Kryptoměny | Ethereum

Kryptosměnárna Crypto.com poslala většinu svého etherea na špatnou adresu. Mohl to být i záměr

Pořádný přešlap se před několika týdny podařil kryptosměnárně Crypto.com. Během rutinního přesunutí většiny svých ethereových aktiv omylem zadala adresu na konkurenční kryptosměnárně Gate.io. Šlo o korporátní účet firmy Crypto.com, takže aktiva nebyla mimo kontrolu, přesto zde jsou rizika. Transakce proběhla v turbulentní době pádu burzy FTX, která mohla/může způsobit problémy napříč trhem. Pokud by padla Gate.io, o své ethereum by přišli i klienti Crypto.com.

Další problém je s výší transakce. Šlo o ethereum v hodnotě 416 milionů dolarů (zhruba 9,8 miliardy korun), což znamená, že správci účtu je jen tak nemohli obratem převést zpět. Situace se vyřešila až poté, co proběhla komunikace mezi vedením obou společností.

Crypto.com transakci označuje za omyl, ale existují spekulace, že ji mohlo provést i záměrně.

Na případ upozornil server Web3 Is Going Just Great, který si všiml, že záhadnou transakci řeší lidé na Twitteru. Diskuzi odstartoval uživatel jménem Conor Grogan, jenž zveřejnil screenshot potvrzující, že 21. října letošního roku Crypto.com odeslalo Gate.io 320 tisíc kusů etherea. V době, kdy uživatel příspěvek psal, to bylo zhruba 80 procent této kryptoměny, které mělo Crypto.com k dispozici. V přepočtu na běžné peníze se jednalo o 416 milionů dolarů.

Conor chtěl vědět, proč transakce proběhla a proč za necelý týden Gate.io ethereum – byť pouhých 285 tisíc kusů (350 milionů dolarů) – odeslalo Crypto.com zpět.

Odpovědi se mu nakonec dostalo přímo od ředitele kryptosměnárny Krise Marszaleka. Uvedl, že se jednalo o omyl. Crypto.com chtělo ethereum přesunout do jedné ze svých offline peněženek, ale nedopatřením zadalo adresu u Gate.io. Morszalek se o tom podle svých slov rozhodl promluvit, aby zachoval transparentnost ohledně způsobu, jak Crypto.com nakládá se svými aktivy.

Gate.io ethereum vrátilo, jelikož si uvědomilo, že došlo k chybě. A kryptoměny vrátilo všechny, jen první várku odeslalo v transakci, na kterou upozornil Conor Grogan a druhou várku, zbývajících 35 tisíc etherea, poslalo na jinou peněženku patřící Crypto.com.

Marszalek uklidňuje, že všechny systémy Crypto.com fungují normálně a uživatelé se nemají čeho bát. Pravdou ale je, že to není první chyba této kryptosměnárny za poslední dobu. V srpnu australská média informovala, že místo 68 dolarů poslalo Crypto.com jedné ženě z Austrálie 7,2 milionu dolarů. Směnárna si toho navíc všimla až po sedmi měsících a během té doby Australanka peníze stihla utratit.

Když k těmto událostem započítáme nedávný krach burzy FTX, není divu, že Crypto.com v posledních dnech zažívá odliv uživatelů, kteří ve velkém své peníze vybírají zpět. Dokonce existují spekulace, že Crypto.com odeslalo své ethereum k Gate.io záměrně, aby ukázalo, že aktivy skutečně disponuje. 

Diskuze (28) Další článek: Koronavirus způsobující covid-19 nemusel na lidi přeskočit přímo z netopýrů. Původ je stále nejasný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,