App Store | Cigarety | Kouření

Křížová výprava proti vapování: Apple smazal z App Storu 181 e-kuřáckých aplikací

Zejména ve Spojených státech je v posledních týdnech velkým tématem vapování – inhalování aerosolu z takzvaných elektronických cigaret. Pozornost odborníků i médií si tato aktivita získala především rostoucím počtem plicních onemocnění, která ve 42 případech skončila smrtí.

Do boje proti podpoře této závislosti se nyní vydává i Apple, který do podmínek svého App Storu přidal vedle zákazu aplikací podporujících kouření tabákových produktů také vapování. Důvodem je zejména snaha o ochranu mladých uživatelů.

Zákaz aplikací, propagujících vaping

„Dbáme na to, aby App Store byl vnímán jako důvěryhodné místo pro zákazníky, zejména pro mládež,“ uvedl Apple ve svém prohlášení. V dalším textu pak vysvětluje, že důvodem tohoto rozhodnutí byly především informace od amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, které přisuzuje vapovacím produktům vinu za sérii plicních onemocnění.

Prvním krokem tedy byla úprava podmínek pro publikaci programů v App Store tak, aby odrážely, že aplikace povzbuzující k nebo usnadňující používání těchto produktů nejsou povoleny. Následně bylo v pátek 15. listopadu z oficiálního repozitáře odstraněno 181 aplikací a her, jež toto ustanovení porušují.

Inkriminované aplikace měly různé funkce – některé například nabízely mapu s obchody, kde je možné zakoupit produkty pro elektronické kouření, další sloužily k výpočtům koncentrací náplní. Proti tomu v Obchodě Play pro operační systém Android existují desítky takových programů a v tuto chvíli není známo, zda se Google odhodlá k podobnému kroku.

Server The Inquirer, který o opatření informoval, kriticky konstatuje, že je přinejmenším zvláštní, že Apple nevěnuje stejnou pozornost aplikacím spojeným s konzumací alkoholu, ačkoli jsou jeho škodlivé účinky známy již několik desetiletí.

Konec aplikací pro vapery

Zkoušeli jsme vyhledat několik aplikací souvisejících s vapingem, které byly dříve v App Store, a můžeme potvrdit, že v pondělí 18. října nebyla ani jedna z nich k dispozici. Programy, které mají uživatelé nainstalované v telefonech, však nebudou vzdáleně mazány a měly by fungovat i nadále.

V době vzniku tohoto článku bylo hlášeno 2 172 případů pacientů s plicním onemocněním, které je přisuzováno používání elektronických cigaret. Minulý týden odborníci vyslovili podezření, že příčinou by mohl být acetát vitamínu E, nicméně výzkum ještě není u konce.

Konzumentům je oficiálně doporučeno vyhnout se -cigaretám nebo podobným produktům obsahujícím THC, a to zejména z neformálních zdrojů, jako jsou přátelé nebo rodina, online prodejci nebo černý trh.

Diskuze (25) Další článek: Microsoft začíná používat nové čipy pro A.I. Jmenují se Graphcore IPU a mají být rychlejší než grafické karty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,