Čipy | TSMC

Kontaminace výroby křemíkových plátů v TSMC: Zdržení výroby čipů pro Nvidii a škoda za půl miliardy dolarů

Z kraje roku došlo v továrnách TSMC ke kontaminaci téměř 40 000 křemíkových plátu vyrobených na linkách pro 16/12nm výrobní proces. Původně se předpokládalo, že velkou část této produkce bude firma schopna zachránit ručním tříděním. To se bohužel nakonec nepovedlo a tento výpadek ve výrobě nakonec vyjde TSMC na 550 milionů dolarů, upozorňuje Digitimes.

Největší problém v dodávkách tento výpadek způsobil společnosti Nvidia, která si u TMSC nechává vyrábět 12nm výrobním procesem čipy Turing a Volta. Další společnosti, kterým byly nehodou ovlivněny dodávky, i když už ne v tak velké míře, jsou Mediatek a Huawei.

Dobrou zprávou je že výroba na 10 nm a 7 nm ovlivněna nebyla, tudíž nebyly postiženy výrobní kapacity pro Apple a AMD, které tento výrobní proces nyní u TSMC využívají pro své aktuální a připravované produkty.

Poškození křemíkových plátů způsobila chemická kontaminace v jedné z výroben, konkrétně v továrně FAB 14B. Výroba tam musela být na několik dní přerušena, aby se celá výrobní linka mohla vyčistit a provézt dekontaminace. V plném provozu se zde vyrábí 100 tisíc křemíkových plátů měsíčně.

Vedení firmy věří, že se podaří výpadek rychle dohnat v následujícím kvartále, kdy chce navýšit objem výroby.

Diskuze (14) Další článek: Bláznivá motorka má motor z vrtulníku a prázdná kola. Kupodivu ale skutečně jezdí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,