Kubuntu: když se o grafiku stará plazma (video)

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 35

Názory k článku

13. 11. 2010 23:29

Ahoj,párkrát jsem zkoušel ubuntu a spíš mě zklamalo. Raději jsem měl OpenSUSE, ale Kubuntu vypadá velice pěkně. Zkoušel jsem ho instalovat do Virtual Boxu, ale zasekl jsem se na neřešitelném (pro mě) problému, tak by jsem rád využil toto fórum, zda se někdo nesetkal s podobným problémem. Instalace a první spuštění kubuntu bez problémů, ale defaultní rozlišení jen 800x600. Pro zvětšení rozlišení se musí ve Virtual Boxu nainstalovat takzvané Přídavky pro hosta. I to se mi povedlo a pak by se to mělo někde v pravém dolním rohu Virtual Boxu zapnout, ale ta ikona, kterou se to má zapnout prostě nefunguje. Ve
WinXP funguje bez problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2010 19:15

Oceňuji velice dobrý článek, jen jako dlouholetý uživatel KDE bych rád doplnil pár věcí, které mohou těm, kteří by chtěli vyzkoušet pomoci.- hlavní nabídka - ve výchozím stavu je v KDE nabídka ve stylu kickoff (od SuSE), nicméně pokud vám nesedne, můžete si ji na klasickou přepnout z její kontextové nabídky, pokud chcete experimentovat, můžete zkusit i nabídku lancelot (budete muset doinstalovat)
- v KDE v KDE existují 2 základní koncepty desktopu - klasický desktop a netbook (automaticky maximalizuje všechna okna, odstraňuje jejich rámečky), bohužel netbook je stále víceméně novinkou a je tudíž trochu nestabilní
- nebojte se experimentovat s plasmoidy a dalšími moduly KDE - celé prostředí od panelů až po různé vyhledávací pluginy je jedna velká stavebnice - například původní netbook lze jednoduše předělat na styl ubuntu netbook remix 10.04, nicméně po nastavení plasmoidů je nezapomeňte zamknout (zabráníte tak jejich posouvání)
- zkuste ovládání pomocí "grafické konzole" krunner - vyvoláte pomocí Alt+F2 (nezapomeňte si ji však nastavit, aby vám nezobrazovala položky, které nepotřebujete)
- pokud vám nějaké aplikace vytuhne, mělo by stačit kliknout na zavírání okna, po nějaké době kwin usoudí, že je tuhá a nabídne násilné ukončení, pokud nepomůže klasického správce procesů vyvoláte pomocí Ctrl+Esc (Ctrl+Alt+Del vyvolává odhlášení/vypnutí)
- v KDE je možné každou činnost provádět nejméně 2 způsoby - pokud vám jeden přístup nevyhovuje, hledejte, kde ho přenastavit (pravděpodobně najdete)
- pokud používáte firefox a chcete jej mít plně integrován do vzhledu KDE, zkuste https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/59338/
- i když dolphin umožňuje rozdělení okna na dvě, není plnohodnotným commanderem (s ovládáním pomocí F kláves), mnohem lepší variantou je zde program krusader (bohužel budete muset doinstalovat)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2010 17:59

Ahoj, já zkoušel jak ubuntu,tak kubuntu a ubuntu mně příjde jak deset let staré prostředí...Nechápu,jak někdo může používat ubuntu...Někdo tady kritizoval pomalost KDE, zkuste se trochu zamyslet....to bude asi tím že je kubuntu virtualizované....to jste rovnou mohli psát, že je prohlížeč pomalý........:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 23:56

Díky Kubo za článek! Potvrzujete mě v tom, že jste na živě jeden z mála lidí, co není ovlivněna. Mám vás nejradši, jen tak dál! :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 22:47

