Kreace od MS: ultratenká BT klávesnice s utrženým numpadem

Microsoft uvedl na trh novou ultratenkou bezdrátovou klávesnici Bluetooth Mobile Keyboard 6000 (BMK6000), navrženou speciálně pro uživatele notebooků. Jde o dosud nejtenčí klávesnici, kterou Microsoft vyrobil, a její tloušťka je prý jen o pár milimetrů větší, než je průměr malých tužkových baterií typu AAA, které ji napájejí.

bmk6000-01-small.jpg 

Ortodoxní vyznavače klasického rozložení klávesnice už na první pohled vyděsí nestandardní rozložení kláves Page Up, Page Down, Delete a to, že klávesy insert, Home a End jsou dosažitelné pouze v kombinaci s klávesou Fn.

V tichosti doufám, že nejde o jediné tři klávesy, kvůli kterým je na klávesnici nestandardní přeřaďovač Fn. Je-li jediným důvodem k jeho existenci možnost změny funkce pouhých tří kláves, je to bez debat jedna z nejroztodivnějších kreací, která se kdy na klávesnici objevila – obzvláště to platí v okamžiku, kdy Delete celkem zbytečně zabírá prostor dvou kláves a nad Backspace jsou tři další klávesy jen pro ovládání hlasitosti.

ms bt desktop keyboard 6000 small.jpg 

O moc lepší to není ani s rozložením a rozměry miniaturních funkčních kláves F1-F12, se kterými to vždy odnáší i často používaný Escape.

Zkrátka řečeno, u tohoto modelu padá jeden z častých důvodů, proč majitelé notebooků pořizují externí klávesnici – totiž její standardní rozložení.

Zbývají ale ještě minimálně tři dobré důvody, proč novou klávesnici i přes nestandardní rozložení k notebooku pořídit. Prvním je pohodlnější posaz, který vás nenutí hrbit se u klávesnice notebooku. Druhým jsou větší rozměry kláves ve srovnání s většinou notebooků a ergonomičtější uspořádání kláves do lomeného oblouku. A třetím je možnost pořídit samostatný numerický blok kláves.

Oproti většině bezdrátových klávesnic nabízí novinka majitelům notebooků ještě řadu dalších výhod. Díky tenkému profilu, oddělení numerické části a minimalistickým rozměrům (355 × 167 mm) by neměl být problém přenášet ji pohromadě s notebookem. Jako málokterá bezdrátová klávesnice se pyšní komunikací přes BlueTooth, takže si nemusí nárokovat u notebooků drahocenné USB porty a nebude obtěžovat ani vyčnívajícím přijímačem.

Klávesnice by se měla objevit v říjnu. Samotná klávesnice stojí 89,95 dolarů (necelé dva tisíce korun), za numerický blok budete muset přidat ještě o polovinu víc – dalších 44,95 dolarů, tedy necelou tisícovku navíc.

Diskuze (13) Další článek: Šest futuristických technologií, které prý změní svět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,