Kryptoměny | Bitcoin | Ethereum

Kryptoměny nepřestávají bláznit: Ethereum teď šplhá k rekordu 1000 dolarů

Mysleli jste si, že vánoční svátky a konec roku trochu zklidní bláznivou honbu za bitcoinem a ostatními kryptoměnami? Chyba. O samotný bitcoin sice trochu zájem klesl, ale o to více se probudily další kryptoměny v pořadí. Přes svátky a i po novém roce překvapuje svým růstem ripple, ale hlavní hvězdou dneška je ethereum.

Ethereum je aktuálně třetí nejsilnější kryptoměna po bitcoinu. Dlouho si držela pozici dvojky, před týdnem ji však předstihl rippl a pořád se tak trochu přetahují. Obě měny se tak v posledních dnech těší zvýšenému zájmu a jejich cena roste.

Už zcela srovnatelné s bitcoinem

Ripple překonal hranici 3 dolarů (v oběhu je mnohem více jednotek měny, proto je cena nižší a nakupuje se ve větších objemech) a ethereum nyní již na krátký okamžik dosáhlo na cenu 1000 dolarů. Do nového roku přitom měna vstupovala s hodnotou cca 580 dolarů za kus.

664572521
Ethereum za poslední týden. O takové křivce se může teď bitcoinu jenom zdát

Pro srovnání: tržní hodnota současného objemu bitcoinů při aktuální ceně je 252 miliard dolarů, ripple na druhém místě představuje objem 142 miliard dolarů a ethereum 101 miliardy dolarů. Jak vidno, tyto kryptoměny už zdaleka nejsou jen „chudými příbuznými“ bitcoinu, ale svým aktuálním růstem ho klidně mohou za čas překonat.

Alternativních kryptoměn je aktuálně přes dva tisíce. Většina z nich jsou jen bezvýznamné drobky, které vznikají nejčastěji s vidinou rychlého zbohatnutí jejich tvůrců a prvotních investorů. Jenže chytne se jich ve finále jen pár. Mnoho kryptoměn proto stejně tak zaniklo. Už jsou ale více než tři desítky těch, jejichž tržní hodnota přesáhla jednu miliardu dolarů.

Síť kryptoměn může mít i jiný smysl

Kryptoměny se odlišují technickým řešením i cílovým zaměřením. Ethereum a ripple za svůj úspěch vděčí zjevně tomu, že jsou do budoucna zamýšleny jako univerzální platforma, kde samotná měna slouží jen jako prostředek k provádění transakcí a ověřování, přičemž samotná síť může posloužit k výměně různorodých virtuálních komodit navázaných na tzv. tokeny.

Síť Ripple postavenou na stejnojmenné kryptoměně tak již začínají interně využívat některé banky, stejně tak se začínají různé finanční instituce zajímat o zabezpečený směnný protokol Casper využívající ethereum.

Diskuze (15) Další článek: Z transportních letounů se stanou mateřské základny pro hejna dronů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,