Web | Emoji | Mobility

Konec střelby na iPhonech. Apple se zbavuje „zlých“ emoji

  • Symbol pistole je součástí sady Unicode od roku 2010
  • Postupem času se z něj stalo emoji
  • Dnes však kontroverzní piktogram začíná vadit

Zatímco Microsoft na začátku srpna vypustil do světa svůj Windows 10 Anniversary Update, Apple se na svém vlastním webu pochlubil novými ikonami emoji, které budou mít k dispozici uživatelé iOS 10. Zdánlivá banalita, řekli byste si, byly to však právě pestrobarevné figurky, které následně vyvolaly smršť článků napříč americkými technickými médii a blogy.

A to vše kvůli jedné stříkací pistolce.

1F52B

Ať už jste tuto pistolkagate zaznamenali, či jen nechápavě kroutíte hlavou, vše začalo na podzim roku 2010, kdy ve své specifikaci Unicode 6.0 stejnojmenné konsorcium poprvé publikovalo nový piktogram s označením 1F52B a názvem pistol.

387637668
Znak pistole je součástí Unicode od verze 6.0

Jen zopakuji, že cílem konsorcia Unicode je popsat všechny možné znaky ze všech světových abeced a udělit jim číselný kód, se kterým pak pracují i jednotlivé znakové sady a konečně i fonty – počítačová písma. Součástí této obří databáze už dávno nejsou pouze písmena a číslice, ale právě i piktogramy a s každou novou verzí se jejich rodina nadále rozšiřuje.

Takže pokud bych vám poslal zprávičku obsahující text Ahoj kódovaný systémem Unicode, pro počítač by to vlastně byla řada čísel s hodnotami v šestnáctkové soustavě 0041, 0068, 006F a 006A, protože právě ty odpovídají jednotlivým znakům v daném systému. A pokud by počítač obdržel řadu čísel 004D, 006F, 006A, 0065, 0020 a 1F52B, přeložil by ji do čitelného textu Moje 🔫. Celé si to můžete vyzkoušet třeba v tomto webovém převodníku.

140106042

Pistole jako emoji

Symbol pistole je součástí specifikace Unicode už bezmála šest let a doposud nikomu nevadil. Jenže pouze proto, že jsme dlouhé roky neříkali podobným piktogramům emoji a především jim nerozuměly populární mobilní komunikátory počínaje Messengerem od Facebooku a konče třeba Skypem od Microsoftu.

Emoji dnes vlastně není nic jiného než původní textový piktogram převedený do barevného obrázku. Programy, které podporují emoji, znak 1F52B nezobrazí jako běžný text, ale nahradí jej obrázkem. A jelikož Unicode pochopitelně nemůže nikoho nutit, jak má takový obrázek vypadat, je pouze na kreativitě a politice autora programu, jak jej zpracuje. Ostatně to samé platí i o fontech – patkové A vypadá jinak než bezpatkové, čili i symbol pistole může v každém fontu vypadat jinak (pokud tedy dané písmo obsahuje i piktogramy).

447703255
Emoji pistole na softwarové klávesnici ve Windows 10 a její textový znak v Chromu

Konsorcium Unicode může dodat pouze jakousi šablonu – tedy představu, jak by měl podobný obrázek vypadat, ale sami z vlastní zkušenosti jistě dobře víte, že vtipný obrázek na jedné platformě může být na té druhé naprosto nudný a veškerý vtip se rázem vytratí. Dobře to ostatně ilustruje úryvek tabulky níže s registrem všech piktogramů Unicode evidovaných jako emoji, který obsahuje náhledy z několika nejrozšířenějších platforem i textovou podobu podle fontu, který zvolil váš OS, respektive webový prohlížeč.

790967376
Unicode znak pro pistoli a jeho barevné emoji na různých platformách

Etnické, korektní a barevné…

Díky rostoucí popularitě emoji na chytrých telefonech, kde pro svou stručnost a rychlost vystřídalo klasické smajlíky, postupně rostly i nároky samotných uživatelů na jejich vypovídací hodnotu. Zprvu se objevil hlad po etnicky korektních emoji a pak i po těch genderových.

Z našeho poněkud egocentrického euroatlantického úhlu pohledu to sice může vypadat směšně a snad až zbytečně přecitlivěle, představte si ale, že by všechny emoji s lidskou postavou byly tmavé pleti. Jistě by to bylo stejně zvláštní, jak to může být zvláštní pro leckterého obyvatele Nigérie. Doba, kdy nosil v kapse chytrý telefon výhradně bílý muž ze severu je přeci dávno ta tam.

