Kryptoměny | Ethereum | Kryptoměnová peněženka

Krádež za bílého dne: zloději odcizili z jihokorejské směnárny kryptoměnu za miliardu korun

Kolotoč krádeží kryptoměn se očividně jen tak nezastaví. Zatím poslední incident se dotkl největší jihokorejské kryptoměnové směnárny UPbit, jejíž provozovatel oficiálně potvrdil, že koncem listopadu došlo k odcizení 342 tisíc Ethereum, což je v přepočtu asi 1,2 miliardy českých korun.

Za jednu z výhod kryptoměn je považována jejich anonymita. Ta je však v případě podobných skutků spíše nevýhodou – UPbit sice ví, že odcizené „virtuální peníze“ byly převedeny do peněženky s adresou 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c02, avšak nemá šanci zjistit, komu patří.

Miliardová krádež

Celý útok sestával ze sedmnácti převodů, přičemž k prvnímu dle generálního ředitele Lee Seok-woo došlo ve 13:06 místního času. Odcizené Ethereum se údajně stále nachází v inkriminované virtuální peněžence. Některé zprávy zpočátku naznačovaly, že mohly být ukradeny i jiné kryptoměny, nicméně to se nakonec nepotvrdilo.

Směnárna po zjištění této nepříjemnosti okamžitě pozastavila veškeré vklady a výběry, následně jako preventivní opatření přesunula veškerá aktiva do offline peněženek, na které nebylo možné zaútočit. UPbit uvádí, že „okamžitě“ nahradí odcizené prostředky z vlastních zdrojů, avšak celý proces, včetně obnovení všech služeb, potrvá déle než dva týdny.

Nyní se řeší otázka, kdo za celou akcí vlastně stojí. Mohla to být nějaká zločinná skupina, interní zaměstnanci i organizace, pracující pro nějaký znepřátelený stát. UPbit reagoval na neobvyklou aktivitu poměrně rychle a během půlhodiny pozastavil všechny operace s tím, že „probíhá údržba serverů“.

Směnárna se vzpamatovává

Provozovatel nyní pracuje na obnově všech služeb a nahrazení ztrát. O dalším vývoji míní informovat, včetně toho, kdy bude celý proces dokončen. Kromě toho vyzývá celou kryptoměnovou komunitu, aby blokovala inkriminovanou peněženku.

I když je miliarda korun obrovská částka, zdaleka nejde o největší krádež v historii kryptoměn. Tu má na triku japonská směnárna Coincheck, kterou v lednu 2018 hackeři připravili o kryptoměnu NEM v celkové hodnotě přesahující v přepočtu devět miliard korun.

Peněženku pro kryptoměny má i Opera. Jak funguje?

Diskuze (8) Další článek: Přichází vesmírná medicína: Buňky agresivních nádorů podstoupí testy na ISS

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,