--> Bummer - označení sítě není v LInuxu ideální ale pojmenování tlačítka na vypínání počítače Start, jak to měly po dlouhá léta Windows je ještě větší pitomost--> František Hliva - proč je prostředí KDE "jen mírně" kýčovité? možná chtějí tvůrci usnadnit přechod uživatelům windows XP protože se zatím nikomu nepodařilo vytvořit nic kýčovitějšího než XP ve vzhledu Luna, tedy pokud nepočítám Microsoft Bob, který spáchala Billova tehdy ještě přítelkyně a který byl větší propadák než Vista a to je už co říct, prodával se vůbec?--> pan redaktor - ty obrázky hudebních alb jsou covery, booklety jsou ty "knížečky" vkládané do krabiček, navíc si pan redaktor plete záložky s taby (při popisu nabídky "start")jinak se mi KDE zdá celkem povedené až na velice ošklivé menu "start", naopak se mi líbí velice to, že KDE oprášilo "tematicky" zaměřené plochy, které si věrnější uživatelé linuxu pamatují z okenního manažeru window maker docela by mně zajímalo, zda když v tom "správci souborů" rozdělím okno na dvě, zda mohu mezi okny normálně kopírovat soubory, výchozí gnome manažer sice jde také rozdělit do dvou oken ale mezi okny kopírovat nemohu, takže je mi to na dvě věci... ...tato inspirace průzkumníkem z windows se mi vůbec nelíbí BTW: autor sice nezapomněl na "povinnou pětiminutovku doplněk jehož jméno se nesmí vyslovovat nenávisti ale v globálu vychválil KDE tak, že jej nejspíše příště už budeme číst někde jinde xD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 22:38

Že KDE tvoří programátoři? No nevím, tenhle člověk http://pinheiro-kde.blogspot.com/... toho asi moc nenaprogramoval
A tady je ještě jedno pěkné video s KDE http://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 20:38

skúšal som aj KDE na screenoch to vyzerá zaujímavo ale v reále je to neprehľadné preplácané a nekonzistentné prostredie bez koncepcie. vydno že to prostredie tvoria programátori a nie grafici a designéri, je to až nevkusne gýčové.--> Martin Václavek: súhlasím s tým že Windows XP malo graficky hrozné spracovanie. Ale sú aj horšie veci napr. vývojové prostredie Smalltalku vyzerá takto: http://www.objectsroot.com/squeak/images/title.gif... ak v tomto dokáže niekto niečo naprogramovať tak ho obdivujem.--> kub: tie pestrofarebné ikonky v KDE sú práveže hrozne nevkusné. A s tou transparentnosťou to v KDE už trochu preháňajú nedá sa v tom normálne pracovať a ruší to. Aj windows 7 alebo Mac OS má niektoré plochy priehľadné ale rozumne priehľadné tj transparentnosť max 20%. A tá všade prítomná šedá v KDE dialógoch vyzerá odpudivo na prvý pohľad mi pripomína Windows 95

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 20:30

pěkné video i článek s obrázky, chválím ... , díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 19:31

Ďakujem, že ste napísali tento článok, čo som vám posielal návrh.Kubuntu s KDE 4.5 je veľmi pekné, určite peknejšie ako 3.x..
Je ale stále čo dorábať...
Kubuntu používam na netbook-u ASUS N10Jb a beží tam svižne (nebolo zvolené netbookové prostredie.) No niekedy pokulháva....Len tak ďalej :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 19:24

Clanek pekny, KDE je graficky super. Ale kdyz procitam zdejsi diskuzi zaujala mne zajimava vec. Vetsina lidi zde pise, ze KDE je krasne atd. ale ze pouziva radsi GNOME. Jsem dalsi z nich. KDE sice opravdu vypada nadherne, ale prakticky se s nim nepracuje moc dobre. Spousta veci je dost pomalych i na PC s rychlou grafikou, nektere veci jsou pro mne napriklad dosti nelogicke atd. a proto je GNOME uspesnejsi ze KDE rsp. (ubuntu nez kubuntu)! V praci pouzivam starsi pocitac, windows 7 jsem rozchodil obstojne, ale stejne radsi pouzivam ubuntu. Kubuntu jsem zkousel jen jednou, ale jelikoz jsem na vykresleni jednoho pole cekal temer minutu, muselo pryc (i s novym ovladacem pro graf. kartu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 16:28

