Microsoft | Hry | Minecraft

Kostičky pořád táhnou. Minecraft má na kontě již 200 milionů prodaných kopií

Minecraft upevnil svou pozici v žebříčku nejprodávanějších videoher historie. Microsoft včera oznámil, že se doposud prodalo 200 milionů kopií hry. Působivá je rovněž skutečnost, že si hru každý měsíc pustí 126 milionů uživatelů.

Podle analytika Daniela Ahmada jsou ale čísla trochu zavádějící. Neplatí, že by skoro dvě třetiny majitelů hrálo Minecraft pravidelně. V Číně je totiž Minecraft pro počítače a mobily vydán ve spolupráci s firmou NetEase bezplatně (free to play) a má tam 300 milionů registrovaných uživatelů. A mezi aktivní hráče Microsoft počítá i ty čínské.

Minecraft vyšel v první alfaverzi 17. května 2009, první stabilní edice dorazila 18. listopadu 2011. O tři roky později jej a jeho tvůrce koupil Microsoft za 2,5 miliardy dolarů. Zároveň odešli hlavní vývojář, game designer a šéf studia, samotnou hru to však nepoznamenalo. Naopak. Pod Microsoftem prodeje ještě rostly a nový majitel rozhodl o tom, že se ze značky stane velká franšíza netočící se kolem jediné hry.

Na podzim 2015 vyšel první spin-off nazvaný Minecraft: Story Mode vyvinutý společností Telltale, která měla zkušenosti s adaptací komiksů. Od loňska mohou první šťastlivci hrát Minecraft Earth, což je mobilní hra v rozšířené realitě. Příští týden vyjde Minecraft Dungeons pro PC a konzole zaměřený na průzkum a boj v podzemních komnatách. Za dva roky má premiéru také filmová adaptace Minecraftu.

Microsoft mimochodem tento týden přejmenoval tvůrčí skupinu Mojang na Mojang Studios a dopřál jí nové logo. Důvod k této revoluční změně je fakt, že studií je již víc. Kromě toho původního ve Stockholmu funguje též nové v Redmondu.

Diskuze (9) Další článek: Jako kamera z vesmíru. Meteomapa Windy má úchvatnou novinku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,