho fyzické adresy, nastavení DHCP, IP adresu DNS serveru atd. Druhá záložka se týká v podstatě vytáčeného připojení, kterému již pozvolna odbíjí umíráček, takže většinou ani využití nenajde.

sshot-3.png sshot-4.png
Aktuální podoba komunikace v síti.

Pohyb a statistiky

LAN Monitor, aby dostál svému názvu, monitoruje v reálném čase připojení. Stisknutím příslušeného tlačítka dojde k výpisu aktuálních informací o připojení vzdálených počítačů i tzv. naslouchačů na UDP. V případě dohledu nad pohybem na síti je třeba nejdříve vybrat příslušný adaptér a poté se dostanete k údajům typu odchozího/příchozího množství dat i paketů, frekvence chyb apod.

sshot-5.png sshot-6.png
Podrobná statistika může leccos odkrýt.

Zbylé čtyři záložky v okně programu už slouží pouze k zobrazování několika statistik. První se týká IP (Internet Protocol), druhá ukazuje hodnoty pro TCP (Transmission Control Protocol), třetí se zabývá UDP (User Datagram Protocol) statistikami a čtvrtá zobrazuje informace o ICMP (Internet Control Message Protocol). Veškeré informace, nejen ty statistické, lze z programu vyexportovat do formátu .txt.

stáhnout program LAN Monitor 1.4.4 Licence: freeware, 946 kB
Autor: Karenware
Web programu: www.karenware.com


 

Diskuze (8) Další článek: Gowalla: Geocaching 2.0 pro chytrý telefon

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,