Pane Čížek, za tohle vás pochválim. To video je dobrý, sice je z něj vidět, že možnosti kterými disponuje KDE 4 moc neznáte, ale na druhou stranu je to jenom dobře protože jste ukázal to nejdůležitější základní ovládání a z více informací by měl každý kdo ho nezná akorát guláš.Trochu jsem se pousmál jak na videu kritizujete v základu zapnutý blokování reklam v prohlížeči (jak prý k tomu příjdou provozovatelé webu). A co mají říkat lidi s pomalým připojení vám nevadí, spousta neví ani, že to mohou blokovat, takže já Kubunťáky chválim. S těmi malými okraji oken nevím, doma mám nastavený mnohem širší a nemám žádný problém, ale nepoužívám Kubuntu a už si ani nepamatuji jestli jsem je kdysi zvětšoval.S tou rychlostí KDE 4 je to případ od případu, určitě má rádo větší operační paměť. Na téměř 6 let starým počítači s Pentium 4, integrovanou graf. kartou Intel a 2 GB RAM je rychlé dostatečně. Možnosti přizpůsobení KDE 4 rozdílným potřebám jsou opravdu velký a já nejvíce oceňuji možnosti rozdílných aktivit na jednotlivých plochách, pohledy na různé složky. To sice na videu není, ale to by muselo mít hodinu.
Mimochodem první co dělám v KDE je přepnutí Hlavní nabídky na klasický vzhled. Samozdřejmě KDE 4 obsahuje i docela dost chyb, ale vidím to jako daň za rozsáhlý možnosti a neustálý vývoj. Nemyslím si, že bude někdy bez chyby, ale pokud si ho člověk přizpůsobí a zvykne si na něj, je práce v jiném prostředí docela deprimující.Ještě jednou pochvala. Edit: Martin Václavek: V Rozděleném okně lze soubory a složky kopírovat a přesouvat podle libosti.Edit 2: František Hlíva: Co se týká vzhledu, množství průhlednosti a šedivých dialogů nekritizujete KDE ale pouze použité nastavení. Každá distribuce používá jiný výchozí vzhled a jeho změna je velmi snadná a možnosti úprav jsou obrovský. Není možný se všem zavděčit a dost často se stává, že pokud se pustíte do úprav bezhlavě ještě rád se vrátíte k výchozímu stavu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

znám . mám ho na svém desktopu už asi nějaké 3 týdny . ůplně jak Widle 7 .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 15:55

Být video ještě o 3 sekundy delší, objevil by se tam můj vzorec relativity
Kuba totiž nevaruje a člověk nemá čas si ani učesat avatara --@jarada

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 15:21

KDE uz dlhsiu nesladujem, ale asi zacnem, vyzera naozaj pekne. A ak experiment s unity v ubuntu 11.04 nebude uspesny, tak KDE bude pre mna jedna z alternativ@lipisak
Nie som autor Ale ja by som to nastavenie hladal v nastaveni dlzky a pozicie panela[1][1] http://www.kubuntu.org/docs/kquickguide/C/ch03s0... ... PS: Toto je "genialita" noveho typu nazorov/diskusii na technologickom webe v plnej krase
PS2: Presunte diskusie na SuperForum, prosim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 14:57

Chci se zeptat autora, jak zmenil vzhled hlavniho panelu. Tenhle styl se mi velice libi, ale neprisel jsem na to, jak ho upravit.
Dekuji...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 14:14

KDE mi vyhovuje protoze:
* ma skvele aplikace (predevsim digiKam, Amarok, Kdenlive, Krusader, Dolphin, KDE PIM, Rekonq ..)
* ma velke moznosti nastaveni (proto neznam defaultni vzhled, uz roky pouzivam sve oblibene nastaveni)
* je rychle odezvou i efekty na 3 roky starem PC (na C2D E7650, 2GB RAM, Ati 1950pro (podle Ati obsolete karta))
* je intuitivni (naproste novinky obcas pokulhavaji, ale v dalsich verzich si to sedne (aktivity)
* dobre vypadaSamozrejme pouzivam i aplikace mimo KDE (Chromium, XBMC, Back In Time,..), ale denodenne ocenuji KDE treba od pripojovani pameti (2 karty ve ctecce, 3 flashky v USB a vyznej se v tom ve Winech), pres praci v Dolphinu (rozdeleni okna, taby, nahledy audia/videa, matadata) az po prepinani oken, ploch a aktivit.Ja jsem spokojeny, kdyz nejsem, reportuji pozadavky! Fnukani v diskuzich nikam nevede. Dlouhodobe nadavam jen na nemoznost pouzivat KDE v praci na vynucenych Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 13:48

moc povedenej clanek. jen bych doplnil ze existuje stranka http://brainstorm.ubuntu.com/... kde je mozne psat sve napady pro vylepseni ubuntu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 13:30