228433185
388197967
Korektní emoji pro každého...

Aby tedy společnosti Apple, Microsoft a Google vyšly vstříc svým zákazníkům, kteří se rekrutují z celého světa, postupně začaly podporovat lidské emoji s několika odstíny pleti, přičemž samotný odstín se optikou kódování Unicode přenáší jako speciální parametr daného znaku.

Jen co ustal hlad po větší diverzitě všemožných panáčků, ozvali se zastánci genderového vyvážení a upozornili velké firmy na další nešvar – všichni panáčci do jednoho jsou muži! Opět se tomu samozřejmě můžeme zasmát, nicméně i tato výtka má něco do sebe zvláště s ohledem na to, že takové emoji učitele by mělo přinejmenším ze statistického hlediska představovat ženu.

Odzbrojte iPhone!

Suma sumárum, z emoji se stalo mnohdy poměrně citlivé téma a politikum a žádná velká firma jej nechtěla brát na lehkou váhu, aby nebyla označená za vyvrhele, který omezuje některou ze zmíněných skupin. A přesně to se stalo před časem právě Applu.

Jedním z emoji je totiž i ona pistolka z úvodu. Sice píšu pistolka, Unicode však jasně tvrdí, že se jedná o pistoli – zbraň – a nikoliv hračku. A jako zbraň tento piktogram zobrazují i ostatní. Obrovský Apple je však v zámoří stále vnímán přeci jen trošku jinak, a tak se proti jeho pistoli postavila organizace NYAGVNew Yorkers Against Gun Violence, která před časem spustila twitterovou kampaň #DisarmTheiPhone, pomocí které chtěla přinutit Apple, aby s násilným emoji něco udělal, poněvadž jej lze zneužít k výhružkám všeho druhu a zvláště pak v kombinaci s dalšími emoji.

756653284
Pryč s pistolí, volali někteří Newyorčané

Emoji totiž není jen obrázek. Dnes už je to i svébytný jazyk mladší internetové scény, kterým lze ledacos a i v narážkách naznačit. A jelikož byl internet s trochou nadsázky založen především kvůli Pornhubu a jemu podobným, nelze se divit, že se jazyk emoji používá mimo jiné pro sexting. Krásným příkladem je tento výčet emoji-vět, kterými řeknete vše podstatné.

Aféra lilek

Součástí sextingu se stal i zdánlivě neškodný obrázek lilku představující sexuální symboliku, což svého času způsobilo komplikace především Instagramu, poněvadž lidé na něm právě tímto emoji a hashtagem #eggplant (lilek v angličtině) označovali choulostivé fotografie.

43583211
Na Instagramu se už zobrazuje už jen výhradně slušný lilek s upozorněním, že ty neslušné byly odstraněny.

Když jste tedy na Instagramu vyhledali lilek (i pomocí jeho emoji), zobrazilo se vám na displeji telefonu ledacos… Ale lilek to často opravdu nebyl. Vtipné posunutí významu piktogramu nakonec přinutilo vedení k tomu, aby omezilo vyhledávání lilku napříč celou službou.

Ale zpět k pistoli. Organizace NYAGV se jednoduše obávala toho, že Afroameričanům budou chodit zprávičky s emoji chlapíka černé pleti, na kterou míří revolver. A Apple jejich varování nakonec vyslyšel a v rámci nedávno představených nových emoji pro iOS pistoli nahradila už od pohledu neškodná plastová špuntovka.

319890869
Nové jablečné emoji pro pistoli

Zatímco jedni rozhodnutí kvitovali, podle druhých je podobné počínání již za hranou trapnosti, no a ti třetí si na tom přihřáli vlastní polívčičku. Nejspíše jen souhrou náhod třeba Microsoft, který sám dříve nabízel pro piktogram pistole emoji dětské hračky, aby ji v rámci Anniversary Updatu vystřídal skutečnou pistolí. Postupoval tedy přesně opačně než Apple.

Suma sumárum, jako mocná zbraň – sic třeba jen v oblasti sociálního PR – může sloužit i něco tak zdánlivě neškodného jako prostý obrázek emoji.

913634823
Většina surfařů si vystačí se základními emoji (Zdroj: Analýza SwiftKey)
Diskuze (36) Další článek: Týden Živě: Windows 10 máme stále zdarma a hesla neměníme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,