Půhlednost tůhle, stíny támhle, tady to vyjíždí, tady se to leskne...Jsem oknař a kvůli škole mám v dualbootu i Ubuntu. Tam jsem si na zkoušku KDE doinstaloval a hned jsem se ho zas zbavil. Gnome je možná ošklivé, ale KDE je evidentně spíš pro hračičky, co, pokud nestěhují nábytek doma, stěhují blejskátka po ploše. Vůbec bych to například nedoporučil mým rodičům již trošku v letech, protože jakmile se dá všechno takhle snadno nastavit, dá se také stejně snadno všechno rozhodit.Mimochodem je moc hezké, že komunita prohlašuje Windowsí GUI za omalovánky a v zápětí se chlubí něčím, jako je Plasma.Nezastírám, že se mi místy průhledné a místy vystínované prvky GUI líbí. Jenže co je moc, to je moc. Microsoftu možná chvíli trvalo, než přišel s akcelerovaným prostředím, ale zato jde o prostředí vyladěné pro normální uživatele, které netrápí jestli jsou jejich hodiny na ploše dostatečně IN - nejsou totiž stejně po většinu času vidět - nebo jestli není jejich hlavní panel příliš malý a neměli by si ho o 3 pixely zvětšit.Zkrátka - dokud budou GUI (a i jiné věci - například známé "eth0" - už vidím, jak vysvětluji nějakému BFU, že "eth0 připojen" znamená, že jim "funguje internet") v linuxových distribucích ladit programátoři a ne lidé, kteří to mají vystudované, nikdy se v mainstreamu neprosadí. Mnozí možná navrhnou, že Linux není pro BFU a proč by se tedy měl prosazovat v mainstreamu - pak mi ale řekněte - potřebuje nějaký opravdový geek něco víc, než strohé GUI s otevřeným terminálem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 13:04

Používám už léta v notebooku Ubuntu, teď momentálně 9.10. Když vyšla v říjnu verze Maverick Meerkat, ze zvědavosti jsem zkoušel livko, ale vůbec mě nenadchla. Postupná změna k tmavé grafice, přesun ovládacích prvků okna na levou stranu.. tohle mi připadá jako "čůrání proti větru", jako pravák se už podvědomě pohybuju v pravé části obrazovky, takže konkrétně pro mě je to docela neergonomické. Ikdyž se to dá během chvilky překopat tak jak jsem zvyklý, včetně instalace emeraldu a vzhledu prostředí ze zálohy, je to práce navíc.Naopak, nové Kubuntu mě překvapilo, tomu jsem dokonce věnoval tolik času, že jsem si přehodil hdd, abych to nainstaloval a vyzkoušel, jak se to bude chovat v reálu a uvažuju, že jen co najdu trochu času na zálohu dat z Ubuntu, nainstaluju si a budu v ntb používat Kubuntu, od doby co jsem zkoušel jednu z prvních verzí KDE se hodně změnilo k lepšímu.Dokonce moje mamča, která jinak nedá na svoje XP HOME dopustit, nechtěla dát můj notebook z ruky a chce na svém notebooku taky Kubuntu :)Podle mě jde Kubuntu správným směrem a pokud bych měl někomu doporučit nějakou alternativu za Windows, bude to právě Kubuntu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 13:01

Ten tenký okraj, čo spomínate... Je prekvapujúce, že ho ludia vobec použivajú na zmenu velkosti okna, ked existuje oveľa jednoduchšia cesta:Podržať ALT a ťahaním pravým tlač. myši v hociktorej tretine okna (horná, dolná, pravá, ľavá) okno roztiahnuť.
Je to podobne ako s ALT a lavé tlač. ... wokno sa presúva.Navše sa to všetko dá prestaviť.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 12:19

Používám Ubuntu/gnome a docela mě vyhovuje, ale teď koukám, že KDE taky má pár vychytávek. Ale přechodem zase ztratím vychytávky z gnome a tak dále.Jediná šance je že Linuxu/Ubuntu chytne nějaká firma jako Adobe, která by mohla mít ambici vytvořit konkurenceschopný operační systém/prostředí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 11:20

Pekny clanok. Osobne si myslim ze Kubuntu a KDE je velmy vhodna alternativa obzvlast pre ludi ktory chcu prejst z Win/OS X na linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 10:20

Výběr prostředí je sice věc, každého jednotlivce, jelikož každý má své preference a líbí se mu něco jiného. Musím říci, že mě se líbí více KDE než GNOME (proto jsem před měsíce přešel na Kubuntu), ale problém je tom, že je i na rychlém kompu v některých činnostech pomalé (minimalizace, změna velikosti oken atd.). Nevím, ale když už mám ATI 5850, tak bych čekal, že prostředí bude plynulejší. Holt ovladače na grafárnu jsou na nic a tak si o plynulosti z Area můžu nechat jen zdát.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 10:11

Podíl vyhledávání slova "linux" klesá, protože je příliš obecný. Koncový uživatel chce nějakou distribuci (třeba Ubuntu) nebo Android apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 09:36

To anywherehome: Vase analogie - vyhledavani linuxu a nabytku, je naprosto spatna. http://www.google.com/trends...
http://www.google.com/trends... A k vete "lidi už vědí, co je nábytek (linux), tak ho nehleda" se neda dodat, ze to je spise Vase prani, nez skutecnost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 09:35

Nevim jak Gnome, ale KDE je pomale. Neni to sice nic dramatickeho, a asi to bude zaviset na pouzitem hardware, ale me to po case otravilo tak, ze jsem se zase pekne vratil windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 08:36

to theseuszn:
Ono se hlavne da prenastavit a mam takove tuseni ze standardni chovani oken pod KDE umoznuje naprosto vychytanou vec a to, pokud kliknes ALT+prave tl. mysi, tak muzes okamzite menit velikost okna. Tudiz Te nejaky okraj vlastne ani nezajima. Ja to pouzivam jiz radu let a musim uznat, ze je to dost navykove. Kdyz pracuji pod Win, tak to marne hledam...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 07:57

To chytání okrajů oken, to se fakt nepovedlo, je to docela škoda, když všechno okolo se dá nazvat velice povedené, ne-li výtečné a bohužel tenhle nešvar má i prostředí GNOME, to je to samý v bledě modrým. Troufám si podotknout, že tyhle "funkce" uchop to apd, jsou nejčastější pohyby v systémech a tady by si vývojáři opravdu mohli dát větší pozor, protože takovéto "nešvárky" právě nejvíc "otravují" při pohybu systémem pomocí krysy (myši)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 07:50

Plasmoidy vypadají pěkně. Jenže celé KDE na mě působí tak nějak nepřehledně až přeplácaně. (Je to tak nějak moc nahuštěné, používá se mnoho různých velikostí fontů najednou a navíc ty barevné přechody - to je něco strašného.) Pracoval jsem v něm jistou dobu, ale když jsem potom zkusil XFce, tak jsem neváhal a KDE opustil (a nakonec používám GNOME a jsem taky spokojen). Dokonce musím říct, že i W7, které musím používat v práci, vypadají mnohem elegantněji, než KDE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 07:26

to Rudolf Dvořáček: proč by někdo hledal výraz "linux"?? mě vážně nenapdá, proč bych hledal toto slovo....kdybych hledal "ubuntu, android, chrome OS, freebsd, ....", to potom jo, ale "linux"? dyť to není ani konkrétní slovo....to je jako bych hledal "nábytek"....jenže já chci konkrétně stůl a židlinaopak pokles je naprosto pochopitelný = lidi už vědí, co je nábytek (linux), tak ho nehledajíto Ashur: víš, zřejmě slovo "nábytek" lidé znaly před googlem, tak to nemůžeš mechanicky srovnávat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 07:13

KDE vypadá opravdu hezky, naposledy jsem zkoušel Ubuntu před třemi lety a plýtvání místem okolo ovládacích prvků mě opravdu nenadchlo. Zkusím Kubuntu nainstalovat na nějaký starší počítač.Mimochodem docela mě překvapil pokles zájmu o linux jako termín ve vyhledávání.TO anywherehome : Právě proto , že stále je ještě více lidí, kteří neví co to linux je, než těch, kteří to vědí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 06:15

Také preferuji jednoduchost, proto využívám Ubuntu, ale KDE 4.x.x je vážně hezké, mnohem raději jsem měl ale KDE 3.x.x

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 01:38

kde 4.5 vyzera velmi pekne, az na tu pomalost.. na starsom kompe je to slimak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2010 01:20

Hezké video, KDE je opravdu moc pěkné moderní prostředí a velice zdatný konkurent jak jiným desktopům z linuxu, tak z Win a Maca, Já sice preferuji spíše jednoduchost a proto používám Gnome obohacené o programy z KDE např. K3B (vyplování), Kaffeine (DVB-T), Audex (rip do MP3) K9Copy atd. Sice moc (spíš vůbec ) nezapadají do prostředí Ubunťáckého Gnome, ale svoji funkci plní moc dobře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2010 00:48

Pěkný článek. S tím roztahováním oken máte pravdu. Tenké okraje oken sice vypadají pěkně, ale do okraje o velikosti 1px se fakt blbě strefuje. Řešení je ale hodně jednoduché, stačí najet kurzorem k tomu, co chcete roztáhnout (stranu, roh), smáčknout Alt a kolečko myši a táhnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor